Umjetnost multietnike
-
gradjani svijeta
ne mislim da idu oni koji su dosli, Boze sacuvaj (ja svakako nisam, jer su moji od pra-pradjedova Sarajlije, i nemoj da tjeras vodu na taj mlin). Svako ima pravo da zivi gdje zeli, ali treba da se ponasa u skladu sa gradskom sredinom. Ma dajte svi znamo o cemu pricam - o guranju na ulici, pljuvanju, nebuloznom pijanom urlikanju zorom, dernecima gdje tresti muzika do ujutro i niko nema sanse da utisa divljake koji, upozoreni, otvore muziku jos jace, o bacanju smeca, ulozaka, ostataka rucka, kafe i praznjenju pepeljara kroz prozor, pranja tepiha na sred ulice, prosipanja kanti prljave vode iz netom pobrisane radnje na Titovu ulicu (a to me posebno nervira) Ako prolazite Titovom ujutro oko osam sati, sva je ispljuskana prljavom vodom kao da prolazite kroz pravu malu selendru. To treba istjerati iz grada, nista vise.
-
gradjani svijeta
unutar porodice da, ali u skolama, prodavnicama ne, na javnim mjestima ne, jer se u starim sarajevskim uglednim porodicama postovalo da se svi gradjani Sarajeva ne pozdravljaju na takav nacin. I to je bila ta multikulturalnost, samo se tada to nije zvalo tako, vec postivanje komsije.
-
biscanka84
Vecinom zive,u 80% slucajeva sami Bosnjaci.Rijetka su mjesta gdje ostala prava multikultura(50%-50%) tako da i dalje stoji ono sto sam navelaReina wrote:nije tacno!biscanka84 wrote:Ne osjecas zato sto Srbi zive uglavnom u RS,Bosnjaci uglavnom u i oko Sarajevskog kantona a hrvati u Hercegovini.liberal wrote:ma nije sve tako crno kao sto se kaze
ja sam otisao iz sarajeva prije skoro 10 godina i jedna stvar sto me neprijatno iznenadila ,kad sam se poceo druzit sa "novom (92-95)" i "starom (45-80)" imigracijom, je mrzna jednih prema drugima. u torontu ( gdje sam sad) srbi idu na srpske zabave, muslimani/bosnjaci svoje , hrvati striktno samo hrvatske i tako se i druze ...svi u torove.
takva mrznja i netrepeljivost se neosjeca kad se dodje u bosnu ili je bar ja neosjecam . izgleda da ovdje ova imigracije koja je zdusila cim se zapucalo zakuvava gdje god da stigne....a necu da pricam o tome kako tek mrze ostale (indijce, pakistance, crnce, kineze)
Nemas sta osjetiti jer se rijetko mjesaju
pa ne zive samo Bosnjaci u i oko sarajevskog kantona... ovdje u Federaciji gdje sam ja , je upravo onako kako je opisao liberal, ne da se samo druze stariji (iz svih naroda) nego upravo mladji nisu optereceni imenom i prezimenom....e , sad tamo gdje je "ocisceno" u toku rata ili su ljudi sami otisli , druze se vjerovatno samo oni koji su ostali i koji se nemaju skim kako ti rece "mijesati", iskreno i ne zavidim im...... a sto se tice dijaspore i ja sam cula nazalost, da je upravo onako kako je napisao liberal.
-
biscanka84
pa takogradjani svijeta wrote:unutar porodice da, ali u skolama, prodavnicama ne, na javnim mjestima ne, jer se u starim sarajevskim uglednim porodicama postovalo da se svi gradjani Sarajeva ne pozdravljaju na takav nacin. I to je bila ta multikulturalnost, samo se tada to nije zvalo tako, vec postivanje komsije.
-
amrino
Ja pod multikulturom ne pordazumijevam brojke i izjednacene rezultate nego medjusobno poznavanje i postivanje...a ko god nesto pricao mislim da se mi ovdje, za razliku od drugih "multikulti" i "demokratskih" zemalja , mozemo time ponosit!Vecinom zive,u 80% slucajeva sami Bosnjaci.Rijetka su mjesta gdje ostala prava multikultura(50%-50%) tako da i dalje stoji ono sto sam navela
- BSn
#31 Re: Umjetnost multietnike
Mozda je upravo zato i stradalo!suncokret13 wrote:
Pa Sarajevo je nakada bilo uzor svima u cjeloj SFRJ( prijateljstvo,drugarstvo,muzika.....)
Trebalo je 30 i vise godina da se nakon WWII Sarajevo vrati u neku normalu, da se ponovo na ulice vrati ta "sarajevska raja".
Poslije NOR-a, Tito i Titici su u Sarajevo naselili sve i svasta, onaj sto je zivio na koti, koju ni sam ne zna naci na karti je dobio stan/kucu u Sarajevu zato sto se borio u WWII ili samo zato sto je im'o stele u KPJ ili negdje drugo!
Mislim da je to, u odredjenoj mjeri, i bilo O.K., jer je nekeako trebalo nagradtiti borce, ali je Tito vrata ovoga grada otvorio bas svima, koji su htjeli da u njega dodju, a bili su pobornici komunizma, pa makar i na papiru, pa makar ne bili ni upoznati s osnovama tog komunizma i socijalizma!
Naravno, poslije ovoga rata se isto desava, raja ide trbuhom za kruhom i dolazi u Sarajevo, sto je opet O.K., jer imaju sva moguca prava na toi tako treba biti, jer npr. ni u USA niko ne moze zabraniti onom farmeru iz Texasa da dodje u New York, ako smatra da ce mu tamo biti bolje!
I to je sve, apsolutno O.K.!
Ali, ako budemo pouceni iskustvom poslije WWII, biti ce potrebno da opet prodje 30-40 godina, pa da se unuci tih doseljenika priviknu na zivot u gradu i bas ONI CE CINITI "PRAVU SARAJEVSKU RAJU"!
Tako to ide, to je prirodni proces!
Nakon toga, slijedi novi rat (balkanska tradicija) i opet ce to Sarajevo braniti ti unuci doseljenika i nakon rata govoriti o postratnim doseljenicima isto ono sto ti danas govoris!
Nadam se da nisam bio preopsiran!
-
Reina
sta stoji ?biscanka84 wrote:Vecinom zive,u 80% slucajeva sami Bosnjaci.Rijetka su mjesta gdje ostala prava multikultura(50%-50%) tako da i dalje stoji ono sto sam navelaReina wrote:nije tacno!biscanka84 wrote: Ne osjecas zato sto Srbi zive uglavnom u RS,Bosnjaci uglavnom u i oko Sarajevskog kantona a hrvati u Hercegovini.
