Ok, razumijem. Ja funkcionisem malo drugacije. Naravno, ne mora biti da sam bas ja u pravu i da je tvoj pristup pogresan.wewa wrote:dobro, ti mislis da je ili crno ili bijelo. za mene postoji hrpa sivog, zapravo sivilo prevladava... ili konkretno, Nestle bojkotujem do koske, ne kupujem nista njihovo. ali, dobijem after 8 na poklon - i necu ga proslijeditinisu moji novci otisli Nestle, tudji su, zato ja smazem poklonjeno.
zasto ovo pricam - imas gomilu ljudi koja nikad nista ne zapocne jer nije u stanju provesti zamisao do kraja. kao da je to crkveni zakon, da se nesto zapoceto mora dovrsiti. ja vjerujem u male korake i konstantno napredovanje, makar i s pauzama. jer tako cu barem jednom stici negdje.
naprosto nije realno jednog jutra ustati i reci: od ovog trena svescu svoj karbonski otisak na minimum. pa cu pjeske na posao, sjedicu u mraku, rucak cu kuhati iskljucivo na zemnom gasu ili drvima iz svoje basce. ne ide to tako... danas se odreknem Nestleovih proizvoda, sutra jednokratnih pelena, prekosutra ustedim i kupim hibridno vozilo koje koristim samo kad moram. jednog dana umjesto betonskog stana napravim eko kucu od bala sijena i prirodnog maltera sa solarnim panelima na krovu. moze se, samo treba vremena. danas cu ja, sutra prijateljica, prekosutra komsija i do kraja mjeseca ima nas za jedno selo. po jedno selo u svakoj opcini i za 10 godina smo preporodili neposredno okruzenje...
bojkotujete li koga i zasto?
Moderator: anex
- vox-populi
#176 Re: bojkotujete li koga i zasto?
- wewa
#177 Re: bojkotujete li koga i zasto?
zasto pisem o ovome - jer je blesavo da ljudi iste motivacije a drugacije metodologije jedni druge kritikuju. svi mi zelimo bolji svijet, bilo u ekonomskom ili ekoloskom smislu, ili oboje. dovoljno nas je malo da bismo se zaista trebali potruditi prihvatiti drugacije pristupe.vox-populi wrote:Ok, razumijem. Ja funkcionisem malo drugacije. Naravno, ne mora biti da sam bas ja u pravu i da je tvoj pristup pogresan.wewa wrote:dobro, ti mislis da je ili crno ili bijelo. za mene postoji hrpa sivog, zapravo sivilo prevladava... ili konkretno, Nestle bojkotujem do koske, ne kupujem nista njihovo. ali, dobijem after 8 na poklon - i necu ga proslijeditinisu moji novci otisli Nestle, tudji su, zato ja smazem poklonjeno.
zasto ovo pricam - imas gomilu ljudi koja nikad nista ne zapocne jer nije u stanju provesti zamisao do kraja. kao da je to crkveni zakon, da se nesto zapoceto mora dovrsiti. ja vjerujem u male korake i konstantno napredovanje, makar i s pauzama. jer tako cu barem jednom stici negdje.
naprosto nije realno jednog jutra ustati i reci: od ovog trena svescu svoj karbonski otisak na minimum. pa cu pjeske na posao, sjedicu u mraku, rucak cu kuhati iskljucivo na zemnom gasu ili drvima iz svoje basce. ne ide to tako... danas se odreknem Nestleovih proizvoda, sutra jednokratnih pelena, prekosutra ustedim i kupim hibridno vozilo koje koristim samo kad moram. jednog dana umjesto betonskog stana napravim eko kucu od bala sijena i prirodnog maltera sa solarnim panelima na krovu. moze se, samo treba vremena. danas cu ja, sutra prijateljica, prekosutra komsija i do kraja mjeseca ima nas za jedno selo. po jedno selo u svakoj opcini i za 10 godina smo preporodili neposredno okruzenje...
- Irish
#178 Re: bojkotujete li koga i zasto?
azurna_obala wrote:Gorana Bregovića, jer je precijenjen, a muzika mu je smeće obično.
