1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
duboka_misao

#401 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by duboka_misao »

jebbli morate pobacati sve otvoreno sto imate tjesteninu,brasno,rizu,palenta etc i probaj staviti pola glavice crvenog looka, neki kazu da pali i bijeli...
alica.k

#402 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

duboka_misao wrote:jebbli morate pobacati sve otvoreno sto imate tjesteninu,brasno,rizu,palenta etc i probaj staviti pola glavice crvenog looka, neki kazu da pali i bijeli...
ma to i jeste problem, sto vec sve jesmo pobacali, dakle ovo ce bit druga tura da bacamo :(
pa reko sad, uz ovo raid, i bacanje, da jso nesto trece stavim.

kakvi su kuhinjski moljci s lavandom?

ovi crvi, tj larve, ovo je nesto najodvratnije u zivotu sto sam vidjela omg
Partizzanka

#403 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

jeste sigurni da nema nesto sto je palo negdje iza necega .... i da su se tu nakotili tj da tu obitavaju
oni nisu opasni, nisu bas fini ali nisu opasni i ne trebate se plasiti
nece otici ni u garderobu ... oni samo vole brasno i sve od cega se moze prabiti brasno
taj bi ih raid trebao srediti

ne znam jeste li kada ste SVE pobacali ... malo i prebrisali ormare jer oni nekada znaju i u ormarima biti
alica.k

#404 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

Partizzanka wrote:jeste sigurni da nema nesto sto je palo negdje iza necega .... i da su se tu nakotili tj da tu obitavaju
oni nisu opasni, nisu bas fini ali nisu opasni i ne trebate se plasiti
nece otici ni u garderobu ... oni samo vole brasno i sve od cega se moze prabiti brasno
taj bi ih raid trebao srediti

ne znam jeste li kada ste SVE pobacali ... malo i prebrisali ormare jer oni nekada znaju i u ormarima biti
jasta, bilo je bas onako generalno.
nismo pobacali samo brasnasto nego sve zivo sto je u ormaru bilo. i onda na kraju i ormare prvo poprskali onim pipsovim i slicnim stvarima, ostavili par dana da se izraci, i onda pobrisali sve to varkinom. mama je paranoik u vezi tih stvari :S

elem, sinoc, vidim po plafonu u kuhinji gmize nako cudo. ne bojim se ja toga, al je odvratno skroz. i sad opet moramo bacit sve sta je u ormaru :(.
sto je najsmjesnije, samo je taj jedan kuhinjski elemenat u pitanju, sve ostalo je cisto, tj nema ih. ne znam kuda izlaze odatle pa na plafon :S ne mogu da im nadjem put.
ladyada

#405 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ladyada »

mozda si ih donijela iz radnje u necemu , samo su se kod tebe razmnozili..........ja sam sve pobacala uzela usisivac usisala , svaku prasku .......onda esencijom navlazila krpu prebrisala :run: i otisla iz kuce 2-3 sata onda izracila .......
alica.k

#406 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

ladyada wrote:mozda si ih donijela iz radnje u necemu , samo su se kod tebe razmnozili..........ja sam sve pobacala uzela usisivac usisala , svaku prasku .......onda esencijom navlazila krpu prebrisala :run: i otisla iz kuce 2-3 sata onda izracila .......
poprilicno sam sigurna da smo ih donijeli u domacem crnom brasnu...al to je davno baceno, kao i sve iz tog perioda.

ugl, ponovo cemo sve pobacat, sta da se radi :S
shambho

#407 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by shambho »

alica.k wrote:
ladyada wrote:mozda si ih donijela iz radnje u necemu , samo su se kod tebe razmnozili..........ja sam sve pobacala uzela usisivac usisala , svaku prasku .......onda esencijom navlazila krpu prebrisala :run: i otisla iz kuce 2-3 sata onda izracila .......
poprilicno sam sigurna da smo ih donijeli u domacem crnom brasnu...al to je davno baceno, kao i sve iz tog perioda.

ugl, ponovo cemo sve pobacat, sta da se radi :S
Mi godinama muku mucimo s kuhinjskim moljcima.. Sad smo onako vec sazivili s njima jer je nemoguce kutarisat ih se :-D .. Prije stalno generalke, bacanje rize graha, brasna ciscenje onih stalaza itd itd.. Lavanda nam je svuda po kuci.. A ja sam larve na nemogucim mjestima nalazila, tipa na onom omotu od poklona.. :-? .. Il' otvorim praznu teglu (koja je bila zatvorena, oprana) a ono izleti -.- ..

Helem, najvise sto je pomoglo je ono nesto ljepljivo iz DM-a, ne znam kkao se zove al' polijepe se svi moljci po tome.. Bas njihov proizvod mislim da nije problem naci..Al' eto nismo ih imali dva mjeseca nakon toga, evo sad su se opet pojavili maloprije bas vidjeh jednog..

