POZORISTA - druga strana medalje
Moderator: Chloe
-
taksimetar
#1 POZORISTA - druga strana medalje
Jutros slusam na radiju, pocinje nova sezona u Bosanskom narodnom pozoristu, spremaju neku novu predstavu, pa nabrojase glumce itd.
Tu vijest povezah sa onim dogadjajima u Mostaru...pozorista im niko ne ferma, gase se, pa zakljucih kako je u Zenici mnogo bolja situacija po tom pitanju, mada glumci ni ovdje nisu zadovoljni.
Pa onda u nastavku razmisljam opcenito o problemu BH glumista, pa onda neizbjezno dodjoh i do razmisljanja o SVEUKUPNOJ SVRSISHODNOSTI BH pozorista, pa tako dodjoh i do neizbjeznog i neugodnog pitanja:
KOME TO JOS TREBA ?!
Da se razumijemo, ja jos uvijek volim otici u pozoriste, ali moram priznati da, bar ovdje u Zenici, ne pamtim kad sam gledao dobru predstavu.
Cast izuzecima, ali glumacka ekipa je uglavnom bazirana na amaterima-samoproglasenim profesionalcima koji (cast izuzecima) nisu brate neki glumci.
Neki od njih su cak veoma iritantno losi, ali nema nijedne predstave bez njih, jer su oni na platnom spisku pozorista.
E da - place. Predpostavljam place glumaca su vjerovatno male (kao i svima drugima) ali, opet, sa druge strane mislim da, kolike god da jesu, jesu velike za onaj posao.
Pa oni, zaboga imaju samo nekoliko predstava godisnje.
Koje, uz to, gleda sve manji broj ljudi.
Ponovo kazem - cast izuzecima, ima par predstava koje nisu lose, ali i one su posjecene samo na premijeri.
Doista - sta je SMISAO ovakvog teatra ?
Ne znam je li mu to smisao, ali nus-efekat sigurno jeste - postojanje ovakvih profesionalnih pozorista samo ONEMOGUCAVA gostovanje onih predstava koje zaista treba vidjeti.
(ali omogucava, zato, tezgarenje reditelja. Je li neko rekao - Gojer?!)
Zapravo terba pogledati istini u oci - BH trziste je premalo za ovoliki broj profesionalnih pozorista. Trebalo bi razmisliti o njihovom smanjivanju uz istovremeno jacanje onih pozorista koja MORAJU POSTOJATI.
Zar nije steta da, jos uvijek fantasticna, zgrada narodnog pozorista u Zenici uglavnom zvrlji prazna. Cak i u vrijeme predstava!!!
A, sa druge strane, vrhunske Kupusoviceve predstave gledaju samo Sarajlije!
Zasto se ne bi cio taj "pozorisni sistem" redefinisao u smislu jacanja par vrhunskih pozorista koje ce pripremati vrhunske predstave sa unaprijed planiranim tajmingom gostovanja u drugim gradovima.
A istovremeno jacati AMATERIZAM, onako kakav je amaterizam po svojoj definiciji - volonterski.
Uostalom, neka mi neko nabroji - imamo li mi uopce pozorisni amaterizam? Zna li neko za neku aktivnu pozorisnu amatersku trupu?
Ja imam osjecaj da svako ko zeli da glumi - ide odmah u profesionalce, jer mu uz ovaj, jednako "decentralizovan" obrazovni sistem, nije nikakav problem da po "ubrzanoj proceduri" dobije diplomu profesionalnog glumca (je li neko pomenuo Mostar!)
I da zavrsim, stotine ljudi cami na birou ili gube posao jere je recesija i jer NEMA POSLA.
Kad ce neko pozoriste priznati to isto - NEMA PUBLIKE, dakle nemamo posla.
Ali jok, glumci vrse zamjenu teza pa od odsustva budzetskog finansiranja prave, ovaj put ponajbolje, predstave sa obaveznom jadikovkom kako se ovdje SVJESNO UNISTAVA UMJETNOST.
I niko da se zapita - trebaju li nam ovakva i ovoliko profesionalnih pozorista.
Tu vijest povezah sa onim dogadjajima u Mostaru...pozorista im niko ne ferma, gase se, pa zakljucih kako je u Zenici mnogo bolja situacija po tom pitanju, mada glumci ni ovdje nisu zadovoljni.
Pa onda u nastavku razmisljam opcenito o problemu BH glumista, pa onda neizbjezno dodjoh i do razmisljanja o SVEUKUPNOJ SVRSISHODNOSTI BH pozorista, pa tako dodjoh i do neizbjeznog i neugodnog pitanja:
KOME TO JOS TREBA ?!
Da se razumijemo, ja jos uvijek volim otici u pozoriste, ali moram priznati da, bar ovdje u Zenici, ne pamtim kad sam gledao dobru predstavu.
Cast izuzecima, ali glumacka ekipa je uglavnom bazirana na amaterima-samoproglasenim profesionalcima koji (cast izuzecima) nisu brate neki glumci.
Neki od njih su cak veoma iritantno losi, ali nema nijedne predstave bez njih, jer su oni na platnom spisku pozorista.
