Vanja Lisac i Sa-X

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

GAU 8

#1 Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

Ovaj thread sam otvorio, jer kako su mnogi primijetili, svakim ponedjeljkom Sa-X nas počasti sa jednom galerijom "poznate fashion-fotografkinje".

Komentari su u 90% sliučajeva bili negativni (opravdano), kvalitet je blago rečeno u opadanju, da bi nam na kraju cijenjeni Sa-X moderator čak i zabranio komentare.
Nije mi jasno, zašto se ovo ne može nazvati diktaturom, "guranjem" i slično.

Mnogi će reći, pa nemoj gledati, ali koga zavaravati - tom logikom na kraju neće ostati ništa za pogledati.
Mada, vjerovatno nikada ni ja ne bih pokrenuo ovaj thread, da nisam slucajno naletio na ovu danasnju seriju :D

Da li je do mene, pa ne kontam?? Ako je tako , može li mi neko malo pojasniti taj pojam "fashion fotografija" jer ova danasnja serija je po mom misljenju jedno nista. Steta pixela i bandwidth-a
Last edited by GAU 8 on 04/01/2010 13:16, edited 1 time in total.
black

#2 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by black »

najkrace recheno :arrow: odron
ochito je da je neko gura i da ne moze trpiti negativnu kritiku
Hahaha

#3 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Hahaha »

POtpuno se slazem sa postovima gore... fotografije - vrlo vrlo lose....

Ovo je ocito placena reklama za Vanju, ali i to bi trebalo negdje napisati, a ne prodavati reklame pod krinkom.... (da ne kazem cega)...
GAU 8

#4 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

Čak i ako "progledamo" kroz prste, za prethodne serije se moglo raspravljati o tome koliko je tu kvaliteta, originalnosti, profesionalizme, greški, čega sve ne...

Ali ova današnja serija je za sjesti i plakati. Odmah da napomenem, ideja je odlična, model je jako fotogeničan, itd. ali je izvedba u najboljem slučaju katastrofa, (o najgorem da ne govorimo ;) ne postoji termin za to :) )

Vanja će se opet vaditi na to kako smo zavidni, ne cijenimo originalnost i zabranit ce da ju kritikujemo na Sa-X u.
GAU 8

#5 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

moderatore :thumbup: :thumbup: :thumbup:
black

#6 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by black »

moderator wrote:Toliko o kritici i kritičarima.
:sax:
ti bi neshto podrobnije :mrgreen: evo onako nabacano, loshe barata sa svjetlom, pregorene fotke, cesto model neproporcionalan u kompoziciji i inache cesto losha kompozicija, povrshna tematika, atmosfera nidje veze, loshe dubinsko polje oshtrine, vecina fotki izgleda kao da je aparat bio podeshen na automatic modus rada itd itd.
shto se tiche same tehnike, pa daleko ispred nje je nash @izmedjucvileimalte i @d700, neko ko sebe zove 'poznatim' modnim fotografom, kao ona, nesmije sebi dozvoliti fulanje elementarnih stvari u tehnici fotografije a da ne govorimo o umjetnickom dojmu, tehnicke stvari se daju nauciti i savladati prakticno, ali odsustvo talenta ce se uvijek primjetiti..nisam zloban niti bilo shta drugo, ali njene fotografije ni tehnicki, ni kompozicijski ne opravdavaju na silu razvikano ime...zelim joj puno srece u radu, posebno shto kod nas fotografija i nije bash na cijeni, i eto ako nista veze nas ista stvar a to je ljubav prema fotografiji iako smo 'zanrovski' razliciti ;-)
GAU 8

#7 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

Pa za početak, izgleda da nikad nije čula za histogram, ali možda to modnim fotografima ne treba, jer sta god da naprave, to je ipak "originalno" i ne smije se kritizirati od strane nas neukih :P

No evo primjer:
Izvorno:
Image

I s najosnovnijim korekcijama (Levels, Hue, Saturation, Lightness):
Image

Naravno pregorenu sliku je nemoguće u potpunosti spasiti ili korigivati.
vratnik

#8 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by vratnik »

Mislim da je najbolje ignorisati ovakve likove, posto je i negativna, dobra reklama, ali posto je moderator bacio rukavicu: 8-)
Jad i cemer. O tehnici su kompetentniji (vidi gore Black) dali vec svoje misljenje. A sad ja kao neko ko to sve neutralno gleda: Slike su bezze. Dosadne. Motivi, evo zaspah... (ne govorim o ljepoti modela, niti bi to da ocjenjujem). Posuti nekog cokoladom / medom / mlijekom / brasnom i uslikati ga, nije originalno. Otici u neki iz americkih filmova poznati geto i slikati nesto, nije originalno.
Jedno vrijeme je Sa-x prikazivao fotografije forumasa, tu je bilo pravih. Ljepota ih je bilo pregledati, koliko god da ih postave, ovdje jedva pregledam tri. Dobro, u pravu je ko sad kaze da nemam pravo da kritikujem ako nisam sve pregledao, ali svarno ne mogu. Svaki put mi misli odlutaju.

