1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
vratnik

#376 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by vratnik »

Orahovo jezgro je idealno za sakrivanje ogrebotina u drvetu. Pogotovo za tamni namjestaj. Rezultat je puno bolji od svih kitova, lakova, i inih inih sredstava.
(ne znam je li bilo, ali super je stvar, pa ako nekog interesuje)
Ljuska_u_BaklaFi

#377 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

VratniČe de napisi sta uradis sa orahovom jezgrom :oops: :D imam neke ogrebotine na stolu, dosta tamnom i fleke od vrele solje....nije strasno ali se vidi :)
vratnik

#378 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by vratnik »

Ljuska_u_BaklaFi wrote:VratniČe de napisi sta uradis sa orahovom jezgrom :oops: :D imam neke ogrebotine na stolu, dosta tamnom i fleke od vrele solje....nije strasno ali se vidi :)
Uzmi jezgru i dobro utrljaj te ogrebotine, dok se ne popune, ostavi malo da odstoji, onda ispoliraj.
A fleke od solje, pokusaj sa pepelom (pepeo od cigara pomijesan sa jestivim uljem). Utrljaj, ispoliraj, sacekaj dan i javi. Ako nije uspjelo, naci cemo nesto drugo.
CherryLips

#379 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by CherryLips »

Na Kappinoj jakni mi se pokvario fersluz,hoce li mi bilo koji krojac to htjeti i moci zamijeniti? Bas mi je dobra jakna ali lani se nesto fersluz pokvari,kad zakopcam sa donje strane se razdvoji skroz...
male_okice

#380 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by male_okice »

CherryLips wrote:Na Kappinoj jakni mi se pokvario fersluz,hoce li mi bilo koji krojac to htjeti i moci zamijeniti? Bas mi je dobra jakna ali lani se nesto fersluz pokvari,kad zakopcam sa donje strane se razdvoji skroz...
naravno da hoce. To je normala, moja mama je krojac i 100x mi je znala dosad promjeniti i na hlacama i janknama, duksevima, vjerovatno tu vec u radnji imaju fersluza ako nemaju kod nas svaka radnja koja prodaje metrazu ima i njih, kupis koji ti odgovara odneses platis i to je to
spreca

#381 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by spreca »

swirl wrote:Kako ocistiti mrlju od cokolade sa namjestaja?
Promijenis namjestaj :lol: :lol: :lol: ......na platnu,kozi,drvetu?
spreca

#382 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by spreca »

Baby Jane wrote:Kako da očistim kamenac koji se nakupio oko grijača i na dnu kuhala za vodu?
Stavis filter vode i nece vis biti kamenca
swirl

#383 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by swirl »

spreca wrote:
Promjenila prije 6 mjeseci
Pa sa koze i drveta bih obrisala mokrom krpom :) na platnu...
vratnik

#384 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by vratnik »

swirl wrote:
spreca wrote:
Promjenila prije 6 mjeseci
Pa sa koze i drveta bih obrisala mokrom krpom :) na platnu...
Ja sam sve pokusao sa flekom od cokolade u autu, nazalost nista nije pomoglo. (standardne stvari protiv masnoce, nista pretjerano, deterdzent za sudje, kabas.. utrljas, ostavis da odradi, i cekas... Kod mene je cekanje bilo uzalud, i prodao sam ga s tom flekom).
swirl

#385 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by swirl »

vratnik wrote:Ja sam sve pokusao sa flekom od cokolade u autu, nazalost nista nije pomoglo. (standardne stvari protiv masnoce, nista pretjerano, deterdzent za sudje, kabas.. utrljas, ostavis da odradi, i cekas... Kod mene je cekanje bilo uzalud, i prodao sam ga s tom flekom).
To sam i mislila da je tako, ali eto, mislila sam da mozda neko zna neki fol :)
zamzija

#386 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

evo šta sam našla preko interneta možda pomogne, ovisi valjda o vrsti tkanine:

Mrlje od čokolade se najbolje rješavaju sodom. Dodatan trik je mrlju potopiti u toplo mlijeko i nakon toga isprati je čistom vodom.

No, svježu mrlju od čokolade možete odmah isprati toplom vodom.

Na sintetičkoj tkanini tapkajte 12 postotnim hidrogrenom. Na vuni i svili kapnite nekoliko kapi vode i amonijaka.

