"Slobodna deca Samerhila" - Odgoj djece...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
edu

#1 "Slobodna deca Samerhila" - Odgoj djece...

Post by edu »

ne znam da li ste citali ovu knjigu..ali knjiga je odlicna..da ne bih ja palamudio..mrsko mi..evo sta..izmedju ostalog na internetu kazu o autoru knjige kao i o knjizi...

"Britanski pedagog Aleksandar S. Nil (1883-1973) osnovao je sredinom dvadesetih godina ovog veka u kući na jednom brdu engleske pokrajine Lyme Reigs školu koju je nazvao Samerhil, a nastavu i vaspitanje dece u njoj postavio je na potpuno novim pedagoškim i psihološkim osnovama. Rad u Samerhilu, o kome govori ova knjiga smatra se jednim od najznačajnijih pedagoških eksperimenata XX veka. Ova knjiga je pokušaj da se prikaže kako nastaje nesreća, kako ona uništava ljudski život i kako deca mogu da se vaspitaju tako da do nesreće uopšte ne dođe."

"Samerhil je progresivnana, koedukativna skola sa internatom. Osnivac ove skole je Neill. Skola je osnovana 1921. godine i Neill za nju kaze da je slobodna sto ne znaci da nije osnovona od strane drzave. Ovu slobodu Neill opisuje kao licnu slobodu dece pod Skolskim krovom.. Samerhil je na prvom mestu skola koja pruza mogucnost deci da otkriju sebe, razumeju sopstveni identitet i otkriju sopstvena interesovanja pod okriljem samoupravljanja i u demokratskoj sredini.

Postoje dve karakteristike Skole za koje vecina ljudi smatra da su zaista neobicne. Predavanje nisu obavezna i izbor je samog ucenika da li ce i kojim predavanjima prisustvovati. Naravno predavanja i profesori su dostupni u rasporedu predvidjenim periodima. Ova neuobicajena praksa koju Samerhil sprovodi daje deci mogucnost da biraju svoj put pritom pronalazeci sopstvena interesovanja, motivaciju i identitet.
Mnogi ljudi predpostavljaju da ni jedno dete nikada nebi prisustvovalo predavanjima a da na to nije prisiljeno. U Samerhilu se retko desava da dete ne prati ni jedno predavanje. Posle pocetnog “soka” koji sloboda pruza, deca se ubrzo “hlade” i pocinju usmeravati svoja interesovanja.
Druga neobicna karakteristika Samerhila su skolski sastanci na kojima se kreiraju ili menjaju zakoni Skole. Ovi zakoni predstavljaju pravila skole koja se izglasavaju vecinom ucesnika sastanka. Ucesnici mogu biti ucenici i osoblje skole. Jedni i drugi imaju jednako pravo glasa i vrednost glasa.

helem..knjiga je posvecena odgoju djece..jer mislim da sve ono sta smo..ko smo..kakvi smo..sve to nosimo iz kuce..autor kaze..ako smo nesretni na bilo koji nacin..(krademo..maltretiramo mladje..sutljivi..destruktivni...) sve je to zbog lose astmosfere u porodici..zbog stalne svadje oca i majke..zbog batina koje smo dobijali tokom odgoja..i nema mi nista gore kad vidim da majka tuce sina ili kcerku jer se on/a toboze isprljala..gazila po lokvi..djeca pamte sve..prema tome..pazimo kakvi smo prema njima..jer doci ce vrijeme kad ce i ona nas "odgajati..."

sta mislite o knjizi..ako ste je citali..sta mislite o metodama rada u ovoj skoli..djeca u skoli jesu slobodna..ali ta sloboda ne znaci odsustvo pravila..helem...
vesela

Post by vesela »

Tema je divna i sigurno ce se diskutovati.

Knjigu nisam citala, ali cu je sutra traziti i sigurno naci.

Ovo sto si ti napisao me je jako zaintrigiralo i za knjigu i za rad sa djecom. Djeca su ogledalo porodice i svako jutro po izrazu na licu ucenika znam kakav je bio jucerasnji dan i vikend. Velika je umjetnost biti dobar pedagog.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

helem..knjiga je posvecena odgoju djece..jer mislim da sve ono sta smo..ko smo..kakvi smo..sve to nosimo iz kuce..autor kaze..ako smo nesretni na bilo koji nacin..(krademo..maltretiramo mladje..sutljivi..destruktivni...) sve je to zbog lose astmosfere u porodici..zbog stalne svadje oca i majke..zbog batina koje smo dobijali tokom odgoja..i nema mi nista gore kad vidim da majka tuce sina ili kcerku jer se on/a toboze isprljala..gazila po lokvi..djeca pamte sve..prema tome..pazimo kakvi smo prema njima..jer doci ce vrijeme kad ce i ona nas "odgajati..."
..ovo je teska tema...za mnoge "zaboravljene". mnogim roditeljima treba oduziti pravo da budu roditelji, nije ni to za sve ljude.

