studij elektrotehnike

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

senadd

#1 studij elektrotehnike

Post by senadd »

želio bih studirati elektrotehniku jer sam ćuo da je po Bolonjskom procesu trajanje studija tri godine tj.3+2 za Mr.
Pokušao sam saznati više,ali neznam ko je kompetentan za ovakvu vrstu informacija,jer je to novina,a i malo mi ćudno da poslije tri godine dobiješ zvanje...neznam kako će se zvati.
Molio bih one koji znaju pouzdano da mi malo približe ovu problematiku jer već studiram pa bih de volio prebaciti,tj.nastaviti ovaj fakultet.
HVALA
mostarac

Post by mostarac »

Forsaken

Post by Forsaken »

Zvaće te nepismeni ako i dalje budeš pisao: ćuo,ćudno i tako dalje ccccc

A na ETFu kolko znam je završen prijemni i ne zna se da li će biti 2. rok.

Uzdravlje
buhtelj

Post by buhtelj »

Moj savjet (inace sam zavrsio elektrotehniku i magisterij elektronike u Ljubljani) ako zelis da zivis normalno financijski i vremenski upisi nesto drugo. Kao inzinjer si zbilja samo doslovice CRNAC, jedino da ne radis sa misicima nego sa mozgom.... To nije posao koji je 8 sati i nakon toga ides doma i odmaras u obiteljskoj atmosferi ZABORAVI TO!!!!!! A placa i nije bas tako dobro, u Slovenijije u Iskratelu placa oko 800 EUR- 1000 EUR..... Fakat ti to NE savjetujem :)
everybody hurts

Post by everybody hurts »

Forsaken wrote:Zvaće te nepismeni ako i dalje budeš pisao: ćuo,ćudno i tako dalje ccccc

Uzdravlje
A i tebe CE ZVAT nepismeni, ako i dalje budes zajedno pisao obicni i pomocni glagol u buducem vremenu, znaci pise se ZVAT CE te, a ne ZVACE te, pa prije nego sto pocnes lekcijat drugima, pogledaj malo sebe :D
Kareem Abdul-Jabbar

Post by Kareem Abdul-Jabbar »

everybody hurts wrote:
Forsaken wrote:Zvaće te nepismeni ako i dalje budeš pisao: ćuo,ćudno i tako dalje ccccc

Uzdravlje
A i tebe CE ZVAT nepismeni, ako i dalje budes zajedno pisao obicni i pomocni glagol u buducem vremenu, znaci pise se ZVAT CE te, a ne ZVACE te, pa prije nego sto pocnes lekcijat drugima, pogledaj malo sebe :D
:D whoops :D:D pravilno je i jedno i drugo :D:D druze :D:D
:D samo ne treba mijesati :D:D
:D znaci "zvaces" i "zvat ces" :D:D
buhtelj

Post by buhtelj »

Mislim, da lik koji je otvorio temu nije trebao lektora bosanskog jezika :-) :-) :-)
Henry Chinaski

Post by Henry Chinaski »

Ako hoces bolonjsku deklataciju, moras sacekati jos koju godinu.
Inace, poslije tri godine dobijes zvanje bachelor degree, a poslije pet, master degree.

Daleko je nama Bolonja druze...
everybody hurts

Post by everybody hurts »

:D whoops :D:D pravilno je i jedno i drugo :D:D druze :D:D
:D znaci "zvaces" i "zvat ces" :D:D[/quote]

Vidim da si konsultovao onaj glupi senahidov rjecnik, neka treba tako, mene su dosad ucili da se pise ovako kako sam naveo, a da se izgovara zajedno, al eto ko ce ga znat kad se jezicna pravila mijenjaju svaki dan...
Kareem Abdul-Jabbar

everybody hurts wrote::D whoops :D:D pravilno je i jedno i drugo :D:D druze :D:D
Vidim da si konsultovao onaj glupi senahidov rjecnik, neka treba tako, mene su dosad ucili da se pise ovako kako sam naveo, a da se izgovara zajedno, al eto ko ce ga znat kad se jezicna pravila mijenjaju svaki dan...[/quote]

:lol: :lol: blage veze nemam ko je senahid, niti sam upoznat' s njegovim radom :D:D ali to se nekad ucilo u osnovnoj skoli :D:D
:) no, nije bitno :D samo ne mijesaj varijante i sve je u dure :D:D :)
Kareem Abdul-Jabbar

everybody hurts wrote:
Kareem Abdul-Jabbar wrote::D whoops :D:D pravilno je i jedno i drugo :D:D druze :D:D
Vidim da si konsultovao onaj glupi senahidov rjecnik, neka treba tako, mene su dosad ucili da se pise ovako kako sam naveo, a da se izgovara zajedno, al eto ko ce ga znat kad se jezicna pravila mijenjaju svaki dan...
:lol: :lol: blage veze nemam ko je senahid, niti sam upoznat s njegovim radom :D:D ali to se nekad ucilo u osnovnoj skoli :D:D
bug

Post by bug »

Henry Chinaski wrote:Ako hoces bolonjsku deklataciju, moras sacekati jos koju godinu.
Inace, poslije tri godine dobijes zvanje bachelor degree, a poslije pet, master degree.

