Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

Niemand

#376 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Joj ovog chmolje. :D :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#377 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

Image
Niemand

#378 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Tuzno je sto nisam dobila ni jedan jedini PP.. a ja bi stvarno mogla valjati (a i oni meni), razumijem citavu organizaciju, nemam nekih vecih politickih ideologija, al dzaba.
wewa

#379 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Niemand wrote:
wewa wrote: tebi nije jasno zasto sam pisce svrstala u 'podobne' i 'nepodobne'?
nije to moj izum: svaki iole ozbiljan rezim je imao 'svog' pisca
https://en.wikipedia.org/wiki/Poet_Laur ... ed_Kingdom

podoban je onaj koji zastupa ili nicim ne remeti vladajuci poredak, one na vlasti; nepodoban je onaj koji je propituje, ismijava, iznosi misljenja i stavove suprotstavljene matrici.

demokratnicnost ili stepen sloboda jednog drustva ogleda se upravo u tretmanu onih koji progovaraju, ili su imali nesrecu da za zivota progovore na nacin koji ne odgovara vladajucima.

u pravu si u tome da i iz pisaca i njihovih djela vladajuci nastoje izvuci korist - stavljaju im rijeci u sluzbu propagande. pa se tako devedesetih prisjetimo Zelenog busenja, a namrstimo na neke Selimoviceve pasuse.

btw, ne moramo se sloziti, ali ne moras ni odbacivati kontraargumente kao djetinjaste samo zato sto se s njima ne slazes. zato repliciram i objasnjavam, posto vidim da me ne razumijes. ja tebe razumijem, samo se nuzno ne slazem.
Al vidi nesto. Enver kazaz. On je po tom nepodoban. Al jel on to stvarno? Ne smatras li da, samom tom pricom o podobnim i nepodobnim, ti zapravo i sam postajes nekom podoban jer si ti onaj koji ko biva proziva? To je uostalom postalo enverovo zanimanje-prozivanje, pametovanje, ukazivanje na podobne i nepodobne, i on je sasvim podoban za tu ulogu. Od enverove podobnosti i on sam ima koristi vec godinama, a i oni kojima je podoban, jer znas, kritikujes podobnost trenutne vlasti u nadi da ces ti i neki tvoji postati nova vlast, a neke velike razlike izmedju njih svih nema. To veliko prozivalo je napravilo profitabilnim svoju nepodobnost i stvorilo novu podobnost. Nesto ko paris hilton, postale je poznata zbog poznatosti.

U pravu si ti, mi se ne slazemo. Al bar pricamo i trazimo objasnjenja. Ljudi obicno prihvate floskule. Ti to svoje, iako je za mene floskula, bar objasnis. :thumbup:
i pozicija i opozicija se definisu u odnosu na vlast i stepen ucesca u njoj. pisac koji se svrstava uz neku politicku opciju samim time je podoban za izabranu politicku opciju. no ne svrstavaju se svi pisci, ima ih apoliticnih.

ne bih ja gradila cijeli argument na primjeru Kazaza - evo ti Hemona: on se ne izjasnjava u korist bilo koje politicke opcije, ima tu srecu pa je u inostranstvu, a znamo da su pisci u egzilu, apatridi ili emigranti, po pravilu, nezanimljivi politici. zato ih u lektiri srecemo tek sporadicno, ako im se polozaj rehabilituje, kao sto je recimo bilo s Byronom. za zivota sablazan, necastivi, danas u Panteonu britanskog pjesnistva.
Niemand

#380 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

wewa wrote: i pozicija i opozicija se definisu u odnosu na vlast i stepen ucesca u njoj. pisac koji se svrstava uz neku politicku opciju samim time je podoban za izabranu politicku opciju. no ne svrstavaju se svi pisci, ima ih apoliticnih.

