Vanja Lisac i Sa-X

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Fstop

#51 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Fstop »

bez_ideje wrote:Modni fotograf ne mozes biti sebi..........fotografija moze biti onakva kakvu si je TI zeljela,no ne znaci da ce javnost vidjeti ono sto ti zelis da vidi!
A buduci da zivis od javnosti,kritiku bi morala uciniti konstruktivnom.........mali je broj fotografskih znalaca koji ce ocjenjivati tvoj rad.....puno je vise onih koji ne poznaju tehnike stvaranja...a fotografije ocjenjuju "na prvu" -dopada li se ili ne!
Meni se ne dopada!

Naravno da mogu biti modni fotograf sebi...To i radim i zivim od toga..
Nek si me ti prokuzio, lafe.. :P
Ako ti se nesto ne svidja, onda i ne gledaj..
Altsa

#52 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Altsa »

ovom prigodom bi pozdravio grandioznog umjetnika Vanju Fox.
Andaluzijski pas

#53 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Andaluzijski pas »

Fstop wrote:
bez_ideje wrote:Modni fotograf ne mozes biti sebi..........fotografija moze biti onakva kakvu si je TI zeljela,no ne znaci da ce javnost vidjeti ono sto ti zelis da vidi!
A buduci da zivis od javnosti,kritiku bi morala uciniti konstruktivnom.........mali je broj fotografskih znalaca koji ce ocjenjivati tvoj rad.....puno je vise onih koji ne poznaju tehnike stvaranja...a fotografije ocjenjuju "na prvu" -dopada li se ili ne!
Meni se ne dopada!

Naravno da mogu biti modni fotograf sebi...To i radim i zivim od toga..
Nek si me ti prokuzio, lafe.. :P
Ako ti se nesto ne svidja, onda i ne gledaj..
Meni se dopada. Mogu li dirati?

Baj d vej, usput i pored puta, bez_ideje je fimejl.
breviar

#54 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by breviar »

gau 8, kako si isprovocirao citavu temu, da li te mogu zamoliti da postavis 3 do 4 svoja rada ovdje na forumu?
radis li uglavnom sa digitalnom kamerom? ako imas neke radove snimljene analognim modelima, jos bolje srednjim formatima - cijenit cu da takve prije
pogledam.

kako rekoh, Vanji je sigurno potrebno jos mnogo sticanja i odricanja, ali dopada mi se sto zna kako koristiti neke stvari
da bi dosla do izrazaja. svakako za to treba imati petlju. tako da, rado pozivam gau 8 da pokaze nesto svoje.

primjecujem neke fotografije na temi "umijece fotkanja", i neke su jako lijepe, ali vecini nedostaje ono sto ranije podvlacim kao
nedostatak kod fotografa na nasem podrucju.
iako, svu tu euforiju za snimanjem je nacela i digitalizacija fotoaparata, pa tako da se mora izuzeti ovaj slucaj kao
posljedica da se zanemaruje koncept.

takodjer, primjecujem da su ranije osamdesetih godina, pa i ranije, i obicni ljudi znali pravila snimanja. cesce su na ovim digitalnim
fotografijama konvergentne linije urusene, a na analognim je takva pojava rijetka. takodjer i "uramljivanje" objekta je daleko
snaznije.

okej!
odgovor za nacionalnu geografiju. posto i sa njom imam iskustva, i istina je da pojedinci salju veliku kolicinu snimaka,
ali NG ima cilj da sto kvalitetnije predstavi jednu "karakteristicnu" pricu kroz fotografiju. iako, i NG ima svoje ostre kriterije.
prilikom dizajniranja portfolia, pojedinac mora poslati tek nekolicinu snimaka da bi se predstavio. ali, kad uleti
u masinu NG, onda ima malo vecu slobodu da salje izmedju 5-10 fotografija. brojka koju je neko ranije naveo izmedju par hiljada,
nije tacna!
nosara

#55 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by nosara »

