Borba sa paucima

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ljuspica

#1 Borba sa paucima

Post by ljuspica »

Ne volim ih, a narocito ne one debele dlakave, crne/smedje...Trazila sam u Konzumu, Bingu i poljoprivrednoj apoteci nesto protiv njih ali samo da nije u spreju...radije bih one spravice sto se stave u struju od kojih gamad bjezi, da se ne mucim sa sprejom...ali nema nista protiv njih,nigdje nisam mogla kupiti niti jedan proizvod...ima rajd protiv komaraca ...pitanje:kako da se rijesim ove gamadi? Zivim u kuci koja je pola u stijeni i njih je ovdje na stotine....

P.S. Ima li nesto prirodno protiv paukova? Kad to kazem mislim na slijedece: npr. protiv zmija zapalis krpe i one bjeze, protiv mrava pospes solju njihov put....ima li nesto slicno protiv paukova? Zna li iko? Tenkjuverimač unaprijed
serum

#2 Re: Borba sa paucima

Post by serum »

Ima! Psiholog ili psihijatar.

Bez ljutnje ali očigledno da imaš fobiju od pauka koja se zove Arahnofobija.
Arahnofobija ili strah od paukova je jedna od najčešćih fobija. U zapadnim zemljama se procjenjuje da oko 55% žena i 18% muškaraca imaju neki oblik straha od paukova. Međutim, nije svaki strah jednak fobiji. Npr. strah od glomaznog egzotičnog pauka na slobodi u vašoj kući i nije tako iracionalan, pogotovo ako postoji šansa da je otrovan.

Osobe koje imaju pravu fobiju od paukova često imaju iracionalne reakcije u vezi s bilo kojom naznakom pauka. Npr. neće se osjećati smireno u blizini paukove mreže ili će odbijati da se približe mjestu gdje su vidjeli pauka dok se njihova panika ne smiri. U težim slučajevima je dovoljan i realističan crtež pauka da prouzrokuje nelagodu i strah. Ovakva fobija je također dobro ilustrirana u slučajevima gdje se osoba ne smije približiti terariju sa tarantulom iako je od pauka dijeli staklo.

Arahnofobija, kao i ostale fobije, isplivava na površinu iz podsvijesti i zato osobe s fobijom najčešće ne mogu specifično izraziti čega se to boje na pauku nego se jednostavno radi strahu od pauka u cjelini.

Najvažnije može se liječiti i to: Liječenje (terapija) bilo koje fobije se najčešće svodi na sustavnu desentizaciju od objekta fobije. To znači da bi vas terapeut postepeno izlagao prvo slikama paukova, pa na kraju stvarnim paukovima malo po malo dok se ne prevaziđe strah. Sve se naravno dešava uz vaše dopuštenje s obzirom na to koliko strah može biti intenzivan. Uzimanje lijekova protiv anksioznosti može pomoći da se terapija lakše sprovede.
ljuspica

#3 Re: Borba sa paucima

Post by ljuspica »

Pa sto bi se ljutila' Znam ja da imam arahnofobiju. No, decko, ovo je Bosna, mani se psihologa/psihijatara, tableta, doktora i ljekara....radije se ide hodzi po zapis....nismo ti mi u Evropi. Ponavljam mi smo ti B o s a n c i. No,posto niti jedan hodza ne moze da mi napravi zapis protiv paukova trazim neki drugi spas u obliku mirisa sto se utakne u struju. Tenkjuverimač unaprijed :)
Krone

#4 Re: Borba sa paucima

Post by Krone »

ne znam ima li šta za paukove, ali dok to nešo ne nađeš, "muhomlat" u ruke i bubaj gamad :D, i ja ih mrzim, kažu grahota ih ubiti, ali veća je grahota da oni nas ujedu :D:D
krtica_

#5 Re: Borba sa paucima

Post by krtica_ »

ljuspica wrote:Pa sto bi se ljutila' Znam ja da imam arahnofobiju. No, decko, ovo je Bosna, mani se psihologa/psihijatara, tableta, doktora i ljekara....radije se ide hodzi po zapis....nismo ti mi u Evropi. Ponavljam mi smo ti B o s a n c i. No,posto niti jedan hodza ne moze da mi napravi zapis protiv paukova trazim neki drugi spas u obliku mirisa sto se utakne u struju. Tenkjuverimač unaprijed :)
E jebi ga ispade da smo sad neko prasumsko pleme... sasvim se normalno (cak i u bosni nes vjerovat) moze otici psihologu...Jebte nekad me stid ko se sve zove bosancem i ponosi s tim...

Uglavnom, kako to paukovi ulaze u kucu?
Ako ulaze kroz prozor, stavi mrezu, to je meni najvise pomoglo plus koristio sam insekticide u spreju. sasvim dobro rade.
Opet mozes porbati sa onim raid preparatima koji navodno tjeraju kukce.