ne bih ja gradila cijeli argument na primjeru Kazaza - evo ti Hemona: on se ne izjasnjava u korist bilo koje politicke opcije, ima tu srecu pa je u inostranstvu, a znamo da su pisci u egzilu, apatridi ili emigranti, po pravilu, nezanimljivi politici. zato ih u lektiri srecemo tek sporadicno, ako im se polozaj rehabilituje, kao sto je recimo bilo s Byronom. za zivota sablazan, necastivi, danas u Panteonu britanskog pjesnistva.
Ja opet ne mislim da ih zbog njihove nezanimljivosti politici ne srecemo u lektiri, to je dosta kompleksno ko treba a ko ne treba biti u lektiri, citanci itd, jer s jedne strane imas kulturno nasljedje neke zemlje-poput andrica il selimovica, s druge imas kulturno nasljede svijeta-grcke tragedije i sl, s trece savremene pisce zemlje i odvojeno savremene pisce svijeta-nisam sigurna jel bas svi, al cula sam da neka djeca citaju i heri potera; i mozes tako do sutra sta sve treba i ne treba biti u lektiri. Premalo traje i skolska godina i skolovanje da sve bitno strpas u to, kamoli jos i da politicari tu dodaju svoje stivo, a njih realno, knjizevnost, pa i samo obrazovanje ne interesuje plaho (da interesuje ne bi bilo toliko gresaka po knjigama dje koja zivotinja zivi, a ne nesto drugo).

Kazaz je primjer sta pametan insan sve more postici. Ako te gadjaju jajima, a ti lijepo napravi omlet.
wewa

#381 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

ne bih ja rekla da se politicari bave dodavanjem pisaca i djela u popis obavezne lektire: oni imenuju podobne koji ce se baviti tako efemernim pitanjima... ne znam koliko pratis desavanja u oblasti obrazovanja u KS, ali trenutni ministar Kazazovic je zivuci primjer nekompetentne osobe, u sluzbi politike.
dovoljno je vidjeti danasnje vijesti o kriterijima za zaposljavanje nastavnog kadra u sektoru obrazovanja, tacnije u nastavi.

za detaljan uvid preporucujem portal Skolegijum.ba, mjesto gdje se okupljaju sposobni a (namjerno) zanemareni ili (zlonamjerno) prozivani.

trenutni popisi lektire (i materija koja se obradjuje u oblasti knjizevnosti na bhs jezicima) kreirani su otprilike tako da su oni birvaktilski posluzili kao osnova, izbaceni su nepozeljni elementi, ubaceni pozeljni, pod pritiscima vladajucih i/ili izdavaca, a djeca ako bas moraju citaju ono sto je dostupno u skolskoj, ili u krajnjem slucaju biblioteci grada sarajeva. da sad ne ulazimo u minorna sredstva koja se izdvajaju za obnovu biblioteckog fonda...

i onda pricamo o izbacivanju. tugo moja...
hadzinicasa

#382 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote:jeste dosadne.
bice, tebi malo... dosadno, a!?
8-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#383 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Chmoljo »

:D
Niemand

#384 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

wewa wrote:ne bih ja rekla da se politicari bave dodavanjem pisaca i djela u popis obavezne lektire: oni imenuju podobne koji ce se baviti tako efemernim pitanjima... ne znam koliko pratis desavanja u oblasti obrazovanja u KS, ali trenutni ministar Kazazovic je zivuci primjer nekompetentne osobe, u sluzbi politike.
dovoljno je vidjeti danasnje vijesti o kriterijima za zaposljavanje nastavnog kadra u sektoru obrazovanja, tacnije u nastavi.

za detaljan uvid preporucujem portal Skolegijum.ba, mjesto gdje se okupljaju sposobni a (namjerno) zanemareni ili (zlonamjerno) prozivani.

trenutni popisi lektire (i materija koja se obradjuje u oblasti knjizevnosti na bhs jezicima) kreirani su otprilike tako da su oni birvaktilski posluzili kao osnova, izbaceni su nepozeljni elementi, ubaceni pozeljni, pod pritiscima vladajucih i/ili izdavaca, a djeca ako bas moraju citaju ono sto je dostupno u skolskoj, ili u krajnjem slucaju biblioteci grada sarajeva. da sad ne ulazimo u minorna sredstva koja se izdvajaju za obnovu biblioteckog fonda...