Slike su joj dosadne...
GAU 8

#56 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

breviar wrote:gau 8, kako si isprovocirao citavu temu, da li te mogu zamoliti da postavis 3 do 4 svoja rada ovdje na forumu?
radis li uglavnom sa digitalnom kamerom? ako imas neke radove snimljene analognim modelima, jos bolje srednjim formatima - cijenit cu da takve prije
pogledam.

kako rekoh, Vanji je sigurno potrebno jos mnogo sticanja i odricanja, ali dopada mi se sto zna kako koristiti neke stvari
da bi dosla do izrazaja. svakako za to treba imati petlju. tako da, rado pozivam gau 8 da pokaze nesto svoje.

primjecujem neke fotografije na temi "umijece fotkanja", i neke su jako lijepe, ali vecini nedostaje ono sto ranije podvlacim kao
nedostatak kod fotografa na nasem podrucju.
iako, svu tu euforiju za snimanjem je nacela i digitalizacija fotoaparata, pa tako da se mora izuzeti ovaj slucaj kao
posljedica da se zanemaruje koncept.

takodjer, primjecujem da su ranije osamdesetih godina, pa i ranije, i obicni ljudi znali pravila snimanja. cesce su na ovim digitalnim
fotografijama konvergentne linije urusene, a na analognim je takva pojava rijetka. takodjer i "uramljivanje" objekta je daleko
snaznije.

okej!
odgovor za nacionalnu geografiju. posto i sa njom imam iskustva, i istina je da pojedinci salju veliku kolicinu snimaka,
ali NG ima cilj da sto kvalitetnije predstavi jednu "karakteristicnu" pricu kroz fotografiju. iako, i NG ima svoje ostre kriterije.
prilikom dizajniranja portfolia, pojedinac mora poslati tek nekolicinu snimaka da bi se predstavio. ali, kad uleti
u masinu NG, onda ima malo vecu slobodu da salje izmedju 5-10 fotografija. brojka koju je neko ranije naveo izmedju par hiljada,
nije tacna!
Imam utisak kako si ona stara skola, ustvari ne, vec zastupas fotografiju kao umjetnost vise nego kao hajde da kazemo zanat ili proizvod. Ja nemam nista protiv takvog pristupa ali smatram da je fotografija od nastanka pa do danas previse uznapredovala da bi ju se moglo gledati samo s jednog aspekta. Bolje bi bilo napraviti jasnu razliku između namjene i tipa fotografije. I to ne na osnovu predmeta fotografije, vec na osnovu pristupa.

Dalje smatram da digitalizacija nije neko zlo, i da je u sustini samo pomogla da ubrza sam proces stvaranja i eksperimentisanja sa fotografijom i istu da priblizi mnogo vecem broju ljudi. Dok se unazad 70-ak godina na nekog fotografa gledalo kao na neku egzoticnu vrstu, danas maltene svako u dzepu nosi digitalac. Da li ce time porasti kvalitet? Naravno da ne. Ali zato sigurno niko ko ima imalo smisla i kako kazes "oko" za pricu, nece moci reci da nije imao nacina da to snimi.

Glede tvog pitanja, nisam nista radio vece od 35mm formata. I dan danas ponekad radim sa filmom cak i bez svjetlomjera - samo oko i matematika, da malo apstiniram od LCD-a i histograma. Ali nikada se ne bih ponovo vratio u analogno doba.
Fstop

#57 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Fstop »

GAU 8 wrote:Wow, bas je zivnula tema.

Vanja drago mi je sto si se licno javila.
U jednoj stvari si upravu, a to je da (iako se takodjer bavim fotografijom poluprofesionalno - tj. kao malo dodatne zarade) nisam mnogo upucen u ovu oblast kojom se ti bavis, tako da zaista ne mogu definitivno reci to sto radis valja ili ne valja.

