Preporučite fotoaparat

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Image
d2

Post by d2 »

savjetovao bih da mozda razmislis o kupovini polovnog aparata jer za tu lovu mozes dobiti jako jako dobru masinu

pogledaj malo na bihnet newsu. bih.rec.photography ljudi su tamo prijateljski nastrojeni i dace ti dobar savjet, mozda neko i prodaje nesto tamo s obzirom da se uglavnom radi o zaljubljenicima u fotografiju mislim da bi to moglo biti dobro mjesto za kupovinu
kekec

#4 Re: Preporučite fotoaparat

Post by kekec »

boki071 wrote:Do nekih 400 KM, da nije preglomazan, da slika dobro recimo sportske događaje(kretanja pod reflektorima) itd itd
Također ako vi koristite neki skuplji a smatrate da je dobar tuspasite se, ja cu pogledati koliko polovan kosta, to mi ne predstavlja neki veliki problem
Hvala :-D
Koliko se vidi iz tvog posta, tebi treba digitalna kamera- DK za fotografisanje sportskih motiva, u prvom redu. Specificnost slikanja tih motiva je velika udaljenost objekta, pokretljivost objekta i cesto nedostatak dovoljno svijetla za registrovanje detalja (sjenka kod reflektora), Znaci DK mora imati takve osobine, koje ce moci u konacnici dati dobru fotografiju. Da bi se ispunili uslovi, potrebno je da DK ima:
- dovoljan zum, min 4x
- mogucnost kratke ekspozicije
- stabilizacija slike
- dobar raspon blende
- vecu osjetljivost senzora sa potrebnim kvalitetom

Kada sve ove osobine ubacis kao uslovu "search motor", uz cijenu max 500 KM, dobijas oko 35 DK koje bi mogle ispuniti tvoje zahtjeve.
E, da ne bih sve ispisivao, navesti cu nekoliko DK:
- Canon: PowerShot A720 IS
- Fujifilm FinePix S5700
- Olympus SP-510 Ultra Zoom
- Panasonic Lumix DMC-LZ5, -LZ6, -LZ7
- Sony DSC-H3 itd.
E sada ovdje je problem sto motor izbacuje i one DK koji zadovoljavaju i samo jednu trazenu osobinu, npr. zum, a druge osobine ne odgovaraju.

Ja licno bih ti preporucio (u okviru navedene cijene):
- Canon PowerShot A560/570 IS, zum 4X, raspon blende 2,6-5,5, dobru osjetljivost ISO 80-1600, min ekspozicija 1/2000 sek, senzor je uobicajene velicine 1/2,5", ima slabiji blic (do 3,5 m). Model 570 IS ima stabilizator slike.
- Olympus SP-510 Ultra Zoom, zum 10x (moguca kromatska aberacija), ostalo OK.
- Panasonic Lumix DMC-LZ7, zum 6x, ostalo OK
- Panasonic Lumix DMC-TZ3, zum 10x, ostalo OK
- Sony CyberShot DSC-H3, 10xzum, ostalo OK

Ako mozes platiti vise ili naci polovan, onda bih jos dodao:
- Panasonic Lumix DMC-FZ18,
- Panasonic Lumix DMC-FZ8
- Fujifilm FinePix F30 (ili F20), njega ne mogu zaobici. Istina zum mu je "samo" 3x, ali ga druge, vrlo dobre karakteristike postavljaju u red jako dobrih DK.