Mrlje od čokolade, pudinga i sličnih slastica natopite mješavinom alkohola i bijelog vinskog octa u jednakim omjerima te ih prije uobičajenog pranja pažljivo otklonite spužvicom. Protiv čokoladnih mrlja pomaže i namakanje u mlakom mlijeku i pranje u sapunici.
ljubav_aha

#387 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ljubav_aha »

add on :-D
swirl

#388 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by swirl »

zamzija wrote:evo šta sam našla preko interneta možda pomogne, ovisi valjda o vrsti tkanine:

Mrlje od čokolade se najbolje rješavaju sodom. Dodatan trik je mrlju potopiti u toplo mlijeko i nakon toga isprati je čistom vodom.

No, svježu mrlju od čokolade možete odmah isprati toplom vodom.

Na sintetičkoj tkanini tapkajte 12 postotnim hidrogrenom. Na vuni i svili kapnite nekoliko kapi vode i amonijaka.

Mrlje od čokolade, pudinga i sličnih slastica natopite mješavinom alkohola i bijelog vinskog octa u jednakim omjerima te ih prije uobičajenog pranja pažljivo otklonite spužvicom. Protiv čokoladnih mrlja pomaže i namakanje u mlakom mlijeku i pranje u sapunici.
hvala :thumbup:
South Blue Mama

#389 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by South Blue Mama »

kako oprati kacket a da mu se onaj karton ne obatali :?
zamzija

#390 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

imaš li mašinu za suđe? :D

-1- Kapa šilterica (kačket) može izgubiti svoj oblik ako se pere u perilici rublja, ali će ga sačuvati ukoliko je perete u perilici posuđa. Napomena: Ne perite je istovremeno s posuđem.

najbolje ti je ručno u mlakoj vodi ...
triple mama

#391 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by triple mama »

pomagajte....
stavila sam greskom store na otkuhavanje i zguzvale su se :sad: ..pokusala sam ih opeglati ali bi mi trebalo 5 dana...uzasno tesko i sporo ide.
Da li da ih odnesem u hem. cistionu i zamolim da ih sa onom njihovom profi peglom na jaku paru pokusaju opeglati, ili???? :?
duboka_misao

#392 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by duboka_misao »

triple mama wrote:pomagajte....
stavila sam greskom store na otkuhavanje i zguzvale su se :sad: ..pokusala sam ih opeglati ali bi mi trebalo 5 dana...uzasno tesko i sporo ide.
Da li da ih odnesem u hem. cistionu i zamolim da ih sa onom njihovom profi peglom na jaku paru pokusaju opeglati, ili???? :?
ma samo stavi u mashinu na ispiranje i centrifugu i okaci ih mokre
zamzija

#393 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by zamzija »

Dobar sam fol gledala na televiziji - za odjeću koja se teško pegla
Odvrneš vodu u kupatilu u kadi na vruću i zatvoriš vrata, i pustiš da se stvori para - okačiš odjeću iznad da se napari, malo rukom zategneš i ispravi se , ostaviš malo da se osuši...
dudu

#394 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by dudu »

duboka_misao wrote:
triple mama wrote:pomagajte....
ma samo stavi u mashinu na ispiranje i centrifugu i okaci ih mokre
+1 - ja ovako uvijek radim, samo okacim mokre :-D
triple mama

#395 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by triple mama »

nazalost, sve sam to pokusala i nista :sad:
i oprala opet, i napunila kadu punu vode i potopila ih sa puno omeksivaca, a onda ih mokre objesila...k'o da ih je krava zvakala...uhhhhh...
1mala

#396 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by 1mala »

swirl wrote:Ima li neki jednostavan nacin za ciscenje cokolade sa namjestaja?

MRLJE OD ČOKOLADE
Isperite hladnom vodom, ostavite da se osuši, pa iščetkajte i na kraju očistite benzinom. :thumbup:
1mala

#397 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by 1mala »

MRLJE OD UNIVERZALNOG LEPKA

Vrlo su neugodne, jer lepak najčešće prodire duboko u vunenu odeću. Mrlju prvo pažljivo natopite acetonom pa je zatim isperite nekim sapunjavim sredstvom.
.
MRLJE OD PIVA
Sa tekstila se uklanjaju mešavinom špiritusa i vode....

.
MRLJE OD JAJETA
Ostavite mrlju da se dobro osuši, a tada ćete mrlju lako izgrebati ili iščetkati. Na kraju je istrljajte sredstvom za skidanje mrlja ili benzinom.
.
MRLJE OD JAGODA
Veoma se teško skidaju. U novije vreme postoje specijalna sredstva, mada možete koristiti i mešavinu boraksa i tečnog nišadora.
..
MRLJE OD TRAKE ZA PISAĆU MAŠINU
Kada menjate traku na pisaćoj mašini, navucite plastične rukavice za jednokratnu upotrebu, koje posle možete baciti. Ako Vam se ruke ipak zaprljaju, očistite ih špiritusom.
.
MRLJE OD VOSKA
Sa tekstila: prvo sastružite, prepeglajte; platnene i pamučne tkanine posle toga operite u mašini. Sa tepiha: prvo sastružite, pa prepeglajte preko upijajuće hartije. Sa nameštaja: nemojte strugati, već dobro istrljajte papirnim kuhinjskim ubrusom, natopljenim u ulje.....