Ustvari samo znam kakve fotografije se pojavljuju po naslovnicama i reklamama modnih casopisa i slicno. Tu ima umjetnickog rada, ali se opet vecina svede na one "industrijske" besprijekorne nafrizirane slike.

Ali zato mogu reci da imam poprilicnog iskustva sa stock i reklamnom fotografijom gdje su pravila i kriteriji ubitacni i znam da dok ja licno nisam poceo da ucim iz tudjih kritika, da nisam bio nigdje.
Znam mnogo fotografa koji svoje fotografije ocjenjuju kao bogom dane, i to je sasvim OK, svako zeli da cijeni svoj rad. Ali na kraju opet nismo mi ti koji imamo pravo da ocjenjujemo nas rad, nego drugi.

U svakom slucaju, no hard feelings, i puno srece. I mozda da malo bolje naucis prihvatati kritiku.

E ovako...
odakle da pocnem..hmmm.
kao prvo kritike su uvijek dobrodosle. U ovom slucaju to sto si ti napisao nije bila za mene konstruktivna kritika nego blago zacudjenje da ljudi mogu biti toliko nekreativni te da si stvarno mislio da sam sprzila fotku namjerno..(ja sam u cudu)
Kao sto si i sam gore naveo " nisam mnogo upucen u ovu oblast kojom se ti bavis, tako da zaista ne mogu definitivno reci to sto radis valja ili ne valja."
Sta ti pricas?..
Totalno si kontradiktoran
Prvo mi obradjujes sliku pa onda govoris da ustvari i ne znas sta valja a sta ne valja..
Vidim da si aktivan i po drugim temama po forumima i da si tamo uhvatio da me "pletes" kod drugih..(BTW hvala na reklamiranju) cccccc
Kao drugo, ja kritiku prihvatam samo OD ONOGA cije misljenje ja respektujem..
Ti si mozda neki racunovodja u nekoj kompaniji koji gaji tihu patnju i neostvarenu zelji da bude fotograf ali nema hrabrosti za to. Tako si ipak odlucio da je bolje raditi malo stock fotografije, citati pregrst fotografskih casopisa i soliti pamet onima koji rade i zive od onoga (sto je tebi samo san).
Sta ja znam ko si i zasto bi ja uvazila tvoju (da ne kazem totalno idiotsku) kritiku??
Ne ne ne..
Ako hoces da uvazim tvoju kritiku, moras mi prvo pokazati sta radis, kako radis, pokazati svoje radove na forumu pa cu i ja dati tebi malo "konstruktivne" kritike.

Za sve ostale forumase..
ZNAM ja da ja nisam najbolji fotograf i Znam da pravim greske i da ce ih uvijek biti u poslu jer je to normalno.
Nisam napuhane glave ako ste se toga prepali.
Izlazem svoje radove zato sto zelim da budu vidjeni.
U jednu ruku zbog marketinga a u drugu ruku jer portali su buduci printani mediji.
Volim ovo sto radim, ulazem u sebe i trudim se da budem sto bolja u svom poslu.
Daleko od toga da sam savrsena i da su moje fotke savrsene..
Chill out y'all..

Peace and love :)
Adriatic

#58 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Adriatic »

Nisam strucnjak za fotografiju ali na osnovu ovih njenih postova (ako su njeni), znam prepoznati iskompleksiranu osobu, koja ne trpi nikakvu kritiku i koja je valjda navikla da joj se ukazuje paznja.
Meni je samo zao mladih talentovanih fotografa, koji nemaju sansu da se dokazu od ovakvih.
Ali tako nam je u svim sferama društva. Ovdje definitivno pravi ljudi ne dolaze na prava mjesta.
Zato smo tu gdje smo.
explorer

#59 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by explorer »

Fstop wrote:.....
Nisam napuhane glave ako ste se toga prepali.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
GAU 8

#60 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

Fstop wrote: Ti si mozda neki racunovodja u nekoj kompaniji koji gaji tihu patnju i neostvarenu zelji da bude fotograf ali nema hrabrosti za to. Tako si ipak odlucio da je bolje raditi malo stock fotografije, citati pregrst fotografskih casopisa i soliti pamet onima koji rade i zive od onoga (sto je tebi samo san).
Sta ja znam ko si i zasto bi ja uvazila tvoju (da ne kazem totalno idiotsku) kritiku??
Ne ne ne...
Uh, bas si me izanalizirala ...