Nemas sta osjetiti jer se rijetko mjesaju
pa ne zive samo Bosnjaci u i oko sarajevskog kantona... ovdje u Federaciji gdje sam ja , je upravo onako kako je opisao liberal, ne da se samo druze stariji (iz svih naroda) nego upravo mladji nisu optereceni imenom i prezimenom....e , sad tamo gdje je "ocisceno" u toku rata ili su ljudi sami otisli , druze se vjerovatno samo oni koji su ostali i koji se nemaju skim kako ti rece "mijesati", iskreno i ne zavidim im...... a sto se tice dijaspore i ja sam cula nazalost, da je upravo onako kako je napisao liberal.
liberal je rekao da osjeca tu netrpeljivost i mrznju i da se u dijaspori ljudi striktno drze toga da svako ide samo na svoje zabave.... a kad dodje ovdje u BiH da osjeca da nije tako....
ti si rekla: da tako osjeca jer Srbi zive u RS, Hrvati u Hercegovini a Bosnjaci u i oko Sarajeva.... i kazes ovo "nemas sta osjetiti jer se ne mijesaju"
i to stoji?
tamo gdje ja zivim da li bilo 50 ili 20 % multi nije bitno, ljudi se druze... o tome je rijec.....
a vecinom zive sami Srbi...u manjem dijelu BiH.
-
gradjani svijeta
Ja bih rekla da i nije toliko bitno koja smo generacija u Sarajevu (ja sam, licno sesta, dakle nema veze sa mnom) nego da volimo ovaj grad i znamo sta je Sarajevo, kako se razvijalo, sta se njegovalo i sta je bilo vazno. Raja je rijec koja oznacava neuki puk, dakle vrlo sirok i ne bas sjajan pojam koji je opsteprihvacen kao kategorija neceg sto je super. Sem toga, mnogi ljudi svojim dolaskom doprinose obogacivanju sredine, oplemenjuju je. Bitno je voljeti i postivati taj prekrasni, jedinstveni Grad i postovati njegovu istoriju/historiju/povjest i gradjane. Samo to.
- BSn
gradjani svijeta wrote:Ja bih rekla da i nije toliko bitno koja smo generacija u Sarajevu (ja sam, licno sesta, dakle nema veze sa mnom) nego da volimo ovaj grad i znamo sta je Sarajevo, kako se razvijalo, sta se njegovalo i sta je bilo vazno.
Jah, znam ja definiciju rijeci, medjutim, rijec je vremenom promjenila svoje znacenje, tako da se danas upotrebljava za nesto sasvim drugo!
Ali, sve je to manje bitno, najbitnije i jeste ovo sto si rekla:
Bitno je voljeti i postivati taj prekrasni, jedinstveni Grad i postovati njegovu istoriju/historiju/povjest i gradjane. Samo to
Last edited by BSn on 24/01/2007 13:52, edited 1 time in total.
-
gradjani svijeta
tacno je da smo i dalje mnogo bolji od "multikulturalnih" i "demokratskih" zemalja koje nas sada uce pameti i otkrivaju nam toplu vodu, no iskreno postivanje, ono iz srca, bez zadnjih misli je sada, na zalost stvar proslosti i malog broja divnih ljudi koji su, hvala Bogu, jos prisutni u Sarajevu. Nasa djeca se razvrstavaju po nacionalnosti, i to mnogima ogranicava slobode druzenja, odabira partnera, zivotnog druga. Sta ocekivati od generacija odgojenih u ratu, od izbezumljenih roditelja a sve pod stravicnom medijskom propagandom koja i danas traje. Uz to situacija u drzavi i razvoj koji ide na gore a ne na bolje - djeca su nam potpuno izgubila orjentir. Hiljade djece ne znaju plivati, Bog zna koliko ih nikad nije izaslo iz svoje zemlje, kantona, grada jer nemaju gdje a niti s cim. U neznanju i mraku radja se ksenofobija naravno svesrdno podrzana religioznim liderima koji cine sve samo da bi svoje ovcice zadrzali izolirane u svom toru. Zao mi nase djece, mi se bar sjecamo kako je bilo, oni ni to ne znaju.
-
_BosanaC
Prije nekih dvadesetak dana sam se hibretio u tramvaju, zajedno sa jos desetak ljudi koji su stajali i slusali isto sto i ja, razgovoru djecaka i djevojcice od nekih desetak godina maksimalno, na temu nacionalnost, vjeroispovjest, nasi i njihovi itd. Konkretno, komentarisali su nekog "malog" iz razreda za kojeg se ispostavilo da mu je tata Vlah i kako nije u redu sto to nisu znali ranije jer se ne bi druzili s njim. Nakon sigurno deset minuta slusanja tih nebuloza, jedna starija zena rece klincu "Bolje bi bilo da su te roditelji naucili da ustanes da stariji i nemocni sjednu, jer ima i takvih koji stoje oko tebe, nego da pricas o tim stvarima, to su gluposti, nije to za tebe." na sta ju je mali pogledao i rekao, ni manje ni vise "De ba!" te se okrenuo svojoj mladoj sugovornici i nastavio dijalog.
Niko nije prokomentarisao nista, medjusobna razmjena pogleda je sve rekla.
I, opet, ne krivim to dijete sekunde. Strah me je sto svako moze postati roditelj, i sto ocito ni sam nisam svjestan (ili ne zelim da budem) koje su to vrijednosti koje moderni roditelji danas usadjuju svojoj djeci
I, opet, ne krivim to dijete sekunde. Strah me je sto svako moze postati roditelj, i sto ocito ni sam nisam svjestan (ili ne zelim da budem) koje su to vrijednosti koje moderni roditelji danas usadjuju svojoj djeci
- BSn
_BosanaC wrote:Prije nekih dvadesetak dana sam se hibretio u tramvaju, zajedno sa jos desetak ljudi koji su stajali i slusali isto sto i ja, razgovoru djecaka i djevojcice od nekih desetak godina maksimalno, na temu nacionalnost, vjeroispovjest, nasi i njihovi itd. Konkretno, komentarisali su nekog "malog" iz razreda za kojeg se ispostavilo da mu je tata Vlah i kako nije u redu sto to nisu znali ranije jer se ne bi druzili s njim. Nakon sigurno deset minuta slusanja tih nebuloza, jedna starija zena rece klincu "Bolje bi bilo da su te roditelji naucili da ustanes da stariji i nemocni sjednu, jer ima i takvih koji stoje oko tebe, nego da pricas o tim stvarima, to su gluposti, nije to za tebe." na sta ju je mali pogledao i rekao, ni manje ni vise "De ba!" te se okrenuo svojoj mladoj sugovornici i nastavio dijalog.
I, opet, ne krivim to dijete sekunde. Strah me je sto svako moze postati roditelj, i sto ocito ni sam nisam svjestan (ili ne zelim da budem) koje su
to vrijednosti koje moderni roditelji danas usadjuju svojoj djeci
Ja sam iz ovog posta uspio da primjetim veliku nekulturu tebe, pa i svih ostalih prisutnih.