ne mislim se vise javljati na ovu temu.
edu

Post by edu »

knjigu svakako trebas procitati..tim prije jer radis sa djecom..knjiga je izvrsna..ali jebes ga..da bi diskutovali moras je procitati.. :D :D :D

eto..nadam se da sam ti opet barem malo popravio dan..tj vece..drugarice uciteljice.. :-) :-) :-)
Edit

Post by Edit »

U knjizi ima lijepih i optimisticnih pretpostavki, ali metode u praksi nisu donijiele ni previse slobode ni srece u zivote polaznika... treba procitati i druge knjige na tu temu - "Samerhill za i protiv" ili tako nekako.

Nesto sto svakako treba procitati ali " ne pokusavati kod kuce" :D
Naime, brojni amaterski pokusaji - tokom gotovo jednog stoljeca - vec su polucili lose rezultate...
edu

Post by edu »

a ko je pisao tu knjigu?
edu

Post by edu »

znaci..tu knjigu ne uzimati kao neko relevantno stivo?
edu

Post by edu »

dobro ba..znam to..ne postoji recept za to..nego edit napisa:"U knjizi ima lijepih i optimisticnih pretpostavki, ali metode u praksi nisu donijiele ni previse slobode ni srece u zivote polaznika... treba procitati i druge knjige na tu temu - "Samerhill za i protiv" "..pa me interesuje sta je prigovoreno nilu i samerhilu..jer ono sto je napisano u knjizi mi se cinilo kao dobro...
edu

Post by edu »

pa ni nil nije govorio o potpunoj slobodi..on je i rekao..sloboda ne znaci odsustvo pravila..nesto se mora postovati..meni se ipak vise svidja ono kako se radi i uci u samerhilu..iako mi je malo cudno..i sa strahom bih prihvatio cinjenicu da ce mi dijete ici u skolu u kojoj predavanja..ucenje nisu obavezni..kao..samo dijete nadodje na to da treba uciti..to mi je malo nevjerovatno..ali..opet covjek ima neke rezultate iza sebe..mislim da je on potpuno u pravu kad kaze da ponasanje djece zavisi od atmosfere u porodici..ako je atmosfera nezdrava..to ce se kad-tad..i kako-tako odraziti na dijete...
vesela

Post by vesela »

A wrote:Uopste, ta ideja o djecijoj inteligenciji i sposobnosti samoizgradnje, bez stega i zabrana, vrlo je zavodljiva, narocito na ove generacije post-1968, kad je bilo "zabranjeno zabraniti". Samo, praksa je pokazala da su takvi roditelji stvorili najbolje klijente za psihijatre, da su djeca odrasla u sredinama gdje su od malih godina odlucivali za sebe, bez roditeljskih zabrana, bez kazni i frustracija koje one izazivaju - jednostavno nesretna, te da je ta "sloboda i nesputavanje" od strane roditelja dozivljavana kao "manjak interesa roditelja za dijete". Djeca su u stalnoj potrazi granice tolerancije roditelja, stalnim dovodjenjem sebe u opasnost (droga, nezasticen sex u 13-toj godini, voznje motorom bez kacige i u pijanom stanju...) ili se, ubijedjeni u potpunu ravnodusnost roditelja, potpuno udaljavaju od porodice.

Zakljucak sadasnje djecije psihologije je: djecu treba pripremiti na zivot pun zabrana, obaveza, prepreka i frustracija, stoga treba da nauci da zivi sa njima, te da se razvija u slobodnog i odgovornog clana drustva ne time sto ce mu se uklanjati prepreke, nego time sto ce se upucivati kako da ih prebrodi. Zabrane, ako su opravdane i dobro objasnjene, su neophodne za struktuiranje licnosti djeteta i njegovo prilagodjavanje drustvu, nalazenje svog mjesta.

Ovo ja ukratko i krajnje nestrucno. Nadam se da se neko od pedagoga i psihologa nece zgroziti ;)
mnogo dobar post!!!