.
VOSAK - S drvenog namještaja ili drvenih podova mrlje od voska uklonite pomoću kockica leda: svaku mrlju pritisnite kockicom leda, a nakon toga vosak uklonite tupom stranom noža. Na kraju očišćeni dio prebrišite nekim sredstvom za čišćenje ili običnim uljem.....
.

VOSAK NA NAMJEŠTAJU

Pokapano mesto prekrijte komadom upijajuće hartije pa preko njega pređite nekoliko puta mlakom peglom. Obrišite potom krpom namočenom u terpentin i na kraju istrljajte nekim od sredstava za glačanje nameštaja.....
S rublja i posteljine, te stolnjaka mrlje od voska možete ukloniti na dva načina. Prvi, ako je vosak krut, jednostavno ga uklonite oštricom noža. Ako je ostala vidljiva mrlja, na nju položite list upijajućeg papira, preko toga list svilenog papira, a preko svega prijeđite nekoliko puta vrućim glačalom.

.
SMOLA - Za uklanjanje smole i smolastih tvari mogu se upotrijebiti slijedeća sredstva: eter, benzin, terpentinsko ulje i druga. Tim se sredstvima uklanjaju i svježe i stare mrlje od smole. Ako čistite prirodni materijal uprljan smolom možete se poslužiti i alkoholom, acetonom ili mentolom. Važno je da se umrljano mjesto dobro natopi sredstvom za čišćenje koje ste odabrali (ako je mrlja na odjevnom predmetu, ispod nje stavite papir koji dobro upija kako se mrlja ne bi širila), a zatim ga protrljajte četkom.

.. ..

MASNE MRLJE NA TEKSTILU
Pospite mrlju jednim slojem krompirovog brašna, debelim nekoliko milimetara, pa utrljajte u tkaninu. Nakon pola sata istresite, iščetkajte ili izlupajte. Efekat će biti neverovatan. ..Ili.., nožem istružite krojačku kredu, pa pospite po mrlji. Kreda ne ostavlja rubove.

.. ..

MASNE MRLJE NA TKANINI

uklonicete ako ih pospete puderom, a nesto kasnije iscetkajte.

.
MASNE MRLJE NA PODU I DRVENIM PREDMETIMA
Prvo istrljajte mrlju upijajućom hartijom, natopljenom u benzin. Uljane mrlje premažite kašom od gline i sirćeta. Kada se osuši iščetkajte.
.
MASNE MRLJE NA SLIKAMA
Pospite prahom od krede. ..Ili.., pažljivo prebrišite komadom vate, natopljenim u aceton, pa prekrijte hartijom i osušite peglom.
.
OTKLANJANJE MUVINIH UPLJUVAKA
Pomešajte tečni nišador i špiritus, pa premažite zaprljana mesta. Stakla i prozorske okvire, uprljane muvinim upljuvcima, istrljajte prepolovljenom glavicom crnog luka.
.
MRLJE OD TRAVE
Sa pamučnih tkanina se skidaju pri normalnom pranju nekim od uobičajenih deterdženata.
.
MRLJE OD BOROVNICE
Ove mrlje nestaju, ako ih istrljate limunom ili kiselim mlekom.
.
MRLJE OD KAKAOA
Najbolje je da ih ubrzo istrljate hladnom vodom bez sapuna.
.
MRLJE OD ŽVAKAĆE GUME
Manje komade odeće stavite u zamrzivač. Ako se radi o većim komadima odeće, tepisima ili tapaciranom nameštaju, na mrlju stavite kockicu leda. Žvakaća guma će se usled hladnoće stvrdnuti, pa ćete je lako izvući.
.
MRLJE OD KONJAKA NA SVILI
Ne brinite! Nakvasite mrlju alkoholom, pritisnite tkaninu i mrlja će ubrzo nestati.
.
MRLJE OD RUŽA ZA USNE
Istrljajte ih sapunjavim špiritusom pa neće ostati rubovi, ili ih potopite u glicerin i isperite alkoholom.

.

MRLJE OD LAKA ZA NOKTE
Aceton će Vam sigurno pomoći. Odeću od svile radije dajte na hemijsko čišćenje.

