.

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
jOFLA

#1 .

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 21:09, edited 1 time in total.
Hemel

#2 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by Hemel »

ja imam indukcijski sporet ti ponesi Zepter serpu pa da probamo... :-) :D

salim se...imam indukcijski sporet, imam nesto Zeptera (tacne, zdjele, case...)ali to nisam probao sa serpama.
immuno

#3 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by immuno »

funkcionise bez problema i serpe i sporet! ne birni :)
Alhemicarkaa

#4 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by Alhemicarkaa »

Ako je indukcijski šporet ona keramička ploča, onda radi, provjereno.
janje_

#5 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by janje_ »

Alhemicarkaa wrote:Ako je indukcijski šporet ona keramička ploča, onda radi, provjereno.
jest keramicka ploca, ali nije klasicni grijac, nego indukcijski..

mi smo sve zepter serpe razdijelili i kupili one "starinske" serpe na tufnice, jer sporet nije radio s zepterom. ne znam sad kad su bile kupljene ove nase serpe, ali definitivno nisu bile magneticne, a to je jedino mjerilo kod indukcijskog sporeta.. nama kad zatreba serpa, mi ponesemo magnet u dzepu u prodavnicu.. ;)
wewa

#6 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by wewa »

molicu za iskustva s indukcijskom plocom - kako je kuhati na njoj?

dobila sam komplet sudja za (izmedju ostalog) indukcijsku plocu i kad jednom budem mijenjala aparate, rado bih indukcijsku plocu...
janje_

#7 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by janje_ »

wewa wrote:molicu za iskustva s indukcijskom plocom - kako je kuhati na njoj?
brzo.. ;)

iz pocetka ti treba vremena da se naviknes na jacine.. dva-tri zagorena jela i to je to.. ;)
na najjace stavljas uglavnom kad nesto treba brzo da prokljuca i to.. i fakat brzo radi.. ostalo na malo slabijim brojkama, inace zagori sve..

kul je recimo kad imas neku malu serpicu (ko mi kad maloj pravimo dorucak).. vrelo je samo ono sto je serpica sama ugrijala, ostatak ploce je totalno hladan..
wewa

#8 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by wewa »

janje_ wrote:
wewa wrote:molicu za iskustva s indukcijskom plocom - kako je kuhati na njoj?
brzo.. ;)

iz pocetka ti treba vremena da se naviknes na jacine.. dva-tri zagorena jela i to je to.. ;)
na najjace stavljas uglavnom kad nesto treba brzo da prokljuca i to.. i fakat brzo radi.. ostalo na malo slabijim brojkama, inace zagori sve..

kul je recimo kad imas neku malu serpicu (ko mi kad maloj pravimo dorucak).. vrelo je samo ono sto je serpica sama ugrijala, ostatak ploce je totalno hladan..
e to me fakat zanima, bas ti hvala :thumbup:

kako ide s palacinkama i slicnim stvarima, gdje se tava/posuda dize cesto?

a ovo da se zagrijava koliko je povrsina posude je zakon. u zadnje vrijeme kuham na struju i dusa me boli zbog rasipanja energije...
janje_

#9 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by janje_ »

wewa wrote: kako ide s palacinkama i slicnim stvarima, gdje se tava/posuda dize cesto?

a ovo da se zagrijava koliko je povrsina posude je zakon. u zadnje vrijeme kuham na struju i dusa me boli zbog rasipanja energije...
cim podignes tavu s ploce, indukcija prestaje i odgovarajuci simbol svijetli (halo ba, ringla ti je upaljena, a nema nista na njoj).. teoretski mozes peci palacinke 2cm od ploce da ti tava lebdi u zraku.. ;)

jedina navika koju sam ja moro promijeniti je ono, na klasicni sporet stavis serpu, ukljucis ringlu, pa se okrenes koji put oko sebe, nadjes ulje pa ga dospes u serpu i to..

ovdje to nema.. serpa je vrela u par sekundi i ako u njoj nema nista, pocinje da gori.. ;)

a kad se jednom naviknes na indukciju, sve ostalo ti je sporo..
wewa

#10 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by wewa »

janje_ wrote:
wewa wrote: kako ide s palacinkama i slicnim stvarima, gdje se tava/posuda dize cesto?