E da - place. Predpostavljam place glumaca su vjerovatno male (kao i svima drugima) ali, opet, sa druge strane mislim da, kolike god da jesu, jesu velike za onaj posao.
Pa oni, zaboga imaju samo nekoliko predstava godisnje.
Koje, uz to, gleda sve manji broj ljudi.
Ponovo kazem - cast izuzecima, ima par predstava koje nisu lose, ali i one su posjecene samo na premijeri.
Doista - sta je SMISAO ovakvog teatra ?
Ne znam je li mu to smisao, ali nus-efekat sigurno jeste - postojanje ovakvih profesionalnih pozorista samo ONEMOGUCAVA gostovanje onih predstava koje zaista treba vidjeti.
(ali omogucava, zato, tezgarenje reditelja. Je li neko rekao - Gojer?!)
Zapravo terba pogledati istini u oci - BH trziste je premalo za ovoliki broj profesionalnih pozorista. Trebalo bi razmisliti o njihovom smanjivanju uz istovremeno jacanje onih pozorista koja MORAJU POSTOJATI.
Zar nije steta da, jos uvijek fantasticna, zgrada narodnog pozorista u Zenici uglavnom zvrlji prazna. Cak i u vrijeme predstava!!!
A, sa druge strane, vrhunske Kupusoviceve predstave gledaju samo Sarajlije!
Zasto se ne bi cio taj "pozorisni sistem" redefinisao u smislu jacanja par vrhunskih pozorista koje ce pripremati vrhunske predstave sa unaprijed planiranim tajmingom gostovanja u drugim gradovima.
A istovremeno jacati AMATERIZAM, onako kakav je amaterizam po svojoj definiciji - volonterski.
Uostalom, neka mi neko nabroji - imamo li mi uopce pozorisni amaterizam? Zna li neko za neku aktivnu pozorisnu amatersku trupu?
Ja imam osjecaj da svako ko zeli da glumi - ide odmah u profesionalce, jer mu uz ovaj, jednako "decentralizovan" obrazovni sistem, nije nikakav problem da po "ubrzanoj proceduri" dobije diplomu profesionalnog glumca (je li neko pomenuo Mostar!)
I da zavrsim, stotine ljudi cami na birou ili gube posao jere je recesija i jer NEMA POSLA.
Kad ce neko pozoriste priznati to isto - NEMA PUBLIKE, dakle nemamo posla.
Ali jok, glumci vrse zamjenu teza pa od odsustva budzetskog finansiranja prave, ovaj put ponajbolje, predstave sa obaveznom jadikovkom kako se ovdje SVJESNO UNISTAVA UMJETNOST.
I niko da se zapita - trebaju li nam ovakva i ovoliko profesionalnih pozorista.
-
lucius
#2 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Ja samo ne kontam zašto se bilo kome pozorištu treba davati pare iz budžeta?
Ako valjaju neka sami sebi zarade pa budu održivi. Jer ako se njima treba davati što onda ne i granapima i bilo kojoj drugoj firmi ili fabrici ili uslužnoj djelatnosti?
Ako valjaju neka sami sebi zarade pa budu održivi. Jer ako se njima treba davati što onda ne i granapima i bilo kojoj drugoj firmi ili fabrici ili uslužnoj djelatnosti?
-
taksimetar
#3 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Nisi u pravu, VRHUNSKA UMJETNOST se mora poticatu budzetskim parama, prepustis li sve trzistu u pozoristu bi mogao dobiti i koridu!lucius wrote:Ja samo ne kontam zašto se bilo kome pozorištu treba davati pare iz budžeta?
Ali, bas zato, treba razmisliti moze li se stvarati VRHUNSKA umjetnost sa ovakvim kvantitetom bez kvaliteta. Pogotovo u situaciji ekonomskog siromastva.
Luksuz je imati profesionalno pozoriste u svakoj kasabi.
-
Zemunica
#4 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Čini li mi se ili neko upita da li uopće postoji neka aktivna amaterska skupina? O, da!
''TOTAL'' Visoko, ''Neretva'' Konjic, ''Male stvari'' Trebinje, ''Yildiz'' Goražde, ''Fedra'' Bugojno, ''Alter Art'' Travnik... ... ...
Nisam sigurna za statuse pozorišta iz Mostara, Prijedora, Viteza, Tuzle...
I to svakako nije sve, ovo je samo nekoliko grupa kojih sam se mogla sjetiti. Postoje i festivali amaterskog pozorišta u Konjicu, Bugojnu, Trebinju, Brčkom, Laktašima itd itd.
Eh sad, neko, opet, spomenu Kupusovića. O ukusima se ne raspravlja, ali sumnjam da će neko od ukusa pohvaliti neku Kupusovićevu komercijalnu srcedrapajuću blju****nu. Vjerujem da ima kvalitetnih predstava i u zeničkom pozorištu, a to što dvorana zjapi prazna, to pripiši provincijskom mentalitetu (no hard feelings, i sama sam iz provincije), nedostatku predmeta dramska/pozorišna kultura u srednjoj školi, nižem standardu pa i manjem broju stanovnika. Ok, ovo posljednje lupam, ali eto.

