ŠTA POSLIJE STUDIJA

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
senadd

#1 ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by senadd »

Molim poznavaoce "aktualnog" zakonodavstva (mislim o visokom školstvu) da mi-nam pojasne gdje će se moći zaposliti svršeni studenti nakon trogodišnjeg studija iz Sarajevskog kantona (koji su se upisali po Bolonji).
Primjer ekonomski i svi tehnički fakulteti:
Nomenklaturom zanimanja ih nigdje nema,a ljudi studiraju.
Hoće li se moći zaposliti na pozicijama gdje se sada traži VSS-npr.u nastavi u srednjoj školi,jer je tamo propisano ko može raditi???

Hoće li svršenici arhitektonskog ili građ.fakulteta moči polagati stručni ispit za ovlaštenog projektanta??
Zna li neko detalje???
hvala
_BosanaC

#2 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by _BosanaC »

senadd wrote:Molim poznavaoce "aktualnog" zakonodavstva (mislim o visokom školstvu) da mi-nam pojasne gdje će se moći zaposliti svršeni studenti nakon trogodišnjeg studija iz Sarajevskog kantona (koji su se upisali po Bolonji).
Hoće li se moći zaposliti na pozicijama gdje se sada traži VSS-npr.u nastavi u srednjoj školi,jer je tamo propisano ko može raditi???

Hoće li svršenici arhitektonskog ili građ.fakulteta moči polagati stručni ispit za ovlaštenog projektanta??
Zna li neko detalje???
hvala
Imao ili nemao fakultet, posao dobijate tamo gdje imate srece ili imate veze, i tada je sve moguce. Na zalost, ali to je realnost...
senadd

#3 .

Post by senadd »

Da pojasnim,
zakonom o građenju je određeno da sedmi stepen tehničke struke,svako u svojoj struci može polagati stručni ispit i vršiti projektovanje i nadzor .
Znamo da u Mostaru policajci i vojnici završavaju višu školu za vaspitačice u obdaništu i dobijaju pozicije oficira i inspektora.
Zato nije čudo što u BL otvoriše fakultet za menađere,teh. sekretare i službenike -sve sedmi stepen-privatno-
Zakonom o državnoj službi je rečeno šta su državni službenici-dakle sedmi stepen.
E ko će gdje i šta moći raditi????
senadd

#4 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by senadd »

senadd wrote:Molim poznavaoce "aktualnog" zakonodavstva (mislim o visokom školstvu) da mi-nam pojasne gdje će se moći zaposliti svršeni studenti nakon trogodišnjeg studija iz Sarajevskog kantona (koji su se upisali po Bolonji).

Zna li neko detalje???
hvala
Čitam blog o našem "visokom" školstvu,žale se studenti koji već drugu god.studiraju po Bolonji.
Strava...
Zar nemaju studenti,kao organizacija mogučnost pozvati "60 minuta" baš sad pred izbore,jer ovi kriminalci žure da "odškoluju"svoje kadrove,a ostali neka studiraju laganini.3+2 pa kad god.Sve se plača.
Kakvo će sada imati zvanje svršenici po Bolonji,i na koji konkurs-oglas će se javiti kad stoji "traži se sedmi stepen složenosti"????a oni to nisu.
molim komentare
ulicar

#5 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by ulicar »

Sta je to sedmi stepen strucne spreme?

Nisam u republikama bivse jugoslavije vec deset godina, pa nemam pojma jel' to fakultetska diploma, magisterij, ili doktorat :( Znam da je cetvrti stepen srednja, ili nije?
senadd wrote:Kakvo će sada imati zvanje svršenici po Bolonji,i na koji konkurs-oglas će se javiti kad stoji "traži se sedmi stepen složenosti"????a oni to nisu.
molim komentare
senadd

#6 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by senadd »

ulicar wrote:Sta je to sedmi stepen strucne spreme?