Ovako: ne radim modnu fotografiju i nisam nikada radio s profi modelima pa nema smisla porediti nase radove. Ali uvijek sam spreman prihvatiti "challenge" dakle tvoja lokacija tvoji modeli i svjetlo, a asistenta ti prepustam, ne bih da mi pravi nezeljene sjenke na slici :P odricem se svih prava na fotografije, sto se mene tice mozemo ih i odmah pobrisati nakon glasanja.

Tebi dobra reklama, meni nacin da te spustim na zemlju (ili da se izofiram do kraja) :P
photo

#61 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by photo »

Vanja,

obzirom da se i sam bavim fotografijom, shvatam sta si htjela napraviti ovim radovima, ali je lose ispalo. ako si ti to htjela, imas losu ideju. za razliku od nekih ranijih tvojih radova, bar ovih na sa-x, mozes ti i puno bolje. ali ti imas jedan ogroman problem, a to je da toje fotke ne kazu nista. neko je ranije napomenuo da su fotke lijepe, ali nemaju poruku. ni jedna tvoja fotka me ne tjera da stanem, zamislim se ili se vratim opet na nju da bih je ponovo pogledao. dodjem, vidim i odoh. nikakva uspomena ni na jednu tvoju fotku.

fotke sa sestrama (nedavno objavljene) su samo fotke dvije polugole djevojke. bez icega da se neko zamisli na njima. obje sestre su se mogle puno bolje iskoristiti, drugacije poze, igra svjetlom i slicno. ovako, samo njih dvije stoje, grle se i nista drugo. nista da me vrati na njih. iako su obje prelijepe, ali je to bilo propalo vrijeme.

cinjenica jeste da ne podnosis kritiku, iako kazes da je prihvatas. toliko gnjeva ima u tvojim komentarima da me to cudi, pogotovo kao osobu koja kaze da ima svoje misljenje (pravi fotke kako zeli) a smeta joj kada neko kaze svoje misljenje o njenim radovima. onda ih, draga Vanja, nemoj objavljivati.

s druge strane, znam veliki broj mladih i starih ljudi u ovom gradu (a u drzavi pogotovo) koji imaju odlicne radove ali ih nemaju nigdje prikazati. ti si se uspjela probiti, odlicno, ljudi te zovu, casopisi angazuju ali u tolikoj mjeri da je to postalo perverzno. moje licno misljenje je da nisi toliko dobra za toliko angazmana, ali to je sada stvar do onoga ko te angazuje. i oni te angazuju jer ne znaju da ima drugih ljudi koji su bolji od tebe (ne kazem da sam ja bolji ali ih znam veliki broj koji jesu).

zato draga Vanja, nemoj reagovati s tolikim gnjevom na kritike, a sa-x bi mogao opet pokrenuti seriju kao sto je bila ranije da oni koji ih citaju salju svoje radove a ovi ih objave kao sto i tvoje fotke objavljuju.
ajb_itd

#62 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by ajb_itd »

Nema nista lose u tome sto neko zeli da promovise svoj rad i mislim da su mnogi prenagli sa svojim komentarima.

Mislim da se Vanjini radovi ipak moraju posmatrati u kontekstu. Ja ove fotografije vidim kao modnu fotografiju- mislim da bi fashionistas to nazvali 'beauty'.

Modna fotografija je cesto kreativna kolaboracija velikog broja ljudi- izmedju ostalih- modnog kreatora, sminkera, modela i fotografa. Ponekad, zadatak fotografa je da naprosto fotografise kreacije kreatora.