@edu

nisam ti ja, bolan drugarica uciteljica...ja sam fröken :D
1234

Post by 1234 »

Edu
Nisam procitala ovu knjigu ali sam primjenjivala na svojoj djeci u smislu ako se ne osjeca da ide u skolu ja kazem nema problema neces puno izgubiti ako ne odes danas ili mnogo slicnih primjera Nikad nisu morali nista uraditi ako im se nije htjelo Ako sam pokusala da ih tjeram da nesto urade uvjek je rezultat bio negativan Jedno dijete je zavrsilo nekoliko skola i dalje se skoluje Drugo dijete je prekinulo u 11 razredu Isao 6 mj u drugu skolu, prekinuo isao 1 god u drugu prekinuo i napokon je zavrsio 1 god na privatnom univer. zato sto nije imao zavrseni 12 razred. Izvanredno je talentovan ali isto nije bio spreman da u dato vrijeme ide u skolu Trazio je sebe.
. Ja ipak mislim da mnogo vise faktora utice na odgoj djeteta a porodica je najbitniji Mislim da je zivot svake jedinke ogledalo prezivljenog djetinjstva.Ne treba da zanemarimo genetske strane osobe .
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

gdje su moze kupit knjiga :?
I mene tema interesuje, jer sam odnedavno mamica :razz:

Kupila sam hrpu slikovnica i podjem svojoj kcerkici citat Ivicu i Maricu :-)
I tek po prvi put skontam koliko u toj prici ima zla :roll: Nisam o tome nikada razmisljala, iako sam i ja ko dijete citala tu pricu, ili su mi je citali :sad:

Ivicu i Maricu roditelji (ustvari otac) ostave u sumi, jer su siromasni i nemogu ih hranit. Kao, zao mu je, ali nema drugog izbora.
Djeca gladna i zedna traze put do kuce, neznajuci da su ih roditelji napustili. U svom tom jadu, najasaju na zlu vjesticu.
Vjestica strpa Ivicu i kavez i goji ga kako bi ga pojela. Za to vrijeme jadna Marica rinta po kuci i sluzi vjesticu.
situacija se rjesava tako sto Marica gurne vjesticu, u vatru i ona izgori :oops:
Ivica i Marica u vjesticinom podrumu nadju hrpu blaga.
na kraju price, djeca se vracaju kuci sa blagom, a roditelji licemjeri ih ponovo prihvate (pa imaju blago :x )
zar nije uzasno :-)

Nabrzinu otkucah post, pa zaboravih pomenut kucicu od cokolade :lol:
Gazz

Post by Gazz »

preskočena ispitna literatura :roll: jbg-a nisam mogla pročitat' sve knjige, a sad mi žao :roll: valjda nađem nekad vremena...

Uglavnom, čula sam sve pozitivne kritike, preporučena knjiga od strane kompetentnih ljudi, mada se slažem sa A kada kaže da se nijedno štivo o odgoju djeteta ne može u potpunosti uzeti kao relevantno :)
maybelline

#14 Re: "Slobodna deca Samerhila" - Odgoj djece...

Post by maybelline »

Vidim da je stara tema, ali cemo je osvjeziti malo :)

Evo i ja citam Samerhil i razmisljam o djeci i odgoju i cemu sve ne. I sama radim sa djecom i procitala sam mnoge knjige o odgoju i djeci i moram reci da se i sama slazem da djeci treba dati vise slobode i ukinuti neke stvari, ali isto tako mi neka pitanja u ovoj knjizi nisu bas jasna. Relativno mi je u redu ideja o tome da ce djeca sama odabrati (ili nece odabrati) nastavu, odlicno mi se svidja ideja o onim sastancima u kojima sudjeluju svi u skoli, ali kada govori o pojmu iskrenosti, eh tu malo ne znam sta bih rekla na ideju da je djetetu dozvoljeno da psuje koliko mu je volja i da se ohrabruje pusenje u 12 godini. Ne znam sta vi kazete na to, ali mislim da pristojnost i bonton ne iskljucuju iskrenost, te da se i to treba njegovati kod djeteta. Zatim, pusenje - suvisno je i spomenuti koliko to steti zdravlju, ali ako covjek vec odabere da ce pusiti, ne treba to kaznjavati ili puno mudrovati (pogotovo ako i roditelji tog djeteta puse. nema mi nista gluplje i gore nego kada takav jedan roditelj djetetu govori "Ako te vidim sa cigarom, razbit cu te" :roll: ), ali smatram da to dijete treba da proba kada je malo zrelije, dakle definitvno ne sa 12 ili manje. Ali eto, to je moj stav - sta vi kazete?
Post Reply