Vanja, glavu gore, fotografija je lijep hobi, ne moraju se pare s istom zaradjivati. I bolji od tebe su odustali. :thumbup:
chengaba

#9 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by chengaba »

Da su fotografije lose, nije stvarno istina, ali da sam vidio na ovom forumu X puta bolje fotografije amatera, itekako jesam... ;-)
GAU 8

#10 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

chengaba wrote:Da su fotografije lose, nije stvarno istina, ali da sam vidio na ovom forumu X puta bolje fotografije amatera, itekako jesam... ;-)
Niko nije rekao da se ne zalomi pokoja OK fotografija. No za jednog fotografa koji sebe smatra profi modnim fotografom, vecina ih je jako loša.
Ja sam prvenstveno mislio na ovu zadnju seriju. Ovo je baš loše. Nije mi samo jasno da li je urađeno namjerno, ili se tako "potrefilo" pa daj šta daš.

MIslim, u profi svijetu, tome ne smije biti mjesta. Tu se od nekoliko GB fotografija izdvoji maksimalno 50-ak komada, pa još onda dođe klijent i "probere" 5 - 10 koje mu se najviše svide. Naravno to onda dobro i naplatiš.

To je težak posao, da ne kažem zanat, ali je i pun zadovoljstva. Dok kod ovih fotki imam dojam, da su nastale jednostavnim škljocanjem okolo, uprkos tome što je tu i neki asistent i šminker, čitava postava ljudi. Znači ima sve na raspolaganju što neko može poželjeti, ali opet nema rezultata.

I onda na kraju se još i sve objavi. Baš me zanima kakvi su onda ostali snimci, ili su kod nje sve puni pogoci :D
Alfons Kauders

#11 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Alfons Kauders »

moderator wrote:Poštovani kritičari, tema je očišćena.
Budite ljubazni da pišete konstruktivne kritike (uzmete sliku i iskritikujete je) jer komentari odron, kome je dala kome nije, nisu ni korisni niti daju materijal za dalji razgovor, već predstavljaju obično pljuvanje, a složićete se da takvoj komunikaciji nije mjesto na umjetnost i kultura podforumu.
Hvala na pažnji.
ne kontam, ne smije se reci "odron" za nekakvu bezze fotku? pa jel ovo sarajevo-x ili pjongjang-x?

mnogo gore stvari se dopustaju na mnogim podforumima, da ne pominjem komentare na vijesti na naslovnoj, koji u meni odmah izazivaju zelju za momentalnim zaboravljanjem maternjeg jezika i trazenjem azila u albaniji...

imao sam priliku upoznati vanju, sasvim ok osoba, simpaticna, druzeljubiva, duhovita... ali brisanje komentara tipa "odron" ne da joj nece pomoci, vec ce samo izazvati gore, negativne reakcije... ovo je mali grad, gdje dushmani takve stvari rado docekaju...

btw... njen rad necu komentarisati jer ne smatram da sam kompetentan, mada sam radio neke srodne stvari... u svakom slucaju zelim joj sve najbolje i nadam se da ce se jos mlade raje zainteresovati za fotografiju i slicne, konstruktivne hobije i zanimanja...
metar_drva

#12 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by metar_drva »

puno boljih fotografija ima na temi "Moja fotografija - umijece fotkanja ". meni se ne svidja vecina vanjinih fotografija, tacnije receno, motivi mi se ne svidjaju. imam osjecaj da je to sve nekako nazor.
GAU 8

#13 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

moderator wrote: alfonse, ne mozes samo reci ODRON i KOME JE GUZE DALA i ocekivati neku kvalitetnu kritiku na UMJETNOST podforumu.
Nakon moje kritike, black je objasnio zasto smatra da je odron. Konstruktivno.
Meni je od samih slika više odron netrpeljivost prema kritici, koja graniči sa snobizmom. I onda jos i zabrani kritiku. To pokazuje koliko je neko profesionalac ili ne. Ne poznam Vanju, ali ne bih ništa protiv upoznati ju, pa možda me i uvjeri u soprotno. Ne volim imati predrasude, ali ne volim ni kada neko misli da je bogom dan.
NIN