Isto tako kad kazete da fotografije nemaju nikakvu poruku- nekome koga moda jako zanima ovo bi mogla biti diskusija o tome sta je 'in' a sta nije naredne sezone...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#63 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Toto »

breviar wrote: okej!
odgovor za nacionalnu geografiju. posto i sa njom imam iskustva, i istina je da pojedinci salju veliku kolicinu snimaka,ali NG ima cilj da sto kvalitetnije predstavi jednu "karakteristicnu" pricu kroz fotografiju. iako, i NG ima svoje ostre kriterije. prilikom dizajniranja portfolia, pojedinac mora poslati tek nekolicinu snimaka da bi se predstavio. ali, kad uleti u masinu NG, onda ima malo vecu slobodu da salje izmedju 5-10 fotografija. brojka koju je neko ranije naveo izmedju par hiljada, nije tacna!

Urednik casopisa Nacional Geographica za Srbiju Igor Rill u svom intervju koji je dao B92 povodom 120 godisnjice izlazenja NG tvrdi sljedece:
Link za intervju u cijelosti
B92: Kakvi su zapravo standardi u proizvodnji tekstova i u proizvodnji fotografija koje zauzima značajno mesto u National geographic-u?
Rill: Naravno, primetili su, čitaoci verovatno znaju i oni koji su delimično obavešteni o National geographic-u znaju da svaka reportaža može da se čita na dva nivoa, samo fotografija ili samo tekst, a naravno celina daje pravi utisak. Kakvi su standardi, najilustrativnije govori činjenica da u vreme analogne fotografije, zahtev redakcije je bio da se dostavi od 15 do 17 hiljada snimaka, da bi u jednoj reportaži objavili 10 do 12 fotografija. Danas u digitalnoj eri to stoji na 8 do 10 hiljada snimaka. Redakcija koju ja vodim ima nešto blaže kriterijume, zahtevamo od 400 do 600 fotografija.
B92: Da i to je zaista impresivna količina fotografija, da bi se iz nje izvukle najbolje fotografije, to je glavni cilj, predpostavljam?
Rill: Princip da kvantitet rađa kvalitet ovde može da urodi plodom, zato što ni jedan od tih 400 ili 600 snimaka, u slučaju srpske redakcije, nije snimak za bacanje.
Dakle: radi se o impresivnoj brojci od 8-10 hiljada fotografija samo po jednoj reportazi. Ovo je dovoljno da se shvati kakvi su standradi tamo gde se zahtjeva profesionalni i vrhunski rad. U intervjuu se navodi da NG na jednoj reportazi radi i po godinu dana. Fotografi znaju i po nekoliko puta ici na teren a novinari istrazivaci mjesecima istrazuju tematiku da bi se napravio dobar tekst uz slike.

Ne vjerujem da bi glavni i odgovrni uredik ovako uglednog casopisa iznosio netacne informacije.
Last edited by Toto on 13/01/2010 02:59, edited 2 times in total.
Toto

#64 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Toto »

GAU 8 wrote:
Fstop wrote: Ti si mozda neki racunovodja u nekoj kompaniji koji gaji tihu patnju i neostvarenu zelji da bude fotograf ali nema hrabrosti za to. Tako si ipak odlucio da je bolje raditi malo stock fotografije, citati pregrst fotografskih casopisa i soliti pamet onima koji rade i zive od onoga (sto je tebi samo san).
Ne ne ne...
Uh, bas si me izanalizirala ...

Ovako: ne radim modnu fotografiju i nisam nikada radio s profi modelima pa nema smisla porediti nase radove. Ali uvijek sam spreman prihvatiti "challenge" dakle tvoja lokacija tvoji modeli i svjetlo, a asistenta ti prepustam, ne bih da mi pravi nezeljene sjenke na slici :P odricem se svih prava na fotografije, sto se mene tice mozemo ih i odmah pobrisati nakon glasanja.