I usput sto imas vise paukova u kuci to ces imati manje ostale gamadi.
ljuspica

#6 Re: Borba sa paucima

Post by ljuspica »

Krone wrote:ne znam ima li šta za paukove, ali dok to nešo ne nađeš, "muhomlat" u ruke i bubaj gamad :D, i ja ih mrzim, kažu grahota ih ubiti, ali veća je grahota da oni nas ujedu :D:D
"Danas nema grehote"-izreka mog komsije...

za ovog dole: rajd ne pomaze. Lakse je kupit neki preparat nego davat lovu psihologu....ne brini znam ja odlicno kako se zivi ovdje a kako vani,pozdravcic.
O'zone
Globalni moderator

#7 Re: Borba sa paucima

Post by O'zone »

http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=621737

Evo ti tjerač paukova električni.

Image

A Connrad ti se nalazi u Interexu u Pofalićima na spratu ;-)
amko76

#8 Re: Borba sa paucima

Post by amko76 »

ljuspica wrote:Pa sto bi se ljutila' Znam ja da imam arahnofobiju. No, decko, ovo je Bosna, mani se psihologa/psihijatara, tableta, doktora i ljekara....radije se ide hodzi po zapis....nismo ti mi u Evropi. Ponavljam mi smo ti B o s a n c i. No,posto niti jedan hodza ne moze da mi napravi zapis protiv paukova trazim neki drugi spas u obliku mirisa sto se utakne u struju. Tenkjuverimač unaprijed :)
Torabi? :D

@krtica Ne nismo pleme sve go intelektualac na snimku :D
LoveHurts

#9 Re: Borba sa paucima

Post by LoveHurts »

Sta ce kod psihologa kad joj po kuci setaju pauci, sa strahom ili ne ona hoce da ih se rijesi da joj ne gmizu po kuci.

Da ti imas hiljade mrava u stanu, hoces li otici kod psihologa da se rijesis problema u glavi koji imas prema mravima ili ces se rijesiti mrava?
ljuspica

#10 Re: Borba sa paucima

Post by ljuspica »

zone hvala,pokusacu da dodjem do interexa u Sa.

amko kakve veze ima Torabi sa paukovima? nije cak ni duhovito. pozdrav.
amko76

#11 Re: Borba sa paucima

Post by amko76 »

Pa ako ti ne može pomoći hodža, mislim da može on. Tako bar kažu.
SundanceKid

#12 Re: Borba sa paucima

Post by SundanceKid »

serum wrote:Ima! Psiholog ili psihijatar.

Bez ljutnje ali očigledno da imaš fobiju od pauka koja se zove Arahnofobija.
Arahnofobija ili strah od paukova je jedna od najčešćih fobija. U zapadnim zemljama se procjenjuje da oko 55% žena i 18% muškaraca imaju neki oblik straha od paukova. Međutim, nije svaki strah jednak fobiji. Npr. strah od glomaznog egzotičnog pauka na slobodi u vašoj kući i nije tako iracionalan, pogotovo ako postoji šansa da je otrovan.

Osobe koje imaju pravu fobiju od paukova često imaju iracionalne reakcije u vezi s bilo kojom naznakom pauka. Npr. neće se osjećati smireno u blizini paukove mreže ili će odbijati da se približe mjestu gdje su vidjeli pauka dok se njihova panika ne smiri. U težim slučajevima je dovoljan i realističan crtež pauka da prouzrokuje nelagodu i strah. Ovakva fobija je također dobro ilustrirana u slučajevima gdje se osoba ne smije približiti terariju sa tarantulom iako je od pauka dijeli staklo.

Arahnofobija, kao i ostale fobije, isplivava na površinu iz podsvijesti i zato osobe s fobijom najčešće ne mogu specifično izraziti čega se to boje na pauku nego se jednostavno radi strahu od pauka u cjelini.

Najvažnije može se liječiti i to: Liječenje (terapija) bilo koje fobije se najčešće svodi na sustavnu desentizaciju od objekta fobije. To znači da bi vas terapeut postepeno izlagao prvo slikama paukova, pa na kraju stvarnim paukovima malo po malo dok se ne prevaziđe strah. Sve se naravno dešava uz vaše dopuštenje s obzirom na to koliko strah može biti intenzivan. Uzimanje lijekova protiv anksioznosti može pomoći da se terapija lakše sprovede.
Kakva glupost, neko ima fobiju jer ne zeli pauka u kuci. Pa ne moras imat ahranofobiju da ne volis insekte i gamad, ccc, cuj idi psihologu... :run:

Ako volis da ti pauci hodaju kucom, eh ONDA si za psihologa, a ne obratno. :D Naravno, razumijem ahranofobiju, ali to je totalno druga stvar, druga krajnost.. Normalno je da neko nece da gleda pauka u kuci, ta doza straha je najnormalnija i ima je 99,99% ljudi.

