VRIJEME JE - groznica pred upis na fakultet
Moderator: Chloe
-
IDEA
#1 VRIJEME JE - groznica pred upis na fakultet
Škola je završila pa mislim da je već vrijeme za ovogodišnju diskusiju oko upisa na fakultet. Moje zanimanje je za različite fakultete od prava do matematike - reklo bi se "nigdje veze" . Za većinu fakulteta u Sarajevu sam od studenata čula razne priče ali za prirodno matematički baš ništa pa vas molim za proširenje vidika, pogotovu jer im stranica nije ažurirana par godina ... 
- Lace
hm momenat sa zeljenim fakultetom u Sarajevu se uglavnom rijesi vanrednim upisom...uglavnom prime sve koji su spremni platiti 1000KM godisnje...e sada ako je to solucija, da se upises na prvu godinu vanredno (da platis ovaj novac...moze u ratama) onda trebas da se dobro potrudis, das sve ispite iz prve godine i predas zahtjev da se na II godinu upises na redovni studij...tako funkcionise na mom fakultetu (FPN)...koliko je meni poznatoIDEA wrote:Rado ali nemam dovoljno para ni za mito da se upišem na fakultet koji želim pa mi tvoj prijedlog izgleda kao utopija
- Lace
e da me sad ne biste gledali kroz ovu pjesmicu tj. bogate roditeljestochar wrote:...Bogati roditelji ne žale,Lace wrote:hm momenat sa zeljenim fakultetom u Sarajevu se uglavnom rijesi vanrednim upisom...uglavnom prime sve koji su spremni platiti 1000KM godisnje...e sada ako je to solucija, da se upises na prvu godinu vanredno (da platis ovaj novac...moze u ratama) onda trebas da se dobro potrudis, das sve ispite iz prve godine i predas zahtjev da se na II godinu upises na redovni studij...tako funkcionise na mom fakultetu (FPN)...koliko je meni poznatoIDEA wrote:Rado ali nemam dovoljno para ni za mito da se upišem na fakultet koji želim pa mi tvoj prijedlog izgleda kao utopija
za svoju dječicu dat će baš sve.
Prodaju šumemi hidrocentrale
i drže pola države.
Zato im potomci veselo žive,
ne rade ništa, a imaju sve.
Čisti kokain i ruke od svile
i tuđe gladne godine.
To nije minimalizam,
al' ne zna primitivizam
šta je to kapitalizam.
To nije minimalizam,
svi vide, nitko da prizna
koja to gazi nas čizma.
NACIONALIZMA!
-
car-x
da sam tako radio, bio bi auto-mehanicar, posto je to jedina stvar koju sam ja nakon zavrsetka gimnazije volio raditi..Lace wrote:ma najbolje ko ja...prvo pocnes raditi...pa od 10-ak poslova ubodes jedan dobar...pa upises fakultet koji se bavi stvarima koje ti vec radis i posjedujes neko znanje/iskustvo...pa onda klizis lagano do diplome![]()
- Lace
ma nije ba sve tako crnocar-x wrote:kvalitetan sapun..Lace wrote:sto da ne...sta fali automehanicarima
-
car-x
al onda opet ne radim ono sto volim..Lace wrote:
ma nije ba sve tako crno...za koju godinu postanes ponosni vlasnik radionice i bavis se samo uredskim poslovima...napravis modernu radionicu koja ce raditi profesionalniju i brzu dijagnostiku problema...a zaposlis druge da prljaju ruke
-
car-x
pa mozdane vijuge mozes iskoristiti za lakse prenosenje vreca cementa od 50 kg..IDEA wrote:Možda vlastita radionica ili nešto treće.
A šta je sa nama koji se nadamo da nam je mozak jaći od ruku (tj. bježimo od fizičkog rada)![]()
poluga, tocak, i slicni izumi..
-
IDEA
car-x wrote:pa mozdane vijuge mozes iskoristiti za lakse prenosenje vreca cementa od 50 kg..IDEA wrote:Možda vlastita radionica ili nešto treće.
A šta je sa nama koji se nadamo da nam je mozak jaći od ruku (tj. bježimo od fizičkog rada)![]()
poluga, tocak, i slicni izumi..
Ma daj, pokušavam ispasi pametna a ti me unazadiš - izumi su strana riječ za mene. Pusti da vjerujem da mogu nešto postiči sa mozgom ali na lakši način
-
car-x
onda ti se valja zaposliti na salteru neke "drzavne" firme / sluzbe.. radnici na takvim mjestima su obicno puni pameti koju su spremni izasrati u svakom trenutku, samo da ti ne urade ono po sto si doso..IDEA wrote:Ma daj, pokušavam ispasi pametna a ti me unazadiš - izumi su strana riječ za mene. Pusti da vjerujem da mogu nešto postiči sa mozgom ali na lakši način![]()
-
IDEA
Nije loše, nije loše... ali ... u perspektivi mi se ne sviđa. Zadnji put kada sam ovjeravala dokumenta, čekala sama dugo i dugo i gledala ih kako "rade" - taj posao kao posao je gori nego proizvodna traka - potpis, pečat, potpis, pečat i u nedogled - nemoguće da ne otupiš skroz na skroz i nije čudo da su takvi. Da se razumijemo ne branim ih ali razumijem blokadu razuma i otpor - oni ne žele da priznaju da su kao roboti.car-x wrote:onda ti se valja zaposliti na salteru neke "drzavne" firme / sluzbe.. radnici na takvim mjestima su obicno puni pameti koju su spremni izasrati u svakom trenutku, samo da ti ne urade ono po sto si doso..IDEA wrote:Ma daj, pokušavam ispasi pametna a ti me unazadiš - izumi su strana riječ za mene. Pusti da vjerujem da mogu nešto postiči sa mozgom ali na lakši način![]()
Sa druge strane, vidjela sam specijalista medicine u jednoj našoj općoj ambulanti. Proveo je 5 ili više godina učeći a sada mu se cijela praksa svodi na pet pitanja i isto toliko odgovora.
Ja stvarno želim da me posao ispunjava (naravno da i nešto zaradim)