- Altsa
#179 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Bojkotujem OBN kada je ova spodoba na njemu

- Cholina_Lokica
#181 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Mene jedino nervira situacija kad pljuju to sto ti, ja ili peti i deseti radimo. Ok, ne moraju ostali raditi to na ovakav nacin, neka kazu svoje misljenje i sve to... Ali me pravo izbacuje iz takta kad pocne prica dosadno ti u zivotu, glupiras se i slicne zajebancije. Ako ja mogu sasvim normalno da iskazem svoje misljenje oko toga, da nikoga ne ubjedjujem da njegovo to nije ispravo, pa za koji klinac ti moras meni onda to provoditi i imati taj hajmo reci argesivni pristup prema tome sta ja radimwewa wrote:dobro, ti mislis da je ili crno ili bijelo. za mene postoji hrpa sivog, zapravo sivilo prevladava... ili konkretno, Nestle bojkotujem do koske, ne kupujem nista njihovo. ali, dobijem after 8 na poklon - i necu ga proslijeditinisu moji novci otisli Nestle, tudji su, zato ja smazem poklonjeno.
- wewa
#182 Re: bojkotujete li koga i zasto?
pa da, o tome ja i pricam. jer evo, pojavili su se kriticari i na ovoj temi - a nije joj namjera da bilo koga napada ili proziva. to kako ja zivim zaista ne dira nikog drugog. niti hodam za ljudima po radnjama i govorim fuj, nestle, niti propovijedam ispravnost svojih postupaka.Cholina_Lokica wrote:Mene jedino nervira situacija kad pljuju to sto ti, ja ili peti i deseti radimo. Ok, ne moraju ostali raditi to na ovakav nacin, neka kazu svoje misljenje i sve to... Ali me pravo izbacuje iz takta kad pocne prica dosadno ti u zivotu, glupiras se i slicne zajebancije. Ako ja mogu sasvim normalno da iskazem svoje misljenje oko toga, da nikoga ne ubjedjujem da njegovo to nije ispravo, pa za koji klinac ti moras meni onda to provoditi i imati taj hajmo reci argesivni pristup prema tome sta ja radimwewa wrote:dobro, ti mislis da je ili crno ili bijelo. za mene postoji hrpa sivog, zapravo sivilo prevladava... ili konkretno, Nestle bojkotujem do koske, ne kupujem nista njihovo. ali, dobijem after 8 na poklon - i necu ga proslijeditinisu moji novci otisli Nestle, tudji su, zato ja smazem poklonjeno.
naprosto nije realno jednog jutra ustati i reci: od ovog trena svescu svoj karbonski otisak na minimum. pa cu pjeske na posao, sjedicu u mraku, rucak cu kuhati iskljucivo na zemnom gasu ili drvima iz svoje basce. ne ide to tako... danas se odreknem Nestleovih proizvoda, sutra jednokratnih pelena, prekosutra ustedim i kupim hibridno vozilo koje koristim samo kad moram. jednog dana umjesto betonskog stana napravim eko kucu od bala sijena i prirodnog maltera sa solarnim panelima na krovu. moze se, samo treba vremena. danas cu ja, sutra prijateljica, prekosutra komsija i do kraja mjeseca ima nas za jedno selo. po jedno selo u svakoj opcini i za 10 godina smo preporodili neposredno okruzenje...Ista stvar sa mojim vegeterijanstvom i bojkotom komplet mesne industrije, isto da mi svi oni kupuju hranu i oni me hrane pa im je to neki problem, i svako malo moram nekoga poslat u pm zbog toga
realno bi bilo za ocekivati da neko ko bojkotuje Apple ne kupuje ni iPod ni iPad, a bome ni iPhone. ali, odreci se tehnologije od koje nam zavisi egzistencija zarad principa - to je valjda ultimativna krajnost.jOFLA wrote:wewa wrote:kako je krenulo, otvoricu i novu temu i to s anketom... zanimljivi su mi kriticari bojkota. pitam se je li bolje prihvatiti da je svijet otisao kvragu i ne ciniti nista da ga poboljsamo ili pokusati ciniti bar nesto
Kad se zbog etičke proizvodnje odrekneš svog mobilnog, kao i i svog kompjutera čije se mnoge komponente proizvode u Kini pa da možemo reći da je u toj namjeri bojktota neko zaista ozbiljan, onda bi možda vrijedilo pokušati. Ovako imamo samo polovičan bojkot jednih proizvoda, ali ne i drugih kojih se nije odrekao onaj koji poziva na bojktot.