Tebi dobra reklama, meni nacin da te spustim na zemlju (ili da se izofiram do kraja) :P
e ovo je vec viteski
rukavica je bacena
ajb_itd

#65 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by ajb_itd »

I ja se sjecam jednog clanka o fotografima National Geographica- ne sjecam se gdje sam ga procitao jer tome ima bar jedno 10-15 godina ali su i u to vrijeme govorili o nekoliko hiljada filmova po clanku sto je ogromna cifra.

Mada mislim da je poenta tog pristupa bila da se prica sto izdasnije fotografise, da fotograf ne bude ogranicen...
LisaN

#66 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by LisaN »

Ovdje se bas malo zakuhalo :-)
Elem, super od Vanje Lisac da se javila i da je odbranila svoj rad. Svidja mi se sto vjeruje u ono sto radi, i sto ne dozoljava da joj bilo sta stane na put.
Moram priznat da si bila malo ostra prema ovome Gau8, ali ni on nije trebao da onako iskasapi tvoju sliku i tvoju ideju ( sorry Gau, ali si bas upropastio sliku).
Sto se tice modne fotografije, ja moram priznat da nisi savrshena, ali si ( meni) trenutno najbolja od onoga sto Bosna nudi.
E sad, dali tvoje slike"oduzimaju dah" ili ne..., to je individualno. Neko je rekao u predhodnom postu da mu neshto tu ne dostaje itd., te da mu je malo sve "dosadno", ali ja mislim da si barem nekoliko koraka ispred svih fotografa koji takodje rade i zaradjuju pare u BiH.
Tebi svaka cast sto pokusavas i sto se trudis da radish na svom talentu ( ma sta drugi rekli). Mnogi ljudi kod nas jos uvijek ne kapiraju, da nije sve u slici da bi se neko nazvao "FOTOGRAFOM", nego da je tu i PR, stvaranje kontakta i trud i ........
Puno srece
duboka_misao

#67 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by duboka_misao »

Vanji nije niko rekao da kloniranje nije preporuceno ? :D
Adriatic

#68 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Adriatic »

Joj providnosti. Sad si LisaN?
Neka, fino.
Jest da ima bekana.......
Olympus C170

#69 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Olympus C170 »

photo wrote:Vanja,

obzirom da se i sam bavim fotografijom, shvatam sta si htjela napraviti ovim radovima, ali je lose ispalo. ako si ti to htjela, imas losu ideju. za razliku od nekih ranijih tvojih radova, bar ovih na sa-x, mozes ti i puno bolje. ali ti imas jedan ogroman problem, a to je da toje fotke ne kazu nista. neko je ranije napomenuo da su fotke lijepe, ali nemaju poruku. ni jedna tvoja fotka me ne tjera da stanem, zamislim se ili se vratim opet na nju da bih je ponovo pogledao. dodjem, vidim i odoh. nikakva uspomena ni na jednu tvoju fotku.

fotke sa sestrama (nedavno objavljene) su samo fotke dvije polugole djevojke. bez icega da se neko zamisli na njima. obje sestre su se mogle puno bolje iskoristiti, drugacije poze, igra svjetlom i slicno. ovako, samo njih dvije stoje, grle se i nista drugo. nista da me vrati na njih. iako su obje prelijepe, ali je to bilo propalo vrijeme.

cinjenica jeste da ne podnosis kritiku, iako kazes da je prihvatas. toliko gnjeva ima u tvojim komentarima da me to cudi, pogotovo kao osobu koja kaze da ima svoje misljenje (pravi fotke kako zeli) a smeta joj kada neko kaze svoje misljenje o njenim radovima. onda ih, draga Vanja, nemoj objavljivati.

