U središtu Bosne nađena jedina piramida u Europi!!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
The_Fluid

#1 U središtu Bosne nađena jedina piramida u Europi!!

Post by The_Fluid »

Image

EKSKLUZIVNO Bosanskohercegovački istraživač siguran da je na pragu senzacionalnog otkrića

U središtu Bosne nađena jedina piramida u Europi

Na području Visokog, tridesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, nalazi se kamena piramida monumentalnih razmjera! Iznio je to jučer bosanskohercegovački istraživač Semir Osmanagić, koji već dulje vrijeme živi i radi u SAD-u.

Objavljujući rezultate višemjesečnih geoloških i arheoloških istraživanja na području Visokog, Osmanagić je ustvrdio da se ispod sadašnjeg brda Visočica krije stepenasta piramida stara oko 12.000 godina. Osmanagić, koji je u proteklih 15 godina intenzivno istraživao piramide u Americi, Aziji i Africi, te o tome napisao veći broj knjiga, kaže kako je već nakon prvih istraživanja na lokalitetu Visočice siguran da je otkrio prvu europsku piramidu, koja je vrlo slična piramidama otkrivenim u Južnoj Americi.

Projekt bi mogao potpuno promijeniti značenje BiH na svjetskoj arheološkoj karti kaže Osmanagić. Jučer je počeo drugi dio istraživanja, čiji je glavni cilj dokazati postojanje zidova piramide. Na vrhu "bosanske piramide sunca" bio je hram koji su, kao i piramidu, sagradili prailiri, narod čiju starost Osmanagić procjenjuje na oko 27.000 godina. Potomci prailira, odlučno tvrdi, i danas čine 50 posto stanovništva BiH, Hrvatske i Slovenije. Prema njegovu mišljenju, drevni ilirski gradovi Asseria i Varvaria u Dalmaciji, Daorson u Hercegovini i Medun u Crnoj Gori znatno su stariji nego što službeni arheološki izvori tvrde.

U idućih pet godina Osmanagić će, kako kaže, potpuno rasvijetliti slučaj "bosanske piramide sunca", ali i dokazati postojanje "bosanske piramide mjeseca" ispod susjednog brda Križ.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Image

Image
Autor sa direktorom Visočkog muzeja prof. Hodovićem; u pozadini je prva evropska piramida, “Bosanska piramida Sunca”
|||||

Post by ||||| »

J***s zemlju koja piramidu nema :).......salim se!!!

Zivio sam neko vrijeme u Viskom i mogu reci da se visočica vidi sa bilo kojeg mijesta u gradu. To bi bilo perfektno! Da saznamo mnogo toga sta historija krije o nama samima. Neka sto prije zavrsise s tim istrazivanjem, sretno im.
Ako im zatreba radne snage, nek samo zviznu. :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

4.3. Sondažna bušenja na Visočici

4.3.1. Dozvole i saglasnosti

Zavičajnom muzeju u Visokom sam uputio pismo namjere o početku istraživačkih radova na lokalitetu Visočice, tačnije ispod vrha brda. S obzirom da je na samom vrhu smješten srednjevjekovni bosanski kraljevski grad Visoki, koji je proglašen nacionalnim spomenikom, obavezao sam se da u ovoj fazi neće biti planirane nikakve bušotine na samom Gradu.

Muzej je razmatrao moje pismo namjere na sjednici Upravnog odbora Muzeja 1.8.2005. i odlučeno je da ovaj projekat ide u redovnu proceduru, s time da ja preuzmem finansiranje projekta u potpunosti.

Slijedeći korak je bio dobijanje Saglasnosti za radove od strane kantonalnog Ministarstva za nauku. Saglasnost je dobijena 3.8.2005. i u njoj se odobrava Zavičajnom muzeju da izvrši predviđene radove u saradnji sa mnom.

Mišljenje državnog Zavoda za zaštitu spomenika BiH je došlo desetak dana kasnije, tako da je i sa formalne strane procedura ispoštovana.