Daleko je nama Bolonja druze...
od ove godine druze
senadd

#13 Edukacija II

Post by senadd »

Hvala članovima na odgovorima,a posebno Mr.koji je mora se priznati dao ljudski i zanimljiv odgovor.Jest nama u Bosni 1000 velika,ali vjerujem da je malo sretnika koji je mogu "dobiti"regularno.Shvatio sam odgovor kao dobronamjeran,pa i onaj koji pojašnjava vrstu diplome ( 3 i 5 god-master)ali bih molio da mi to pojasni našim riječima (molim bez nepotrebnih fonetskih ili gramatičkih ispravki,jer radi se o tehnici gdje to nije bitno).Hoće li postojati viša i visoka stručna sprema (VIiVIIstepen),odnosno da li je poslije tri god stećena visoka sprema,recimo da takva osoba može predavati u srednjoj školi stručne predmete,što sada nije slučaj sa VŠS.
Vjerujem da je DRUG"mr emotivno nastupio,ali to je jedan od rijetkih studija koji daje kakvu takvu nadu u ovoj "napačenoj).
Da stvar bude još gora jučer sam pronašao podatak iz evidencije JU služba za zapošljavanje KS i pronašao katastrofalan podatak 2144 na birou sa danom31.3.2005 god. što je za plakati i među njima nema dipl.ing el. što mi malo daje nade.Gledam onaj jad što na Marindvoru
skuplja vrečice luka,brašna itd..a upravo onakvi i daju glas OVIM što vladaju,pa na sve to jutros na forumu čitam o prevarama u zajednici za zapošljavanje...Bruka,,A NIKO DA reaguje (od nadležnih)..mene stid čitati
a neznam kako je djeci i familiji onih koji tamo rade..
Ipak da ne zalutamo,molio bih sve dobronamjerne da mi pomognu oko studija,da daju prijedlog jer još ne kontam ovo oko Bolonje.Je li to od ove godine ide,može li se prebacivati itd..vjerujte mi da sam pregledao sve fakultete ,pa i u susjedstvu i strah me šta se sve otvara.Npr,u Tuzli neko se sjetio studija sigurnosti i pomoći VI i VII stepen i opisali da odmah treba stotinu "stručnjaka"za zaštitu,isto u BL na maš.odsjeku se studira zaštita na radu VI i VII stepen,posla ima odmah,pa na kriminalistici,....
i svi se pozivaju na BOLONJSKI proces,po njemu vrše upis,a kad pitam na telefon kažu"ako bude kandidata"i sve za hiljade,može i vanredno.
Eto,zato sam mislio o el.teh. pa očekujem razmišljanja.
Ps.samo nemojte neozbiljnosti i gramatičkih ispravki,jer stvar je interesantna za mnoge.Živiti se mora,a edukacija je prva stepenica.
H V A L A
Stari

Post by Stari »

Senadde .... dobar si ti studij izabrao...istina ne bas lak za zavrsiti, ako je imalo nalik onom studiju elektrotehnike od prije jedno 25-35 godina. No ne daj se obeshrabriti. U pocetku je samo vazno da si iz matematike dobar, ostalo se samo od sebe rijesi (prije ili kasnije)....jer sad nema vise odbrane i zastite, marxizma i teorije samoupravnog socijalizma, i tako toga ....znaci samo se nauci matematicki razmisljati ....i u redu je.

A o poslu u toj struci ...drugom zgodom.
buhtelj

Post by buhtelj »

Ja sam ti samo dao savjet, vjerojatno ako zivis u BIH malo drukcije razmisljas.... Naravno, da nema nezaposlenih elektroinzinjer...to je mislim da cak ni u najsiromasnijm zemljama......

