Vratite mi Bosanski jezik!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Nur-nur

#1 Vratite mi Bosanski jezik!

Post by Nur-nur »

Retrogradni elementi koji su se potrudili da u Ustavu BiH nemamo Bosanski jezik,i dalje rade na razgradnji iste.To se moglo vidjeti na bezbroj primjera(ko hoce da vidi),to rade neprekidno i dobro isplanirano.Ne moram ih identifikovati,svi znaju da je to cjelokupno rukovodstvo RS-a,cijeli Senat RS-a i polovina radnika,seljaka i gradjana Republike Srpske.(Jedan dobar broj bosanskih Katolika im u tome dobro pomaze).Vrhunac tih radnji je Zakon o Drzavljanstvu BiH,drzavna imovina,negiranje Genocida u BiH i ...! Vratite nam Bosanski jezik,Vratite nam drzavljanstvo(dijaspori ),zaustavite pljacku ovog malo sto je ostalo,da nam unuci ne budu Kurdi.Svu srecu ovoga svijeta zelim onima koji stanu na put antibosanskohercegovackoj politici.Takva politika najbolje prolazi pod parolom"Ugrozeni smo" :!: Klik na dokument, povecaj zum,procitaj,tajna je u prvoj trecini teksta.

Image
Last edited by Nur-nur on 15/02/2011 19:59, edited 3 times in total.
casper_

#2 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by casper_ »

Nur-nur wrote:Retrogradni elementi koji su se potrudili da u Ustavu BiH nemamo Bosanski jezik,i dalje rade na razgradnji iste.To se moglo vidjeti na bezbroj primjera(ko hoce da vidi),to rade neprekidno i dobro isplanirano.Ne moram ih identifikovati,svi znaju da je to cjelokupno rukovodstvo RS-a,cijeli Senat RS-a i polovina radnika,seljaka i gradjana Republike Srpske.(Jedan dobar broj bosanskih Katolika im u tome dobro pomaze).Vrhunac tih radnji je Zakon o Drzavljanstvu BiH,drzavna imovina,negiranje Genocida u BiH i ...! Vratite nam Bosanski jezik,Vratite nam drzavljanstvo(dijaspori ),zaustavite pljacku ovog malo sto je ostalo,da nam unuci ne budu Kurdi.Svu srecu ovoga svijeta zelim onima koji stanu na put antibosanskohercegovackoj politici.Takva politika najbolje prolazi pod parolom"Ugrozeni smo" :!:

idi po*ebi sta ...bolje bi ti bilo..
tako ces se depresije rijesiti a i bices sretniji
hedonism

#3 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by hedonism »

fakat je tebe nesto opasno naljutilo...
Nur-nur

#4 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by Nur-nur »

casper_ wrote:
Nur-nur wrote:Retrogradni elementi koji su se potrudili da u Ustavu BiH nemamo Bosanski jezik,i dalje rade na razgradnji iste.To se moglo vidjeti na bezbroj primjera(ko hoce da vidi),to rade neprekidno i dobro isplanirano.Ne moram ih identifikovati,svi znaju da je to cjelokupno rukovodstvo RS-a,cijeli Senat RS-a i polovina radnika,seljaka i gradjana Republike Srpske.(Jedan dobar broj bosanskih Katolika im u tome dobro pomaze).Vrhunac tih radnji je Zakon o Drzavljanstvu BiH,drzavna imovina,negiranje Genocida u BiH i ...! Vratite nam Bosanski jezik,Vratite nam drzavljanstvo(dijaspori ),zaustavite pljacku ovog malo sto je ostalo,da nam unuci ne budu Kurdi.Svu srecu ovoga svijeta zelim onima koji stanu na put antibosanskohercegovackoj politici.Takva politika najbolje prolazi pod parolom"Ugrozeni smo" :!:

idi po*ebi sta ...bolje bi ti bilo..
tako ces se depresije rijesiti a i bices sretniji
Bas mi je drago,da si ti sretniji od mene.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by plain vanilla »

ko kaze da nema bosanskog jezika u Ustavu?
i prije nego otvoris temu, malo pogledaj, mozda ima vec takva tema
mirnisan

#6 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by mirnisan »

plain vanilla wrote:
ko kaze da nema bosanskog jezika u Ustavu?
i prije nego otvoris temu, malo pogledaj, mozda ima vec takva tema
daj, pomozi mu. :roll: mnogo je to za njega da trazi i procita. :-) :-)
maxell_sarajevo

#7 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by maxell_sarajevo »

Ja hocu da mi se vrati Fikreta! :bih:
drndalo

#8 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by drndalo »

Aha, sad si ti ugrozen u dijaspori...