Wewo bona, j.k.rowling nije podobna nit nepodobna. Nema mjesta u lektiri da se sve strpa, da sve ostane isto, a da se jos dodaje i savremena knjizevnost, tj. ako ubacis novo djelo, nesto mora letiti van. Andric nije izbacen iz lektire, nije ni selimovic, al nesto se moralo izbaciti ako hoces da nesto novo dodas, il stas drugo? Ukinuti raspust da bi djeca mogla procitati sve? Ko je izbacen da bi se ubacilo novo, ne znam.

Ja iskreno tesko mogu povjerovati da je politicarima, ministrima, pa cak i nizoj hijerarhiji, stalo do djece uopce i sta citaju. To je jednostavno poso koji se eto mora uraditi, moraju djeca ici u skolu jel pa mora postojati i ministarstvo u te svrhe, a ti imas priliku da nekom svom das poso, i ne interesuje te plaho sta se desava, a ni tog kog si zaposlio ne interesuje ni knjizevnost ni djeca.

Korupcija.
wewa

#385 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Niemand, imas li ti dijete koje cita lektiru? ja dvoje. niti jedno, niti iz kojeg predmeta nije dobilo Harryja Pottera.

od sve djece u dva odjeljenja koja mi djeca pohadjaju niti trecina nije procitala vecinu lektire. o kakvom opterecenju pricamo?
Niemand

#386 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

:zid:

Oke, u pravu si, sve je to zbog podobnosti. I sto djeca ne citaju uredno svoje lektire, i sto tvoja djeca u svojoj skoli ne citaju heri potera, i sve ostalo. Podobnost. Magicna rijec koja objasnjava sve. Cak i izbor lektire.

A za heri potera- http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... nazija.pdf
Niemand izmislila Bgm. Jos lijepo kazem nisam sigurna da svi citaju, al neka djeca citaju. :roll:

Odustajem. Nidje veze vise.
wewa

#387 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Niemand wrote::zid:

Oke, u pravu si, sve je to zbog podobnosti. I sto djeca ne citaju uredno svoje lektire, i sto tvoja djeca u svojoj skoli ne citaju heri potera, i sve ostalo. Podobnost. Magicna rijec koja objasnjava sve. Cak i izbor lektire.

A za heri potera- http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... nazija.pdf
Niemand izmislila Bgm. Jos lijepo kazem nisam sigurna da svi citaju, al neka djeca citaju. :roll:

Odustajem. Nidje veze vise.
slobodno odustani, tvoj izbor.
problem je sto iscitavas nesto sto ja nisam rekla - nisam SVE objasnila podobnoscu, nego ustvrdila da se neke pisce nastoji potisnuti jer nisu podobni.

btw, ima u proslom broju Skolegija odlican clanak o fantastici u nastavi knjizevnosti, prednostima i manama.
Connaisseur Karlin

#388 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Connaisseur Karlin »

Niemand wrote:
wewa wrote:ne bih ja rekla da se politicari bave dodavanjem pisaca i djela u popis obavezne lektire: oni imenuju podobne koji ce se baviti tako efemernim pitanjima... ne znam koliko pratis desavanja u oblasti obrazovanja u KS, ali trenutni ministar Kazazovic je zivuci primjer nekompetentne osobe, u sluzbi politike.

Wewo bona, j.k.rowling nije podobna nit nepodobna. Nema mjesta u lektiri da se sve strpa, da sve ostane isto, a da se jos dodaje i savremena knjizevnost, tj. ako ubacis novo djelo, nesto mora letiti van. Andric nije izbacen iz lektire, nije ni selimovic, al nesto se moralo izbaciti ako hoces da nesto novo dodas, il stas drugo? Ukinuti raspust da bi djeca mogla procitati sve? Ko je izbacen da bi se ubacilo novo, ne znam.