Meni se zbilja to mi se ne svidja, da svaki dan radis minimalno 10 sati.... svaki dan procitas 10 datasheetova, napises 3000 redova VHDL kode....uglavnom trenutno radim neki generator nelinearnih funkcija za medicinske akcelerator za ljecenje raka....i moram priznati da je zanimljvo ali sa zenom smo isli van zadnji put prije 2 mjeseca.... u ostalom manje vise job, kuca,job, kuca......
senadd

#16 III

Post by senadd »

Drug buhtelj,
Bosna je čudo,svakakva svjeta se namnožilo i glavno je preživjeti.Zamisli da sam zaboravio dopisati da ja broj nezaposlenih u KS 2144 sa Visokom strućnom spremom!!!!i i to malo koga brine.Ali zato svaki grad otvara bezperspektivne fakultete,varaju omladinu jer tržište rada nemože oživjeti,kad se radi sa stričevma tj. amiđama.dajđama...itd. ili što su se sjetili,prave vlastite "kadrove",što se zna po fakultetima.
Smjeh je Univerzitet Bihać-hodao sam unutar njega,plakat srednjoškolski razredi,ali ima,Zenica školuju metalurge kojih ima još od 91 nezaposlenih,doduše otvorili neke nove odsjeke za nemetale,metaleisl.opet varaju seljake,na mašinstvu svega ,u Tuzli imate
smijeh od smjerova...itd.,a očekuje se nekakav krovni zakon.
Ovi sad političari i vojskovođe svršili u međuvremenu sve škole i vladaju,a
mi dođemo konako,usput.
Hoće li postojati više i visoke škole,ili će poslije pet godina izići svršeni student koji studij završi u amfiteatru i u studijskoj posjeti preduzećima,gdje dorućkuju prošetaju i odradili praksu?
Može li se sa druge godine (sa 60 ECTS bodova)moći prebaciti sa studija na drugi.??????
Forsaken

Post by Forsaken »

Kareem Abdul-Jabbar wrote:
everybody hurts wrote::D whoops :D:D pravilno je i jedno i drugo :D:D druze :D:D

:lol: :lol: blage veze nemam ko je senahid, niti sam upoznat' s njegovim radom :D:D ali to se nekad ucilo u osnovnoj skoli :D:D
Uh, bio na moru, al Kareem je rekao sve sto sam i ja "htjeo" rec 8-)
orbit

Post by orbit »

buhtelj wrote:Moj savjet (inace sam zavrsio elektrotehniku i magisterij elektronike u Ljubljani) ako zelis da zivis normalno financijski i vremenski upisi nesto drugo. Kao inzinjer si zbilja samo doslovice CRNAC, jedino da ne radis sa misicima nego sa mozgom.... To nije posao koji je 8 sati i nakon toga ides doma i odmaras u obiteljskoj atmosferi ZABORAVI TO!!!!!! A placa i nije bas tako dobro, u Slovenijije u Iskratelu placa oko 800 EUR- 1000 EUR..... Fakat ti to NE savjetujem
zaista tako mala placa u SLO? pa bolje placaju u Hrvatskoj!
buhtelj

Post by buhtelj »

Ovisi kamo ides u Ericsson-Tesla u Zagrebu gdje rade slican razvoj kao mi i priblizno imaju isti broj developer-a na podrucju SW/HW imaju place u nasem rangu ... U manjim tvrtkama je placa vezane na poslovanje.... u Sloveniji je to u prosjeku 900 EUR neto place.
Ako si fakat full dobar i ako si tak sposoban da sam koncas konkretan projekat onda mozes imati i malo vecu placu pa cak do 2500 EUR neto.

Da i to je ful bitno reci...da ni u SLO a ni HR placa u razvojnom sektoru Elektronike i telekomunikacija nije vezana na formalno obrazovanje.....znaci ako si dobar i donosis dodanu vrijednost tvrtki si u visem razradu za place iako imas mozda samo srednju skolu.....U biti nitko te ne pita sto si zavrsio very simple kaj znas pokazes i tako placu ti odrede....

Ako ti to smeta preselis se u Finsku jer tamo imas respekt ako imas diplomu :-) :-)
senadd

#20 Ama,to je kad se završi fakultet

Post by senadd »

Hvala na komentarima,ali da se ne ponavljam,mene je interesovalo sadašnje školovanje-Bolonjsko-je li tri god. pa visoka sprema,ili je to Frankeštajn od "stručnjaka",a kako drug buhtelj veli,stvarno i da je osam god. kakva fajda kad nema tržišta rada,a opet i kad se "doktorira",ako je ovakvo stanje,ćemu se truditi.
Ipak molio bih komentare na temu "koliko traje sada školovanje"?
je li svejedno završiti studij sigurnosti u Novom sadu -tri god-,ili u Tuzli "ima nekakav smjer sigurnost i pomoć"?,ili metalurgija u Zenici.
Kakva zvanja se stiću,jer lažu,gledam u Tuzli fale tu sigurnost i tvrde posla odmah ima za stotinu ,provjerite "rgf".
Šta je sada normalno?
bug

Post by bug »

buhtelj wrote:Ja sam ti samo dao savjet, vjerojatno ako zivis u BIH malo drukcije razmisljas.... Naravno, da nema nezaposlenih elektroinzinjer...to je mislim da cak ni u najsiromasnijm zemljama......

