Meni su njegove knjige sjajne jer pokazuju apsurd rata i kako to zaista izgleda u prvim redovima, kako je "njemačka zlatna mladež hrabro koračala ka konačnoj pobjedi" a u realnosti je to sve puno boli, laži, prevara, krvi, znoja i čega sve ne.
Za one koji ne znaju, Sven Hassel je danski pisac koji piše svoje doživljaje iz 2. svjetskog rata gdje je bio član njemačke kažnjeničke jedinice kao tenkista. U svojim knjigama se isprepliću bol i humor, rat i smiraj u rovu i pokazuje svakodnevne želje i strahove običnog vojnika a stalno je okružen živopisnim likovima. Nekako bih ga uporedio sa brutalnom verzijom Remarquea koji iskreno govori o svemu što se dešavalo da se čovjeku nekad zaista smuči od svega i njegov anti-ratni stav je prisutan u svim knjigama.
Još uvijek je živ kao 93-godišnjak ali trajno narušenog zdravlja zbog ranjavanja u ratu. Postoje neke polemike oko toga da li je on zapravo to sve izmislio, da li je on neki pozadinski bivši nacista ili ne ali to svejedno ne umanjuje broj njegovih čitalaca, i sam je priznao da su neke stvari fikcija ili umjetnička sloboda.
Napisao je 14 knjiga, ja sam pročitao 6 i nadam se da ću uskoro nabaviti i ostale.
Ima li još fanova?
Wikipedia članak o Svenu Hasselu