Tragom starih civilizacija - Nazca pustinja

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

hananah

#1 Tragom starih civilizacija - Nazca pustinja

Post by hananah »

Evo za pocetak par slika, a tekst slijedi uskoro :)

Inace samo bih da kazem da se radi o "crtezima" koji su stari najmanje 4 000 godina :) O kakvim crtezima, gdje, kako i ostalo saznat cete iz teksta no ako neko vec nesto zna nek napise :)

Svi prikazi Nazcca pustinje su slikani iz zraka, o detaljima kasnije :)

slika 1.

Image

slika 2.

Image

slika 3.

Image

slika 4.

Image
hananah

Post by hananah »

Evo cu ovaj tekst koji sam pastirala sa neta jednostavno editovati i napisati na nasem jeziku malo se pomazuci jednom Semirovom knjigom

Nalazi izmedju visokih Anda i pacificke obale sjevernog Chilea i juznog Perua. To su suhe visoravni odnosno kamene pustinje bez imalo vjetra a sasvim neznatna kolicina kise padne svakih 7-8 godina. Dakle, najsuhlji predio na svijetu i to vec hiljadama godina. Povrsina ove pustinje je prekrivena pocrnjelim vulkanskim kamenjem velicine sake. Uklanjanjem povrsinskih stijena otkriva se donji svjetliji kameni sloj koji je posmatran iz zraka dosta uocljiv jer svjetliji sloj djeluje kontrasno u odnosu na pocrnjelo vulkansko kamenje.
E sad – na povrsini od preko 500 kvadratnih km ove kamene pustinje nepoznata civilizacija je uklonila vulkanske slojeve u ukupnoj duzini od 1 300 km.
Gledajuci iz zraka (stavila sam slike) formirane su perfektno ravne linije. Negdje samo 15 cm siroke a negdje nekoliko stotina metara.
Uz linije se nalazi i oko 300 geometrijskih figura gdje su dominantni trapezoidi trokuti, cik-cak linije i spirale.
Zatim – poslastica – figure zivotinja, biljki i ljudi. Do sada je otkriveno 70 figura velicine od 25 – 275 metara. Najpoznatije su pauk, majmun, kit, zmija, pas, guster, cvijet, price i vjerovali ili ne – astronaut.
Figure su vidljive samo iz zraka!!!!!!!!!!!!
Rezultati radiokarbonskih testova na algama pronadjenim na odgrnutom vulkanskom kamenju pokazuje starost od 4 000 godina!!!!! sto znaci da su linije iscrtavane prije vise od 4 000 godina.

E sad, mene interesuje sta forumasi misle o ovome? Da li je postojala neka toliko napredna civilizacija prije puno hiljada godina koja je mozda “otisla” u istrazivane novih svjetova te je ove linije napravila kao neku mapu ili putokaz.
Kako sluzbene religije objasnjavaju ove linije?
Takodjer me interesira kako vi objasnjavate ove linije bez obzira na religiju i nauku, ono cisto upotrebom maste?
Thanatos, hajde ti sad malo ovamo 
hananah

Post by hananah »

Evo teksta na nasem :) Nadam se da cete naci ovo jako zanimljivim i misticnim kao sto se i meni cini da jeste :)
hananah

Post by hananah »

Evo malo grafickih prikaza iz Nazca pustinje :)

Image
stella_k

Post by stella_k »

Hano, ovo je zaista super. :D :D :D

Samo znas sta; evo mucim se, gledam, ali nikako da vidim tog astronauta. :)
hananah

Post by hananah »

Pogledaj sliku 2 :) mislim da je ta slika u pitanju, jos cu provjeriti :) jer slike koje postiram ovdje skidam sa neta :)
winetou

Post by winetou »

Nema to veze sa starim civilizacijama.
To su djela vanzemaljaca. Više puta dokazano.
Isti slučaj kao i sa egipatskim piramidama.
Kako objasniti i to da su npr Maje i Asteci imali precizan kalendar a nisu znali za točak ? :oops:
hananah

Post by hananah »

winetou ako mozes da nesto napises o tome :)
Stelaaaaaaaa, gdje si sad :roll:
winetou

Post by winetou »

Više o tome u stručnoj literaturi 8-)
hananah

Post by hananah »

Ok, pa i ja sam nesto iz literature uzela ali napisala svojim rijecima, sad sam znatizeljna, zasto fino ne napises nesto onako ukratko :( Molim te :roll:
Thanatos

Post by Thanatos »

Misliš na Erich von Daniken stručnu literaturu? :D :D

Daj neka neko postira nešto o onim plemenima Dogoni u Africi, to je jedino što uz piramide ja mislim da je svemirsko. :D
hananah

Post by hananah »

Ja se za sada drzim Nazce, sutra jos malo chitam, zatim napisem u wordu biljeske i onda postiram :)
winetou

Post by winetou »

Teorija o vanzemaljcima nije popularna danas jer se smatra da se time umanjuje sposobnost prvobitnog stanovništva Amerike da stvori nešto kao piramide u Meksiku, kalendar pa i te gigantske crteže.
Naročito je interesantna teorija povezanosti meksičkih piramida sa egipatskim piramidama koje se nalaze na manje više istoj geografskoj širini .