Izbor za izvođača radova je pao na sarajevsku firmu Konsolidacija i građevinarstvo koja je specijalizovana za izvođenje istražnih radova i ima dozvolu nadležnog Ministarstva. Iz nekoliko telefonskih razgovora stekao sam povjerenje u profesionalnost ing. Dževada Valjevca tako da sam mu dodijelio posao. Precizirali smo termin sondažnih bušenja za sredinu avgusta 2005.

4.3.2. Strane svijeta

Sa dozvolama iz Muzeja sam dobio i skicu terena napravljenu u Geodetskoj upravi općine Visoko.

Centralni dio Visočice, vidljivo je, ima piramidalni oblik.

Pravilan stepenasti pad sa vrha Visočice protee se na tri strane.

Strane svijeta na geodetskoj mapi se u potpunosti poklapaju sa orijentacijom strana brda Visočice, odnosno strana Bosanske piramide Sunca. Četiri strane piramida imaju orijentaciju istok-zapad, sjever-jug. Isto kao i sve ostale piramide u svijetu koje slijede kardinalne strane svijeta.

Image
Geodetska mapa koja prikazuje Visočicu u gornjem desnom dijelu; upadljiv je stepenasti i piramidalni oblik kako se ide prema vrhu brda. Četiri strane vrha brda u potpunosti odgovaraju stranama svijeta: istok-zapad i sjever-jug, što je tipična karakteristika kod gradnje piramida.

Image
S prvom sondažnom bušotinom smo išli na dubinu od 17 metara; nakon nailaska na laporovitu glinu smo stali, jer je riječ o geološko vrlo starim nivoima (stotine hiljada godina); naša analiza će se fokusirati na prvih 15 metara

4.3.4. Geološke analize

Analiza na licu mjesta, koja je potrajala nekoliko dana od strane iskusnog domaćeg geologa, dala je mnoštvo interesantnih informacija koje su bazirane na izvađenoj jezgri.

Bilo mi je važno osigurati geologa koji dobro poznaje Bosanska brda, njihov geološki sastav i moguće strukture zemljanih slojeva. U ovom slučaju, bila je riječ o osobi koja je imala dvadesetpetogodišnje iskustvo sa velikim brojem bušotina do dubina od nekoliko stotina metara.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Image
B 1 – Prva bušotina; na dubini od 8.20 metara ponovo nelogičnost – sloj smeđe gline. Malo dublje, na 8.50 metara ide sloj čvrstog (“betonskog”) kamena – identičan kao na bušotini B 3. Na dubini od 9.90 metara do 10.20 metara je sloj “ukrasnog” kamena sa primjesama željeza (?)

Image
B 1 – Bušotina broj jedan; između 11.65 metara i 11.90 metara je smeđi sloj, nije kamen, ne liči na prirodni materijal. Na dubini 13.30 metara ponovo anomalija: lapor, organske materije i šljunak. Odakle u sloju nepropusnog lapora druge materije? Na 14.20 metara ponovo sloj “ukrasnog” kamena. Ispod njega je lapor koji je, logično, bio čvrsta podloga za oslanjanje građevina (u našem slučaju za oslanjanje piramide). Dubina od 14.40 metara donosi novu anomaliju: lapor pokazuje vertikalnu slojevitost umjesto očekivane (prirodne) horizontalne. Zaključak: iznad lapora je nešto rađeno! Na dubini od 14.80 metara nalazi se kamen u laporu (?) I, ponovo, sa prirodnog aspekta, nelogično pomiješani lapor, šljunak, stijenski materijal. Sa aspekta gradnje to je sasvim logično: vodonepropusna glina je služila za plato objekta na čijoj se površini nalazio kamen. Nešto dublje, od 15.20 – 15.40 metara je smjesa gline, lapora i uglačanog kamena. Dakle, ušli smo do temelja (lapor) sa šljunkom, pijeskom i kamenom. Kamen je ravna ploča na kojoj je dalje građeno.

Image
B 4 – Bušotina broj četiri; Pogodak u “sridu”. Smeđi uglačani kamen (“glačanje” je proizvod ljudske ruke) se nalazi ravnomjerno, u slojevima po 20 cm, na slijedećim dubinama: 2.20 – 2.40 metara, 3.30 – 3.50 metara i na dubini od 4.40 – 4.60 metara. Ovaj kamen za koga pretpostavljam da je bio podni ukrasni kamen sreće se i na još dvije bušotine.