Prvo, ako neko prica sa svojim prijateljem, jako je nepristojno ga prisluskivati.
Naravno, ako si jako blizu pa si "primoran" da slusas to treba da zadrzis za sebe, a ne da po forumima iznosis intimne razgovore dvoje mladih! -IZUZETNO NEPRISTOJNO!
Ali, sve to i nekako, medjutim, ta baba je stvarno presla granicu.
Prvo ih je slusala, a zatim im se umjesala u temu, bez da je iko pozvao da iznese svoje misljenje, a kamoli da ih prekine i jos ih vrijedja, rekavsi im da govore o glupostima, sto podrazumjeva da su im teme glupe, pa samim tim i oni sami.
Dalje, pokusava da im oduzme pravo govora, jer se njoj ne svidja sta govore - pa nije joj ovo diktatorska Jugoslavija, nit' je ona UDBA ni "Milicija"!
Sva sreca, dijete je ocito bilo odgojenije od nje po tom pitanju, pa joj je na kulturan nacin reklo da "odbije" i "ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto", te se na taj nacin nije spustilo na malogradjanski nivo, pomenute "gospodje"!
-
_BosanaC
Ne znam jesi li procitao da se radi o dvoje djece od 10 godina? Mozda sam zaboravio napisati...BSn wrote:_BosanaC wrote:Prije nekih dvadesetak dana sam se hibretio u tramvaju, zajedno sa jos desetak ljudi koji su stajali i slusali isto sto i ja, razgovoru djecaka i djevojcice od nekih desetak godina maksimalno, na temu nacionalnost, vjeroispovjest, nasi i njihovi itd. Konkretno, komentarisali su nekog "malog" iz razreda za kojeg se ispostavilo da mu je tata Vlah i kako nije u redu sto to nisu znali ranije jer se ne bi druzili s njim. Nakon sigurno deset minuta slusanja tih nebuloza, jedna starija zena rece klincu "Bolje bi bilo da su te roditelji naucili da ustanes da stariji i nemocni sjednu, jer ima i takvih koji stoje oko tebe, nego da pricas o tim stvarima, to su gluposti, nije to za tebe." na sta ju je mali pogledao i rekao, ni manje ni vise "De ba!" te se okrenuo svojoj mladoj sugovornici i nastavio dijalog.
I, opet, ne krivim to dijete sekunde. Strah me je sto svako moze postati roditelj, i sto ocito ni sam nisam svjestan (ili ne zelim da budem) koje su
Ja sam iz ovog posta uspio da primjetim veliku nekulturu tebe, pa i svih ostalih prisutnih.
Prvo, ako neko prica sa svojim prijateljem, jako je nepristojno ga prisluskivati.
Naravno, ako si jako blizu pa si "primoran" da slusas to treba da zadrzis za sebe, a ne da po forumima iznosis intimne razgovore dvoje mladih! -IZUZETNO NEPRISTOJNO!
Prvo ih je slusala, a zatim im se umjesala u temu, bez da je iko pozvao da iznese svoje misljenje, a kamoli da ih prekine i jos ih vrijedja, rekavsi im da govore o glupostima, sto podrazumjeva da su im teme glupe, pa samim tim i oni sami.
Dalje, pokusava da im oduzme pravo govora, jer se njoj ne svidja sta govore - pa nije joj ovo diktatorska Jugoslavija, nit' je ona UDBA ni "Milicija"!
Sva sreca, dijete je ocito bilo odgojenije od nje po tom pitanju, pa joj je na kulturan nacin reklo da "odbije" i "ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto", te se na taj nacin nije spustilo na malogradjanski nivo, pomenute "gospodje"!
Drugo, to dvoje djece sjedi na zadnja dva lijeva sjedista na kraju tramvaja, a ne mojom voljom bio sam im zguran maltene u krilo.
A ovim postom si sve rekao. Aferim. I takav kao ti ce sutra odgajati djecu...
- BSn
Procitao sam ja da je to dvoje djece od 10 godina!_BosanaC wrote:Ne znam jesi li procitao da se radi o dvoje djece od 10 godina? Mozda sam zaboravio napisati...BSn wrote:_BosanaC wrote:Prije nekih dvadesetak dana sam se hibretio u tramvaju, zajedno sa jos desetak ljudi koji su stajali i slusali isto sto i ja, razgovoru djecaka i djevojcice od nekih desetak godina maksimalno, na temu nacionalnost, vjeroispovjest, nasi i njihovi itd. Konkretno, komentarisali su nekog "malog" iz razreda za kojeg se ispostavilo da mu je tata Vlah i kako nije u redu sto to nisu znali ranije jer se ne bi druzili s njim. Nakon sigurno deset minuta slusanja tih nebuloza, jedna starija zena rece klincu "Bolje bi bilo da su te roditelji naucili da ustanes da stariji i nemocni sjednu, jer ima i takvih koji stoje oko tebe, nego da pricas o tim stvarima, to su gluposti, nije to za tebe." na sta ju je mali pogledao i rekao, ni manje ni vise "De ba!" te se okrenuo svojoj mladoj sugovornici i nastavio dijalog.
Drugo, to dvoje djece sjedi na zadnja dva lijeva sjedista na kraju tramvaja, a ne mojom voljom bio sam im zguran maltene u krilo.
A ovim postom si sve rekao. Aferim. I takav kao ti ce sutra odgajati djecu...
Da oni sjede dok starci stoje!
Da pricaju k'o da im je Raso otac!
Sve sam ja to procitao i sve mi je jasno!
Ali, ne mozemo potencirati nekulturu samo njih dvoje, nego i svih tih starijih u tramvaju, koji su se ono "bas pokazali", a takvi su ih i odgojili, pa sta onda ti ocekujes od njih dvoje !?!
-
_BosanaC
Izvini, ja polazim od sebe kada sam imao 10 godina. Znam da tada pojma nisam imao o politici, nisam blage veze imao ni ko su Vlasi, ni Sokci, ni Balije, a nisam znao ni za Srbe, Hrvate, i Muslimane... A pogotovo nisam pojma imao ko je sta od mojih drugova, kako ih je ko napravio te sta je taj neko.BSn wrote: Procitao sam ja da je to dvoje djece od 10 godina!
Ali, nemozemo potencirati nekulturu samo njih dvoje, nego i svih tih starijih u tramvaju, koji su se ono "bas pokazali", a takvi su ih i odgojili, pa sta onda ti ocekujes od njih dvoje !?!
I, naravno, nikad me niko nije ucio da se (ne)treba s nekim druziti jer se zove ovako ili onako on, mater mu ili otac.