Meni se zbilja to mi se ne svidja, da svaki dan radis minimalno 10 sati.... svaki dan procitas 10 datasheetova, napises 3000 redova VHDL kode....uglavnom trenutno radim neki generator nelinearnih funkcija za medicinske akcelerator za ljecenje raka....i moram priznati da je zanimljvo ali sa zenom smo isli van zadnji put prije 2 mjeseca.... u ostalom manje vise job, kuca,job, kuca......
u jeboteeee :oops: Ja radim ful tajm i jos dva part tajma, a Razija je nasla i treci part tajm preko vikenda, ali smo dobro uskladili sihte pa mozemo da se vidjamo svakog drugog vika. Mozda je to malo nezgodno za Dzesiku, ali njoj placamo dej ker poslije skole, a odatle je uzima bejbi siterka i dovodi kuci na spavanje. Ona, iako je mala, konta da mi ovoliko radimo za njeno dobro i da ovako mora sve dok ne otplatimo morgidz. Svaki fri tajm koristimo da budemo sa njom, pa smo je tako last samer (ili to bjese pretproslog?) vodili cijeli dan na Grejt Lejks. Kupili smo joj i hot dog i ajs krim i od tada stalno svima prica kako joj je bilo bjutiful.
:zzzz:
Stari

Post by Stari »

u jeboteeee Ja radim ful tajm i jos dva part tajma, a Razija je nasla i treci part tajm preko vikenda, ali smo dobro uskladili sihte pa mozemo da se vidjamo svakog drugog vika. Mozda je to malo nezgodno za Dzesiku, ali njoj placamo dej ker poslije skole, a odatle je uzima bejbi siterka i dovodi kuci na spavanje. Ona, iako je mala, konta da mi ovoliko radimo za njeno dobro i da ovako mora sve dok ne otplatimo morgidz. Svaki fri tajm koristimo da budemo sa njom, pa smo je tako last samer (ili to bjese pretproslog?) vodili cijeli dan na Grejt Lejks. Kupili smo joj i hot dog i ajs krim i od tada stalno svima prica kako joj je bilo bjutiful
Tako i jest najbolje....vise ces znati postovati i cijeniti ljepotu.... :D penzionerskog zivota ...kad jednom u njega dodjes.
bug

Post by bug »

ako Bog da Stari, ako Bog da :D a do tad ce me jednako ove :D kore na rende i supa na viljusku :D nervirat :D
senadd

#24 jel sramota,

Post by senadd »

Ovo pročitah pa me dirnu,sramota ako ovo vide oni ispred Skenderije (što se guraju za dvije kile luka),pa da izgube nadu za život.
Zato bolje je pisati o fakultetima,jer srdnja škola više nije ništa,a i komp. nam treba služiti za saznanja,a ne za ubijanje vremena.Pratim one u Hrvatskoj,tamo se vodi žučna rasprava,pa i na forumima oko visokog školstva,jer su i njihovi mudraci zamislili da se školuje čitav život,a privatnici će uzimati po volji,tako da je sada najinteresantnije studirati informatiku.Tehničke fakultete nerado,a ostalo ....
Mišljenja sam da vlasnici kompija treba da prednjaće.tj. da iskoriste ovaj prozor u svijet i da se nađu.To je baš razlog mojih pitanja,jer valja živjeti,nemože svako biti "gosp. Čelo",a djeca hoće jesti svaki dan.
Opet pitanje: šta predlažete da se upiše,sad već vanredno jer vrijeme teće....
Pozdrav
buhtelj

Post by buhtelj »

Vpisi to sto mislis da ce ti biti OK za raditi....jer te scene sto gledas svaki dan na trznici po Sarajevu ili bilo gdje....ne bi uzeo previse ka srcu i vezao na studij.....upisi nesto sto te zanima jer tako ces jedino biti uspjesan i vjerojatno nece postojati neka limitna tocka u budocnosti sto ce voditi tvoje osobno stanje ka onom na trznici.... bez beda ako budes zavrsio nesto sto volis neces prodavati cesnjak i krumpir i sir :)
Post Reply