Valjda ce ti ovo malo pomoci. Ti razmisli, pregledaj i odluci. :)
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Izaberi neki od bjesnijih modela Canon ili Nikon.Oni ipak spadaju u malo bolje od ostalih. Lično koristim HP R617 sa 5X zoomom i zadovoljan sam ali mu fali stabilizacija.
trinaesti

Post by trinaesti »

dodaj jos 400 i kupi Sony H9
Brunello

Post by Brunello »

evo recimo ovaj, imam ga vec par mjeseci i nije da sam zadovoljan nego stvarno prezadovoljan. slike su "mrak"...
http://www.weltbild.ch/artikel.php?WEA= ... 9ac1a8e896
roki

Post by roki »

boki,postavio si dobre uslove sto se tice osobina fotoaparata.na prvoj slici je dosta suma.znaci pri vecim ISO osjetljivostima(citaj oblacnom vremenu,i gobalno pri tamnim uslovima slikanja) javlja ti se problem sa kvalitetom slike.Druga stvar na slici je zamucenost nekih djelova tijela fudbalera(citaj noge) koji se brzo krecu.Na aparatu bi(onako laicki) trebao imati barem opciju slikanja SPORT.
Neko je gore napisao poduzi i jako dobar post sa preporukama koje bi ispunjavale tvoje zahtjeve.
Sto se tice odabira marke fotoaparata preporuka Canon ili Olypmus.
evo jedna fotka uslikana starijim modelom OLYMPUSA SA "samo" 3MP

http://www.comparestoreprices.co.uk/dig ... c720uz.asp

Image
black

Post by black »

evo imas na market.ba

Image

FUJI FINEPIX S5000

250KM
Fiore

Post by Fiore »

nostalgicar wrote:Image

Imas jos modela sa vise pixela za 400km., mada je i ovaj extra., ja imam takodje SONY uzeo prije nesto vise od 3 godine ., extra me slusa.. :D
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

čuj Baotić ima svoju stranicu
kekec

Post by kekec »

boki071 wrote: za nekih 150 eura mogu dobiti Canon EOS 300
ili Canon Eos 1000F sa speedlite 300EZ

za 170 eura mogu kupiti ovo i to novo

Olympus SP-510
Da li je ovaj olympus najbolje rješenje????
Ja bih se odlucio za EOS 300. Neosporan kvalitet, pretpostavka da je polovan ali ispravan.

EOS 1000F je analogni foto aparat, koristi film. ( :?)

SP-510UZ nije najbolje, a jeste dobro rjesenje, sa mogucim problemima u kvalitetu fotografije
(moguca kromatska abetacija, losiji kvalitet detalja iduci od sredine prema uglovima fotografije, ...), laksi je, a i nov.

Uporedi fotografije:
Olympus SP510UZ: http://www.steves-digicams.com/2007_rev ... 100036.jpg
Canon EOS300: http://www.steves-digicams.com/2003_rev ... W_0231.jpg
ploska

Post by ploska »

Ma Canon je zakon,imam i ja sony w30 7.2mp ,dobar je ,ali canon je bollji nema sta...
VR6

Post by VR6 »

boki071 wrote:još ovaj uz canona nudi gomilu neke opreme... ali je nekako preglomazan...

olympus mi je baš tako manji i pogodniji za nošenje... ne znam prije da bih se za njega odlučio

hvala na savjetima i javim se još :D
Canon EOS 300 je aparat sa filmom, isto kao i 1000F. Jedino Canon 300D (D - Digital) je digitalni fotoaparat, ako njega mozes dobiti sa objektivom za te pare, definitivno je najbolji sto se tice kvalitete fotografija i ovi ispod se gotovo i ne mogu mjeriti sa njim. 300D je digitalni SLR, polu profi aparat...

Najbolje ti je kad nadjes digitalac koji ti se svidja, naci testove na netu. Najvaznije ti je da pogledas kakvu kvalitetu slike imaju pri visim ISO vrijednostima, ja imam Canon S3 i npr. slike uradjene na ISO 800 su gotovo neiskoristive. Veca ISO vrijednost je mogucnost primanja vise svjetla u kracem vremenu. Znaci ako imas iskoristiv visok ISO, moci ces i pri manje svjetla napraviti dobru sliku, koja nije mutna. Sony, Olympus, Canon, Nikon, Fuji, svejedno je kad su upitanju ti mali - tzv. kompaktni digitalci. Svi imaju dobrih i manje dobrih modela, tako treba gledati konkretnu seriju.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Post Reply