O tome se radi. Ali mi nije jasno kako u cijeloj prici od stabla nisi vidjeo sumu, jer nisam takav dojam stekao o tebi
Takodje, iz tog svog perioda, sjecam se da su se stariji slusali, a da se nisu slali u pizdu materinu tek tako. To se valjda zvala kultura, bonton, sta li. Znam da sam pomagao nepoznatim staricama da nose cekere koje sam i ja jedva nosio samo zato jer sam dao tamo neku pionirsku zakletvu i bio maksimalno nafuran na to. Zato danas na pocetku Vilsonovog moze mrtav covjek lezati satima prije nego mu iko pridje da uopste pogleda zasto tu lezi i treba li mu bilo kakva pomoc.
I, da. Znao sam da se treba ustati da stariji sjedne, bio to tramvaj, trola, voz, autobus, bolnica... I mozda neces vjerovati, ali i dan danas to isto uradim.
- suncokret13
#41 Re: Umjetnost multietnike
grozotasuncokret13 wrote: djeca pored djece ne mogu zajedno sjediti ?
prijatelje,jarane i drugove ce izabirati po njihovim IMENIMA ????
a svi se kunu i isticu : ''ja svoju djecu ne ucim mrznji prema drugima'' ???
pa u samom startu formiranja djecije svjeti ,ogranicavaju se,pocev od skola,ulice....necu se igrati s tobom,Ti si ......onaj drugi ili treci ti si ovakav,ti si onakav......- grozno !
....................
u kojem ce stilu biti odgojena njihova djeca ?
- BSn
_BosanaC wrote:Izvini, ja polazim od sebe kada sam imao 10 godina. Znam da tada pojma nisam imao o politici, nisam blage veze imao ni ko su Vlasi, ni Sokci, ni Balije, a nisam znao ni za Srbe, Hrvate, i Muslimane... A pogotovo nisam pojma imao ko je sta od mojih drugova, kako ih je ko napravio te sta je taj neko.BSn wrote: Procitao sam ja da je to dvoje djece od 10 godina!
Ali, nemozemo potencirati nekulturu samo njih dvoje, nego i svih tih starijih u tramvaju, koji su se ono "bas pokazali", a takvi su ih i odgojili, pa sta onda ti ocekujes od njih dvoje !?!
I, naravno, nikad me niko nije ucio da se (ne)treba s nekim druziti jer se zove ovako ili onako on, mater mu ili otac.
O tome se radi. Ali mi nije jasno kako u cijeloj prici od stabla nisi vidjeo sumu, jer nisam takav dojam stekao o tebi![]()
Takodje, iz tog svog perioda, sjecam se da su se stariji slusali, a da se nisu slali u pizdu materinu tek tako. To se valjda zvala kultura, bonton, sta li. Znam da sam pomagao nepoznatim staricama da nose cekere koje sam i ja jedva nosio samo zato jer sam dao tamo neku pionirsku zakletvu i bio maksimalno nafuran na to. Zato danas na pocetku Vilsonovog moze mrtav covjek lezati satima prije nego mu iko pridje da uopste pogleda zasto tu lezi i treba li mu bilo kakva pomoc.
I, da. Znao sam da se treba ustati da stariji sjedne, bio to tramvaj, trola, voz, autobus, bolnica... I mozda neces vjerovati, ali i dan danas to isto uradim.
Skont'o sam ja na prvu sta ti hoces reci, ali sam namjerno potencirao "drugu stranu medalje".
Ti ocekujes od desetogodisnjaka da ne prica o politici, a to mu je jedina tema o kojoj starci pricaju.
Ti od njega ocekujes da ne prica o politici, a na TV-u 90% vremena su samo teme o politici!
Dobro, ako nece da gleda politiku, moze gledati onog Hugu, koji se vise ni u Ruandi ne prikazuje u onakvoj shemi kao kod nas, a moze i da pogleda 100. put reprizu svog omiljenog crtica!
Ti si babu posmatrao kao pozitivnu osobu, ja je ne posmatram tako - moje ljudsko pravo!
Ne posmatram je kao + osobu, jer djeci daje negativan primjer (ubacuje im se u pricu, ponizava im diskusiju, te im samim time utice na moral).
Eto, vidis, ona je na njih uticala negativno!
Da im se lijepo izvinila/ispricala sto ih prekida u razgovoru, pa im onda rekla kako nije lijepo sto tu sjede dok ona i svi ostali stoje, sve bi to bilo krasno, ali ovako bahatao, pa naravno da to utice na njih i da ce i oni sutra postati tako isto bahati.
Ne treba druge orivljivati sto su nam djeca takva kakva su, nego uvijek treba poci od sebe i pokusati skontati: "Kako je to mogu promjeniti" - lijepom rijecju, ne sigurno arogancijom!
Stara bosanska poslovica kaze: "Pocisti prvo ispred svoje avlije!"
Dakle, nisu kriva ta djeca, to je jasno k'o dan!
Krivi su njihovi roditelji, ali ne samo oni, nego i cijelo drustvo, te je drustvo to koje im treba na ispravan nacin pristupiti i ispraviti stetu koju im je ono nanjelo, zajedno s njihovim roditeljima!
-
_BosanaC
Upravo to sam i ja rekao.Dakle, nisu kriva ta djeca, to je jasno k'o dan!
Krivi su njihovi roditelji, ali ne samo oni, nego i cijelo drustvo, te je drustvo to koje im treba na ispravan nacin pristupiti i ispraviti stetu koju im je ono nanjelo, zajedno s njihovim roditeljima!
to vrijednosti koje moderni roditelji danas usadjuju svojoj djeci![]()
-
_BosanaC
Ne bih se slozio - prvo roditelji pa tek onda drustvo, jer su to stvari i teme koje su djeca ponjeli iz kuce. Ne kazem da je ta baba 100% pozitivac, ali sam pokusaj skretanja paznje na to je kakav takav plus.BSn wrote:Da, pa zato sam ja i usao u diskusiju!
Najveci krivci nisu roditelji, nego drustvo (u ovom slucaju ljudi u tramvaju - posebno baba), tj. svi mi!
-
tempora
[quote="gradjani svijeta"]Ne, kontradikcija je da smatramo da gradjani sarajeva nisu gradjani svijeta
Zasto ja ne bih mogla zivjeti u Sarajevu, Zenici, Brckom, Mostaru, a osjecati se gradjaninom/gradjankom svijeta? I svugdje postovao/la obicaje i kulturu domacina i uzivao/la u njoj. A svakome ko narusva sklad rekao/rekla da ono sto cini narusava sklad. Sve je tako jednostavno. Samo smo mi komplikovani. I ograniceni. I plasimo se.[/quote]
Tvoj prvi post!: ( radi usporedbe o strahu! )
Najgore je sto smo upali u letargiju i svi se, ili mirimo sa situacijom ili bjezimo. Nago bi lijepo trebali jasno i glasno reci komsijama da se smece ne baca kroz prozor, da se ne pljuje po ulici, da je osnovni red pozdraviti i odzdraviti kad se negdje udje ili izadje ili susretne na hodniku. Djeca starije, muskarac zenu. I da su pozdravi tipa: Selam, Faljenisus, Merhaba, Pomozbog nesto sto ne ide u Sarajevu, nego se zna kakvi su nasi pozdravi. Od normalnog dobar dan/jutro/vece, do Zdravo, Vozdra i tako dalje, u svim varijantama do E, gdje si, sta ima?