I nismo tako nigdje stigli osim što smo ostali uskraćeni za dobrobit nekih proizvoda. Zato se poštenije neću odreći ničega. Onaj dečko u Kini koji ide raditi dvije smjene dnevno za 30 dolara sedmično, po njihovim cijenama on će ipak imati nešto da jede. Neka bojkot i uspije donekle pa opadne prodaja, neće mu poslodavac dignuti platu i vratiti ga na osmosatnu smjenu, već će ga otpustiti jer mu postaje višak pa neće imati da jede nikako. Kina i čipovi, ili ženske cipele iz VIjetnama, kafa iz Kenije, ili nešto četvrto, sve se svodi na isto. Sami njihovi ljudi to treba da izbore, glasanjem ili revolucijom, a ne mi jer će im samo biti gore.
mislim, nije lako ne biti mainstream u bilo kojem pogledu. kritikuje te i ljevica i desnica. desnici si sumnjiv jer talasas, ljevici nisi dovoljno ekstreman po njihovim standardima.
nego, zasto mislis da se bojkotom nece ostvariti promjene nabolje? evo, konkretno Nestle pa i ostatak industrije nadomjestaka za majcino mlijeko moraju s velikim oprezom kreirati svoje reklamne kampanje u uredjenom dijelu svijeta. to ne znaci da su im porasli eticki standardi, to je samo dokaz da bojkot funkcionira, pa makar u ogranicenoj mjeri.
meni je licno i malo poboljsanje dovoljno da nastavim s onim sto sam zapocela. jer da trazim izgovore za necinjenje, nasla bi ih na svakom koraku...
- graue_maus
#183 Re: bojkotujete li koga i zasto?
[quote="kojeime"]"Re: bojkotujete li koga i zasto?
PostPostao/la graue_maus dana 24/03/2012 13:25
tema je super ... ne bojkotujem nikoga svjesno , alergicna sam na dosta hemikalija sto se u lijekovima i hrani koriste, tako da to odredjuje moj zivot ... ispade da bojkotujem mc donalds,coca colu itd ...ali u istinu nakon jela u mc donaldsu uvijek odbolujem , pa kontam sto moram sebi to ciniti ...gazirana pica ne pijem vec godinama , nikad im nisam bila ljubitelj ....
nike i adidas to su sportske firme , ja bas nisam sportski tip , tako da jedne patike mi traju po 10 godina ....
ali kad se uvalim u esprit ili s oliver, ne pitam koliko kosta , samo koji je broj......."
Bpjim se da ti pogresno shvatas pojam bojkota. Bojkot nije kada ne koristis neki proizvod ili uslugu jer ti se ne svidja, ne treba ti, nije ti zdrava i slicno.
Bojkot je kada ima neka usluga ili proizbod koji ti se svidja, zdrav je, treba ti, ali neces to kotistiti jer time iskazujes moralni stav, nezadovoljstvo sto onaj ko ti tu uslugu ili proizvod daje radi stvari koje ti ne mozes moralno prihvatiti.
Recimo, svidjaju ti se Nestle cokolade. Ali Nestle koristi kakao koji u Africi ubiru djerca-robovi, ne odrasli posteno placeni radnici. Pa zato neces koristiti Nestle jer ne zelis da dajes novac kompaniji koja radi takve stvari. To je razlog za bojkot. NIje razlog to sto ti Nestle cokolada povecava holesterol, ali ces umjesto cokolade kupovati nestle musli. to je nesto drugo. U slucaju bojkota neces kupiti ni cokoladu, ni musli, ni kafu nista sto Nestle pravi. Ili neka druga firma. Dakle u slucaju bojkota ne napadas proizvod vec kompaniju u globalu.
Ja bojkotujem nekoliko firmi, ali ima jedan problem. Recimo cokolada. Sve kompanije koje proizvode cokolade koje mi ovdje mozemo kupiti nabavljaju kakao na isti nacin kao Nestle. One kompanije koje to ne rade su na spisku Fair trade organiacije, to jeste certifikat te organizacije potvrdjuje da taj kakao nisu brala djeca-robovi vec odrasli ljudi koji su posteno placeni za svoj rad. Ali mi ovdje ne mozemo kupiti cokolade proizvodjaca sa spiska Fair trade organizacije, niko ih ne prodaje. Dakle u BiH imas izbor: Ne jesti cokoladu ili zazmiriti na cinjenicu nemoralnog poslovanja kompanija cije cokolade jedes. I tako je sa 99,99% roba i usluga koje mi ovdje mozemo kupovati.
