Atomske navike
Budi koristan od schwarzneggera
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- manuchao91
-
Škobo Habu
#13552 Re: Šta trenutno čitate?
Iskreno sam začuđen cijelim nizom posljeratnih generacija koji ne razumiju ili ne znaju iz kojih je razloga Derviš Sušić, skupa sa njegovim djeloima, prekrižen, proskribiran i anatemiziran od bošnjačkih kulturtregera koji su činili prve saradnike i istomišljenike Alije Izetbegovića.4L0n3 wrote: ↑23/07/2026 14:48
Vidjam ovo po standovima u gradu, iz ovih screenova bas tukne na "blut und boden" ali zanimljiv bosnjacki spin. Ne znam za slicnu literaturu makar u Bosnjaka, uzet cu (kad bude neko snizenje) da vidim dokle se doguralo u poredjenju s komsijama![]()
na temu:
pojeo je u jednom dahu. Odlican i nazalost pomalo zanemaren autor. Ne znam zasto, ali vjerovatno proizvod neuklapanja u epohu/epohe.
U tom kontekstu je dovoljno potražiti po netu šta o Sušiću piše notorni Džemnaludin Latić, prvi saradnik Alije Izetbegovića.
Derviš Sušić, u očima bošnjačkih ideologa, nije ništa do islamofob od pisca i ideološki egzekutor Partije. Za tzv. originalne SDA-ovce, Derviš Sušić nije ništa manje opasan od Dobrice Čosića ili Ive Andrića. Čak je i gori, jer je sin imama...
- dr_Evil
#13553 Re: Šta trenutno čitate?
Sarajevo Safari od Nikolaidisa
Zanimljiva poveznica historije

Zanimljiva poveznica historije

-
4L0n3
#13554 Re: Šta trenutno čitate?
Ja sta je to nego "neuklapanje u epohe" odnosno trenutni narativŠkobo Habu wrote: ↑31/08/2026 14:22Iskreno sam začuđen cijelim nizom posljeratnih generacija koji ne razumiju ili ne znaju iz kojih je razloga Derviš Sušić, skupa sa njegovim djeloima, prekrižen, proskribiran i anatemiziran od bošnjačkih kulturtregera koji su činili prve saradnike i istomišljenike Alije Izetbegovića.4L0n3 wrote: ↑23/07/2026 14:48
Vidjam ovo po standovima u gradu, iz ovih screenova bas tukne na "blut und boden" ali zanimljiv bosnjacki spin. Ne znam za slicnu literaturu makar u Bosnjaka, uzet cu (kad bude neko snizenje) da vidim dokle se doguralo u poredjenju s komsijama![]()
na temu:
pojeo je u jednom dahu. Odlican i nazalost pomalo zanemaren autor. Ne znam zasto, ali vjerovatno proizvod neuklapanja u epohu/epohe.
U tom kontekstu je dovoljno potražiti po netu šta o Sušiću piše notorni Džemnaludin Latić, prvi saradnik Alije Izetbegovića.
Derviš Sušić, u očima bošnjačkih ideologa, nije ništa do islamofob od pisca i ideološki egzekutor Partije. Za tzv. originalne SDA-ovce, Derviš Sušić nije ništa manje opasan od Dobrice Čosića ili Ive Andrića. Čak je i gori, jer je sin imama...
Nije bas skroz podoban ni za jedne ni za druge i to je manje-vise to. Ukratko, svoj covjek
- dr_Evil
#13555 Re: Šta trenutno čitate?
Jednostavno vrhunski!4L0n3 wrote: ↑31/08/2026 15:11
Ja sta je to nego "neuklapanje u epohe" odnosno trenutni narativza partiju je dervis mozda ipak bio malo previse "slobodouman" obzirom na to da se neka od njegovih dijela (makar pasusi) mogu tumaciti kao malo bolje upakovana kritika partijskog jednoumlja i otpor prema vlasti, a poslijeratnom narativu u bosnjaka svakako ne pase radi nimalo nedvosmislenih stavova u parergonu..
Nije bas skroz podoban ni za jedne ni za druge i to je manje-vise to. Ukratko, svoj covjek
- Sara03
#13556 Re: Šta trenutno čitate?
Jedan je Sušić... mislim na Derviša, naravno.
- Laertes