Pa imas tamo nekog Ombudsmana za ljudska prava nacionalnih manjina i useljenika, pa trazi da ti pomogne oko nedostatka maternjeg jezika, koji te "puca" jer te uhvatila nostalgija...
ocammog

#9 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by ocammog »

Ja moram priznati da nisam shvatio da mi "varatite nam bosanski" podrazumijeva povratak izraza "bosanski jezik" ( jer je isti već u upotrebi) il se misli na sam jezik?

Što se mene lično tiče, najsretniji bih bio da sva 4 srednjojužnosloveska naroda ( Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati i Srbi), koji očiglenod govore uzajamno razumljivim jezikom, odaberu jedan zajednički naziv za svoj jezik, kao što je to slučaj sa anglofonim nacijama ( Amerikancima, Kanađanima, Australijancima i Britancima), s tim da to ne bude naziv jednog od tih naroda, jer bi to diskriminiralo ostale, kao što je izraz "srpsko-hrvatski" bio zapravo ipak diskriminišući prema Crnogorcima i Bošnjacima, koji nisu pomenuti u tom nazivu.

Ipak, obzirom da su navedena 4 srednjojužnoslovenska naraoda i dalje duboko na ratnoj nozi ( samo evo već 15 godina bez oružja, hvala Višoj Sili), onda je po meni logično da svaka država za naziv svog dominantnog standardnog jezika uzme naziv države, tj. u Crnoj Gori-crnogorski, u BiH-bosanski, u Hrvatskoj-hrvatski, u Srbiji-srpski. Drugim riječima, logično mi je pratiti kriterijie većine naprednih društava u kojima se naziv jezika veže uz teritorijlnu jedinicu ( državu il regiju) a ne uz etničku pripadnost.

Klasifikacija jezika u BiH nije pratila teritorijalnu liniju (čime bi svi u BiH govorili bosanski) nego etno-religijsku, tj. jezik se vezao uz nacionalnosti (etnije) a ne teritorij.

Slijedeći etničku logiku (u odsustvu Etičke), svaki od naroda u BiH ima svoj jezik, ali problem kod srednjejužnoslavenskih naroda ( tj. Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca) ostaje jer se njihovi jezici ne razlikuju "dovoljno" tj. ne razlikuju se dovoljno da bi svako ko nije dio te etno-nacionalističke plejade zaključio da se radi o 4 različita jezika.

Dok su Hrvatski jezikoslovci odavno uvodjenjem posebnih riječi i intonacije uspjeli hrvatski dijelekt srednjo-južnoslovenskog jezika učiniti dovoljno različitim od ostala tri nekadašnja dijalekta srednjojužnoslovenskog jezika (bivšeg srpskohrvatskog il hrvatskosrpskog), ostala 3 "naroda" (tj. Srbi, Bošnjaci i Crnogorci) i dalje imaju problem definisati i tehnički dovoljno razlikovati svoje "jezike".

Tako onda uz ostala dva narječja srednjojužnoslovenskog jezika (bivšeg SH/HS) - srpskog i crnogorskog, ostaje problem definisanja..pardon, "definiranja" , tj. razlikovanja bosanskog jezika od ostalih srednjojužnoslovenskih (bivši SH/HS), i to je ozbiljan problem jer se zapravo radi samo o jednom narječju bivšeg i nepravedno nazvanog S-H/H-S jezika, odnosno srednjo-južnoslavenskog, kako ga ja volim nazvati.

Kao posljedica raspada Titove Jugoslavije, rata i regresije identiteta u etnije, jezik se vezao uz donedavno tri etnička (a zapravo religijska) identiteta srednjih južnih slavena: pravoslavni, jedan katolički i jedan muslimanski. Od nezavisnosti Crne Gore, pravoslavni identitet srednjih-južnih slavena je podijeljen u dva, pa sad mi, srednji-južni slaveni imamo uz 4 "etnije" ( čitaj 4 zavadjena plemena jednog autentičnog etniciteta) i 4 jezika.

Medjutim i dalje ostaje veliki izazov za "nacionalno osviješćene" napraviti vlasitit jezik što drugačijim "od onog drugog".