znam sta znaci bojkot, ali ti zelim reci da mojim zivotom ne vlada bojkot nego neki drugi faktor , a da bojkotujem i istrazujem gdje je nestle npr sve upetljana kao vlasnik firme i proizvoda kosta me puno vremena i energije ..npr nestle mi je bila godinu dana poslodavac i moram reci bila sam super zadovoljna i uslovima rada i platom ....
po tom rezonu ne bi trebala ni farmerke kupovati jer u turskoj radnici oboljevaju od plucnih bolesti dok ih obradjuju...
da ti iskreno priznam po meni bi svaka fima cokolade propala jer ja najvise kupim kad idem u bosnu a sama ne jedem cokoladu od djetinjstva.....
tema je super ... ne bojkotujem nikoga svjesno , alergicna sam na dosta hemikalija sto se u lijekovima i hrani koriste, tako da to odredjuje moj zivot ... ispade da bojkotujem mc donalds,coca colu itd ...ali u istinu nakon jela u mc donaldsu uvijek odbolujem , pa kontam sto moram sebi to ciniti ...gazirana pica ne pijem vec godinama , nikad im nisam bila ljubitelj ....
nike i adidas to su sportske firme , ja bas nisam sportski tip , tako da jedne patike mi traju po 10 godina ....
Bpjim se da ti pogresno shvatas pojam bojkota. Bojkot nije kada ne koristis neki proizvod ili uslugu jer ti se ne svidja, ne treba ti, nije ti zdrava i slicno.
Bojkot je kada ima neka usluga ili proizbod koji ti se svidja, zdrav je, treba ti, ali neces to kotistiti jer time iskazujes moralni stav, nezadovoljstvo sto onaj ko ti tu uslugu ili proizvod daje radi stvari koje ti ne mozes moralno prihvatiti.
Recimo, svidjaju ti se Nestle cokolade. Ali Nestle koristi kakao koji u Africi ubiru djerca-robovi, ne odrasli posteno placeni radnici. Pa zato neces koristiti Nestle jer ne zelis da dajes novac kompaniji koja radi takve stvari. To je razlog za bojkot. NIje razlog to sto ti Nestle cokolada povecava holesterol, ali ces umjesto cokolade kupovati nestle musli. to je nesto drugo. U slucaju bojkota neces kupiti ni cokoladu, ni musli, ni kafu nista sto Nestle pravi. Ili neka druga firma. Dakle u slucaju bojkota ne napadas proizvod vec kompaniju u globalu.
Ja bojkotujem nekoliko firmi, ali ima jedan problem. Recimo cokolada. Sve kompanije koje proizvode cokolade koje mi ovdje mozemo kupiti nabavljaju kakao na isti nacin kao Nestle. One kompanije koje to ne rade su na spisku Fair trade organiacije, to jeste certifikat te organizacije potvrdjuje da taj kakao nisu brala djeca-robovi vec odrasli ljudi koji su posteno placeni za svoj rad. Ali mi ovdje ne mozemo kupiti cokolade proizvodjaca sa spiska Fair trade organizacije, niko ih ne prodaje. Dakle u BiH imas izbor: Ne jesti cokoladu ili zazmiriti na cinjenicu nemoralnog poslovanja kompanija cije cokolade jedes. I tako je sa 99,99% roba i usluga koje mi ovdje mozemo kupovati.
znam sta znaci bojkot, ali ti zelim reci da mojim zivotom ne vlada bojkot nego neki drugi faktor , a da bojkotujem i istrazujem gdje je nestle npr sve upetljana kao vlasnik firme i proizvoda kosta me puno vremena i energije ..npr nestle mi je bila godinu dana poslodavac i moram reci bila sam super zadovoljna i uslovima rada i platom ....
po tom rezonu ne bi trebala ni farmerke kupovati jer u turskoj radnici oboljevaju od plucnih bolesti dok ih obradjuju...
da ti iskreno priznam po meni bi svaka fima cokolade propala jer ja najvise kupim kad idem u bosnu a sama ne jedem cokoladu od djetinjstva.....
- graue_maus
#184 Re: bojkotujete li koga i zasto?
[quote="kojeime"]"Re: bojkotujete li koga i zasto?
ali kad se uvalim u esprit ili s oliver, ne pitam koliko kosta , samo koji je broj......."