Ja sam zato da se papcima kaze da su papci i da treba da se koriguju i ponasaju kao gradjani ako hoce da zive u gradu. Jasno i glasno. Samo sto se kultivisala genercija papaka koji su dosli sa II svjetskim ratom, dosla nova ekipa. I to ne ekipa, nego Cunami talas, sve unisti.
Spomenula sam kontradikciju jer tvoje postove djelomicno smatram kontradiktornima. Iako razumijem frustraciju i apsolutno razumijem ono sto zelis reci, smatram da se ti pozivas na urbanu kulturu kao nesto homogeno. A ja niti u jednom vecem gradu Evrope nisam dozivjela nekakav homogenizam, gdje postoji pravilnik ponasanja i gdje svi gradjani imaju uniformisana pravila.
Kada je rijec o korekciji, postoji pravna korekcija, koja bi trebala korigovati bacanje smeca po ulicama i sl- a koliko znam u svim gradovima svijeta postoji ta bolest-ali se rijesava na drugi nacin. Kod nas nikako-ili individualno:razjareni, komsija isfrustriran cinjenicom da mu komsija baca smece pod prozor izadje i nalema ga, jer organi javnog reda ne rade nista.
Mala opaska. Posto mi nevjerujemo u sistem, niti u vlast, obicno ne cinimo nista ili posezemo za nekim drugim metodama, a rijetko za pravnim mjerama!
Jos jedna mala opaska! Nacin pozdravljanja je takodjer pokazatelj multikulture. Ako je nekome Pomoz Bog, Merhaba, Selam pozdrav koji smatra svojim i prikladnim, on itekako treba da ga naziva. I nije mi jasno o kakvom se neskladu radi i zasto to ne ide u Sarajevu?
Ako se i za vrijeme komunizma !?!? u Sarajevu, na Alifakovcu, Bistriku, Mihrivodama, Kovacima i sl moglo cuti Merhaba ili Selam na ulici, zasto to ne bi moglo danas?
I koji dio "multikulture" je onda prihvatljiv a koji ne?
Tebi nije pozdrav, nekom drugom nosnja, trecem marama, cetvrtom krst na vratu-koja je formula????
Oprostit ces mi sto cu zamjetiti, da nacin ponasanja u gradovima, nema istu formu kao na selima-grad pruza vecu anonimnost i individualizam do selo!?-sto ti zasigurno dobro znas!
I gradovi koje ja posjetih ne podrazumijevaju automatski i pozdravljanje na ulici, ustajanje u tramvaju i sl. Znaci li to da su ti gradovi manje multietnicki, manje metropole i da su njihovi zitelji nekulturni, bezobrazni i sl?
Ili je problem negdje drugdje?
Pa zaboga, mi vodimo sterilne teme tipa ko je ili nije Sarajlija!?
Mi nikako da se odvojimo od tog minimalizma razmisljanja i pocnemo sagledavati stvari iz jos nekih uglova!
Sve i jedan grad ovog svijeta, svakodnevno mijenja svoje lice, a ta dinamika je ubrzana modernizacijom, transnacionalizmom, individualizmom, emancipacijom-neki od faktora. Svi veci gradovi Evrope, pa i oni manji, dozivjeli su ( samo ako se uzme zadnjih 10 godina u obzir) ogromne promjene, pocev od nacina gradnje, koncentracije razlicitih etnickih grupa, problema i rjesavanja problema u tim gradovima.
Izgleda da je taj proces "urbanizacije" u smislu masovnog seljenja u velike gradove, nama tek postao poznat i da se mi nikako ne znamo odnositi sa istim.
Ja ne mogu da prihvatim misljenje koje tvrdi da je multieticno a postavlja pravila ponasanja ( ne pricamo o civilnoj solidarnosti!!!) selektivno ili iskljucivo iz svoga ugla.
Htjeli mmi to ili ne, Sarajevo ima svoje nove zitelje a mi svakodnevno pokazujemo koliko smo uski u svojoj multikulturi. No, ljudi se ne mogu iseliti cak i kada smatramo da su nekulturni ( a na ulici ne pljuju samo "dosljaci" ili nekulturni, niti bacaju smece samo oni kojima je stala bila druga kuca!!!) , niti kada neodgovaraju nasim normama ponasanja! Na kraju krajeva, nemam ni ja bas puno, globalno gledajuci sa mentalitetom iz moje mahale, pa sta?
Na gradonacelnicima grada i vlasti je da uspostavlja mjere bezbjednosti i norme ponasanja, sto znaci da organi reda pisu kazne za nepropisno odlozeno smece, izgradjene tarabe po asfaltu i trotoarima, itd itd. I velikim dijelom, osudjujem vlast za dio netrpeljivosti medju sugradjanima, jer da vlast iole radi svoj posao, frustracije ovog tipa bi bile mozda mozda manje-blaze.
Potom osudjujem sve nas, jer nam je tolerancija, kojom se cesto tako dicimo, veoma veoma skucena ! U Sarajevu ima jako malo naseljenih Kineza ili uopsteno stranaca. Pitam se sta bi bilo, kada ( a doci ce i to vrijeme, srecom) bi neki drugi narodi poceli da se naseljavaju na nasim podrucjima.
Tvoj prvi post!: ( radi usporedbe o strahu! )
Najgore je sto smo upali u letargiju i svi se, ili mirimo sa situacijom ili bjezimo. Nago bi lijepo trebali jasno i glasno reci komsijama da se smece ne baca kroz prozor, da se ne pljuje po ulici, da je osnovni red pozdraviti i odzdraviti kad se negdje udje ili izadje ili susretne na hodniku. Djeca starije, muskarac zenu. I da su pozdravi tipa: Selam, Faljenisus, Merhaba, Pomozbog nesto sto ne ide u Sarajevu, nego se zna kakvi su nasi pozdravi. Od normalnog dobar dan/jutro/vece, do Zdravo, Vozdra i tako dalje, u svim varijantama do E, gdje si, sta ima?
Ja sam zato da se papcima kaze da su papci i da treba da se koriguju i ponasaju kao gradjani ako hoce da zive u gradu. Jasno i glasno. Samo sto se kultivisala genercija papaka koji su dosli sa II svjetskim ratom, dosla nova ekipa. I to ne ekipa, nego Cunami talas, sve unisti.