Sretno javi ako nadjete neki nacin da se rijesite ..
shambho

#408 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by shambho »

I da.. Interesantna stvar evo godinama kako ih imamo (stvarno vise ne znam otkad :-D )..i nikad nam na ormare hvala Bogu nisu napali.. Jos nije da su odvojeni puno.. Moljce smo nalazili i u spaizu koji je pored garderobera.. U tom smislu i nisu neke stetocine mozda smo zato mi odustali.. A da su gadni jesu.. :-?
Partizzanka

#409 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

brasnavi moljci nisu isto sto i ovi koji idu na garderobu . znaci sigurni ste sto se toga tice samo eto sto su malo gadni ali meni oni nisu bas taaaako gadni

moraju negdje imati leglo ... mozda NA ormarima??
alica.k

#410 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

Partizzanka wrote:brasnavi moljci nisu isto sto i ovi koji idu na garderobu . znaci sigurni ste sto se toga tice samo eto sto su malo gadni ali meni oni nisu bas taaaako gadni

nema nista.
znaci sad sam upravo zavrsila, sve sam ormare ispraznila do kraja. nigdje legla :S jedino da izmicem, mozda je iza...to cu sutra, kasno je.

nisu moljci gadni, larve su pregadne :)

Image

vak izgledaju. GROSS.
radje bi se borila s misevima il zoharima, zivotam.
Partizzanka

#411 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

eh vjeruj mi da ti zohar protrci kroz sobu ... drugacije bi price pricala
ove barem znas da su tu u kuhinji i neces ih nigdje drugo vdijeti ... spori su i dok on izadje iz ormara vec je down
a zohari ... kote se cim napune 45dana i gdje imas jednog imas ih minimum hmmmm kako ono kazu 500!
alica.k

#412 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

Partizzanka wrote:eh vjeruj mi da ti zohar protrci kroz sobu ... drugacije bi price pricala
ove barem znas da su tu u kuhinji i neces ih nigdje drugo vdijeti ... spori su i dok on izadje iz ormara vec je down
a zohari ... kote se cim napune 45dana i gdje imas jednog imas ih minimum hmmmm kako ono kazu 500!
imali smo zohare u drugom stanu :D
zamzija

#413 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

Zna li iko
Postoji li ikakva razlika između sode bikarbone koja se prodaje u kesicama u tržnim centrima na odjelu hrane i onoj sodi bikarboni u kutiji koja se prodaje u apotekama ?
Jel to jedno te isto ?

hvala :)
neprilagodjena

#414 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by neprilagodjena »

alica.k wrote:
Partizzanka wrote:brasnavi moljci nisu isto sto i ovi koji idu na garderobu . znaci sigurni ste sto se toga tice samo eto sto su malo gadni ali meni oni nisu bas taaaako gadni

nema nista.
znaci sad sam upravo zavrsila, sve sam ormare ispraznila do kraja. nigdje legla :S jedino da izmicem, mozda je iza...to cu sutra, kasno je.

nisu moljci gadni, larve su pregadne :)

Image

vak izgledaju. GROSS.
radje bi se borila s misevima il zoharima, zivotam.

Kazu uzmes najlonku (cistu) i prosijes ih iz brasna.

Koliko je ovo dobro ne znam (nisam imala iskustva sa moljcima ni larvama),al sam cula da se i ovo radi.
ljubav_aha

#415 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljubav_aha »

brasno imam u plasticnoj kutiji,doslovno sve u kuhinji je u plasticnim kutijama,ili originalnim pakovanjima koja se "hermeticki" zatvaraju ; nema sanse da se priblize odvratna mala bica koja ste spomenule;

inace,plasticne kutije su zakon za sve u kuci :-D visak odjece i obuce :D
alica.k

#416 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

ljubav_aha wrote:brasno imam u plasticnoj kutiji,doslovno sve u kuhinji je u plasticnim kutijama,ili originalnim pakovanjima koja se "hermeticki" zatvaraju ; nema sanse da se priblize odvratna mala bica koja ste spomenule;

evo, tako smo i rijesili problem. i mogu rec, sve je puno organizovanije, ko bi reko :) hahahah
ljubav_aha

#417 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljubav_aha »

alica.k wrote:
ljubav_aha wrote:brasno imam u plasticnoj kutiji,doslovno sve u kuhinji je u plasticnim kutijama,ili originalnim pakovanjima koja se "hermeticki" zatvaraju ; nema sanse da se priblize odvratna mala bica koja ste spomenule;

evo, tako smo i rijesili problem. i mogu rec, sve je puno organizovanije, ko bi reko :) hahahah
oh da , drago mi je,sve je lakse pomaknuti,nema uglova "okupiranih" sitnicama,sve kao u apoteci :-D
Baby Jane

#418 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Baby Jane »

Eh, imam slican problem. Isto ove larve/ crvici, sta su vec. Pojavile su se u zadnje 3-4 sedmice, i to ujutro kad ustanem, bude po 2-3 na plafonu, i to samo na plafonu. Pokusala sam im naci leglo, ali stvarno ne znam gdje je, jer kuhinju odrzavam redovno, kuhinjski elementi su razmaknuti, pa mogu i izmedju njih ocistiti i vidjeti. Nisam uspjela naci apsolutno nista.