Image
Uglačani smeđi kamen koji se redovito sreće u sondažnim bušotinama, ukrašavao je podove podzemnih prostorija u piramidi. Riječ je o kompaktnom kamenu rezanom u slojeve po 20 cm i zatim ugrađivanom u prostorije.

4.3.5. Mišljenja

Dosadasnji geoloski komentari su dolazili od iskusnog geologa Nadije Nukić, sa 25 godina geološkog iskustva na prostorima BiH.

Obratili smo se jedinom bosanskom sedimentologu dr. Kovačević Radi, koja je uzela u obradu nekoliko uzoraka (šest). Za “betonski” kamen, kako smo ga nazvali, mišljenja je da je riječ o “relativno čvrstim konglo vrećama” gdje je “krečnjak vezivo”. Tvrdi da je “teško odgovoriti kada se to pravilo”, ali je mišljenja da je “90% riječ o prirodnom materijalu”. Za samo jedan uzorak “ukrasnog kamena” kojeg je obradila tvrdi da “ne bi mogla objasniti otkud ravna pločica u tim slojevima” i kako se “tako ravan tu našao”. Ona u načelu ne isključuje mogućnost da je prirodni materijal korišten za gradnju. Priznaje da bušotina nije dovoljno velika i da bi bilo najbolje pristupiti otkopavanjima.

Sa sarajevskim Zemaljskim muzejom je stupio u kontakt ing. Dževad Valjevac budući da sam se ja nakon završetka sondažnih bušenja vratio u Houston. Nakon nekoliko zahtjeva, iz Muzeja su poslali, prema riječima Valjevca, mlađeg čovjeka, gosp. Sijarića koji je, nakon paušalnog pregleda palete sa uzorcima jezgra izjavio da za njega “nema ništa interesantno”. To mi je i razumljivo budući da u uzorku nije bilo nekih arheoloških artefakata kao sto su novčići, keramika, oruđe i slično.

Po povratku u Houston, donio sam mali uzorak onog “ukrasnog” kamena. Otišao sam na University of Houston 18.07.2005., na njihovo odjeljenje Geoloških nauka (Department of Geoscience). Uputili su me na njihovog vodećeg sedimentarnog geologa, prof. doktora Reid-a. Na prvi pogled, nije mogao da mi kaže o kojem je materijalu riječ. (Priznajem, to me je malo začudilo, jer je bio preporučen kao glavni ekspert za tu oblast.) Proveo je dodatno vrijeme analizirajući kamen i sve što mi je rekao bilo je: “Teško je reći. Radi se o nekom tipu materijala koji ima vrlo fine granule.”
The_Fluid

Post by The_Fluid »

A wrote:Za sada je to jos uvijek - samo brdo.
Sjeti se Troje...
sjecam se
mosor1

Post by mosor1 »

Je. Dugo vec niko nije otkrio Atlantidu, a i onaj Salinas Price se nesto usutio.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

4.3.6. Zašto je piramida, a ne prirodna tvorevina?!

Da li je brdo Visočica oduvijek imalo pravilan piramidalan oblik?

Ne.

Brda se u prirodi ne pojavljuju u pravilnim oblicima. Inteligentni čovjek daleke prošlosti je na postojeću osnovu (vjerovatno dvije ili tri strane koje podsjećaju na piramidu) izveo velike zemljane radove kojom je kompletirao piramidalni oblik. Modifikovao je postojeće stranice piramide, a stotine tona su prebačene da bi se dobio pravilan oblik.

To objašnjava naizgled neobjašnjive stvari, odnosno anomalije kako ih zovemo, a koje su pominjane u prethodnim poglavljima. Mješavina lapora, pijeska, šljunka, mlađe gline – sve je to nastalo velikim ljudskim pomjeranjem materijala.

Naravno, slijede logična pitanja ko, kada i kojom tehnologijom je izvodio te radove? Ta pitanja imaju smisla, ali odgovori su isti kao i slučaju gradnje ogromnih vještačkih brda u engleskom Silbury Hills-u, ili pak prenošenja kamenih blokova od nekoliko stotina tona u Peruu ili Balbeku. (O tome sam više pisao u svojim ranijim knjigama u okviru ciklusa “Alternativne historije”.)