- wewa
#188 Re: bojkotujete li koga i zasto?
da se posluzim tvojom logikom - onda bi trebalo bojkotovati ne samo tehnologiju opcenito, vec i prehrambenu industriju (zbog GMO-a, aditiva, hormona, konzervansa), tekstilnu industriju (sweat shopovi i child labor), farmaceutsku industriju (zbog neetickog marketinga, megalomanskih marzi itd), karbonska goriva i auto industriju... i svako ko to ne cini, a propagira bilo kakav bojkot zapravo je licemjer.jOFLA wrote:Ne ne, nikako, egzistencija ne zavisi od njihovih proizvoda. Koristiti ih na poslu je jedna stvar protiv koje se teško ide, ili ne može nikako, ali neko ko bojktotuje na primjer Apple zbog neetičke proizvodnje, ali sebi za u kući kupi digitalni fotoaparat, računar i mobilni, nije ništa napravio, jer iz tih istih kineskih fabrika izlaze mnoge druge komponenete i čipovi za kompjutere i mobilne telefone i digitalne aparate i sličnu elektroniku. Neko iskren treba bojktovati sve to ako mu je stalo do etičnosti.wewa wrote: realno bi bilo za ocekivati da neko ko bojkotuje Apple ne kupuje ni iPod ni iPad, a bome ni iPhone. ali, odreci se tehnologije od koje nam zavisi egzistencija zarad principa - to je valjda ultimativna krajnost.
Bez digitalnog fotoaparata, DVD playera i mobilnog telefona se itekako može, ali se neće. Bez računala kod kuće se također može i to vrlo jednostavno, ali se neće. Konformisti koji se pozivima na bojkot javnosti žele predstaviti u ljepšem svjetlu.
apsurdno je ljudima koji bar nesto cine i za to imaju argumente spocitavati licemjerje, jer su kriteriji za to arbitrarni. ne moras se pridruziti, ali nemoj ni suditi, jer ni od takvog pristupa nema puno koristi za okolinu...
- vox-populi
#189 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Mislim da se radi o fundamentalno razlicitom pristupu.wewa wrote:da se posluzim tvojom logikom - onda bi trebalo bojkotovati ne samo tehnologiju opcenito, vec i prehrambenu industriju (zbog GMO-a, aditiva, hormona, konzervansa), tekstilnu industriju (sweat shopovi i child labor), farmaceutsku industriju (zbog neetickog marketinga, megalomanskih marzi itd), karbonska goriva i auto industriju... i svako ko to ne cini, a propagira bilo kakav bojkot zapravo je licemjer.jOFLA wrote:Ne ne, nikako, egzistencija ne zavisi od njihovih proizvoda. Koristiti ih na poslu je jedna stvar protiv koje se teško ide, ili ne može nikako, ali neko ko bojktotuje na primjer Apple zbog neetičke proizvodnje, ali sebi za u kući kupi digitalni fotoaparat, računar i mobilni, nije ništa napravio, jer iz tih istih kineskih fabrika izlaze mnoge druge komponenete i čipovi za kompjutere i mobilne telefone i digitalne aparate i sličnu elektroniku. Neko iskren treba bojktovati sve to ako mu je stalo do etičnosti.wewa wrote: realno bi bilo za ocekivati da neko ko bojkotuje Apple ne kupuje ni iPod ni iPad, a bome ni iPhone. ali, odreci se tehnologije od koje nam zavisi egzistencija zarad principa - to je valjda ultimativna krajnost.
Bez digitalnog fotoaparata, DVD playera i mobilnog telefona se itekako može, ali se neće. Bez računala kod kuće se također može i to vrlo jednostavno, ali se neće. Konformisti koji se pozivima na bojkot javnosti žele predstaviti u ljepšem svjetlu.
apsurdno je ljudima koji bar nesto cine i za to imaju argumente spocitavati licemjerje, jer su kriteriji za to arbitrarni. ne moras se pridruziti, ali nemoj ni suditi, jer ni od takvog pristupa nema puno koristi za okolinu...
Tvoj bojkot, na koji naravno imas puno pravo, je iskljucivo tu da smiri tvoju savijest. Jer svemu onome losom sto pokusavas izbjeci parcijalno bojkotujuci neke proizvode, doprinosis nebojkotujuci neke druge proizvode. Sad mozda to ne zvuci lijepo, mozda to shvatis i kao pljuvanje i kritiku na ono sto radis (sto mi ni u kom slucaju nije namjera), ali to je tako. Necu Nestle ali hocu Milku, necu Apple ali hocu Dell, necu Levi's ali hocu Diesel... Globalno nema tu nikakve razlike.