Provjerila sam brasno, cisto sve, nema ih tu. Totalno sam zbunjena :?

Je li ima neki sprej, nesto, da naprskam svudgje pomalo, pa ako upali - upali?
alica.k

#419 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

Baby Jane wrote:Je li ima neki sprej, nesto, da naprskam svudgje pomalo, pa ako upali - upali?
ne budu one samo u brasnu nego svemu brasnastom.
a sto se spreja tice, nema :(
mi smo eno opet zalijepili ono raid cudo, za kuhinjske moljce, i zalijepila su se jos dva tri, nakon sto smo 1. sve pobacali 2. sve presli domestosom 3. sve pozatvarali u tegle.
Baby Jane

#420 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Baby Jane »

Malo sam citala na netu o njima, i vidim ljudi kazu budu u suhoj hrani, pasti, pahuljicama itd itd. Kod mene je sve cisto! Sve! Nema ih nigdje sem kad se pojave na plafonu. Grrr.
alica.k

#421 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

Baby Jane wrote:Malo sam citala na netu o njima, i vidim ljudi kazu budu u suhoj hrani, pasti, pahuljicama itd itd. Kod mene je sve cisto! Sve! Nema ih nigdje sem kad se pojave na plafonu. Grrr.
negdje ti je sigurno leglo, jer da nije ne bi ih bilo.
ni mi nismo mogli naci gdje je :( zato smo sve i pobacali.
factotum

#422 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by factotum »

problemi sa miteserima, evo maska za lice:

Zumanjak izdvoijiti iz jajeta, umutiti te pomijesati sa kasisicom kvasca. Tekucinu namazati na lice, putiti da djeluje 20min. Masku stavljati svakih 5 dana, prije spavanja. Naravno, spavajte na cistom jastuku.

Super tema, btw! :thumbup:
pustopoljina

#423 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pustopoljina »

Baby Jane wrote:Eh, imam slican problem. Isto ove larve/ crvici, sta su vec. Pojavile su se u zadnje 3-4 sedmice, i to ujutro kad ustanem, bude po 2-3 na plafonu, i to samo na plafonu. Pokusala sam im naci leglo, ali stvarno ne znam gdje je, jer kuhinju odrzavam redovno, kuhinjski elementi su razmaknuti, pa mogu i izmedju njih ocistiti i vidjeti. Nisam uspjela naci apsolutno nista.

Provjerila sam brasno, cisto sve, nema ih tu. Totalno sam zbunjena :?

Je li ima neki sprej, nesto, da naprskam svudgje pomalo, pa ako upali - upali?
provjeri i kakao i gustin...otvoren prasak za puding...cajeve koji su prestari i nisu dobro zapakovani...suho voce...kukuruzno brasno/griz...sve sto ti duze stoji otvoreno i sve cemu je prosao rok, a nije vakuumirano.
isto...ili plasticne kutije ili staklenke sa onom gore gumom da dobro dihtuje...nikakvi zamotuljci i slicno...ako vec...onda citav zamotuljak u onu plasticnu vrecicu sto se gore moze fino zatvoriti, klikne gore ono za ono :skoljka: :)
ima (ne znam da li ima kod nas, kladila bih se da ima) neotrovno ljepilo, napravis kao neki trokutic od kartona i vanjske strane su presvucene ljepilom i onda se odrasli moljci lijepe na to i samo bacis...VANDAL se zove
http://www.bipa.at/VANDAL-Natur-Lebensm ... AT,pd.html
...ima nekoliko vrsta tih moljaca...
a mi smo (kad bi se dokopali brasna mimo humanitarne) u ratu redovno prosijavali te crvice i nikom nije nista bilo...
Partizzanka

#424 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Partizzanka »

a da vi njih ne donosite iz prodavnice u brasnu???
pustopoljina

#425 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pustopoljina »

eeee da...ako oni koji pakuju brasno drze u losim uslovima...onda moljce donese direktno kuci.
...imala sam jednom u kakaou(???)...ne smijem ni reci koliko je bio star :skoljka: tad nisam imala pojma da hoce na kakao :-) :skoljka:
uh
imala sam jos jednom u kukuruznom brasnu...uredno poklopljenom plasticnim poklopcem...ali ni tu ne smijem reci koliko je bilo staro...sve mi bilo zao baciti, bilo domace...
a i prestala sam vuci kuci stvari koje znam da necu trositi :skoljka:
Post Reply