Ja iskreno tesko mogu povjerovati da je politicarima, ministrima, pa cak i nizoj hijerarhiji, stalo do djece uopce i sta citaju. To je jednostavno poso koji se eto mora uraditi, moraju djeca ici u skolu jel pa mora postojati i ministarstvo u te svrhe, a ti imas priliku da nekom svom das poso, i ne interesuje te plaho sta se desava, a ni tog kog si zaposlio ne interesuje ni knjizevnost ni djeca.

Korupcija.
Niemnad, wewa je 100% upravu, mozda ne kuzis petljanje politike na obrazovanje :)
John Cleese

#389 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Nurudin wrote:Za Selimovića je totalno u krivu. Tu nema ništa antibošnjačkog čak ni antimuslimanskog.
Pogledao sam video klip sto je neko tu postavio - ne da je u krivu nego je kompletan idiot.
A i zesci je paranoik.
Kako ono rece - on brani bosansku knjizevnost od bosanskih knjizevnika, bosanski jezik od bosanskih lingvista i (ni manje ni vise nego) brani islam od Islamske zajednice BiH...

Nurudin wrote:Iako je isto riječ o krizi identiteta, kod Meše...
Zasto bi bila rijec o krizi identiteta?
Zato sto se covjek osjecao i izjasnjavao drugacije nego sto bi zbog porijekla neko od njega ocekivao?
Pa nije li takvo ocekivanje apsurdno, jer upravo zbog porijekla se i osjecao tako kako se osjecao...
Koliko god je pogresno (zapravo zaista imbecilno) njegov izbor pokusavati iskoristiti kao nekakav "dokaz" o porijeklu jednog naroda, toliko je pogresno i ne uvazavati njegove razloge za takav izbor. (Taj izbor, doduse, implicira da su Crnogorci de facto Srbi, sto nije tacno, makar neki Crnogorci i danas u to i vjerovali... helem neise...)

(Inace... Jedan od najvecih (i najtragicnijih) propusta u onih pedesetak godina druge Juge je to sto nisu ni pokusali, prvo, da shvate razliku, a zatim i da jasno i argumentirano razgranice religijske od etnickih podjela, pa da onda dokazu i hajvanima sitnijeg zuba da nisu svi jugoslovenski pravoslavci porijeklom Srbi (sto je iznimno znacajno, uvjeren sam da nije potrebno objasnjavati zasto), niti su svi katolici porijeklom Hrvati, niti su Bosanci iskljucivo muslimani (Bosnjani, Bosnjaci, ista stvar, cije je nepominjanje i neubrajanje poimence medju konstitutivne narode SFRJ krucijalni element prethodno pomenutog propusta), niti su svi muslimani porijeklom Bosanci.
Ne, desava se upravo suprotno - nazivanje jednog naroda imenom religijske grupe iz njega iskljucuje sve koji u tu religijsku grupu ne spadaju i dodatno ohrabruje i promovira poistovjecivanje religijske i etnicke pripadnosti uopce...)

Nurudin wrote:Što se tiče Mehmedalije Maka Dizdara i on bi također bio priznat poput Selimovića, samo da se izjasnio kao Srbin i da se nije ponosio toliko Bosnom.
Pa i bio je Mak priznat, itekako :)

I priznat i poznat - koliko se sjecam, nije bilo udzbenika maternjeg jezika (citanke) bez neke Makove pjesme ili barem citata iz Kamenog spavaca uz koju bi obicno stajala umanjena, njegovim djelom inspirirana, Berberova slika ili grafika, kao ilustracija.
Niemand

#390 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Ma naravno wewo, ja ti pricam da se ne moze uvesti nesto novo bez da izbacis nesto staro, jer ne mogu djeca imati 50 lektira u jednoj godini da procitaju sve sto neko smatra bitnim. A sta ti odgovoris na to?
od sve djece u dva odjeljenja koja mi djeca pohadjaju niti trecina nije procitala vecinu lektire. o kakvom opterecenju pricamo?
Ono, djeca svakako ne citaju, nije njima to opterecenje, sta pricam ja jel.