Ako je poenta većinskog srednjo-južnoslavenskog stanovništa da se i jezički i svakako razlikujemo jedni od drugih ( a sudeći po našim vodjama i nama ovcama koji se tome ne protivimo evo već 15 godina jeste), onda se i pitanje srpske različitosti moglo riješiti da se za standardni srpski uzeo ekavski govor iz Srbije (u kombinaciji sa ćirilicom). Takav bi jezik onda bio dovoljno drugačiji od ovog današnjeg srpskog koji se ne veže uz odredjeni teritorij već uz srbsku nacionalnost, tj etnicitet, pa je onda srpski i "belo" i "bijelo", i ćirilica i latinica.

Dakle, srednjojužnoslovenski nacionalisti (uz potporu većine stanovništva) su sami sebe doveli u apsurdno-primitivnu situaciju iz koje ne znaju izaći. S jedne strane žele se maksimalno razlikovati jedni od drugih ( uz po mogućnosti prisvajanje onih drugih etnija kao izvorno svojih ali devijantnih), a s druge strane ne shvataju da svi govore tehnički jednim te istim jezikom, kao što i Amerikanac i Englez i Kanađanin i Australac govore "English".

Naravno, to bi u kontekstu srednjojužnoslovenskih naroda značilo da bi morali za svoje jezike odabrati naziv jednog od naroda, a to niti jednom od naroda ne odgovara.

Riješenje bi onda bilo zvati ga onda "jugoslavenski", ali opet i to smeta nekima od ovih naroda, nekima više od drugih...

I tako se klasifikacija jezika srednjih južnih slavena vodila ne racionalnim nego onim suprotnim, nacionalnim kriterijima, kao uostalom i sve drugo na ovim vrlim prostorima (Zaista nije tako teško potvrditi stereotip o nama srednjimjužnim slovenima kao narodu konji generiše "malo" previše konfliktuoznosti i neprijateljstava....)...

Ono što je meni lično najači indikator nivoa nacionalističke kontaminiranosti političkih elita nas srednjo-južnih slavena ( a bogami i samog naroda, na žalost), jeste, izmedju ostalog, i činjenica da se i sam jezik u mom rodnom gradu, Sarajevu, "kroatizovao"...pardon, "kroatizirao".

Ovi poslijeratni klinci se naravno i ne sjećaju da se u Sarajevu do rata, ili čak i do kraja rata (ne znam tačno kad je počela sistemska kroatizacija govora u Sarajevu) izuzetno rijetko moglo čuti ovo današnje "iranje", tipa motiviranje, funkcioniranje , definiranje, stabilizirati, "civiliziran(ost)", itd itd.

Koliko me pamćenje služi, a biće da služi, većina predratnih ( pa i ratnih, koliko se sjećam) Sarajlija bi rekla "motivisanje", "funkcionisanje", "definisanje" "stabilizovati", "civilizovan(ost)" itd.

Postavljam pitanje, po čemu se onda ovaj današnji jezik kojim govori većina Bošnjaka (bar u Sarajevu) a koji zovu bosanski razlikuje od hrvatskog, osim po tome što još jedino ne govorimo "tisuća" nego i dalje "hiljada" i po intonaciji,naravno, jer i dalje Hrvati iz hrvatske drugačije izgovaraju frazu " ne radi se o tome" od svih Bosanaca i Hercegovaca, uključujući i BiH Hrvate.

Meni naravno to ne smeta, ali ako je poenta bila da se ovi "jezici" što više razlikuju jedan od drugog ( koliko god to apsurdno bilo), da je ostao onakav kakv je bio prije rata (dakle bez ovih "kroatiziranja"), bosanski bi se više razlikovao od hrvatskog od ovog poslijeratnog bosanskog, a sasvim dovoljno od srpskog, a da se za standardni srpski uzeo srpski jezik iz Srbije (ekavica).

Doduše, ostao bi problem napraviti razliku onda izmedju bosanskog i crnogorskog, jer bi oba tada bila (i)jekavska i ne bi imali kroatizme, ali eto, razlikovali bi se opet po toj intonaciji izgovora...ako bi to bilo dovoljno različito i jednima i drugima...

Drugim riječima, ne znam zašto je preko noći iz Sarajeva (a vjerovatno...pardon, "vjerojatno" i iz mnogih drugih mijesta u BiH) nestao onaj jezik kojim nas je većina govorila do otprilike sredina rata?

Još mi je čudnije da su svi oni koji dobro znaju o čemu govorim (ona nešto malo starija generacija koja se sjeća dobro da nismo ovako govorili u Sarajevu sve do negdje sredine rata) bez ikakve upitnosti prihvatila ovu onako "diplomatski" uvaljenu kroatizaciju sarajevskog govora, pogotovo u medijima....

