Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Fortuna Bella kaze "U nasem jeziku se koristi jako mnogo stranih rijeci"
Sasvim normalno da se koriste strane rijeci u jeziku koji se danas govori u BiH jer su ostavljeni tragovi utjeceja zemalja i jezika koji su vladali Bosnom i Hercegovinom u zadnjih 2000 godina.
Ali reci ti meni koji je to NAS a koji je to VAS jezik?
Hajd' uh ne zachitavaj nego reci sta je polarizacija, eto ja priznajem da ne znam ali bar zato ne filozofiram sa necim sto nema veze sa postavljenim pitanjem
Polarizacija(lat. polarisatio) fiz. davanje ili primanje polariteta; polarizacija svjetlosti svojstvo koje dobija prirodna svjetlosna zraka prelamanjem, osobito kod tijela s dvostrukim prelamanjem (islandski kristal), koje se pokazuje u tome što se takva polarizirana zraka različito ponaša u različitim pravcima(za razliku od prirodne svjetlosti); svaka odbijena reflektirana svjetlost je polarizirana, što znači da se titranja takve svjetlosti vrše u određenoj ravnini, titrajnoj ravnini;
Izvor: Rječnik Stranih riječi Anić, Klaić, Domović
Obelisk(grčki obeliskos) u starom Egiptu; četverokutan, 15-20 m visok, obično iz jednog kamena isklesan kameni stup koji se pri vrhu sužava; svaki visoki spomenik koji se pri vrhu sužava.
praznina wrote:Obelisk(grčki obeliskos) u starom Egiptu; četverokutan, 15-20 m visok, obično iz jednog kamena isklesan kameni stup koji se pri vrhu sužava; svaki visoki spomenik koji se pri vrhu sužava.
A wrote:Polarizacija - osim naucnog termina koji je neko vec objasnio - u socijalnom smislu znaci izdvajanje drustva u odvojene grupe, tezenjem suprotnim polovima - dijeljenje drustva na siromasne i bogate, dijeljenje prema politickim opredjeljenjima, unutar odredjene grupe dijeljenje prema razlicitim interesima, itd.
atavisme, ako je iz francuske rijeci nastalo, onda je povratak nekih karekteristika koje su postojale u nasim predcima, ali se nisu dugo pojavile zbog pojma nemam ni ja cega, pa su se onda pojavile jope????
Da, da... rudimenti i atavizmi srecom ne pojavljuju se cesto
Ali se atavisticki, atavizam i atavizmi koriste i u drugom smislu a izasle su bas iz ovog korijena - pojava neceg iz proslosti, cesto kao primitivni signali, ideje... atavizmi politike, nacionalizma itd, itd
Pooll wrote:Da, da... rudimenti i atavizmi srecom ne pojavljuju se cesto
Ali se atavisticki, atavizam i atavizmi koriste i u drugom smislu a izasle su bas iz ovog korijena - pojava neceg iz proslosti, cesto kao primitivni signali, ideje... atavizmi politike, nacionalizma itd, itd