Isto sa zidom da pricam. Ne mogu sva djeca citati heri potera jer nemaju sve skole heri potera, nekad ce valjda imati, nadajmo se, al ne-moja djeca to ne citaju niemande pa to onda nije istina! :roll:

Nebitno, objasnjavaj sebi svijet floskulama ako ti je lakse prihvatiti svijet oko sebe. Meni nije. Jer znam da nije tako jednostavno sve ko sto vama jest.

Podobnost. Vau.
John Cleese

#391 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

arzuhal wrote:Kakih sam cool stihova našao kod Njegoša, malo je kazat, čitat jašta :thumbup: I Andrića, dašta.
A "cool" bi tu znacilo - sta, konkretno? :)
Nesto nalik na to sto ti pise u lokaciji ili... sta?
wewa

#392 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

Niemand wrote:Ma naravno wewo, ja ti pricam da se ne moze uvesti nesto novo bez da izbacis nesto staro, jer ne mogu djeca imati 50 lektira u jednoj godini da procitaju sve sto neko smatra bitnim. A sta ti odgovoris na to?
Ono, djeca svakako ne citaju, nije njima to opterecenje, sta pricam ja jel.

Isto sa zidom da pricam. Ne mogu sva djeca citati heri potera jer nemaju sve skole heri potera, nekad ce valjda imati, nadajmo se, al ne-moja djeca to ne citaju niemande pa to onda nije istina! :roll:

Nebitno, objasnjavaj sebi svijet floskulama ako ti je lakse prihvatiti svijet oko sebe. Meni nije. Jer znam da nije tako jednostavno sve ko sto vama jest.

Podobnost. Vau.
poenta je, Niemand, u tome ko ocjenjuje sta je bitno.

ja temu obrazovanja dozivljavam vrlo licno, kao sto vidis (pa pogresno zakljucis da je to zbog moje profesije). znam sta pise u nastavnim planovima i programima, a nazalost vidim i kako se oni (ne) provode. ima nastavnika koji cestito i posteno rade svoj posao - moj sin je, recimo, imao srecu s 2 nastavnice bosanskog, jednom matematike, jednim iz fizike i jednom iz geografije. s druge strane, nastavnika fizike je imao 4 ili 5, nastavnika informatike 3 ili 4, nastavnica matematike najmanje 4. zasto to isticem - od tolikog broja nastavnika, na prste su prebrojati oni kojima je stalo. koji daju zadace. koji se trude da djeca izadju sa znanjem, pa makar i osnovnim.

moja kcerka u 1. razredu srednje skole nije imala niti jednu lektiru. nisu svi gimnazijalci, niti svi gimnazijalci citaju. sin u 9. razredu je imao najvise 4 lektire, pisala sam to vec. (usput, kada napisem o tome da neka djeca nesto ne znaju ili ne rade, ti to iscitavas kao napad na djecu - a nije. djeca uglavnom rade ono sto shvate da moraju, jer je nastavnik principijelan. ima ih pa su savjesni po prirodi. vecina nije.)

ogromna je razlika izmedju onog kako je obrazovni sistem koncipiran po zakonskim rjesenjima i prakse. ogromna.

i nimalo mi nije lako prihvatiti svijet oko sebe - bas zato jer pokusavam podici djecu u ovakvom svijetu. ja sam odrastala u humanijim uslovima, a bio je rat. :-?
Connaisseur Karlin

#393 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

John Cleese wrote:
Nurudin wrote:Iako je isto riječ o krizi identiteta, kod Meše...
Zasto bi bila rijec o krizi identiteta?
Zato sto se covjek osjecao i izjasnjavao drugacije nego sto bi zbog porijekla neko od njega ocekivao?
Pa nije li takvo ocekivanje apsurdno, jer upravo zbog porijekla se i osjecao tako kako se osjecao...
Koliko god je pogresno (zapravo zaista imbecilno) njegov izbor pokusavati iskoristiti kao nekakav "dokaz" o porijeklu jednog naroda, toliko je pogresno i ne uvazavati njegove razloge za takav izbor. (Taj izbor, doduse, implicira da su Crnogorci de facto Srbi, sto nije tacno, makar neki Crnogorci i danas u to i vjerovali... helem neise...)