#14 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by NIN »

GAU 8 wrote:Pa za početak, izgleda da nikad nije čula za histogram, ali možda to modnim fotografima ne treba, jer sta god da naprave, to je ipak "originalno" i ne smije se kritizirati od strane nas neukih :P
...
Radi se o high key tehnici koju karakterizira preeksponiranost, redukcija kontrasta, izbjegavanje sjena, itd. S druge strane, misljenja sam da je sa tehnickog aspekta posrijedi losa izvedba kao i to da je odabir same tehnike pogresan jer se high key tehnika primarno koristi da bi se dobio veseli efekt kod promatraca, sto ovdje nije slucaj. Da se mene pitalo ja bih isao potpuno oprecno, sa low key tehnikom dobijajuci prvenstveno na dinamici, pa cak i na mistici. Kod ove tehnike izrazena je precizna upotreba svjetla (vecinom modificirani blicevi sa specijalno izradjenim lijevcima i slicnim dodacima) gdje se dobija mogucnost manipuliranja kompozicijom na jedan kreativniji nacin. Takodjer, kako je model u pitanju onda bi ova tehnika dodala dosta mistike, sa naglaskom na ljepotu (u ovom slucaju, preciznijom igrom svjetla dobila bi se mogucnost za boljim oblikovanjem lijepih crta lica samog modela), dok bi jak kontrast dao zamaha dinamici kompozicije.

O odabiru kompozicije na seriji ovih portreta ne bih nesto plaho ali mogao bih dodati da bi moglo malo bolje. Sve u svemu, mislim da je kriv odabir tehnike i losa izvedba iste mada, u sustini, iako ideja i nije najoriginalnija moze se reci da i nije toliko lose.

Eto jedan konstruktivni mada ste me zajebali jer sam taman bio napisao nesto slicno prije jedno sat vremena i kada sam htio postati poruka kaze da nisam u mogucnosti jer je tema u medjuvremenu haman bila sklonjena. Al' haj' neise... :D
GAU 8

#15 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

Alfons Kauders wrote:
imao sam priliku upoznati vanju, sasvim ok osoba, simpaticna, druzeljubiva, duhovita... ali brisanje komentara tipa "odron" ne da joj nece pomoci, vec ce samo izazvati gore, negativne reakcije... ovo je mali grad, gdje dushmani takve stvari rado docekaju...
Pazi šta govoriš :D

"Dušmani ne podnose uspjeh" je tako ofucana i isprobana fraza koju rado potegnu mnogi koji njom žele sakriti svoj neuspjeh.
Vanji svakako želim da uspije, ali kada to bude zasluženo kroz rad i kvalitet, a ne ovakvim ofirnim guranjem.
GAU 8

#16 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

NIN wrote:
Radi se o high key tehnici koju karakterizira preeksponiranost, redukcija kontrasta, izbjegavanje sjena, itd. S druge strane, misljenja sam da je sa tehnickog aspekta posrijedi losa izvedba kao i to da je odabir same tehnike pogresan jer se high key tehnika primarno koristi da bi se dobio veseli efekt kod promatraca, sto ovdje nije slucaj. Da se mene pitalo ja bih isao potpuno oprecno, sa low key tehnikom dobijajuci prvenstveno na dinamici, pa cak i na mistici. Kod ove tehnike izrazena je precizna upotreba svjetla (vecinom modificirani blicevi sa specijalno izradjenim lijevcima i slicnim dodacima) gdje se dobija mogucnost manipuliranja kompozicijom na jedan kreativniji nacin. Takodjer, kako je model u pitanju onda bi ova tehnika dodala dosta mistike, sa naglaskom na ljepotu (u ovom slucaju, preciznijom igrom svjetla dobila bi se mogucnost za boljim oblikovanjem lijepih crta lica samog modela), dok bi jak kontrast dao zamaha dinamici kompozicije.

O odabiru kompozicije na seriji ovih portreta ne bih nesto plaho ali mogao bih dodati da bi moglo malo bolje. Sve u svemu, mislim da je kriv odabir tehnike i losa izvedba iste mada, u sustini, iako ideja i nije najoriginalnija moze se reci da i nije toliko lose.

