Kavajes,je kao čistije more,ali meni je to isto,samo što je Kavaje nekako zavučeno pa vam je sve daleko.Najbolja lokacija,definitivno je ona što sam već spominjala,ulica Pavarsia(Rruga Pavaresia),tu vam je sve blizu.I hoteli su povoljni i apartmnani ,hrana piće,marketi,pekare,sve vam je tu..Imate i lijepu malu plažu u samom centru u parku Volga,to je more dublje nego što je na drugim plažama u Duressu,plaža je više šljunkovita nego pješčana,ali tu je centar pa su i guzve vece..Obavezno posjetite taj park kao i trg prije njega.Jako lijepo je uređeno..
Sem mora,hotela i plaža,imate tu svašta još za vidjeti.Iza luke,imate divlje plaže na kojima još uvijek stražu čuvaju čuveni Enverovi bunkeri,ali je more predivno čisto i plaža je šljunčana.Mana je što sa druge strane te divljine imate nepregledne livade,na kojima stoka pase travu i poneka čobanica,koja ih nadgleda
Imate amifitetatar,mislim da je jedan od najvećih u Evropi( kapacitetom od 15 000 osoba),Rimska kupatila i Rimska tvrđava,Dzamija iz 1502 godine,bar flay,sa kojeg možete vijdeti cijeli grad,mnogi restorani na vodi(neki u bunkerima Envera Hodze).Stvarno se ima svega za pogledati pa vrijeme dole brzo proleti.E,sada ima i mana,nije sve bajno.Ali da je jeftino,jeftino je,da su ljubazni jesu.