.

MRLJE OD PARFEMA
Pokušajte da ih odstranite razblaženim tečnim nišadorom.

.
PARFEM - Općenito sve mrlje od parfema mogu se ukloniti alkoholom. Stare mrlje ćete ukloniti tako da umrljano mjesto naizmjenično namačete u otopinu octene kiseline i alkohol. Nakon toga odjevni predmet operite u toploj vodi.

Iste mrlje na svili ili baršunu treba premazati glicerinom, te nakon što odstoji prebrišite vlažnom krpom.
.

MRLJE OD MLEKA
U principu ih treba isprati u hladnoj vodi.
.
MRLJE OD VOĆA NA RUKAMA
U dane kada spremate zimnicu, ruke češće namažite kremom da se boja ne bi uvukla preduboko u kožu. Uprljane ruke očistite sokom od limuna, razblaženim rastvorom varkine ili hidrogenom.
.
...A NA VEŠU
Što je moguće brže prelijte preko uprljanog veša vrelu vodu ili, navlažite mesto hidrogenom i brzo isperite.
.
MRLJE OD CRNOG VINA
Staro domaće sredstvo za skidanje mrlja od vina je so. Ako po mrlji pospete malo belog vina, zatim je osušite pa tek posle toga pospete so, videćete da je to još efikasnija metoda.
.
MRLJE OD ALKOHOLNIH PIĆA s rublja uklonit ćete tako da umrljano rublje najprije namočite u hladnu vodu, mrlje nasapunate i dobro istrljate. Mrlje od crvenog vina prelijte s malo rakije i ostavite da se osuše pa operite. ....

.

ČAĐ NA TEPIHU
Ako imate kamin, biće Vam drago da znate da mrlje od čađi možete otkloniti, ako tepih istrljate solju. Tek na kraju, dakle, posle usisavanja, isperite tepih šamponom za tepihe.
.
MRLJE OD ČOKOLADE
Isperite hladnom vodom. ..Ili.., prvo ostavite da se osuši, pa iščetkajte i na kraju očistite benzinom.
.
MRLJE OD KREME ZA CIPELE
Prvo natopite terpentinom, pa isperite sapunicom ..Ili.. benzinom.
.
ŽUTE MRLJE OD PEGLANJA
..Ili.. ponovo operite uprljani komad rublja, pa ga iznesite na sunce da se suši, ili ga istrljajte razblaženim sirćetom, ostavite da se osuši, pa tek posle toga ponovo ispeglajte.

.

MRLJE OD PEGLANJA

se najbolje skidaju sa veša tako što se požutelo mesto natopi sa sokom od crnog luka, da tako natopljeno stoji nekoliko sati, i da se stvar-veš posle toga opere.

.
MRLJE OD SLADOLEDA NA BELIM TKANINAMA
Prosto je neverovatno, ali efikasno! Pripremite kašu od WC-čistača, utrljajte na mrlju i ona će ubrzo nestati. Ova metoda se može primeniti samo na belim tkaninama.
.
MRLJE OD MOTORNOG ULJA
Prvo ih natopite puterom. Zatim puter operite; ili ih skinite benzinom.
.
MRLJE OD MEDA
Odstranićete ih vodom u koju ste rastvorill malo soli i dodali nekoliko kapi amonijaka.
.
MRLJE OD KAFE ILI ČAJA
Mrlje na šoljicama će nestati ako ih premažete kriškom limuna posutom sodom-bikarbonom.
.
MRLJE OD RĐE
Ako Vam se na džinsu oko patent-zatvarača pojavi rđa, pokušajte da je odstranite sirćetom, najbolje razblaženim. Zatim mrlju pospite pepelom cigarete, neka stoji neko vreme. Operite, trljajući četkom.

.

SAGORJELE CIGARETE NA PORCULANU

najbolje se skidaju pomoću čepa umočenog u kuhinjsku so.

.

MRLJE OD KRVI se najbolje skidaju koka kolom.

.

ČIŠĆENJE PLETENOG NAMJEŠTAJA

Predmeti od trske, pruća i rogozine čiste se vodom u koju se nacedi malo limuna.

.

KAKO VRATITI SJAJ LAKOVANOJ DRVENARIJI

U kesu od gaze ili u najlonsku čarapu stavite kilogram mekinja i potopite ih u ....kofu.... sa vodom. Ovom vodom operite lakiranu drvenariju pa je potom isperite čistom vodom. Drvenariji ćete vratiti njen pređašnji sjaj.

.

PUKOTINE NA NAMJEŠTAJU

Pukotine na nameštaju mogu se začepita ubacivanjem žutog (pčelinjeg) voska pa ga potom izravnati sa površinom nameštaja pomoću zagrejanog peroreza.