Rjesenje su deratizacije, deinsektizacije, mrezice na prozorima, zacepljivanje svih pukotina na prozorima i vratima, pauke ubijat usisivacem (temeljno i cesto usisat sire podrucje na kojem je nadjen jer se tako usisaju i jaja ako ih ima), ovo je mozda najvaznije od svega.Usisivacem se uklone i insekti radi kojih je i pauk tu, pa ce vjerovatno pauk otici negdje drugo. Ukloni sve viska stvari iz kuce jer se vjerovatno iza njih sakrivaju pauci...a ima u Merkatoru Raid, na kojem pise da je protiv svih insekata, ubija manje vise sve, pa mozes njega kupiti...
O'zone
Globalni moderator

#13 Re: Borba sa paucima

Post by O'zone »

ljuspica wrote:zone hvala,pokusacu da dodjem do interexa u Sa.

amko kakve veze ima Torabi sa paukovima? nije cak ni duhovito. pozdrav.
Mislio sam da si iz Sa.

Ako ne možeš doći možeš naručiti da ti pošalju poštom pogledaj na linku što sam ga postavio u onom postu a u svakom slučaju nazovi ih ujutro veoma su susretljivi.
gerberica

#14 Re: Borba sa paucima

Post by gerberica »

Ja bih se isto bojala da mi setaju po kuci,nije to uobicajena pojava.Ne mora covjek imati dijagnozu,jednostavno nije normalno imati ih u blizini.
ljuspica

#15 Re: Borba sa paucima

Post by ljuspica »

Ok. Jasno mi je da ne zivim u Australiji (dal’ srecom ili ne-to vjerojatno nikad necu saznati šmrc šmrc…) pa da moram zvati one čike u plavim kombinezonima da mi istjeraju crnu mambu iz wc-školjke ili guštera sa kragnom iz kuhinje, …a ne mogu ih vala ni jesti kao Bear Grylls, no tenks….ja to radim po bosanski puknem ih papucom i gotova stvar, ali to me pomalo pocinje nervirati…tako da trazim bolje rjesenje…ako rajd pomaze kao sto neko rece i ako nije samo protiv komaraca da ga kupim(ponavljam na svakom rajdu je pisalo protiv komaraca ni na jednom protiv paukova ili drugih insekata)? Ne mogu da dodjem u interexs mada sam skoro svaki vikend u Sa-ali u prolazu prema Igmanu,Bjelasnici ili nekom brdu daleko od civilizacije…i interekksa,no pokusacu da dodjem i do njih jer je naručivanje Sizifov poso-ja sam putnik bez adrese tako da je pitanje bil TO naruceno stiglo do mene.
Kakva deratizacija i kakvi bakraci, nisu to žohari…dobro jesam malo pretjerala, nema ih bas toliko mislim paukova, ali svaki dan ubijem bar po jednog…
Sto se tice mrezice ona na prozoru stoji od kad sam doselila u ovu kucu (nije moja)…

Znaci da zaključim: trebala bih da kupim rajd (to ima) na kojem pise “protiv komaraca” i na kojem stoji slika komaraca ali uspjesno sluzi i za uklanjanje paukova?
SundanceKid

#16 Re: Borba sa paucima

Post by SundanceKid »

ljuspica wrote:Ok. Jasno mi je da ne zivim u Australiji (dal’ srecom ili ne-to vjerojatno nikad necu saznati šmrc šmrc…) pa da moram zvati one čike u plavim kombinezonima da mi istjeraju crnu mambu iz wc-školjke ili guštera sa kragnom iz kuhinje, …a ne mogu ih vala ni jesti kao Bear Grylls, no tenks….ja to radim po bosanski puknem ih papucom i gotova stvar, ali to me pomalo pocinje nervirati…tako da trazim bolje rjesenje…ako rajd pomaze kao sto neko rece i ako nije samo protiv komaraca da ga kupim(ponavljam na svakom rajdu je pisalo protiv komaraca ni na jednom protiv paukova ili drugih insekata)? Ne mogu da dodjem u interexs mada sam skoro svaki vikend u Sa-ali u prolazu prema Igmanu,Bjelasnici ili nekom brdu daleko od civilizacije…i interekksa,no pokusacu da dodjem i do njih jer je naručivanje Sizifov poso-ja sam putnik bez adrese tako da je pitanje bil TO naruceno stiglo do mene.
Kakva deratizacija i kakvi bakraci, nisu to žohari…dobro jesam malo pretjerala, nema ih bas toliko mislim paukova, ali svaki dan ubijem bar po jednog…
Sto se tice mrezice ona na prozoru stoji od kad sam doselila u ovu kucu (nije moja)…

Znaci da zaključim: trebala bih da kupim rajd (to ima) na kojem pise “protiv komaraca” i na kojem stoji slika komaraca ali uspjesno sluzi i za uklanjanje paukova?
Ubijanjem papucom ubijes samo jednog, a vjerovatno mu sva jaja ostanu na mjestu na kojem si ga ubila...znemarujes ozbiljno onu pricu o usisavanju, a to je onako najbitnije...

