tempo čitanja mi je pužev, ali teško je imati vremena za sebe kad te stalno neko cima, a pri tom biti strastveni gamer... toliko stvari za uraditi prije nego se umre...
elem, Kosmos sadrži tekst njegovih dokumentaraca, 13 epizoda, 13 poglavlja. mnogo interesantnih podataka iz najprije iz astronomije, historije, antropologije, astrofizike. izlaganje je dokumentarističko, nije stručno (tu bi me jako brzo izgubio), sa dosta ličnog osvrta.
iako pisana 1980. otkada se mnogo toga desilo na polju astrofizike, poprilično je relevantna i danas, što opet dosta govori o kvaliteti knjige. prosto mi je žao da taj čovjek dans nije živ da da svoj osvrt na sve. posebno je relevantna danas, jer se u njoj posebno osvrće na kako veli "eksploziju naučne misli Jonjana", i mrtvila poslije, kada se kao i danas naučna misao toliko obezvrjeđuje i obesmišljava. ne u sitoj mjeri, ali... opet. Tu posebno treba spomenuti groznu smrt Hipatije, koju pripisuje činjenici da je bila učena i da je bila žena, te da je ubijena zbog religijskog fanatizma u konačnici. Ipak, nije nekritičan ni prema naprednoj misli antičke grčke, jer iako su jako naprednih ideja, ipak se radilo o elitističkoj stvari i sav taj naučni dobačaj nije bio u svrhu humanizacije života, već je sve imalo malo sebičniji karakter. ksenofobija je ipak grčka riječ, tako da...
sada je na redu: S.P.Q.R - Meri Bird.