1001 Koristan Savjet
Moderator: anex
-
Suzie Q
#751 Re: 1001 Koristan Savjet
kod čišćenja pegle meni arf ili vim uvijek pomognu s tim što trljam zelenom stranom spužvice, nekad treba više vremena nekad manje ali uspijeva i to na hladnu peglu
- Benny Lava
#752 Re: 1001 Koristan Savjet
Stik za ciscenje pegle; uvijek pomaze

Ne mora biti ova marka, moze bilo koji ovog tipa jer ne ostecuje povrsinu za peglanje, kao sto to cini mehanicko odstranjivanje necistoce arfovima, zicama isl.

Ne mora biti ova marka, moze bilo koji ovog tipa jer ne ostecuje povrsinu za peglanje, kao sto to cini mehanicko odstranjivanje necistoce arfovima, zicama isl.
- Nisrin
#753 Re: 1001 Koristan Savjet
Gdje ima za kupiti?Benny Lava wrote:Stik za ciscenje pegle; uvijek pomaze
- graue_maus
#754 Re: 1001 Koristan Savjet
uzmi svijecu npr ovu i izvadi iz aluminija ........Benny Lava wrote:Stik za ciscenje pegle; uvijek pomaze
zagrij peglu na jako toplo .......
pripremi jednu drvenu dasku za rezanje i oblozi sa nekom starom pamucnom krpom ........
premazi peglu sa svijecom .............
i onda sve od dasku obrisi ili odrstruzi .........voila gotovo .........
- Partizzanka
#755 Re: 1001 Koristan Savjet
Problem su svijetle (beige) pamucne hlace
Isflekane .... Solju i blatom ili cime vec u dnu nogavica
Probala sam vanish gel, sredstvo za pranje prozora, obicni sapun, vrucu i høadnu vodu
I fleke su i dalje tu
Ima li ko kakav savjet??
Isflekane .... Solju i blatom ili cime vec u dnu nogavica
Probala sam vanish gel, sredstvo za pranje prozora, obicni sapun, vrucu i høadnu vodu
I fleke su i dalje tu
Ima li ko kakav savjet??
-
Jasminak
#756 Re: 1001 Koristan Savjet
pokusaj sa sapunom iz dm iz njihovog dm asortimana, negdje je oko 1,5-1,8KM.. ja sam sa tim uspjela skinuti okromnu mrlju od tinte sa pamucnog sakoa, koji je kupljen u azelu kao roba sa greskom, tako da ne znam ni koliko je mrlja stara, a ipak sam jedino s tim sapunom uspjela skinuti, pa vrijedi pokusat..
- Partizzanka
#758 Re: 1001 Koristan Savjet
e mis amu malenog
nemam dm
ima li neko nekki drugi savjet
dodouse ima i ovdje neki sapun za skidanje mrlja ...
nemam dm
-
zamzija
#759 Re: 1001 Koristan Savjet
Negdje sam pročitala da istrljaš komadom živog krompira na mrlju i onda opereš normalno: "Sirovi krumpir narezan na veće komade može dobro poslužiti za čišćenje blata s odjeće."Partizzanka wrote:e mis amu malenog
nemam dm![]()
a evo i ovo možeš pokušati:
Zapazite li mrlju od blata na tkanini postojanih boja, istrljajte je blagom sapunicom, i to: za lanene i pamučne tkanine toplom, a za vunu i svilu mlakom vodom. Ne uspijete li od prve ukloniti mrlju s tkanine, istrljajte je krpicom namočenom u otopinu vode i octa ili u 5% octenu kiselinu.
- Partizzanka
#760 Re: 1001 Koristan Savjet
ovo nije blato
fazon je sto je ovo ona prokleta so koju ovi seljaci ovdje posipaju po cesti cim se malo pocne lediti
otkrili su so 94te i od tada je nemilice trose
eh sad ta so pomjesana sa blatom ... cuda cini
mislila sam sinoc da probam sirce nasuti
i oprati ih na 60 stepeni
fazon je sto je ovo ona prokleta so koju ovi seljaci ovdje posipaju po cesti cim se malo pocne lediti
eh sad ta so pomjesana sa blatom ... cuda cini
-
zamzija
#761 Re: 1001 Koristan Savjet
Partizzanka wrote:ovo nije blato
eh sad ta so pomjesana sa blatom ... cuda cini![]()
Pa i mi to isto u Sarajevu muku mučimo
To se meni vječito dešava sa farmericama na rubovima
nije ti samo fol posuti, nego i protrljati ono istrljati oprati rukama
Kad mi se to desi - Ja uzmem sapun za mrlje, namočim u vodu dio odjeće gdje su mrlje, nasapunam, odstoji 10ak min - istrljam, isperem, i onda opet nasapunam, onda stavim u veš mašinu i stavim detrdžent kao da normalno perem i kad se opere osušim na sobnoj temperaturi i nema više mrlja
A ti pokušaj također sa mlijekom tako se čiste cipele na kojima ostaje ta sol....
- Partizzanka
#762 Re: 1001 Koristan Savjet
zamzi, da ti sad slikam ruke pitala bi "to ti radis u nekoj vespraonici"
zanoktice i zuljevi mi se pojavili oko noktiju i po zglobovima, koliko sam sinoc trljala i to skupa sa tim vanishom prokletim
a fleke stoje li stoje
majke mi kao da mi se smiju muko moja hahahaa
probat cu sa sircetom
pa ih onda u masinu krhnuti
cula sam danas da pomaze i prasak za pranje sudja
zanoktice i zuljevi mi se pojavili oko noktiju i po zglobovima, koliko sam sinoc trljala i to skupa sa tim vanishom prokletim
a fleke stoje li stoje
probat cu sa sircetom
pa ih onda u masinu krhnuti
cula sam danas da pomaze i prasak za pranje sudja
- kanocale
#763 Re: 1001 Koristan Savjet
da li si probala arfom?Nisrin wrote:aribes wrote:Kako i čime očistiti peglu za kosu?![]()
+ cime ocistiti peglu za peglanje vesa?