cim podignes tavu s ploce, indukcija prestaje i odgovarajuci simbol svijetli (halo ba, ringla ti je upaljena, a nema nista na njoj).. teoretski mozes peci palacinke 2cm od ploce da ti tava lebdi u zraku.. ;)

jedina navika koju sam ja moro promijeniti je ono, na klasicni sporet stavis serpu, ukljucis ringlu, pa se okrenes koji put oko sebe, nadjes ulje pa ga dospes u serpu i to..

ovdje to nema.. serpa je vrela u par sekundi i ako u njoj nema nista, pocinje da gori.. ;)

a kad se jednom naviknes na indukciju, sve ostalo ti je sporo..
usteda vremena - to se trazi :thumbup:
Ma.Le.Na

#11 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by Ma.Le.Na »

hm..znaci kod indukcijskog nema na tenane...da se krcka...pihtijski :D ono kao kad kaurmu hoces da pravis pa se to polaaaaaaaaaaaako kuha ?
janje_

#12 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by janje_ »

Ma.Le.Na wrote:hm..znaci kod indukcijskog nema na tenane...da se krcka...pihtijski :D ono kao kad kaurmu hoces da pravis pa se to polaaaaaaaaaaaako kuha ?

ima.. al to turis tamo negdje na 2-3.. ;)
smesko

#13 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by smesko »

A, da li neko zna gdje ima servis za Zepter posudje....malo mu je poterbno poliranja, sredjivenja, sminke... :D
smesko

#14 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by smesko »

U Sarajevu
anonimus03

#15 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by anonimus03 »

Svrati do sentada centra, tamo je Zepter (preko puta Bristola). Reci im sta je, kako je i oni ce ti rec il da njima doneses serpe, pa ce to oni slat tamo kod Zetre ili da ti odneses tamo i eto. :)
Partizzanka

#16 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by Partizzanka »

da li serpa moze na indukciju provjeris tako sto probas na dno zalijepiti magnet - ako se magnet zalijepi serpa ce funkcionisati na indukciji i obratno!

indukcija je super! ja sam s pocetka negirala kupovanje iste a onda smo sticajem okolnosti kupili jednu od aeg i super je!
ono ti fazoni oko toga da se grije samo ono sto je u serpi a ne i cijela serpa (barem ne nesto sto ces recimo samo da provri) kao i ne cijelo kolo nego samo onaj dio gdje serpa stoji - su sasvim super :)
ja nisam vidjela neke nedostatke a koristim indukciju jedno 2 mjeseca super je
super je sto samo skines serpu sa kola i kolo se samo ugasi (jer nema nicega sto bi na njemu zatvorilo magnetno polje) za nekoliko sekundi - cak i cijeli sporet tj ploca ako nema nicega sama se gasi
super je i to sto se ne grije odmah ploca ... treba ipak duze kuhanje da bi se ona zagrijala, a i ako se zagrije brzo se ohladi - ovo kazem zbog ciscenja i zagorijevanja hrane koja se prospe iz serpi :) samo obrises i nema zime za eskime

nisam pravila palacinke ali vidim da ne bi trebalo biti problema ako se prevrce brzo tj ako ne drzis tavu duze od nekih 10sec iznad tj pored kola

jedino sto ima ono malo zvuk ako je na najjacem i to ali naviknes se
Partizzanka

#17 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by Partizzanka »

jedino sto ne treba raditi da se ne bi izgrebala ploca je ne treba ono vucarati serpe po njoj tamo vamo :)

i da moze se krckati sasvim dooobro na indukciji :)
ladyada

#18 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by ladyada »

ima test za sudje ..........uzmes obicni magnet ako se zalijepi za dno serpe onda moze se koristiti za indukciju ako otpadne ne..........
smesko

#19 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by smesko »

tufahija18 wrote:Svrati do sentada centra, tamo je Zepter (preko puta Bristola). Reci im sta je, kako je i oni ce ti rec il da njima doneses serpe, pa ce to oni slat tamo kod Zetre ili da ti odneses tamo i eto. :)
Hvala puno, spasila si me!!!
Phoenix_sa

#20 Re: Ima li neko indukcijski šporet i Zepter šerpe ?

Post by Phoenix_sa »

Vidim da je stara tema ali me interesuje ima li problema kada se koriste tave koje su sire od kola??
Post Reply