spreca wrote:Ferid-beg wrote:IHAVEDREAM wrote:
Cibuk......
Cakmak.....
Teslimiti.....
Terdzumaniti....
Cibuk...... Muštikla dugačka i do 2 met.
Cakmak..... "kresivo" za pripaljivanje "cigare". U ovaj "uređaj" spadaju: metalni dio, trud (suha masa koja se pali), komad kvarcnog kamena (kremen) i samljeveni duhan
Teslimiti..... preseliti se na drugi svijet, umrijjeti
Terdzumaniti - prevoditi, tumačiti, rastumačiti
Ferid beze@ rijec Teslimiti se je kod nas koristila kao predati ....Bogu dusu....kad se je recimo radilo o nekoj posiljki bi se reklo ..."jesil mu teslimio pare,pismo,kaput..."....."Teslimio sam onaj paket"
Jeste, u pravu si.
Riječ: teslim, teslimiti... ima više značenja. Ja sam uzeo samo ono koje se odnosi na umiranje: dažan teslim učinje=ispušti dušu, predade dušu, preseli na Ahiret
Ako nekog zanima evo malo više o riječi "teslim, teslimiti, preteslimiti...
tèslim, íma, m (ar.) < tur. teslim < ar. täslim.
- predaja.
- pravni termin: predaja u posjed; sa uzvikom »tèslim!« telal okončava držbu i predaje objekat najpovoljnijem ponuđaču.
v. teslimiti (se), teslim-taš, teslim učiniti, džan-teslim, preteslimiti.
teslímiti (se) (ar.-bos.) < bos. izved. od teslim, v.
- predati (se); Kam’ gazije Ðerzelez Alije, / Da teslimin careva fermana?
tèslim-taš, m (ar.-tur.) < tur. tslim taşi, bukv. »kamen predaje«, u ovom slučaju bilo bi »kamen posvete Bogu«, izft., v. kompon. pod teslim i taš.
- derviško znamenje, emblem: osmougaona ploča od alabastra sa srebrenim ukrasom, tauširanjem i sa 12 nepravilnih tirkiza. Takav jedan predmet nalazi se u Etnografskom odjeljenju Zemaljskog muzeja u Sarajevu (inv. br. 90).
tèslim učiniti, tèslim se učiniti (ar.-bos.) < bos. izved. od teslim, v.
- predati (se); Bogu dušu predati; car mu muhur teslim učinio; teslim svoju dušu učinio; To izreče, teslim učinila, / I umrije žalosna joj majka.