- drvo,komad, nacjepan za loženje
stari izrazi
Moderator: Chloe
- Bosanac sa dna kace
ulotiti (se), lotavo= upe(k)siniti se, uprljati se, uflekati, lotavo=uflekano!
-
Kwaheri
podvore, podvori...e to su ti, dva uglavnom jednaka drvata, laksa, malo podeblja a duga...da se plastovi sijena na njima mogu donijeti blizu stozineseka wrote:sta su podvore?car-x wrote:posehviti se kod nas kaze "usehviti".. zaborav -> sehva.
uz stozinu ide i ostali pribor, kosa silverka, bodlje, vile, podvore, vodijer, belegija, otkos, kosibaša, otkovati, itd..
shish
shafran(j)ika nedavno cula
lopindza
shish..."aparat" za przenje kahve...ono malo cudo od lima, s dugom drskom...ima ona cudna vratica, gdje se sipa sirova kahva... kad bi rahmetli Zumra przila kahvu, sva je mahala mirisala...
- Bosanac sa dna kace
shish je ona kutija sa drskom sto se u njoj przila prije kahva na zaru, imali smo to , ne znam dje je sad,a lopindza bi moglo bit lopov!seka wrote:sta su podvore?car-x wrote:posehviti se kod nas kaze "usehviti".. zaborav -> sehva.
uz stozinu ide i ostali pribor, kosa silverka, bodlje, vile, podvore, vodijer, belegija, otkos, kosibaša, otkovati, itd..
shish
lopindza
a sijeno kupe kupilice i slazu u naviljke!
-
Kwaheri
nekad je bilo drugacije...al tesko da se ti toga sjecasBosanac sa dna kace wrote:shish je ona kutija sa drskom sto se u njoj przila prije kahva na zaru, imali smo to , ne znam dje je sad,a lopindza bi moglo bit lopov!seka wrote:sta su podvore?car-x wrote:posehviti se kod nas kaze "usehviti".. zaborav -> sehva.
shish
lopindza
a sijeno kupe kupilice i slazu u naviljke!
- Bosanac sa dna kace
kako drugacije? vala ja sam upmatiozena wrote:nekad je bilo drugacije...al tesko da se ti toga sjecas
uvijek se naviljchilo pa djelo na stozhinu!
jedino da ne mislis kako se shenica prije drugachije vrhla?
-
Stari
Hm...ova definicija :
Metalna naprava otprilike cilindricnog oblika sa malim vratascima i dugackom metalnom drskom ... a koja je bila namjenjena przenju kafe na zaru od sporeta na drva....se u moje vrijeme i u mom kraju zvala DOLAF.
Shish medjutim kao pojam je takodjer postojao ...mada nije oznacavao tu napravu za przenje kafe, nego kratki drveni razanj (raznjic) za rostiljanje....tako da postoji (u Banja Luci recimo...znam... mada nisam odatle) pojam shish-cevap. Dakle vrsta cevapa koji se pece na tom malom raznju.
eto toliko ...
me je ponukala da se umijesam u ovu raspravu.shish je ona kutija sa drskom sto se u njoj przila prije kahva na zaru, imali smo to , ne znam dje je sad,a lopindza bi moglo bit lopov!
Metalna naprava otprilike cilindricnog oblika sa malim vratascima i dugackom metalnom drskom ... a koja je bila namjenjena przenju kafe na zaru od sporeta na drva....se u moje vrijeme i u mom kraju zvala DOLAF.
Shish medjutim kao pojam je takodjer postojao ...mada nije oznacavao tu napravu za przenje kafe, nego kratki drveni razanj (raznjic) za rostiljanje....tako da postoji (u Banja Luci recimo...znam... mada nisam odatle) pojam shish-cevap. Dakle vrsta cevapa koji se pece na tom malom raznju.
eto toliko ...
-
car-x
joj stari, meni je to dolaf / dolap pravo u usima, ali se ne sjecam od koga sam to cuo..
sjecam se jutara kod nene rahmetli, kad otvori vratica od "smederevke", pa sirovu minas kahvu przi u sisu.. uhh.. pa to onda zamirise cijela kuca..
naumpalo mi je sad da se kod nas za ove zamrzivače počesto kaže "škrinja"..
a zna li neko od vas sta su pašnjaci?
sjecam se jutara kod nene rahmetli, kad otvori vratica od "smederevke", pa sirovu minas kahvu przi u sisu.. uhh.. pa to onda zamirise cijela kuca..
naumpalo mi je sad da se kod nas za ove zamrzivače počesto kaže "škrinja"..
a zna li neko od vas sta su pašnjaci?
- Bosanac sa dna kace
kucno radjeni opanci od shtavljene kozhe!car-x wrote:a zna li neko od vas sta su pašnjaci?
na turski je to igra shah, valjda je i kod nas isto!santrach
=bjezi ba, idi ba, dolazi od rijeci jamiti=skuchiti, skloniti!jami ba
da nije puniti?dolmiti
dolazi od rijeci handriti to jest istroshit, izlizati, iz*ebati, obezglaviti....handrenje