.

SREDSTVO ZA PEGLANJE NAMJEŠTAJA

Da bi nameštaj uvek bio blistav, stavite u jednu bocu čašu ulja i čašu vinskog sirćeta pa dobro promućkajte. Jednom mesečno namažite nameštaj ovom tečnošću pa ga potom dobro izglačajte mekom krpom.

.

MERMER NA NAMJEŠTAJU

Mermer na nameštaju će se osvežiti i ponovo će zasijati ako ga trljate mešavinom fine soli i limuna.

.

RASUŠEN PARKET

Kad se vremenom stvore pukotine između daščica od parketa, u kojima se nieizbežno taloži prašina i prljavština, postupite na sledeći način:

Umešajte tutkalo i dodajte strugotinu od hrastovog drveta. Dobro izmešajte vodeći računa da mešavina bude dovoljo tečna da bi mogla da prođe kroz pukotine koje ste, naravno, prethodno dobro očistili. Kad se mešavina osuši, izravnajte je čeličnom žicom za parket, a potom namažite parket voskom za parket ili lakom

.

ČIŠĆENJE PROZORA

Brižljivo pomešajte dobru supenu kašiku sirćeta sa vodom. Ovom tečnošću operite prozore i oni će zablistati.

.

BOJA NA PROZORSKIM OKVIRIMA

Kad bojite prozore na oknima ostaju tragovi koji se docnije mogu teško otkloniti. Namažite, pre nego što pristupite bojenju, rubove okna prepolovljenom glavicom crnog luka ili sirćetom i boju ćete posle lako otkloniti.

raju istrljajte nekim od sredstava za glačanje nameštaja.

.

BLISTAVE ČESME

Ružne mrlje na hromiranim slavinama nastale taloženjem kreča mogu se lako otkloniti ako se preliju zagrejanim sirćetom. Ostaviti desetak minuta da postoji, a potom isprati čistom vodom i na kraju izglačati mekom krpom.

.

BLISTAVE ČESME

Ako želite da vam slavine od nerđajućeg čelika uvek budu kao ogledalo blistave, istrljajte ih korom od isceđenog limuna, operite vodom i obrišite suvom krpom. Sa malim izdatkom, veliki sjaj.

.

MRLJE NA EMAJLU

Voda koja teče kap po kap iz slavine ostavlja na emajlu veoma ružne žute mrlje. Otklonićete ih ako ih protrljate zagrejanim sirćetom u koje ste stavili malo soli. Ponavljajte postupak dok mrlje ne nestanu.

.

RDJA NA PLOČICAMA

Za otklanjanje mrlja od rđe sa poda u kuhinji ili kupatilu, potrebno je da izmešate "Vim" sa sokom od limuna. Ovom smesom namazati mrlje i ostaviti da tako stoji preko cele noći, pa sutradan oprati i obrisati. Ukoliko je mrlja starijeg datuma, operaciju ponoviti.

.

ODRŽAVANJE ŠPORETA

Kada nemate vremena da operete i očistite do sjaja razne delove štednjaka, dovoljno je da preko svih površina pređete krpom natopljenom u sirće. Nestaće masnoće, nestaće mirisa.

.

KUHINJSKE ZAVJESE

Kuhinjske zavese je dosta teško oprati i doterati jer se na njih, pored prašine taloži i masnoća od pare koja se stvara prilikom kuvanja. Lakše i bolje ćete ih oprati ako ih preko noći ostavite potopljene u posoljenu hladnu vodu. Isperite ih potom i na kraju, operite na uobičajeni način.....

.

JAJE ..PO.. PODU

Jaje koje se razlilo po podu obilno pospite solju i pričekajte 10 minuta. Sol će razgraditi bjelančevine, a jaje će postati kruće tako da ćete ga mnogo lakše pokupiti.....

.

Dječji puder izvrsno je sredstvo za čišćenje tepiha od masnih mrlja. Dovoljno je posuti mrlju puderom i nakon dva do tri sata usisati usisavačem. Puder čuva tenisice i cipele suhima i ugodnima, a gumene će rukavice biti mnogo ugodnije za nošenje pospete li njihovu unutrašnjost puderom. Tanki lančići i ogrlice koje je teško otpetljati, uz malo pudera, bit će mnogo lakše razmrsiti. Kad ispraznite praktično pakiranje, u njemu možete držati brašno ili razne začine poput papra, soli ili čilija.....

.. ..