s druge strane, znam veliki broj mladih i starih ljudi u ovom gradu (a u drzavi pogotovo) koji imaju odlicne radove ali ih nemaju nigdje prikazati. ti si se uspjela probiti, odlicno, ljudi te zovu, casopisi angazuju ali u tolikoj mjeri da je to postalo perverzno. moje licno misljenje je da nisi toliko dobra za toliko angazmana, ali to je sada stvar do onoga ko te angazuje. i oni te angazuju jer ne znaju da ima drugih ljudi koji su bolji od tebe (ne kazem da sam ja bolji ali ih znam veliki broj koji jesu).

zato draga Vanja, nemoj reagovati s tolikim gnjevom na kritike, a sa-x bi mogao opet pokrenuti seriju kao sto je bila ranije da oni koji ih citaju salju svoje radove a ovi ih objave kao sto i tvoje fotke objavljuju.
Potpisujem svaku rijec!Ocigledno je da Vanja ne podnosi konstruktivne kritike pa se brani agresivno.Ne ide to tako gospodjo/ca Vanja!To je isto kao da bih ja sad tvrdio da sam bolji od Skot Kelbia(a ustvari nisam!).U sustini razumijem da svako brani svoj rad i sebe,ali ne na ovakav nacin,samo tako pridobijate negativne poene!I samo bih volio da mi odgovorite(ako hocete,ako ne-ne morate),zasto sebi dozvoljavate one fleke na fotografijama(tj.ocigledno senzor nije bio ociscen na aparatu!?).Mislim,i najtezi amater ce obratiti paznju na to prije fotografisanja!?
Eh da,nisam ljubomoran ni na koga,ni na cije radove,zelim svako dobro.Toliko!
nosara

#70 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by nosara »

Prisjede joj kampanja na Sa-x... :lol:

Jos ako je platila, jazuk... :sad: :-) :lol:
Amazonka27

#71 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Amazonka27 »

@photo :thumbup:
Upravo ovo sto je photo rekao = slika mi nista ne govori i neizaziva nikakve emocije...
Nisam fotograf - ni profesionalac ni amater - tek tamo neki zaljubljenik u fotografiju koji nema licno svoj aparat. Skljocnem ponekad i dobijem finih kritika.
Znaci, sad ovo tipka osoba koja voli dobre fotografije i ne zna nabrojati 5 profesionalnih fotografa.

ako se pravi fotografija za svoj cejf - onda se to ne servira javnosti - "vidite i divite se". Ako se pravi fotografija za takmicenje onda se prihvata kritika i uci na greskama. Ako je fotografija namjenjena da impresionira sire narodne mase :D onda je napravi sa nekom porukom....sta zna taj neko iz sire mase koji nema nikakve dodirne tacke sa zanimanjem fotografa o raznim metodama i tehnikama fotografije.

Evo moj dojam:

ispara mi roznjacu onaj detalj sto si stavila oko cela...ne kontam fakat sta treba to da predstavlja...osim mozda neku zastitu da joj tekucina koju si saljevala niz glavu sporije curi, kako bi imala vremena vise fotki napraviti. Kao sto je neko rekao vec ranije - dosadno...gledam u sliku i zijeva mi se....cak me i nervira sto ne mogu da pustim mastu da trci po slici i zaista zaista bih voljela da znam koja je svrha ove fotografije i sta predstavlja i za koju namjenu bi se mogla upotrijebiti.
Presvijetla je....ne znam zasto si upotrebljavala toliko tih aparata i svjetala i ne znam ti sta vec ne...kada se ovaj efekt na slici dobije u dva poteza u corelu...nema cistoce ni jasnoce...

ovo nabacivanje na glavu svega i svacega je vec vidjeno (Dejan Vekić)
A ono sto fakat ne mogu da shvatim, kako si sebi dopustila da slike dozivljavas kao "stancani proizvod za objavljivanje" bez emocija i samokritike...
Toto

#72 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Toto »

nosara wrote:Prisjede joj kampanja na Sa-x... :lol:

Jos ako je platila, jazuk... :sad: :-) :lol:
preko bare kazu:
"nejma dzabana rucka" ..