Spomenula sam kontradikciju jer tvoje postove djelomicno smatram kontradiktornima. Iako razumijem frustraciju i apsolutno razumijem ono sto zelis reci, smatram da se ti pozivas na urbanu kulturu kao nesto homogeno. A ja niti u jednom vecem gradu Evrope nisam dozivjela nekakav homogenizam, gdje postoji pravilnik ponasanja i gdje svi gradjani imaju uniformisana pravila.
Kada je rijec o korekciji, postoji pravna korekcija, koja bi trebala korigovati bacanje smeca po ulicama i sl- a koliko znam u svim gradovima svijeta postoji ta bolest-ali se rijesava na drugi nacin. Kod nas nikako-ili individualno:razjareni, komsija isfrustriran cinjenicom da mu komsija baca smece pod prozor izadje i nalema ga, jer organi javnog reda ne rade nista.
Mala opaska. Posto mi nevjerujemo u sistem, niti u vlast, obicno ne cinimo nista ili posezemo za nekim drugim metodama, a rijetko za pravnim mjerama!
Jos jedna mala opaska! Nacin pozdravljanja je takodjer pokazatelj multikulture. Ako je nekome Pomoz Bog, Merhaba, Selam pozdrav koji smatra svojim i prikladnim, on itekako treba da ga naziva. I nije mi jasno o kakvom se neskladu radi i zasto to ne ide u Sarajevu?
Ako se i za vrijeme komunizma !?!? u Sarajevu, na Alifakovcu, Bistriku, Mihrivodama, Kovacima i sl moglo cuti Merhaba ili Selam na ulici, zasto to ne bi moglo danas?
Tebi nije pozdrav, nekom drugom nosnja, trecem marama, cetvrtom krst na vratu-koja je formula????
Oprostit ces mi sto cu zamjetiti, da nacin ponasanja u gradovima, nema istu formu kao na selima-grad pruza vecu anonimnost i individualizam do selo!?-sto ti zasigurno dobro znas!
I gradovi koje ja posjetih ne podrazumijevaju automatski i pozdravljanje na ulici, ustajanje u tramvaju i sl. Znaci li to da su ti gradovi manje multietnicki, manje metropole i da su njihovi zitelji nekulturni, bezobrazni i sl?
Ili je problem negdje drugdje?
Pa zaboga, mi vodimo sterilne teme tipa ko je ili nije Sarajlija!?
Mi nikako da se odvojimo od tog minimalizma razmisljanja i pocnemo sagledavati stvari iz jos nekih uglova!
Sve i jedan grad ovog svijeta, svakodnevno mijenja svoje lice, a ta dinamika je ubrzana modernizacijom, transnacionalizmom, individualizmom, emancipacijom-neki od faktora. Svi veci gradovi Evrope, pa i oni manji, dozivjeli su ( samo ako se uzme zadnjih 10 godina u obzir) ogromne promjene, pocev od nacina gradnje, koncentracije razlicitih etnickih grupa, problema i rjesavanja problema u tim gradovima.
Izgleda da je taj proces "urbanizacije" u smislu masovnog seljenja u velike gradove, nama tek postao poznat i da se mi nikako ne znamo odnositi sa istim.
Ja ne mogu da prihvatim misljenje koje tvrdi da je multieticno a postavlja pravila ponasanja ( ne pricamo o civilnoj solidarnosti!!!) selektivno ili iskljucivo iz svoga ugla.
Htjeli mmi to ili ne, Sarajevo ima svoje nove zitelje a mi svakodnevno pokazujemo koliko smo uski u svojoj multikulturi. No, ljudi se ne mogu iseliti cak i kada smatramo da su nekulturni ( a na ulici ne pljuju samo "dosljaci" ili nekulturni, niti bacaju smece samo oni kojima je stala bila druga kuca!!!) , niti kada neodgovaraju nasim normama ponasanja! Na kraju krajeva, nemam ni ja bas puno, globalno gledajuci sa mentalitetom iz moje mahale, pa sta?
Na gradonacelnicima grada i vlasti je da uspostavlja mjere bezbjednosti i norme ponasanja, sto znaci da organi reda pisu kazne za nepropisno odlozeno smece, izgradjene tarabe po asfaltu i trotoarima, itd itd. I velikim dijelom, osudjujem vlast za dio netrpeljivosti medju sugradjanima, jer da vlast iole radi svoj posao, frustracije ovog tipa bi bile mozda mozda manje-blaze.
Potom osudjujem sve nas, jer nam je tolerancija, kojom se cesto tako dicimo, veoma veoma skucena ! U Sarajevu ima jako malo naseljenih Kineza ili uopsteno stranaca. Pitam se sta bi bilo, kada ( a doci ce i to vrijeme, srecom) bi neki drugi narodi poceli da se naseljavaju na nasim podrucjima.
- BSn
Govor mrznje prema Kinezima je vec danas zastupljen u Sarajevu, s povecanjem njihovog broja, to ce biti sve zesce!tempora wrote:U Sarajevu ima jako malo naseljenih Kineza ili uopsteno stranaca. Pitam se sta bi bilo, kada ( a doci ce i to vrijeme, srecom) bi neki drugi narodi poceli da se naseljavaju na nasim podrucjima.
Za sada Kineze spasava to sto su dosta izolovani i ne smatraju sami sebe bh gradjanima, ali njihova djeca hoce i tada ce nastati problem, kada se "bosanski azijati" nadju u kontaktu sa "bosanskim primitvcima" koji sebe vole zvati rasistima ili kako vec!
-
biscanka84
u slucaju da prediju ime u Azir,Samir i predju na islam..onda ce biti prihvaceniBSn wrote:Govor mrznje prema Kinezima je vec danas zastupljen u Sarajevu, s povecanjem njihovog broja, to ce biti sve zesce!tempora wrote:U Sarajevu ima jako malo naseljenih Kineza ili uopsteno stranaca. Pitam se sta bi bilo, kada ( a doci ce i to vrijeme, srecom) bi neki drugi narodi poceli da se naseljavaju na nasim podrucjima.
Za sada Kineze spasava to sto su dosta izolovani i ne smatraju sami sebe bh gradjanima, ali njihova djeca hoce i tada ce nastati problem, kada se "bosanski azijati" nadju u kontaktu sa "bosanskim primitvcima" koji sebe vole zvati rasistima ili kako vec!