Ako vam je na nepristupačno mjesto iza ormara ili kreveta pala naušnica ili kakva druga sitnica, lako ćete je izvući bez pomicanja namještaja.
Na vrh cijevi usisavača stavite žensku čarapu, a zatim je učvrstite konopčićem ili elastičnom gumicom. Kod usisavanja izgubljeni predmet zadržat će se na čarapi.....
TINTA se dok je friška može sa garderobe očistiti sa mlijekom....
TINTA na odjeći uklonite tako da umrljani dio namočite u ledeno mlijeko. Ako ste umrljali odjevni predmet od osjetljive tkanine, pripremite malo toplog mlijeka u koji ste iscijedili sok od dva limuna. Namočite čistu bijelu krpicu u mlijeko i njome istrljajte svaku mrlju.
TINTA - Mrlje od tinte treba odmah ukloniti s namještaja ili podova, da tinta ne oboji drvo. Krpicu namočite u ocat i protrljajte svaku mrlju. Ako ste umrljali namještaj obojen lak bojom, mrlju uklonite pomoću komadića zrele rajčice.
TINTA sa stranica knjiga mrlje od tinte uklonite komadićem vate namočenim u superoksid. Pod stranicu na kojoj čistite mrlju ne zaboravite podmetnuti papir koji dobro upija kako prilikom čišćenja ne biste uprljali prvu sljedeću čistu stranicu knjige.
TINTA s bijelog rublja ili stolnjaka mrlje od tinte uklonit ćete tako da prokuhate malo mlijeka, a zatim mlijekom premažete svaku mrlju. Lagano protrljajte i ponovite postupak nekoliko puta, stalno dodavajući novu količinu prokuhanog mlijeka. Na kraju umrljani predmet isperite u toploj vodi, a zatim ga operite na uobičajen način.
TINTA s pletenih odjevnih predmeta mrlja od tinte uklanja se glicerinom. Mrlje se premazu glicerinom, ostave da malo stoje, a zatim se odjevni predmet opere u mlakoj vodi blagom deterdžentu.
TINTA s kožnih predmeta mrlje od tinte uklanjaju se pomoću limuna. Svaku mrlju istrljajte polovicom limuna.
KEMIJSKA OLOVKA uklonit ćete s tkanina pomoću 90-postotnog alkohola. Nečisto mjesto istrljajte nekoliko puta, ali svaki put čistim komadićem vate koji prethodno namočite u alkoholu.
VLAGA - Mrlje od vlage ili tekućine uklonite s tepiha pomoću vinskog octa.
.
PLIJESAN s korica knjiga uklonite mješavinom 10 grama hidroksida i 50 grama amonijaka. Tu mješavinu pažljivo nanesite na svaku mrlju, a kad mrlja nestane, čišćena mjesta prebrišite krpicom namočenom u destiliranoj vodi.
PLIJESAN u fugama između keramičkih pločica uklonite tekućim sredstvom za uklanjanje tiskarskih pogrešaka u daktilografiji. Svaku fugu premažite s malo tog sredstva, ono brzo djeluje i brzo se suši. Na kraju pločice operite na uobičajen način.
PLIJESAN s papirnatih tapeta uklonite krpicom namočenom u alkoholu.
PLIJESAN mrlje na bijelom rublju, stolnjacima i posteljini pokušajte ukloniti pomoću mlijeka. Namočite umrljani predmet ili dio na koji se uhvatila plijesan u toplo mlijeko i ostavite da stoji nekoliko minuta. Zatim ga isperite i ostavite da se osuši.
.
MRLJE OD VLAGE SA ODJEĆE uklonite tako da ih natopite limunovim sokom, pospete solju i ostavite da se tkanina osuši na suncu (savjet naravno vrijedi za tkanine postojanih boja). Odjevni predmet na kojem primijetite pljesnive mrlje možete namočiti i u ocat. Ako su mrlje stare i tvrdokorne, naribajte sapun za pranje i od njega skuhajte kašu. Ohlađenom masom premažite sve mrlje i izložite ih djelovanju sunca.
Sa svile se mrlje od plijesni uklanjaju na dva načina. Ako je svila obojena postojanim bojama, mrlje natopite čistim špiritom u koji ste dodali malo salmijaka. Na kraju odjevni predmet operite toplom vodom. Mrlju od plijesni sa svile možete ukloniti i blagom otopinom amonijaka.
S kožnih predmeta mrlje od plijesni uklanjaju se pažljivim trljanjem umrljanog mjesta finim staklenim papirom. Ako na koži nakon čišćenja ostane svjetlije mjesto, natopite ga vodom u kojoj ste prokuhali orahove ljuske.
.
ZNOJ s pamučnih i lanenih tkanina mrlje od znoja uklonite pomoću octa. Krpicu namočite u ocat i istrljajte svaku mrlju.
S punijih tkanina mrlje od znoja uklonite pomoću amonijaka. U jednu litru vode stavite dvije velike žlice amonijaka, pa tim rastvorom istrljajte svaku mrlju.
S vunenih tkanina te se mrlje uklanjaju pomoću mješavine jednog dijela amonijaka, dva dijela čistog alkohola i tri dijela etera. Ista mrlja s istog materijala može se ukloniti i mješavinom amonijaka i terpentinskog ulja.
Svilenu tkaninu umrljanu znojem rasprostrite na bilo kakvu čvrstu podlogu i blago trljajte mrlje krpicom namočenom u čistom špiritu.
.
Pranje prozora
U posudu s mlakom vodom stavite malo octa i običnom krpom za pranje posuđa operite prozore. Osušite ih papirnatim ručnikom. Prozori će se sjajiti i na njima će se skupljati manje prašine.
.
Čišćenje aparata za kavu
Povremeno očistite aparat za kavu na način da u njega, umjesto kave, stavite malo sode bikarbone.
.
Čišćenje televizora
Na ekranu televizora skuplja se i ljepi prašina koju redovito treba uklanjati. Kao sredstvo za čišćenje upotrijebite sok od limuna ili ekran prebrišite krpom navlaženom tekućinom za pranje prozora bez vode. Nakon takvog pranja Vaš će ekran privlačiti manje prašine. Važno je da upotrijebite mekanu krpu ili jelenju kožicu kako ne biste oštetili staklo ekrana.
.
Pranje keramičkih pločica
Nikad ne perite pločice dok su još prekrivene parom nakon vašeg kupanja jer će na njima ostati tragovi. Operite ih tek kad se dobro osuše.
.
Pljesnivi plastični zastori
Ako je plijesan zahvatila rubove plastičnog zastora uz kadu, zalijte ga vrućim mlijekom i ostavite dok se mlijeko ne ohladi. Nakon toga istrljajte pljesnjive dijelove i isperite čistom vodom.
.
Kako bjelini vratiti sjaj i bijelu boju....
Šalicama za kavu ili čaj koje su požutile od stalne upotrebe, vratit ćete sjaj ako ih očistite četkicom za zube na koju ste stavili malo sode bikarbone, a nakon trljanja isprali mlakom vodom.