Takodjer je preko noći iz sarajeva nestala "tele-vizija" a zamijenila ju je "te-levizija".

Opet, nemam ništa protiv, al mi nije jasno po kojim kriterijima, tj.zašto?

Razumijem da mnoge mladje Sarajlije (one rodjene od osadmesetih pa dalje) neće možda razumijeti o čemu govorim, ali ovi približno moje generacije (rodjeni od kasnih šezdesetih do serdine sedamdesetih) me razumiju, pa bi mi bilo drago da razmijenimo koju po ovom pitanju.

Isto tako, nestao je Suljo u vicevima a zamijenio ga Haso ;)

Još jedan poslijeratni uvoz je izraz "nidje-veze". Obzirom da sam u 4 deceniji života, ne sijećam se ove fraze prije rata, bar ne u ovom kontekstu.

Mi bi obično kriostili izraz "veza" u kontestu nepoznavanja materije, npr. "ma veze on nema" ( "On se ne razumije u to..ne zna ništa o nečemu....)... dok, recimo u srednjoj Bosni to već mima drugačije konotacije...

Naravno, jezik je živa stvar i ove poslijratne fraze mogu samo obogatiti govor jednog grada ili društva, ali kada govorimo o navedenim kroatizmima" il istaroslavenizmima koje dijelimo sa hrvatskim jezikom) postavljam pitanja ko je i zašto uveo baš te izraze (motiviranje, funkcioniranje , definiranje, stabilizirati, "civiliziran(ost)", itd itd. ), potisnuvši skoro potpuno "motivisanje", "funkcionisanje", "definisanje" "stabilizovati", "civilizovan(ost)" itd.

Ako je "za inat Srbima" ili "samo da se što više razlikujemo od Srba", poret moralne neracionalnosti, neracionalnost takvog rezonovanja ( ako je to bio glavni motiv mijenjanja predratnog bosanskohg jezika) ogleda se i u pasurdu da se sad ovaj poslijeratni jezik gotovo po ničemu ( osim po intonaciji izgovora) ne razlikuje od hrvatskog, pa tako imamo dva hrvatska jezika, dva srpska ( srbijanski i bosanski-RS), jedan crnogorski i nijedan bosanski, tj. jezik koji smo uglavnom govorili prije rata u BiH a koji je nekako "onako" bez dovoljno objašnjenja i konsuiltacija sa širom javnošku, polako akli sigurno ukinut iz Federacije i opstao jedino u RS-u.

iskreno

Peace-men-ost

sarlo

#10 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by sarlo »

sanabe wrote: Haj problem oko drzavljanstva k'o i razumijem :roll: , ali naziv bosanski jezik postoji :roll: Nego kako nego bosanski? Sluzbeno u BiH se govori bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom.
Nazalost nisi u pravu. Mislim da je u ustavu definisano jezici Bošnjackog, Hrvatskog i Srpskog naroda. Pojam Bosanski jezik nije priznat....nije ni zabranjen.
nellington

#11 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by nellington »

sarlo wrote:
sanabe wrote: Haj problem oko drzavljanstva k'o i razumijem :roll: , ali naziv bosanski jezik postoji :roll: Nego kako nego bosanski? Sluzbeno u BiH se govori bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom.
Nazalost nisi u pravu. Mislim da je u ustavu definisano jezici Bošnjackog, Hrvatskog i Srpskog naroda. Pojam Bosanski jezik nije priznat....nije ni zabranjen.
U ustavu BiH haman nema nikakvih jezika, u ustavu Federacije stoje bosanski i hrvatski.
sarlo

#12 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by sarlo »

nellington wrote: U ustavu BiH haman nema nikakvih jezika, u ustavu Federacije stoje bosanski i hrvatski.
Jel' ustav iz '94?
Mijenjao se za vrijeme alijanse, nisam siguran da bosanski jezik je ustavna kategorija.
....pardon, eto ima ga u ustavu Federacije BiH. Ne Bosne i Hercegovine.
Last edited by sarlo on 10/02/2011 18:24, edited 1 time in total.
nellington

#13 Re: Vratite mi Bosanski jezik!

Post by nellington »

sanabe wrote:Broj 149/02
19. travnja 2002. godine
Sarajevo

Visoki predstavnik
Wolfgang Petritsch, v. r.
:twisted:
Dobro, ja čitah original ustava, bez amandmana, ispričavam se :)
Post Reply