gradjevniska kolica - tačke?jednonogi_Jack wrote:Je li zna ko sta su civare?
Hercegovci ovo moraju znati.
stari izrazi
Moderator: Chloe
- jednonogi_Jack
To!car-x wrote:gradjevniska kolica - tačke?jednonogi_Jack wrote:Je li zna ko sta su civare?
Kada to kazem u Sarajevu svi me blijedo gledaju.
- seljak_cojek
Magaza
Čiviluk
Basamaci
Čiviluk
Basamaci
- danas
pa sad...
ili su regionalne varijacije, ili nesto drugo...
himber je malina senada, a kod nas se sok od maline zove himber. parmak je prst, ali se izraz koristi i kao odrednica za jednu dasku u ogradi (iliti, po jos starinskije, jedno perde u plotu). bajat nije samo hljeb, bajato je sve sto je staro od hrane... djule nije obicni metak nego je "metak" od topa. bekrija je u mojoj mahali onaj sto voli popit...
ili su regionalne varijacije, ili nesto drugo...
himber je malina senada, a kod nas se sok od maline zove himber. parmak je prst, ali se izraz koristi i kao odrednica za jednu dasku u ogradi (iliti, po jos starinskije, jedno perde u plotu). bajat nije samo hljeb, bajato je sve sto je staro od hrane... djule nije obicni metak nego je "metak" od topa. bekrija je u mojoj mahali onaj sto voli popit...
-
senada
ko li su ti "svi" kada sam ja kao rodjena sarajka odrasla u igri sa civarama u centru SA.jednonogi_Jack wrote:To!car-x wrote:gradjevniska kolica - tačke?jednonogi_Jack wrote:Je li zna ko sta su civare?
japaner?
-
archbishop
stari izraz .... CKSKJ 
-
archbishop
senada wrote:Centralni Komitet Saveza Komunista Jugoslavijearchbishop wrote:stari izraz .... CKSKJ
- jednonogi_Jack
Peksimet je jedno,a ustipci i pogaca drugo.Sve su razliciti recepti.senada wrote:za hercegovce peksimet su ustipci a za bosance pogaca.jednonogi_Jack wrote:A sta je peksimet?
-
Harrys
Sad si me pravo zabrinuo.U Sarajevu su svi govorili -civare-jednonogi_Jack wrote:To!car-x wrote:gradjevniska kolica - tacˇke?jednonogi_Jack wrote:Je li zna ko sta su civare?
- jednonogi_Jack
Jok, ja bogami Sarajlija samo sto je stari dosao kao mlad u Sarajevo pa od njega to.Zato i jesam teski Velezovac.senada wrote:ko li su ti "svi" kada sam ja kao rodjena sarajka odrasla u igri sa civarama u centru SA.jednonogi_Jack wrote:To!car-x wrote: gradjevniska kolica - tačke?
japaner?
A mene svi pitali sta su civare pa ja poceo u neka doba govoriti kolica da ne bi morao objasnjavati.
-
car-x
hehehe.. ovo najbolje oslikava bogatstvo naseg jezika.. turcizam i germanizam u ravnopravnoj upotrebi..Harrys wrote:Kad ste zadnji put isli kod hecima ili kod snajdera
jedna od pravo simpa rijeci sto sam cuo u prici jednog starog bekrija iz mog kraje:
đelep
gomila, mnoštvo nečega.. on je to koristio u smislu: đelep ovaca - stado ovaca..
- danas
peksimet se cesto kaze i lokumjednonogi_Jack wrote:Peksimet je jedno,a ustipci i pogaca drugo.Sve su razliciti recepti.senada wrote:za hercegovce peksimet su ustipci a za bosance pogaca.jednonogi_Jack wrote:A sta je peksimet?
pogaca je okrugli kruh.
-
senada
nedavno sam porucila ustipke iz jedne lokalne picerije i sve nozem izsjeckala za golubove jer sam njima mogla biber tucat.danas wrote:peksimet se cesto kaze i lokum![]()
tanko razvuceno tijesto, isjeceno na parcad, isprzeno na vrelom ulju. ustipci su meksi, drugacije je tijesto, zitko; vadi se kasikom a ne razvlaci i sjece nozem kao tijesto za peksimete.
pogaca je okrugli kruh.
-
car-x
koliko je meni poznato, peksimet je bilo koja vrsta hrane.. sve sto se jede.. hajmo kod mene, ona moja napravila svakakvih peksimeta..danas wrote:peksimet se cesto kaze i lokumjednonogi_Jack wrote:Peksimet je jedno,a ustipci i pogaca drugo.Sve su razliciti recepti.senada wrote: za hercegovce peksimet su ustipci a za bosance pogaca.![]()
tanko razvuceno tijesto, isjeceno na parcad, isprzeno na vrelom ulju. ustipci su meksi, drugacije je tijesto, zitko; vadi se kasikom a ne razvlaci i sjece nozem kao tijesto za peksimete.
pogaca je okrugli kruh.
nesto u fazonu poslastica ili tako nesto..
- danas
- danas
pa to ona makendoska pjesma, tako ide...A wrote:Nemam nista protiv te dvije recenice, ali mi nekako ne idu zajednodanas wrote:uci me majko, karaj meA wrote:Evo mi naumpade (ovo je valjda jedna rijec...) izraz koji se uopste vise ne koristi u izvornom znacenju:
Karala me mati![]()
![]()
![]()
- jednonogi_Jack
danas wrote:peksimet se cesto kaze i lokumjednonogi_Jack wrote:Peksimet je jedno,a ustipci i pogaca drugo.Sve su razliciti recepti.senada wrote: za hercegovce peksimet su ustipci a za bosance pogaca.![]()
pogaca je okrugli kruh.