Ostaje naravno onaj efekat smirene savijesti i osjecaja da doprinosim necemu boljem. Sto i nije losa stvar.
- graue_maus
#190 Re: bojkotujete li koga i zasto?
ne bih rekla da se bez racunara moze u danasnje vrijeme , ako ces da zivis ko kamenom dobu moze ... neki dan kupim telefonsku karticu , i prije je bilo nazoves broj i registrujes karticu , kad sada odes u internet ispunis formular i to je to ....od takvih sitnica pocinje vec da ti racunar treba kuci ...ja negledam tv 2 godine ne treba mi ali bez interneta ne mogu vozni prevoz , razne informacije sve je to dostupno na internetu .....jOFLA wrote:
Bez digitalnog fotoaparata, DVD playera i mobilnog telefona se itekako može, ali se neće. Bez računala kod kuće se također može i to vrlo jednostavno, ali se neće. Iako ih nije neophodno imati za li;ne potrebe, naviklo se na ugodnost i sad se od tog malo teško rastati. Konformisti koji se pozivima na bojkot javnosti žele predstaviti u ljepšem svjetlu.
- wewa
#191 Re: bojkotujete li koga i zasto?
problem je sto kod kriticara bojkota ja ne vidim nikakvog pristupa osim kritike. da mi ljudi koji zive u ekoloskim zajednicama, bez dodira s modernim svijetom spocitavaju da sam licemjerna, ja bih rekla ok, jesam. skidam kapu dosljednima.vox-populi wrote:
Mislim da se radi o fundamentalno razlicitom pristupu.
Tvoj bojkot, na koji naravno imas puno pravo, je iskljucivo tu da smiri tvoju savijest. Jer svemu onome losom sto pokusavas izbjeci parcijalno bojkotujuci neke proizvode, doprinosis nebojkotujuci neke druge proizvode. Sad mozda to ne zvuci lijepo, mozda to shvatis i kao pljuvanje i kritiku na ono sto radis (sto mi ni u kom slucaju nije namjera), ali to je tako. Necu Nestle ali hocu Milku, necu Apple ali hocu Dell, necu Levi's ali hocu Diesel... Globalno nema tu nikakve razlike.
Ostaje naravno onaj efekat smirene savijesti i osjecaja da doprinosim necemu boljem. Sto i nije losa stvar.
ali, pricati s visoka o necijim principima i postupcima a da sam ne cinis nista pomalo je apsurdno, zar ne?
- Zelena Carapa
#193 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Joj jeste zadrti oboje 
Ja od danas bojkotujem citanje ove teme.
- wewa
#194 Re: bojkotujete li koga i zasto?
bojkotom Nestlea definitivno nista sebi ne uskracujem - nista sto oni nude ne bi obogatilo moj zivot. cinim koliko mogu, pa i ovom temom, a u pravu si da se cinjenjem barem malih stvari bolje osjecam.jOFLA wrote:wewa wrote: problem je sto kod kriticara bojkota ja ne vidim nikakvog pristupa osim kritike. da mi ljudi koji zive u ekoloskim zajednicama, bez dodira s modernim svijetom spocitavaju da sam licemjerna, ja bih rekla ok, jesam. skidam kapu dosljednima.
ali, pricati s visoka o necijim principima i postupcima a da sam ne cinis nista pomalo je apsurdno, zar ne?
Ma jok brate, ne napadaju se tvoji principi, nego uskraćuješ sebi nešto a ne postižeš ništa. Jedno kad dođe Brat Pitt u Montreal pa protestuje protiv krzna sa ostalim facama američke estrade protiv ubijanja mladunčadi foka na kanadskom sjeveru, pa onda tu bude nekog efekta. Zapravo nije napravio ni on ništa, jest bilo malo prašine sa EU i uvozom krzna, ali se smirilo i lov se i dalje odvija nesmetano, Kanađani samo promjenili zemlju koja uvozi (Kina i J. Koreja od prije dvije godine pune kanadskog krzna) i barem je bilo po novinama. Onda bude nešto od toga.
Ili kad ste organizovani i imaš predstavnika udruženja protiv neetičke proizvodnje, tj, portparola ili glasnogovornika, (kako-ko kaže), pa vas se okupi nekih trideset hiljada sa potpisima koji izađete na gradski trg pa zajedno sa transparentima prošetate do sjedišta firme (Nestle ili neke druge) protiv koje ste se digli, pa im ubacite svežanj potpisa u njihov krug, a sve snima TV, noviniari okolo, pa onda nešto bude od toga.