Dovezeni materijal, prije svega lapor, poslužio je kao čvrsta podloga za oslanjanje i zidanje građevina. U našem slučaju, riječ je o stepenastoj piramidi.

Čovjek prošlosti nije imao potrebe za stvaranjem vještačkih materijala kao mi. Živio je u harmoniji sa prirodom koju je poznavao i respektirao bolje nego mi. Zidovi piramida su dignuti mješavinom prirodnog stijenskog materijala povezani krečnim materijalom (“loš beton”).

Stijene koje su ovdje prisutne različite su starosne dobi. Kao što mi geolog reče, “prirodno to ne bilo moguće u slučaju Visočice, jer se radi o stijenama neogena i kvartara.”

Izgradio je prostorije unutar piramide. To objašnjava prisustvo vertikalnog lapora umjesto horizontalnog.

Temelji su građeni od šljunka, pijeska i kamena.

Prisustvo željeza u kamenu ne čudi. Drevni čovjek je znao za specifična svojstva oblika piramide i djelovanja na čovjekov energetski nivo. Takođe, znao je za djelovanje pojedinih metala koji su pojačavali energetska strujanja.

Piramidalni oblik čitavog brda povoljno je utjecao na vodu. Kiše i podzemni tokovi su bili blagotvorni. Pročišćavanje je vršio pijeskom. Ponovo prirodnim materijalom.

Ugrađeni smeđi “ukrasni” kamen je nalazio u prirodi. Obrađivao ga je, sijekao u ploče. Površinu bi posebnom metodom uglačao, učinio sjajnijom. I obložio podne površine kako bi unutrašnjost piramide dobila sjaj koji zaslužuje.

Prilaz piramidi bio je tipičan. Dugačke stepenice, građene od odrezanih kamenih blokova pješčara, bile su postavljene sve do sredine sjeverne strane piramide. Pješčar se nalazi u prirodi, slobodan. Čitava brda su građena od njega. Prvi bosanski kamenolomi su proizvodili impresivne, poliranje kamene blokove pješčara.

Sa prilaznih kamenih blokova dolazilo se do sjeverne strane piramide koja je bila glavna, frontalno orijentisana strana piramide. Stepenice su vodile do vrha.

Na vrhu piramide (na mjestu današnjeg grada Visoki) nalazio se objekat u obliku izduženog, pravougaonog hrama. Bio je građen od drveta, tako da njegovi ostaci nisu sačuvani. (Analogija sa većim brojem piramida u Srednjoj i Juznoj Americi.)

Sada se ponovo otvara more drugih, antropoloških pitanja. Da li su korisnici piramide imali žrtvovanja slično kao Azteci? Ovo je već polje špekulacija, ali moj je osjećaj da sigurno nisu imali žrtvovanja, jer je riječ o jednom drugom vremenu.

Zapravo, meni je ipak najinteresantnije pitanje ko je zapravo podigao ovu piramidu? I, ponovo, moj osjećaj je da nije ista civilizacija izgradila piramidu i zatim je duže vremena upotrebljavala. Kada je riječ o graditeljima, vjerovatno je riječ o utjecaju sa Zapada (iz Atlantika), koji se može naći na nizu primjera u Sredozemlju i obje Amerike.
mosor1

Post by mosor1 »

A wrote:Za sada je to jos uvijek - samo brdo.
Sjeti se Troje...
Ups, propustio sam tvoj komentar. Nevjerna Tomažino... :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

U vezi Troje, Semir ima drugacije misljenje, no to na nekoj drugoj temi, evo ovdje:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=16179
mosor1

Post by mosor1 »

A wrote:Mada je uzbudjujuce kad se bilo gdje na svijetu pronadje neki trag proslosti, a jos kad je u prvom komsiluku :-)
Nek' im je sretno u buducim radovima.
Ljudi bas i ne znaju sto je Troja, ali daje im na vaznosti sto je bas nasa. The Fluide, ne zamjeri, znam da je tvoj cilj samo informirati, i hvala ti na tome.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

mosore,
dobro jutro, naravno da je super znati da se neko trudi da osvijetli manje poznatu istoriju nasih prostora. Ko zna sta se jos krije na ovim nasim prostranstvima.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Centar svijeta :oops: :D :D
buhtelj