Požutjele stolnjake ili posteljinu za krevet možete vratiti u "početno" stanje ako u mašinu za pranje rublja nakon iskuhavanja u vodu za zadnje ispiranje dodate čašu (1,5 dcl) octa ili limunske kiseline.

Plišane igračke koje su "posivile" od silnog igranja operite nekim neutralnim tekućim sapunom u koji ste dodali par kapi izbjeljivača i isperite mlakom vodom.
Održavanje parketa i laminata

Da bi parket ili laminat ostao lijep, sjajan, i uščuvan potrebno je slijediti nekoliko pravila: ne čistite parket vodom! ?Voda se može zadržati na parketu i trajno oštetiti lak i drvo. Ako morate odstraniti kakvu mrlju ili ostatke hrane ili nečeg sličnog, koristite mekanu vlažnu krpu.

Da bi spriječili grebanje parketa ili laminata, na dijelove namještaja koji dodiruju parket postavite zaštitne podloge od filca, pluta ili gume. Ako morate premještati namještaj, nastojte ga podići u zrak i nositi, a ne vući ili gurati po parketu.
Još jedan savjet za sprečavanje grebanja je i zabrana hodanja po parketu u cipelama s tankim i visokim petama ili metalnim potplatima.

Ako se parket ili laminat nalazi u blizini vode postavite na njega kakvu zaštitnu podlogu.

Redovito održavajte parket sredstvima za čišćenje parketa koja im daju svježinu i sjaj. Kada se nakon određenog vremena (nekoliko godina) unatoč čišćenju parket ne sjaji, ponovo ga prelakirajte. ....
.
RUŽ ZA USNE ćete uklonit pomoću denaturiranog alkohola, a ako ga nemate, poslužit će vam i eter.....
.
KRV - Ako su svježe mrlje, oprat ćemo ih u hladnoj vodi ili mlakoj slanoj vodi. Tragovi koji ostaju nakon toga mogu se ukloniti gustom otopinom deterdženta, razblaženim amonijakom ili sodom bikarbonom.
.
Vunene predmete umrljane krvlju namočite u kišnicu ili vodu omekšalu sodom bikarbonom. Ako mrlje ne nestanu, upotrijebite amonijak
.
Svilene predmete umrljane krvlju očistite čistim špiritom.
.
Umrljane tkanine nepostojanih boja potopite u posoljenu vodu i ostavite u njoj neko vrijeme. Isperite u mnogo vode.
.
BIJELA KAVA - Njome obično umrljamo dekorativne ili odjevne tkanine. U oba slučaja postupak čišćenja je jednostavan. Umrljana mjesta navlažite glicerinom, a zatim isperite vodom.
Staru mrlju od bijele kave očistite razrijeđenim amonijakom.