sve se placa pa i jazuci
LisaN

#73 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by LisaN »

Adriatic-

Nazalost ja nisam Vanja, ali kako se da primjetit... niko nishta ne smije pozitivno da kaze, da ti ne bih uskocio sa svojim komentima.
Meni se licno svidjaju i to je kraj price. Ti mora da si profi i da se takodje bavish fotografijom itd., tako da ti vjerovatno "vidish" nesto, sto ja ne vidim???
Ja sam obicni kupac modnih casopisa, znaci ja NISAM pro... i u sushtini za bilo kojeg fotografa je najbitnije sta JA tj, MI \( ljudi koji kupujemo casopise itd.) mislimo.
Ako se ti zadovoljavash, slikama poput Quelle Katalog ili tako to.., onda je to ok i u redu je, ali dok mi neko NE POKAZE nesto bolje od ovoga, meni ce ova cura biti i ostati najbolja.
Pozz
gladna sam

#74 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by gladna sam »

I kada fotografije ne bi bile sprzene, bez fleka, bez onih gresaka koje su se potkrale, stubovi koji "rastu" iz ledja manekenki, kojekakve sjene itd
Znaci kad bi bile bez vidljivih greski, opet bi bile dosadne, monotone i vec vidjene

Znaci glavni problem doticne je sto su joj fotografije nemastovite i ne zadrzavaju paznju ( da je obratno, greske bi se lahko dale halaliti)

I kad sve saberes i oduzmes, onda je zabrinjavajuce ko sve sebe nece nazvati PROFESIONALNIM (da li modnim ili ne) fotografom

Vanja savjet: probaj biti kreativna :)
breviar

#75 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by breviar »

gladna sam wrote:I kada fotografije ne bi bile sprzene, bez fleka, bez onih gresaka koje su se potkrale, stubovi koji "rastu" iz ledja manekenki, kojekakve sjene itd
Znaci kad bi bile bez vidljivih greski, opet bi bile dosadne, monotone i vec vidjene

Znaci glavni problem doticne je sto su joj fotografije nemastovite i ne zadrzavaju paznju ( da je obratno, greske bi se lahko dale halaliti)

I kad sve saberes i oduzmes, onda je zabrinjavajuce ko sve sebe nece nazvati PROFESIONALNIM (da li modnim ili ne) fotografom

Vanja savjet: probaj biti kreativna :)

gladna sam, pratim ovu temu, jako mi je zanimljiva. zanimljivo mi je citati komentare, ali i taj talas "kritike".
mene su u skoli ucili kada dajem kritiku, ona treba biti konstruktivna. u ovom slucaju, kritika se svodi na neki
jako lose skkovan sarkazam, onaj toboz intelektualni - ali u biti je kafanski ili kvazi-intelektualni.

rijetko je neko do sada dao konstruktivnu kritiku. zbog toga kada radim u Sarajevu, izmicem citavoj populaciji,
pravim svoje krugove - jer me "konstruktivna" kritika ne zanima od "posmatraca" ili konzumenata fotografije
i umjetnosti uopste.
znam da vise-manje populacija baca zaoke.

Vanji je potrebno dati podsticaji, i bilo kome drugome ko zeli da se izrazi u onome sto radi. ponavljam, ono sto
me se istinski dojmi kod nje, ali i bilo koga njoj slican, sto razmislja o mogucoj medijskoj prezentaciji.
neki se provlace po klubovima, po neki clanak izleti o njima na portalima - i that's it.
nema daljnje borbe. borbe za poziciju.

gladna sam, poput tebe i slicni tebi, nesto je trulo u zemlji Bosni.

pokusajte da se usmjerite na kritiku, a ne na onaj sarkazam iz kojeg ne jenjava osjecaj nekoga duhovnog nedostatka.

budite, pobogu, konstruktivni (cast izuzecima, kao sto je NIN, black) - i sutnite u dupe taj takozvani sarkazam.
Locked