Post by buhtelj »

Dali vec dolaze turisti...namjenjeni u Egipat..u BIH....uuuu easy money..procvat vasega gospodarstva :lol: :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

Jedinstvena arheoloska metoda - busotina. I onda obilje nepogrjesivih zakljucaka.
Dobili smo i mi naseg Salinasa :(
gandhi

Post by gandhi »

Ja se iskreno nadam da u ovome ima istine, ali mi jedno nije jasno. Priča o 'piramidi' pojavila se prije par dana, a jučer ili prekjučer je Osmanagić promovisao svoju knjigu o ovome. Mislim, ako su istraživanja tek počela, kako to da je on već završio knjigu o 'Bosanskoj piramidi sunca'?! Ili je ovo dobra kampanja za promociju knjige?! :roll: :?
njuskalo

Post by njuskalo »

Prva fotografija u nizu na pocetku same teme nije uopste fotografija brda Visočica! Nije to ni ono manje brdo Križ ispod kojeg je navodno ona manja piramida. To je Krstac koji je nasuprot ta dva brda, sa druge strane rijeke Fojnice. To znam pouzdano, zivio sam dugo u visokom...
Prenj

Post by Prenj »

gandhi wrote:Ja se iskreno nadam da u ovome ima istine, ali mi jedno nije jasno. Priča o 'piramidi' pojavila se prije par dana, a jučer ili prekjučer je Osmanagić promovisao svoju knjigu o ovome. Mislim, ako su istraživanja tek počela, kako to da je on već završio knjigu o 'Bosanskoj piramidi sunca'?! Ili je ovo dobra kampanja za promociju knjige?! :roll: :?
Ko da gledam vec se burgija koji milioncic za "istrazivanja".
max_power

Post by max_power »

Bio je taj istrazivac juce na tv. Ja mislim da on stvarno vjeruje u sve to a dali je u pravu, ko zna... Sve i da postoji nesto u brdu to se do sad raspalo jer kaze da je staro 27 hiljada godina. Tadasnji kvalitet gradnje + 27.000 godina pod zemljom + erozija i vremenske nepogode = sljunak :-)
Nema tu nekog turizma ako nema nista opipljivo da se vidi. Ali bi imalo ogromnu arheolosku i istorijsku vaznost.
radeljas

Post by radeljas »

Prenj wrote:
gandhi wrote:Ja se iskreno nadam da u ovome ima istine, ali mi jedno nije jasno. Priča o 'piramidi' pojavila se prije par dana, a jučer ili prekjučer je Osmanagić promovisao svoju knjigu o ovome. Mislim, ako su istraživanja tek počela, kako to da je on već završio knjigu o 'Bosanskoj piramidi sunca'?! Ili je ovo dobra kampanja za promociju knjige?! :roll: :?
Ko da gledam vec se burgija koji milioncic za "istrazivanja".
i ja vidim isto sto i prenj. pare od vlade fbih ili barem kantonalne. dio tala svima od novopechenog "arheologa" semira, bivseg ekonomiste koji se pokusavao baviti naukom i biznisom, do ministara. a sve od narodnih para.
elem kad semir nije uspio u poslovima za koje se skolovao, sad prodaje ublehu glupim sunarodnjacima. jedina njegova referenca sad kad ga spominju u novinama je da zivi u hustonu.
predlazem mu prvo dobrovoljni rad na pronalazenju masovnih grobnica i iskopavanju skeleta iz zadnjeg rata, svakako nedostaje arheologa za takve poslove, ali pravih, a ne priucenih.
alek

Post by alek »

flu, sto ne zatvoris ovu temu, imas istu na istom podforumu :?
:D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

alek wrote:flu, sto ne zatvoris ovu temu, imas istu na istom podforumu :?
:D
ja sam ih i prebacio sa diskusija: od tri teme ukupno ostaje ova:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=20137
Locked