-
ena78
Moram priznati, veoma zanimljiva tema! Citala sam dosta postova ali priznajem da nisam sve, tako da se ogradjujem ako fulam u necemu, preokrenem smijer ili ponovim vec napisano...Kako god tema je siroka i pokriva puno puno pod tema. Meni je stvarno veoma strano i krajnje naporno koji je grad bolji i kako se gdje mora ponasati. Kad slusam price TZ je najbolje grad, ma jok BL je uvijek ljepotica bila, pih sta je SA spram MO, a gdje bi ZE uz SA.....Fakat mi je to sve zajedno samo jedna parola: "Moje selo bolje od tvoga". Lokalni patriotizam je kod nas opasan jer se uvijek mora sa necim dugim porediti a u tome nije bit. Muka mi je od prica "ja sam ta i ta generacija....moj pradedo...." Dajte ljudi molim vas. Cemu sve to? Divno je biti tu, poznavati istoriju, kulturu grada, slusati price od svojih tih predaka ali nema potrebe pljuvati po covjeku koji je prekljucer dosao u taj grad. Razlozi su totalno irelevantni. Pobjegao od puske, dosao da studira, dosla u veci grad, dovela je ljubav, nasao posao....totalno stvar licne prirode. Ne znam ko rece TREBA SE PRILAGODITI....Asimilacija je cest zahtjev kod gradjana prema onima koji dodju u njihove mahale. Neko rece trebaju se nauciti ti koji su dosli da ne pljuju, da se ne deru da ovo da ono....Ja sam sto posto ubijedjena da kad bi otisao u njegov grad/selo/varosicu da bi se zasigurno sreli sa ljudima koji to ni tamo ne cine. Stoga ne treba odmah pucati po geografiji nego je samo stvar kucnog odgoja. Naravno da je to drugi par carapa pricati o tome da i ako nema taj neko kucne kulture i normalno mu je baciti papir na ulicu, pljunuti na istu...ne znaci dragi ljudi da treba vristati na te osobe i mrziti ih. Sklop njegovog svijeta i shvatanja je u drugim paralelama i divno je da imamo puno nijansi istih.
Sto se tice multietnike mozemo komotno odmah poceti ispred svoga praga. Uzmimo samo kao primjer kolika je netrpeljivoast izmedju "lokalaca" i novih sugradjana. Meni licno je haos to mijesanje jer sav taj mix utice itekako na kulutru. Meni je predivno sto ce neka nana iz okoline Zvornika npr. siriti predivan neki starinski recept po npr. Ali Pasinom ili po Brcanskoj malti koji do tada nije bio poznat u SA ili TZ. Samo mali banalan primjer. Znam da ce se neki na ovo odmah poceti igrati ping ponga i nabrojati mali mil losih primjera sa kojima se susrecu. Jasno mi je sve i poznajem ih licno dosta, ali ruku na srce nije nam ni od komsije (6ta generacija;)) svaka navika i gesta zlatna. Tako da je geografija kao opis ljudi u globalu presipanje iz supljeg u prazno. Eh sad sto se tice nacionalizma moglo bi se danima besjediti. Kad cujes malisane kao sto neko spomenu, koji lupetaju nebuloze po tramvaju, zna se da je to dnevni boravak skola. Kucati na vrata i mijenjati roditelje je nemoguce i zato se onda duboko zamislim o skolama i ljudima koji stoje ispred table. Izlazak iz dnevnog boravka (umno naravno) je veoma dug proces cak i za osvjescene. Doci do stadijuma licne reflexije zahtjeva bogme malo vise godinica na grbi. Sigurna sam da skole i ekonomija imaju jako puno veze sa tim koracima. Kad skolstvo bude imalo ljude koji pored znajnja sire i manire, civilnu kurazu, daju prostor za individulaizam tada ce se umovi moci razvijati rapidnije i sa prosperativom. Sto bi se reklo raja je uvijek bila raja. Raja iz SA ima/ili moze naci raje u BL i u MO i u ZG i u Briselu...Mrsko mi je ovo objasnjavati ali sam sigurna da vas puno konta na sta mislim. Moram se ograditi i reci da sa ovim ne mislim da je to sve djecija pjesmica jer sam radila sa djecom gdje je tesko to o raji prenjeti djetetu iz Gorazda da se druzi sa rajom iz Visegrada i obrnuto. Ali srz je u tome da treba da zna da oni preko puta nisu svi uperili nesto protiv njega i njegovih. Divno je kad u tom Gorazdu se skupe gorazdani, brcaci, omladina iz MO, TZ, Visegrada i pricaju. Nema tu jugonastalgije, suvise su maldi za to. Djeca/omladina sjede 4 sata i diskutuju pa cak i svadjaju o svemu sto nose u sebi. Nije poenta da se svi na kraju toga grle i oforme neku komunu ljubavi i cvijeca nego je i pitanje dijaloga i iznosenje misljenja. Poenta je da djevojka iz BL koja ne zeli suzivot sa drugima prvi put u zivotu odputuje u Mostar. Tada ideali pucaju po savovima. Jer pazi goelma cuda ima fine raje u Mostaru. Bla bla bla...itd. itd. Do sutra bih mogla ali....Spomenu neko nase preko bare sto zive sa crncima, mexikanicima, arapima, japancima....Bruka netrpeljivosti i tamo ima. Ali se vracamo na cinjenicu da su zakonski i ekonomski sredjene drzave tako da individualizam samo sam sebi mozes narusiti. CAk sto vise ne moramo spominjati strance. Nasi su savrsen primjer u dijaspori. Postoje dvije struje. Oni sto imaju sahovnicu, mjesec i zvijezdu i 4C oko vrata a svi se njisu zagrljeni uz njima dirljive zvukove turbo folka. Savrseno funkcionisu jer toboze ih veze to nesto oko vrata, ritam turbo muzike od Vardara pa do Triglava i naravno los maternji jezik kako god ga ko zvao jer imaju zajednicku olaksicu da ubacuju redovito rijeci jezika zemje u kojoj zive. Druga struja je raja. Ljudi koji nisu optereceni cija je mahala bolja, ljudi koji ne pitaju "ko je poceo rat" jer savrseno barataju sa cinjeicama i licnim identitetom, sto ne znaci da je dnevni boravak takav
Pored raje divno mi je znati da se npr. sudanci pri razgovoru ne gledaju u oci jer se iskrenost ne prenosi krorz pogled nego kroz rijeci, haos mi je znati da u Kolumbiji muskarci ustaju kad zenska osoba udje u prostoriju, iznenadjujuce mi je bilo da je u Ceceniji krajnje nekulturno u drustvu samo sebi nasuti casu vode, famozno mi je poznavati filozofiju alevita, i sve ostalo sto sa osmijehom na licu krades od ljudi i bogatis sam sebe. Famozno mi je uci u taxi i reci zeljenu adresu a taxista kaze "Jaranice ne bih te ja tamo vozio kad bi mi kucu dala" Divno mi je popraviti na brzinu frisko puknutu cipelu, gdje stari dedo na pitanje koliko kosta odgovara sa "Ako imas za kahve dobro je, ako ne nikom nista" Sve mi se cini da bi obadvojica rekli da su od birvaktile u SA ali mi ni jedna prica ne mijenja moj stva o ljudima. Sorry na dugometraznom postu i tu sam za utancavanje pojednih tema. Vrlo rado! Pozdravcic dobrim ljudima! 