Cistila sam sa solju, ali nisam uspjela...cistila sa nekom pastom - nisam uspjela---ostale mi nekakve fleke po pegli
-
zamzija
#764 Re: 1001 Koristan Savjet
sunce li mu žarko....pravi misteriPartizzanka wrote:zamzi, da ti sad slikam ruke pitala bi "to ti radis u nekoj vespraonici"
a fleke stoje li stoje
onda ti je s tim "blatom" i solju došlo i nešto s ceste iz auta poput motornog ulja ili benzina
ovdje piše ako su ostale masne mrlje pokušajte kiselom vodom
http://www.gorenje.hr/support/savjeti_i ... niti_mrlje
- JanuaryJones
#765 Re: 1001 Koristan Savjet
Kako odstraniti 'miris' crvenog luka sa jagodica/ispod noktiju? Iako se trudim da ne držim luk previše dugo u ruci i koristim sjeckalicu umjesto ribeža, redovno i po 7 dana mi se prsti "čuju" na luk a to me nervira do bola. Ima li neki efikasan skidač neugodnog mirisa?
Sent from my iPad using Tapatalk
- manekenka u penziji
#766 Re: 1001 Koristan Savjet
Ista sam
Kafa dosta neutralise miris, pa ako pijete tozovacu, umoci nokte u preostali toz i drži malo tako. Ja nisam nikad pokušala, ne pijem kafu a muž pije nes 
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
- JanuaryJones
#767 Re: 1001 Koristan Savjet
Pijem nes a muž ne pije kafu. Jedino gosti piju tozovaču. Probaću sa tozommanekenka u penziji wrote:Ista samKafa dosta neutralise miris, pa ako pijete tozovacu, umoci nokte u preostali toz i drži malo tako. Ja nisam nikad pokušala, ne pijem kafu a muž pije nes
-
terremoto
#768 Re: 1001 Koristan Savjet
Soda bikarbonaJanuaryJones wrote:Kako odstraniti 'miris' crvenog luka sa jagodica/ispod noktiju? Iako se trudim da ne držim luk previše dugo u ruci i koristim sjeckalicu umjesto ribeža, redovno i po 7 dana mi se prsti "čuju" na luk a to me nervira do bola. Ima li neki efikasan skidač neugodnog mirisa?
- graue_maus
#769 Re: 1001 Koristan Savjet
protljaj ruke o celicni sud ili sudoper ...........JanuaryJones wrote:Kako odstraniti 'miris' crvenog luka sa jagodica/ispod noktiju? Iako se trudim da ne držim luk previše dugo u ruci i koristim sjeckalicu umjesto ribeža, redovno i po 7 dana mi se prsti "čuju" na luk a to me nervira do bola. Ima li neki efikasan skidač neugodnog mirisa?
-
mumy
#770 Re: 1001 Koristan Savjet
probaj i sa limunom,protrljaj prste ... ja kad se ufatim ribe to uradim i smrad nestane.JanuaryJones wrote:Kako odstraniti 'miris' crvenog luka sa jagodica/ispod noktiju? Iako se trudim da ne držim luk previše dugo u ruci i koristim sjeckalicu umjesto ribeža, redovno i po 7 dana mi se prsti "čuju" na luk a to me nervira do bola. Ima li neki efikasan skidač neugodnog mirisa?
- Partizzanka
#771 Re: 1001 Koristan Savjet
kako oprati dzemper koji je sastavom viskoza i vuna (70-30)
stoji na etiketi da se pere na 30 stepeni
ali se ja bojim da mi se ne skupi, ne razvuce, izguzva i svi moguci crni scenariji
ali se ja bojim da mi se ne skupi, ne razvuce, izguzva i svi moguci crni scenariji
- graue_maus
#772 Re: 1001 Koristan Savjet
probaj u hladnoj vodi i u samponu za kosuPartizzanka wrote:kako oprati dzemper koji je sastavom viskoza i vuna (70-30)
nemoj ga puno gnjaviti i cijediti
najbolje bi bilo u nekoj mrezi da se ocijedi
kad se ocijedi na mrezu ga razastri i ostavi da osusi
odnosno ne vjesaj ga da se ne istegne
-
zamzija
#773 Re: 1001 Koristan Savjet
Ma u hladnoj vodi i šampon ili detrdžent za vunu.Partizzanka wrote:kako oprati dzemper koji je sastavom viskoza i vuna (70-30)
Nemoj ga cijediti nego uzmi i stavi na peškir i onda pritišći dok ne izađe voda
Suši na sobnoj temperaturi, položi opet na peškir i ostavi da se osuši
Ili brate kao i ja staviš u mašinu na 30 hladno pranje uz detrdžent za vunu i omekšivač
i izvadiš i isto tako položiš, ja položim na onu spravu za sušenje i ostavim tako....
- Partizzanka
#774 Re: 1001 Koristan Savjet
JEL CENTRIFUGIRAS ZAMZI??
- Zovem se Zelena
#775 Re: 1001 Koristan Savjet
Kako oprati crvenu farbu sa bijelog končanog džempera? Juče mi kod frizera pramen mokre kose završio na istom. Vidjela tek kad sam došla kući... :-(