(Inace... Jedan od najvecih (i najtragicnijih) propusta u onih pedesetak godina druge Juge je to sto nisu ni pokusali, prvo, da shvate razliku, a zatim i da jasno i argumentirano razgranice religijske od etnickih podjela, pa da onda dokazu i hajvanima sitnijeg zuba da nisu svi jugoslovenski pravoslavci porijeklom Srbi (sto je iznimno znacajno, uvjeren sam da nije potrebno objasnjavati zasto), niti su svi katolici porijeklom Hrvati, niti su Bosanci iskljucivo muslimani (Bosnjani, Bosnjaci, ista stvar, cije je nepominjanje i neubrajanje poimence medju konstitutivne narode SFRJ krucijalni element prethodno pomenutog propusta), niti su svi muslimani porijeklom Bosanci.
Ne, desava se upravo suprotno - nazivanje jednog naroda imenom religijske grupe iz njega iskljucuje sve koji u tu religijsku grupu ne spadaju i dodatno ohrabruje i promovira poistovjecivanje religijske i etnicke pripadnosti uopce...
)
pa popisi tokom svih tih 5 decenija su pomjerali ili dodavali nove kategorije, stoga, kriva je drzava koja je postavjala takve neefinirane kategorije :D
Niemand

#394 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

wewa wrote:
poenta je, Niemand, u tome ko ocjenjuje sta je bitno.

ja temu obrazovanja dozivljavam vrlo licno, kao sto vidis (pa pogresno zakljucis da je to zbog moje profesije). znam sta pise u nastavnim planovima i programima, a nazalost vidim i kako se oni (ne) provode. ima nastavnika koji cestito i posteno rade svoj posao - moj sin je, recimo, imao srecu s 2 nastavnice bosanskog, jednom matematike, jednim iz fizike i jednom iz geografije. s druge strane, nastavnika fizike je imao 4 ili 5, nastavnika informatike 3 ili 4, nastavnica matematike najmanje 4. zasto to isticem - od tolikog broja nastavnika, na prste su prebrojati oni kojima je stalo. koji daju zadace. koji se trude da djeca izadju sa znanjem, pa makar i osnovnim.

moja kcerka u 1. razredu srednje skole nije imala niti jednu lektiru. nisu svi gimnazijalci, niti svi gimnazijalci citaju. sin u 9. razredu je imao najvise 4 lektire, pisala sam to vec. (usput, kada napisem o tome da neka djeca nesto ne znaju ili ne rade, ti to iscitavas kao napad na djecu - a nije. djeca uglavnom rade ono sto shvate da moraju, jer je nastavnik principijelan. ima ih pa su savjesni po prirodi. vecina nije.)

ogromna je razlika izmedju onog kako je obrazovni sistem koncipiran po zakonskim rjesenjima i prakse. ogromna.

i nimalo mi nije lako prihvatiti svijet oko sebe - bas zato jer pokusavam podici djecu u ovakvom svijetu. ja sam odrastala u humanijim uslovima, a bio je rat. :-?
Prva stvar, to sto sam pisala na drugoj temi oko tog sa djecom :D , ne znaci i da u ovom razgovoru to smatram nekakvim napadom na djecu. :roll: Da razjasnimo, to je bio tvoj odgovor, kao ono, djeca nisu iscitale lektire svakako, il kako si vec napisala. A ja sam ti samo htjela reci da je nemoguce vremenski procitati sve sto bi se trebalo procitati, postoji odredjen broj lektira, prema tom broju se ravnas, a kad uvodis novo, moras izbaciti nesto staro. Ni o kakvom preopterecenju nisam pricala.

