Moram ti reći da imaš dara za lijepo izražavanje ali isto tako si napisala hrpu gluposti , na lijep način, naravno.piupiu wrote:Naravno da je bitno. Napisah juče esej i zašteka mi kompjuter - sve izgubih, grrrrr. Sad se više ne sjećam šta sam tamo napisala, a bilo je pravo dobro.Nurudin wrote:Nije uopšte bitno da li je to istina ili nije već da te dvije riječi sadrže jednostavno objašnjenje njegove
mržnje spram Bošnjaka ili njegove vješte manipulacije riječima , da se nitko nikada od njih/nas ne smije
ponositi svojim porijeklom, čak šta više, mora vjerovati da su nam preci balije i poturice koji su izdali
vjeru za večeru i da treba to da ispravljamo.
Isto to misli i većina glasača na ovoj temi ili su u najmanju ruku šizofrenog identiteta, jer vjerovatno ne podnose
Nemanju Kusturicu, a on je upravo finalni proizvod andrićevstva, a kao Andrić im je ok.
Čitav jedan hram mu je posvetio na mjestu gdje su Andrićeve laži dostigle kulminaciju, gdje je u vrijeme
pisanja Ćuprije , Drina bila klaonica Bošnjaka i gdje je prije samo dvije decenije zapaljeno 70 živih ljudi, Bošnjaka![]()
![]()
Prvo - kakva je to analiza Andrićevog djela čiji je glavni argument da je Andrić 'begovsko kopile'? Drugo, šta o 'analitičarima' govori optužba na Andrićev račun da je 'begovsko kopile'? Šta uopšte znači biti 'begovsko kopile'? Po kojim i čijim je to naučnim standardima je to ključni argument za Andrićevo 'bošnjakomrštvo"?![]()
To mi liči na neku tipično srednjovjekovnu kvalifikaciju, podvalu za svjetinu koja glasa na trgu da li da objesi ili spali, onako na riječ, sa lažnom slikom o neupitnom plemićkom moralu; argument nekog magistra spletkarenja i mahalskih 'nauka'... I upravo to i jeste problem - ta degradacija i pretvaranje nauke u mahalanje, mitove, spletke, tračeve o 'begovskoj kopiladi'... nisam ti ja gore slučajno citirala primjer o mitu o vladaru koji je ubio rodjenog sina i kako je nauka na isti reagovala u 21. vijeku, nakon 500 godina 'mitova i legendi'. Nauka je iz raja izašla, jer iz svoje naracije eliminiše proizvoljnost, emocije, podvale, mitove i legende...
Andrić je, dakle, svjetski pisac čija djela ne izučava samo Muhidin Rizvić, izučavaju ga širom svijeta, pa je, velikog li čuda, naš Ivo kao pisac izuzetno dobro primljen i u Turskoj. Nije li čudno s obzirom na to da je glavna optužba protiv Andrića da njegova literatura 'iskrivljuje' istoriju (tj onaj njen dio koji se odnosi na položaj kršćana i uticaj turske vladavine na njihov duhovni razvoj), da Turci ne pišu velike traktate i prosvjede protiv 'begovskog kopileta'?
... ali ih zato pišu srpski nacionalisti, koji (osim instrumentalizacije Andrićevih djela), Andrića optužuju i za 'simpatije' prema islamu, za "anti-srpstvo" koje provejava u njegovoj disertaciji (Andrić, kao bečki djak, baštini pozitivne Zapadne uticaje na Bosnu), optužuju ga i da je "Jezuita" i "Bošnjak", i - kao i hrvatski nacionalisti - kao veliki grijeh navode njegovo jugoslovenstvo... i, tako, ne zna čovjek kome bi ugodio - da li Šukriji Kurtoviću, koji je Andrićevo anti-bošnjaštvo secirao na marksističkim osnovama, citirajući Engelsa, i koji je Andrića čak optužio da Bosance vidi kao 'Turke triju religija', a samog Andrića opisao kao 'ljigavca', 'praneprijatelja' i 'Mefista'... ni po čemu se ne razlikujući od te tvoje priče o 'begovskom kopiletu'... ili srpskoj i hrvatskoj nacionalističkoj struji, kojoj isti jednako ne odgovara.
Čitanje Andrića u svrhu opravdavanja genocide i čitanje Andrića kao velikosrpskog pisca imaju istu podlogu - nečitanje i neliterarnost. I o tome treba govoriti, treba obrazovati, može se i njegov naučeni bečki orijentalizam analizirati, možeš na njegova djela gledati i kao na "partizanski film" u kojem nema dobrog Švabe, možeš kako god. Andrićev doktorat i Ćuprija i Hronika i Prokleta avlija... su na mene uvijek ostavljale tegoban utisak, teške, sive, melanholične, gotovo depresivne ili bar deprimirajuće knjige... ali ja se u njima nikada i na koji način nisam osjetila prozvanom.
Dakle, sve, ali ama baš sve je isto k'o i lani....
Andrića optužuju za simpatije prema islamu
Pa draga @piu , razumijem ja šta ti želiš reći , nešto kao "Andrića ne vole nacionalisti ni sa jedne strane ali
on je iznad toga " , ali pokušavati pronaći nekakve srpske nacionaliste koji ga lafo optužuju za simpatije prema
islamu , samo da bi ta teza koju zastupaš imala smisla, je ipak previše