Nisam u republikama bivse jugoslavije vec deset godina, pa nemam pojma jel' to fakultetska diploma, magisterij, ili doktorat :( Znam da je cetvrti stepen srednja, ili nije?
senadd wrote:Kakvo će sada imati zvanje svršenici po Bolonji,i na koji konkurs-oglas će se javiti kad stoji "traži se sedmi stepen složenosti"????a oni to nisu.
molim komentare
Prijatelju,
četvrti stepen je -srednja četverogodišnja škola
peti stepen je-visokokvalifikovani radnik-specijalista
šesti stepen je -viša škola-ono što je po Bolonji osnovni studij-trogodišnji
sedmi stepen je-fakultetsko obrazovanje četverogodišnje,a po bolonji 3+2
BigBoss

#7 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by BigBoss »

_BosanaC wrote:

Zna li neko detalje???
hvala
Imao ili nemao fakultet, posao dobijate tamo gdje imate srece ili imate veze, i tada je sve moguce. Na zalost, ali to je realnost...
Care, svugdje je tako. I na zapadu. To je cesta pojava, znas nekog koji zna nekog drugog. Vece sanse za poso ima onaj kojeg znaju u firmi ili koga neko preporuci, to nije nepoznat fenomen nigdje.
senada

#8 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by senada »

BigBoss wrote:
_BosanaC wrote:

Zna li neko detalje???
hvala
Care, svugdje je tako. I na zapadu. To je cesta pojava, znas nekog koji zna nekog drugog. Vece sanse za poso ima onaj kojeg znaju u firmi ili koga neko preporuci, to nije nepoznat fenomen nigdje.
....nisam sigurna da je u naprednom, razvijenom svijetu predispozicija za dobar posao kupiti diplomu a onda kupiti radno mjesto ili biti dobar, visokokvalificiran strucnjak i znati poslodavca.
na zapadu se poslovne veze temelje na strucnosti i znanju a kod nas je sve zasnovano na mesetarenju...
na zapadu je znanje = imanje a
kod nas je imanje = "znanje"....
BigBoss

#9 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by BigBoss »

senada wrote:
BigBoss wrote:
_BosanaC wrote: Imao ili nemao fakultet, posao dobijate tamo gdje imate srece ili imate veze, i tada je sve moguce. Na zalost, ali to je realnost...
....nisam sigurna da je u naprednom, razvijenom svijetu predispozicija za dobar posao kupiti diplomu a onda kupiti radno mjesto ili biti dobar, visokokvalificiran strucnjak i znati poslodavca.
na zapadu se poslovne veze temelje na strucnosti i znanju a kod nas je sve zasnovano na mesetarenju...
To je drugo, onaj prica o vezama a to svako koristi, ti trazis poso a ne poso tebe.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

ŠTA POSLIJE STUDIJA ?

Pa postdiplomski valjda
senadd

#11 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by senadd »

Zna li neko detalje???
hvala
Malo me iznenadilo što se nejavlja niko s tehničkih fakulteta,jer ovo se najviše odnosi na njih (elektrotehnika,građevina...)u SA-Kantonu,a doći će i na ostale donošenjem novog zakona,ali šta u međuvremenu.
Gdje misli raditi npr. inž.el. kad završi trogodišnji studij,pratite li konkurse????
Lijepo se vidi šta se traži-sedmi stepen!!!!
Molim komentar.
HVALA
senada

#12 Re: ŠTA POSLIJE STUDIJA

Post by senada »

BigBoss wrote:
senada wrote:
BigBoss wrote: Care, svugdje je tako. I na zapadu. To je cesta pojava, znas nekog koji zna nekog drugog. Vece sanse za poso ima onaj kojeg znaju u firmi ili koga neko preporuci, to nije nepoznat fenomen nigdje.
To je drugo, onaj prica o vezama a to svako koristi, ti trazis poso a ne poso tebe.
.....ovdje vrijede obrnuta pravila ponude i potraznje....posao ces posao dobiti samo ako on tebe trazi....
senadd

#13 kamo

Post by senadd »

Eh drugari,što bi rekla lepa pjevačica Dapčević (lagao je najbolje)
neki dan bio gost na radio BiH ministar Turkušić,nazovem ga i pitam za ovo pitanje:šta.kako dalje itd....
kaže pa viša škola ranija i ovo sada je ISTO.
Kako velim ,kad sada će izići nova generacija (trogodišnja)na tehničkim fakultetima,a Zakon o državnoj upravi pominje sedmi stepen (npr.inspektori,šefovi službi,stručni saradnici itd...na što on veli "ma mogu konkurisati svi ,to će biti isto kad se usvoji zakon o visokom školstvu.
Ja osta ko kamen.
ŠTA JE ISTINA???
Locked