Sto se tice sprejeva, rekoh, u Merkatoru u Sarajevu imas visenamjenski RAID, ja ga kupio prije 10tak dana zbog mrava, i na njemu stoji da ubija 15 razilicitih vrsta (muhe, komarci, ose, moljci, paukovi, zohari, bube, buhe...itd..), i za divno cudo ne mirise odvratno i na hemiju ko svi ostali RAID sprejevi. Takodje u Merkatoru imas i PIPS sprej, koji je takodje visenamjenski. Izgledaju ovako:

RAID:
Image

PIPS:
Image
krtica_

#17 Re: Borba sa paucima

Post by krtica_ »

ljuspica wrote:
Krone wrote:ne znam ima li šta za paukove, ali dok to nešo ne nađeš, "muhomlat" u ruke i bubaj gamad :D, i ja ih mrzim, kažu grahota ih ubiti, ali veća je grahota da oni nas ujedu :D:D
"Danas nema grehote"-izreka mog komsije...

za ovog dole: rajd ne pomaze. Lakse je kupit neki preparat nego davat lovu psihologu....ne brini znam ja odlicno kako se zivi ovdje a kako vani,pozdravcic.
I ja zivim 'ovdje' i imam par drugova koji su psiholozi, jedan je privatni i nes vjerovati ljudi joj dolaze, ima posla.

Nemoj zivota ti te price, bosna nije toliko zaostala. To sto ti zivis na ovaj ili onaj naci ne znaci da je sva zemlja takva.

Sto se tice raida, ne znam nisam probo samo sam predlozio.
LoveHurts

#18 Re: Borba sa paucima

Post by LoveHurts »

The Natural Solution for Controlling Spiders

Adopt a cat from a local shelter! Seriously, when we had cats they were wonderful for pest control.
Denise
Window Treatment Eliminates Spiders

Wash windows inside and out with a combo of ammonia & water. When windows dry (almost automatically outdoors) go over the entire window (metal frame too, if necessary) with newspaper and kerosene. The kerosene also evaporates immediately but leaves a residue that repels spiders, flies and mosquitoes.
JH
Get Rid of Spiders With Lady Bugs

The best way to get rid of spiders if you have many is to get the voracious bug and insect eater - the ladybug beetle. These small creatures eat close to 50 bugs a day. I have several of these small beetles in my house. I used to get rid of them, but then I discovered that I did not have any other insects or bugs. The beetles got rid of them. I also use them in my garden. They make short work of garden pests. Also remember that once you introduce ladybug beetles in your house, they will keep on coming every year. This has been my personal experience.
Manik

Ako mozda sta pomoci :)
krtica_

#19 Re: Borba sa paucima

Post by krtica_ »

LoveHurts wrote:The Natural Solution for Controlling Spiders

Adopt a cat from a local shelter! Seriously, when we had cats they were wonderful for pest control.
Denise
Window Treatment Eliminates Spiders

Wash windows inside and out with a combo of ammonia & water. When windows dry (almost automatically outdoors) go over the entire window (metal frame too, if necessary) with newspaper and kerosene. The kerosene also evaporates immediately but leaves a residue that repels spiders, flies and mosquitoes.
JH
Get Rid of Spiders With Lady Bugs

The best way to get rid of spiders if you have many is to get the voracious bug and insect eater - the ladybug beetle. These small creatures eat close to 50 bugs a day. I have several of these small beetles in my house. I used to get rid of them, but then I discovered that I did not have any other insects or bugs. The beetles got rid of them. I also use them in my garden. They make short work of garden pests. Also remember that once you introduce ladybug beetles in your house, they will keep on coming every year. This has been my personal experience.
Manik

Ako mozda sta pomoci :)
Ne more to u naske u bosni. :D
melb26sa

#20 Re: Borba sa paucima

Post by melb26sa »

Macka je dobra da ti pokaze da ima pauk (poveci) u kuci. Moja je jutros u prostoriju gdje je ormar i hoce da kopa da nesto izvadi. Srecom sklonim je, pomjerim torbe i pauk dlakavi velicine jedno 4 cm promjera hoda. Ne interesuje me je li otrovan ili nije ili je tu zbog insekata. Sreca teze tene su bile tu pa sam ga odalamila. Sutra muz ide oko kuce sa silikonom da zapusi sve rupe na koje naidje.

Lokacija afrika.
Post Reply