Ili kad je u jeku rata u Hrvatskoj, Benetton je krvavu potkošulju poginulog vojnika iskoristio za svoju reklamu ispod koje je pisalo United Colors of Benetton, pa se iz raznih zemalja nadigla udruženja za zaštitu ljudskih prava što Benetton iskorištava tuđu smrt i muku za svoj profit, onda su ovi brže bolje skinuli tu reklamu. Onda ima nešto od toga.
Ali ovako, na svoju ruku odricati se nekih proizvoda, u BiH, pojedinci ili sitne grupe, misliš da ima toliko ljudi da ovi to i osjete, ma ništa od toga nema osim što pojedinac umiri savjest ili se simbolično ljepše osjeća. Samo ne daš pare na jednoj ali daš na drugoj strani isto takvim gamadima, a mnogo je više onih koji nastavljaju kupovati za koje bojkot ne znači ništa.
bujrumZelena Carapa wrote:Joj jeste zadrti oboje
- madnessa
#195 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Ne koristim kese, osim u iznimnim situacijama. Recikliram PVC. Trudim se biti što korisnija za sebe, okolinu i život oko sebe. Možda nije ekstremno da bi se nazvalo bojkotom, ali jeste neka vrsta otpora prema stvarima koji imaju negativan uticaj za planetu i čovječanstvo.
A ova debata oko toga šta je bojkot, a šta nije... Mislim da se najbolje primijeti uticaj nekog bojkota kada je masovniji što ne znači da svaki pojedinac ne utiče na stanje tržišta ukoliko izbjegava ili pak insistira na kupovini određenih robnih marki. Da je pojedinac toliko nebitan u globalnoj slici ne bi se toliko investiralo u marketing. Zrno po zrno pogača...
A ova debata oko toga šta je bojkot, a šta nije... Mislim da se najbolje primijeti uticaj nekog bojkota kada je masovniji što ne znači da svaki pojedinac ne utiče na stanje tržišta ukoliko izbjegava ili pak insistira na kupovini određenih robnih marki. Da je pojedinac toliko nebitan u globalnoj slici ne bi se toliko investiralo u marketing. Zrno po zrno pogača...
- Sirija
#196 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Sve što je vezano za NElegitimnu državu Izrael.
Last edited by Sirija on 28/03/2012 12:21, edited 1 time in total.
-
donja_crtica
#197 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Gledam koliko god mogu da zaobidjem uvozne proizvode. Pogotovo iz Srbije i Slovenije.
Ako imam izbor Federacija/RS gledam da uzmem iz F.
Bojkotujem sportsport.ba takodje
Ako imam izbor Federacija/RS gledam da uzmem iz F.
Bojkotujem sportsport.ba takodje
-
Lounge Act
#198 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Sirija wrote:Sve što je vezano za NElegitimnu državu Izrael.

- vox-populi
#199 Re: bojkotujete li koga i zasto?
Posto si tako lijepo postavila ovu sliku, de mi reci koji ti je procesor u racunaru? Ili pogledas li kada film 20th Century Fox produkcije?enisa wrote:Sirija wrote:Sve što je vezano za NElegitimnu državu Izrael.
-
Lounge Act
#200 Re: bojkotujete li koga i zasto?
pa bojkotujem sta mogu
sto se tice procesora, nemam pojma koji je, a ako nekad pogledam film od century foxa na tv-u ne znaci da im doprinosim na bilo koji nacin, pa nisam ga ja kupila, ali gotovo sve sa slike bojkotujem, a ima jos takvih proizvoda koje isto izbjegavam radi imenovane drzave
boikot israel, free palestina
ako imam priliku da biram uvijek cu izabrati proizvod koji nije na toj listi, a gledam i da bude nas proizvod pa da skromno doprinesem nasoj ekonomiji
sto se tice procesora, nemam pojma koji je, a ako nekad pogledam film od century foxa na tv-u ne znaci da im doprinosim na bilo koji nacin, pa nisam ga ja kupila, ali gotovo sve sa slike bojkotujem, a ima jos takvih proizvoda koje isto izbjegavam radi imenovane drzave
boikot israel, free palestina
ako imam priliku da biram uvijek cu izabrati proizvod koji nije na toj listi, a gledam i da bude nas proizvod pa da skromno doprinesem nasoj ekonomiji