O tom izbacivanju starog, naravno da se moze pricati, sigurno ima svega, al evo niko od nas ne moze skontati ni ko je izletio iz lektire da se ubaci novo stivo, dokle god su nam andric i selimovic tu jer o njima vodimo rasprave vjecito, a ostalo, ocito necemo ni otvarati teme i vagati jel bolje citati staro il ipak uvesti nesto novo pa da se i tu vidi dokle smo.

Naravno da nam je obrazovanje srozano, sve ostalo oko nas je uostalom, al neke stvari odose u domen teorija zavjera gdje ih u sustini i nema.

Nemam vise zivaca stvarno, to je tvoje misljenje, slazemo se u jednom-da je sve otislo dje ne treba. Objasnjenja kako i zasto nam se medjutim ne podudaraju.

Ja bi stvarno voljela da mogu sve sto se desava objasniti sa jednom rijecju, jednim banalnim razlogom, al ne mogu. Odmorila bih se sigurno, ne bi toliko razmisljala o glupostima, imala bi odgovor kakav takav. Al ovdje je sve puno komplikovanije nego sto na prvi pogled izgleda. Nazalost. Kada sebi odgovaras, najteze je naci odgovore. A ja sebe ne mogu ubijediti da je podobnost kljuc svega.

Helem nejse.
Niemand

#395 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Niemand »

Htjela sam vam jos reci da se bezveze sekirate za djecu i omladinu.

Ni meni evo nista Bgm ne fali (chmoljo ce garant reci nesto drugo al haj). Helem, tejk it izi. 8)
John Cleese

#396 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:...
Mati mila... :|

O boze, tek da dovrsi pecalno ovo lutanje pod svodom koji ne cuje... jer meni treba mocna rijec, jer meni treba odgovor, ne ljubav - nego sveta smrt :run:
wewa

#397 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by wewa »

John Cleese wrote: (Inace... Jedan od najvecih (i najtragicnijih) propusta u onih pedesetak godina druge Juge je to sto nisu ni pokusali, prvo, da shvate razliku, a zatim i da jasno i argumentirano razgranice religijske od etnickih podjela, pa da onda dokazu i hajvanima sitnijeg zuba da nisu svi jugoslovenski pravoslavci porijeklom Srbi (sto je iznimno znacajno, uvjeren sam da nije potrebno objasnjavati zasto), niti su svi katolici porijeklom Hrvati, niti su Bosanci iskljucivo muslimani (Bosnjani, Bosnjaci, ista stvar, cije je nepominjanje i neubrajanje poimence medju konstitutivne narode SFRJ krucijalni element prethodno pomenutog propusta), niti su svi muslimani porijeklom Bosanci.
Ne, desava se upravo suprotno - nazivanje jednog naroda imenom religijske grupe iz njega iskljucuje sve koji u tu religijsku grupu ne spadaju i dodatno ohrabruje i promovira poistovjecivanje religijske i etnicke pripadnosti
:thumbup:

I onda dodju devedesete, pa prvi u nas dodaju an insult to the injury.
kakonako

#398 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by kakonako »

Je li ono rece Zubandan senior da je Camil SijERCIC dobio nagradu za roman "Bihorci".Ako sam dobro cuo - Zubana za akademika.
dale cooper

#399 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by dale cooper »

Wevo i Niemand ništa vi ne znate. :D Čekajte da dođe Karlinka da vam objasni neke stvari. :evil: :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#400 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:...
Mati mila... :|

O boze, tek da dovrsi pecalno ovo lutanje pod svodom koji ne cuje... jer meni treba mocna rijec, jer meni treba odgovor, ne ljubav - nego sveta smrt :run:
samo ti dramatizriaj i karikiraj sa ciljem da pobjegnes od realnosti :D :kiss:
Post Reply