Eto jedan konstruktivni mada ste me zajebali jer sam taman bio napisao nesto slicno prije jedno sat vremena i kada sam htio postati poruka kaze da nisam u mogucnosti jer je tema u medjuvremenu haman bila sklonjena. Al' haj' neise... :D
Odličan post.
Svjestan sam da je pokušala raditi HK. No ako je uvidjela da je fulila mjerenje i svjetlo, trebala je mijenjati nešto umjesto da to gura dalje kao nešto "originalno".

Evo par primjera kako HK treba da izgleda:

Image

Image

Image
Alfons Kauders

#17 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Alfons Kauders »

moderator wrote: alfonse, ne mozes samo reci ODRON i KOME JE GUZE DALA i ocekivati neku kvalitetnu kritiku na UMJETNOST podforumu.
Nakon moje kritike, black je objasnio zasto smatra da je odron. Konstruktivno.
ovo za guzu stoji, ali reci odron je sasvim ok ako se nekom ne svidja... mozda neko zna bolje, mozda se neko ne konta u umjetnost, a mozda neko jednostavno ima drugi ukus i cao...

nekako mi pretjerano sad da svaka kritika mora biti konstruktivna i obrazlozena... rijec je o umjetnosti koju svako dozivljava na svoj nacin, a ne o nekoj tehnickoj disciplini
Alfons Kauders

#18 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by Alfons Kauders »

GAU 8 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Pazi šta govoriš :D

"Dušmani ne podnose uspjeh" je tako ofucana i isprobana fraza koju rado potegnu mnogi koji njom žele sakriti svoj neuspjeh.
Vanji svakako želim da uspije, ali kada to bude zasluženo kroz rad i kvalitet, a ne ovakvim ofirnim guranjem.
upravo... guranje samo ima suprotan efekat...
lickme

#19 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by lickme »

Za dobrim konjem se prasina dize..
Vanja je dobar fotograf i cijenim njen rad.
Ako neko ima bolje neka odmah sada stavi bas ovdje na forum..
Come on!!!!
lickme

#20 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by lickme »

GAU 8 wrote:Pa za početak, izgleda da nikad nije čula za histogram, ali možda to modnim fotografima ne treba, jer sta god da naprave, to je ipak "originalno" i ne smije se kritizirati od strane nas neukih :P

No evo primjer:
Izvorno:
Image

Image

Mislim da si totalno glup ako mislis da je ona ovo uradila nenamjerno..
Ocigledno je da je htjela dobiti ovaj efekat..
Pogledaj sta si uradio od fotografije molim te..
Ne diraj tudje radove vise molim te. Ne razumijes se dovoljno..
duboka_misao

#21 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by duboka_misao »

Vanja sta mislis imam li potencijala, igrah se malo pa mi se ovako tvoja slika cini najgledljivija
ako imas kakav workshop prijavicu se odmah kao iskreni postovalac tvog lika
Come on! Bring it on! itd
Image
GAU 8

#22 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

lickme wrote:
Mislim da si totalno glup ako mislis da je ona ovo uradila nenamjerno..
Ocigledno je da je htjela dobiti ovaj efekat..
Pogledaj sta si uradio od fotografije molim te..
Ne diraj tudje radove vise molim te. Ne razumijes se dovoljno..
Posto si neko blizak Vanji, ako ne i Vanja herself, (maksuz se prijavio/la) radi ove teme) nisi nepristrasan/nepristrasna, tako da nema srhe ulaziti u raspravu.
A i post ti inace prsti od argumenata :D
campa_xxx

#23 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by campa_xxx »

No evo primjer:
Izvorno:
Image

Image

Sta bolan uradi od fotografije ... Meni je ova fotografija sto je Vanja napravila odlicna!!!
Ovo je 2010. a ne 1970. god. ....

P.S. vjerovatno ces reci sad da sam i ja neki blizak Vanji.... :mrgreen:
GAU 8

#24 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by GAU 8 »

campa_xxx wrote:

No evo primjer:
Izvorno:
Image

Image

Sta bolan uradi od fotografije ... Meni je ova fotografija sto je Vanja napravila odlicna!!!
Ovo je 2010. a ne 1970. god. ....

P.S. vjerovatno ces reci sad da sam i ja neki blizak Vanji.... :mrgreen:
Necu reci nista :P

Nisam ja nista uradio od fotografije jer ona je vec u samom pocetku upropastena, tako da nema alata koji bi je "izvukao" kako treba.
campa_xxx

#25 Re: Vanja Lisac i Sa-X

Post by campa_xxx »

Svaki put kad pogledam sta si uradio od ove fotografije dodje mi da se :lol: :lol: :lol: :lol: Ja mislio ti neki ozbiljan, ne zamjeri ali fakat je tako...
Locked