Sto se tice multietnike mozemo komotno odmah poceti ispred svoga praga. Uzmimo samo kao primjer kolika je netrpeljivoast izmedju "lokalaca" i novih sugradjana. Meni licno je haos to mijesanje jer sav taj mix utice itekako na kulutru. Meni je predivno sto ce neka nana iz okoline Zvornika npr. siriti predivan neki starinski recept po npr. Ali Pasinom ili po Brcanskoj malti koji do tada nije bio poznat u SA ili TZ. Samo mali banalan primjer. Znam da ce se neki na ovo odmah poceti igrati ping ponga i nabrojati mali mil losih primjera sa kojima se susrecu. Jasno mi je sve i poznajem ih licno dosta, ali ruku na srce nije nam ni od komsije (6ta generacija;)) svaka navika i gesta zlatna. Tako da je geografija kao opis ljudi u globalu presipanje iz supljeg u prazno. Eh sad sto se tice nacionalizma moglo bi se danima besjediti. Kad cujes malisane kao sto neko spomenu, koji lupetaju nebuloze po tramvaju, zna se da je to dnevni boravak skola. Kucati na vrata i mijenjati roditelje je nemoguce i zato se onda duboko zamislim o skolama i ljudima koji stoje ispred table. Izlazak iz dnevnog boravka (umno naravno) je veoma dug proces cak i za osvjescene. Doci do stadijuma licne reflexije zahtjeva bogme malo vise godinica na grbi. Sigurna sam da skole i ekonomija imaju jako puno veze sa tim koracima. Kad skolstvo bude imalo ljude koji pored znajnja sire i manire, civilnu kurazu, daju prostor za individulaizam tada ce se umovi moci razvijati rapidnije i sa prosperativom. Sto bi se reklo raja je uvijek bila raja. Raja iz SA ima/ili moze naci raje u BL i u MO i u ZG i u Briselu...Mrsko mi je ovo objasnjavati ali sam sigurna da vas puno konta na sta mislim. Moram se ograditi i reci da sa ovim ne mislim da je to sve djecija pjesmica jer sam radila sa djecom gdje je tesko to o raji prenjeti djetetu iz Gorazda da se druzi sa rajom iz Visegrada i obrnuto. Ali srz je u tome da treba da zna da oni preko puta nisu svi uperili nesto protiv njega i njegovih. Divno je kad u tom Gorazdu se skupe gorazdani, brcaci, omladina iz MO, TZ, Visegrada i pricaju. Nema tu jugonastalgije, suvise su maldi za to. Djeca/omladina sjede 4 sata i diskutuju pa cak i svadjaju o svemu sto nose u sebi. Nije poenta da se svi na kraju toga grle i oforme neku komunu ljubavi i cvijeca nego je i pitanje dijaloga i iznosenje misljenja. Poenta je da djevojka iz BL koja ne zeli suzivot sa drugima prvi put u zivotu odputuje u Mostar. Tada ideali pucaju po savovima. Jer pazi goelma cuda ima fine raje u Mostaru. Bla bla bla...itd. itd. Do sutra bih mogla ali....Spomenu neko nase preko bare sto zive sa crncima, mexikanicima, arapima, japancima....Bruka netrpeljivosti i tamo ima. Ali se vracamo na cinjenicu da su zakonski i ekonomski sredjene drzave tako da individualizam samo sam sebi mozes narusiti. CAk sto vise ne moramo spominjati strance. Nasi su savrsen primjer u dijaspori. Postoje dvije struje. Oni sto imaju sahovnicu, mjesec i zvijezdu i 4C oko vrata a svi se njisu zagrljeni uz njima dirljive zvukove turbo folka. Savrseno funkcionisu jer toboze ih veze to nesto oko vrata, ritam turbo muzike od Vardara pa do Triglava i naravno los maternji jezik kako god ga ko zvao jer imaju zajednicku olaksicu da ubacuju redovito rijeci jezika zemje u kojoj zive. Druga struja je raja. Ljudi koji nisu optereceni cija je mahala bolja, ljudi koji ne pitaju "ko je poceo rat" jer savrseno barataju sa cinjeicama i licnim identitetom, sto ne znaci da je dnevni boravak takav
-
gradjani svijeta
[quote="BSn"][quote="_BosanaC"]Prije nekih dvadesetak dana sam se hibretio u tramvaju, zajedno sa jos desetak ljudi koji su stajali i slusali isto sto i ja, razgovoru djecaka i djevojcice od nekih desetak godina maksimalno, na temu nacionalnost, vjeroispovjest, nasi i njihovi itd. Konkretno, komentarisali su nekog "malog" iz razreda za kojeg se ispostavilo da mu je tata Vlah i kako nije u redu sto to nisu znali ranije jer se ne bi druzili s njim. Nakon sigurno deset minuta slusanja tih nebuloza, jedna starija zena rece klincu "Bolje bi bilo da su te roditelji naucili da ustanes da stariji i nemocni sjednu, jer ima i takvih koji stoje oko tebe, nego da pricas o tim stvarima, to su gluposti, nije to za tebe." na sta ju je mali pogledao i rekao, ni manje ni vise "De ba!" te se okrenuo svojoj mladoj sugovornici i nastavio dijalog.
[/quote]
Sva sreca, dijete je ocito bilo odgojenije od nje po tom pitanju, pa joj je na kulturan nacin reklo da "odbije" i "ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto", te se na taj nacin nije spustilo na malogradjanski nivo, pomenute "gospodje"![/quote]
Mislila sam da je UDBA trazila da se suti a da se u demokratiji moze slobodno izraziti misljenje. Ne samo ono sto tebi odgovara nego i ono koje ti ne odgovara, tj. misljenje starije gospodje.
Prvo sam mislila da se salis, ali sam onda shvatila da si mozda ozbiljan/na. Pa me srce zaboli sta zivi u mom gradu. Ili to vise nije moj grad.
Sva sreca, dijete je ocito bilo odgojenije od nje po tom pitanju, pa joj je na kulturan nacin reklo da "odbije" i "ne gura nos tamo gdje mu nije mjesto", te se na taj nacin nije spustilo na malogradjanski nivo, pomenute "gospodje"![/quote]
Mislila sam da je UDBA trazila da se suti a da se u demokratiji moze slobodno izraziti misljenje. Ne samo ono sto tebi odgovara nego i ono koje ti ne odgovara, tj. misljenje starije gospodje.
Prvo sam mislila da se salis, ali sam onda shvatila da si mozda ozbiljan/na. Pa me srce zaboli sta zivi u mom gradu. Ili to vise nije moj grad.