Slikarstvo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
kmirsad

#1 Slikarstvo

Post by kmirsad »

Ne znadoh naći pogodnu temu, pa otvorih novu... :-D
Naime , neki dan sam na televiziji gledao veoma zanimljivu dokumentarnu emisiju o jednom slikaru, mislim italijanskom i njegovoj slici koju su nazivali Popis stanovništva... znam samo da se zove nekako na B... kao Burhijera ili slično...
Da li neko zna ime slikara i ima li kakav lik na netu... :-D
Zox

#2 Re: Slikarstvo

Post by Zox »

Mislim da nije italijan, nego Breugel mladji. slika se zove "popis stanovnistva u betlehemu". mozda.
Missgreenn

#3 Re: Slikarstvo

Post by Missgreenn »

Ja se uopšte ne razumijem u slikarstvo, a mogu reći da sam zbog likovnog isplakala sve suze ovog svijeta. Ali sam odlučila da napišem nešto na ovu temu, samo zato što se divim ljudima koji znaju crtati i jako cijenim njihov dar.

Toliko od mene! :-)
kmirsad

#4 Re: Slikarstvo

Post by kmirsad »

@Zox, mnogo hvala, puno si mi pomogao... :-D
@Missgreennn, i slikarstvo je, kao mnogo drugoga, 99°% mukotrpan rad... tek onih 1% je dar... zato, ako te zanima, juriš na prodavnicu slikarskih materijala... to što su te nastavnici i profesori slikarstva natjerali na suze, ne znači ama baš ništa... obično su to promašeni i, izfrustrirani i neuspješni umjetnici... koliko su samo neshvačenih talenata, ti ljudi obeshrabrili upropastili... čast izuzecima... :-D
cvijetak

#5 Re: Slikarstvo

Post by cvijetak »

Nekako mi ova tema djeluje najprikladnije za moje pitanje. Da li neko zna gdje se u sarajevu moze nabaviti slikarski stafelaj, kolike su cijene.. jako bih voljela kupiti jedan za poklon, ali stvarno ne znam nista o njima..
kojeime

#6 Re: Slikarstvo

Post by kojeime »

Nekako mi ova tema djeluje najprikladnije za moje pitanje. Da li neko zna gdje se u sarajevu moze nabaviti slikarski stafelaj, kolike su cijene.. jako bih voljela kupiti jedan za poklon, ali stvarno ne znam nista o njima..

Galerija Paleta. Prodavnica Facta (ista ulica u kojoj je Paleta, kada od Palete krenes prema Skenderiji sa desne strane stepenicama dole). A bilo ih je i u OBI-ju. Cijene su od 80-ak KM pa navise zavisi od tipa, velicine itd... U OBIju su cini mi se bili malo jeftiniji ali ne znam sigurno.

A trebala bi malo na internetu procitati o stafelajima jer ima ih razlicitih velicina, tipova, itd. pa da ne kupis pogresan. Neupadljivo "Ispitaj" kakav bi stafelaj trebao onome kome kupujes jer ako kupis pogresan osoba kojoj ga kupujes moze na kraju da ga uopste ne koristi.

To je sta ja znam, sigurno neko zna bolje.
cvijetak

#7 Re: Slikarstvo

Post by cvijetak »

kojeime wrote:Nekako mi ova tema djeluje najprikladnije za moje pitanje. Da li neko zna gdje se u sarajevu moze nabaviti slikarski stafelaj, kolike su cijene.. jako bih voljela kupiti jedan za poklon, ali stvarno ne znam nista o njima..

Galerija Paleta. Prodavnica Facta (ista ulica u kojoj je Paleta, kada od Palete krenes prema Skenderiji sa desne strane stepenicama dole). A bilo ih je i u OBI-ju. Cijene su od 80-ak KM pa navise zavisi od tipa, velicine itd... U OBIju su cini mi se bili malo jeftiniji ali ne znam sigurno.

A trebala bi malo na internetu procitati o stafelajima jer ima ih razlicitih velicina, tipova, itd. pa da ne kupis pogresan. Neupadljivo "Ispitaj" kakav bi stafelaj trebao onome kome kupujes jer ako kupis pogresan osoba kojoj ga kupujes moze na kraju da ga uopste ne koristi.

To je sta ja znam, sigurno neko zna bolje.
hvala ti mnogo.. ocekivala sam mnogo vecu cijenu, raspitacu se :) LP
zlo zlo

#8 Re: Slikarstvo

Post by zlo zlo »

ja neznam ni jednog slikara da to kupljeno koristi :D

ovako se to radi
Image

znaci 3 dascice ti stolar izbusi rupe na jednakoj visini.. i zabijes ih na zid ovako ko na crtezu, imas 2 klina s kojima podesavas visinu i sirinu koja ti potrebna za sliku.. i jednu dascicu koju stavljas na klinove i na nju sliku :D
tako mos od ogromnih do malih slika radit i pravo je jeftino za napravit :D
kojeime

#9 Re: Slikarstvo

Post by kojeime »

A ako slika vani :)
zlo zlo

#10 Re: Slikarstvo

Post by zlo zlo »

sve isto..samo na garazu :lol:
Zox

#11 Re: Slikarstvo

Post by Zox »

Ja ipak koristim regularni stafelaj (mada sam ga prilagodio svojim potrebama). Ne bih mogao slikati uvijek pred istim zidom, ali hej, to sam samo ja!
cvijetak

#12 Re: Slikarstvo

Post by cvijetak »

..
Post Reply