ČAJ ostavlja tamne mrlje na porculanskim šalicama Te će mrlje bez teškoća ukloniti limunov sok.
ČAJ na bijelom rublju i posteljini još dok su svježe istrljajte hladnim mlijekom, a odmah zatim operite umrljani predmet na uobičajeni način.
Bez obzira da li imate tepih od zida do zida u svim sobama ili samo nekolika manjih tepiha – sa jednom se stvari svaki vlasnik tepiha mora suočiti. Svi moramo čistiti svoje tepihe. Većina ljudi koji imaju tepihe u kući moraj učiniti samo par stvari da bi im oni bili čisti; često usisavanje i ponekad pranje tepiha. Pa ipak postoje slučajevi kada uobičajena rutina čišćenja ne pomaže u uklanjanju svega što se skupilo na vašim podovima.....
Ne upotrebljavajte tekuće deterdžente....
Drugi savjet je da ne upotrebljavate tekuće deterdžente na svom tepihu. Tekući deterdženti koji se koriste u kućnim strojevima za pranje tepiha, mogu sakupljati u tepih – i tada se ponašaju kao tačka prikupljanja dodatne prljavštine. Umjesto toga, izaberite deterdžente za suho pranje, koje možete naći u dućanima koji prodaju usisavače. Također, uklonite tragove tekućeg deterdženta koji je možda preostao u tepihu. Za to upotrijebite čistač na paru, te pomiješajte pola šalice octa sa 10 litara vode kao sredstvo za čišćenje. Ovo će ukloniti ostatke deterdženta i očistiti tepih (ali može imati neugodan miris).
.
Sredstva koja bi uvijek trebali imati pri ruci
Konačno, posljednji savjet je da imate nekoliko sredstava pri ruci koja su dobra za uklanjanje mrlja iz tepiha. Mineralna voda, kada je natopite na tepih i time namočite mrlje do hrane i crnog vina, vrlo je djelotvorno sredstvo uklanjanja mrlja, jeftino je i lako za upotrebu. Hidrogen peroksid, razrijeđen sa vodom, također vam može pomoći u uklanjanju mrlja, poput onih od boje od hrane (prethodno se uvjerite da vam je boja tepiha otporna). Konačno, imajte pri ruci prašak za pecivo; otopina napravljena od praška za pecivo vam može pomoći u uklanjanju životinjskih mrlja.
Da bi vam tepih bio čist morate se malo potruditi, ali uz dobru brigu, tepisi vam mogu trajati decenijama.
alica.k

#398 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

ljudi, u kuhinji nam se pojavili moljci.
isprva nismo skontali, ali sad sam poprilicno sigurna da sam nasla dvije-tri larve na plafonu. strasno, prvi put nam se ovo desava :S brrrr

elem, kad sve zivo pobacam od hrane sto je otvoreno, sta jos mogu uradit da ih se rijesimo? imal nesto sto ne vole od mirisa il sta ja znam, da stavim. citala sam za lovorov list al mi nes ne djeluje da ce to dugo djelovati?
duboka_misao

#399 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by duboka_misao »

alica.k wrote:ljudi, u kuhinji nam se pojavili moljci.
isprva nismo skontali, ali sad sam poprilicno sigurna da sam nasla dvije-tri larve na plafonu. strasno, prvi put nam se ovo desava :S brrrr

elem, kad sve zivo pobacam od hrane sto je otvoreno, sta jos mogu uradit da ih se rijesimo? imal nesto sto ne vole od mirisa il sta ja znam, da stavim. citala sam za lovorov list al mi nes ne djeluje da ce to dugo djelovati?
imas od raida ono za kuhinju sto zaljepis na vrata ormarica kupis u dm
alica.k

#400 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alica.k »

duboka_misao wrote:
alica.k wrote:ljudi, u kuhinji nam se pojavili moljci.

imas od raida ono za kuhinju sto zaljepis na vrata ormarica kupis u dm
da to smo i stavili (tak smo i skontali da ih imamo), al to ih se ne rjesava ocito, jer evo, opet imaju te larve.
Post Reply