Samo je jedan odgovor moguć dragi moji
:oops:
Last edited by winetou on 29/08/2005 00:46, edited 1 time in total.
hananah

Post by hananah »

Takodjer postoje piramide u Kini gdje je apsolutno zabranjen pristup ikome sa strane a piramide su jednostavno posumljene te lice na brezuljke :( samo jos par ih je ostalo koje jos nisu posumljene :(
morti

Post by morti »

Uvijek sam smatrao ove "crteže" fascinantnim...
A pogotovo oni u žitnim poljima koji su dosta slični ovim iz nazcce
Postoji i teorija da su Nazca Indijanci umijeli letjeti balonima...ostaci balona su pronađeni između linija u nazci,zajedno sa drvom za potpalu...dakle punili su ga vrućim zrakom...možda su tako nadgledali radove... :D
toliko za sada...
danas

Post by danas »

jel' iko od vas vidio ovo uzivo?
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Super ti je tema... :)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Ne vidim zasto bi bilo nevjerovatno da je i "prije nas" postojala razvijena civilizacija? Kada spominjemo Natza, Maya, Inca civilizaciju ili cak Atlantidjane, zaboravljamo na geoloski i reljefni izgled kontinenata tada. Znaci, u momentu kada je doslo do razdvajanja tektonskih ploca lako je vjerovatno da su i odredjene civilizacije nestale, a one koje nisu unistili su evropski kolonizatori.
hananah

Post by hananah »

Hvala Fortuna, cim ugrabim malo vise vremena od jutarnje kafice svasta nesto cu jos "iskopati" i postirati :)
Do tada ako mozete googlajte, postirajte, dajite svoja misljenja...osobito me zanima sta mislite odakle su te linije potekle, proistekle, nastale?
Ali ne samo ono sto ste procitali nego i svoja razmisljanja o istom :)
Ja imam mozda malo cudna razmisljanja o Nazca pustinji na osnovu onoga sto sam procitala i sto sam onako "zakljucila" :)
Mislim da su neka ili neke civilizacije bile puno naprednije nego sto smo mi to danas i da su te civilizacije naseljavale ne samo Zemlju nego i ostale planete, zatim su se jednostavno zbog neceg "okanili" Zemlje ali su na Zemlji ostavili mnoge tragove, kao i mnoge planove za orjentir, i nije iskljuceno da su u stanju da nas vide sa nekih drugih planeta, nesto kao u monitoru :) Naravno, zadrzavam pravo da promjenim svoje stajaliste kako vise citam i razmisljam o njima :)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

A wrote:Vidi, iza nase civilizacije ce ostati milioni najlonskih kesa, armirano-betonski temelji, atomska sklonista, izgradjeni sistemi kanala, CD-ovi (necitljivi, ali jasno neprirodni oblik i materijal). Zar ne pomislis da bi te "naprednije civilizacije" ostavile nesto vise od crteza kamenom na livadi?
mozda su i ostavile, no mi ne znamo sta je sve unisteno u medjuvremenu, imamo isuvise malo informacija sta su npr. spanski kolonizatori radili (citaj: unistavali), mozda su atlantida i mu civilizacije unistene u nekom proslom 'atomskom' ratu? :-) dok taj neprirodni oblik vise govori o nasoj nesavrsenosti nego o njihovoj
hananah

Post by hananah »

Ima i ta mjesta A ali mozda ti crtezi imaju vece znacenje nego sto su nasi CD-ovi i nuklearna sklonita, samo mi to ne znamo desifrovati :)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ali ipak je njih 300 stotine zaustavilo 20.000 kod Termopila :-D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Za Atlantidu se smatra da je potonula tokom jedne jedine noci prilikom razdvajanja kontinenata, te se smatra da se dan danas nalazi potonula zapadno od obala Portugala. Mnogi kao dokaz navode to da postoji i dan danas na tom mjestu na svim kartama moze vidjeti odredjeni reljefni fenomen koji lici na potonulo ostrvo vece od Islanda.

Zasto nikada do sada niko nije izvrsio istrazivanja na tom mjestu, to je vec druga prica koja je slicna raspravi o broju zuba kod konja prije nego mu se usta otvore.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Za Atlantidu se tvrdi da je to ipak samo bajka...
Do sad niti jedan dokaz nije pronađen koji tvrdi suprotno, mada bih ja lično volila da jeste....
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Cijeli Platon ti nije dovoljan da ti bar malo zagolica mastu?

Fortuna... :-?
Post Reply