''TOTAL'' Visoko, ''Neretva'' Konjic, ''Male stvari'' Trebinje, ''Yildiz'' Goražde, ''Fedra'' Bugojno, ''Alter Art'' Travnik... ... ...
I to svakako nije sve, ovo je samo nekoliko grupa kojih sam se mogla sjetiti. Postoje i festivali amaterskog pozorišta u Konjicu, Bugojnu, Trebinju, Brčkom, Laktašima itd itd.
Eh sad, neko, opet, spomenu Kupusovića. O ukusima se ne raspravlja, ali sumnjam da će neko od ukusa pohvaliti neku Kupusovićevu komercijalnu srcedrapajuću blju****nu. Vjerujem da ima kvalitetnih predstava i u zeničkom pozorištu, a to što dvorana zjapi prazna, to pripiši provincijskom mentalitetu (no hard feelings, i sama sam iz provincije), nedostatku predmeta dramska/pozorišna kultura u srednjoj školi, nižem standardu pa i manjem broju stanovnika. Ok, ovo posljednje lupam, ali eto.
- saso mange
#5 Re: POZORISTA - druga strana medalje
ne idem cesto na predstave ali ono sto sam isao fakat sam gledao s uzivanjem, mislim da su nasi glumci profesionalci kad je u pitanju njihov posao
-
taksimetar
#6 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Ma nisi u pravu.Zemunica wrote:Čini li mi se ili neko upita da li uopće postoji neka aktivna amaterska skupina? O, da!
Eh sad, neko, opet, spomenu Kupusovića. O ukusima se ne raspravlja, ali sumnjam da će neko od ukusa pohvaliti neku Kupusovićevu komercijalnu srcedrapajuću blju****nu. Vjerujem da ima kvalitetnih predstava i u zeničkom pozorištu, a to što dvorana zjapi prazna, to pripiši provincijskom mentalitetu (no hard feelings, i sama sam iz provincije), nedostatku predmeta dramska/pozorišna kultura u srednjoj školi, nižem standardu pa i manjem broju stanovnika. Ok, ovo posljednje lupam, ali eto.![]()
I ne znam kako da ti dokazem da ja, naprimjer, nisam provincijalac u smislu pozorisne kulture, ali da probam ovako - ja se jos uvijek zivo sjecam nekih GOSTUJUCIH predstava u zenickom pozoristu i bas zbog toga sam rekao ovo sto sam rekao - tek kad vidis PRAVU predstavu shvatis koji je amaterizam ovo sto se pravi "vlastitim snagama", BEZ IKAKVE POTREBE!
I da ne budem potpuno okrutan, ima ovdje i nekoliko zaista dobrih glumaca, ali njihovo "mjesanje" sa ostalim amaterima u istoj predstavi jos vise naglasava ovaj problem o kojem govorim. Superiornu glumu Harisa Burine u predstavi "Umisljeni bolesnik" moglo je pratiti samo nekoliko prekaljenih (naravno-starijih) glumaca, a ostali su svojim amaterskim sposobnostima samo naglasavali njihovu superiornost. Ali to sve skupa strasno kvari cijelu predstavu.
Zato i govorim ovo sto govorim - tih nekoliko dobrih glumaca u zenickom pozoristu nije dovoljno za PROFESIONALNI TEATAR, vec bi pravi potez bio pokupiti najbolje iz nekoliko provincijskih pozorista i napraviti trupu odabranih, dobro motiviranih i dobro iskoristenih glumaca.
I na stranu umjetnicki kvalitet, mi jednostavno ne mozemo MATERIJALNO podnijeti luksuz da na svakih 50 000 imamo jedno profesionalno pozoriste.
-
Zemunica
#7 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Slažem se s tobom da je previše po profesionalno pozorište na svakih 50 000 stanovnika. Ipak, ako već postoji takvo pozorište, zapravo, ako postoji ikakvo pozorište, treba da ima podsticaj iz budžeta, čak i amaterska pozorišta. Ljudi iz provincije nisu u mogućnosti svako malo ići do prvog većeg grada gdje postoji pozorište da bi pogledali predstavu. Uzmi za primjer srednjoškolce koje interesuje pozoriše, a nit vozačke dozvole, nit vozila. Znam dok sam ja bila srednjoškolka, znalo se: jednom u godini se ide u pozorište sa školom, jednom se ide porodično, i to ti je sve. Srećom, u mojoj čaršijici postoji amatersko pozorište, pa bi mi godišnji saldo iznosio 4 komada.
Da pokušam još malo opravdati svoj stav o budžetskim sredstvima: znam kakav je status ovog pomenutog pozorišta iz moje čaršijice, podstanari u zgradi kina. Za svako izvođenje treba da se plati sala, struja, grijanje, čišćenje. Od čega? Karata? Premijera 5KM, svaka repriza 3KM, još uzmi u obzir broj stanovnika i procenat zainteresovanih za pozoriše. 
Ne znam koliko si amaterskih predstava pogledao (sad ćeš reći da samo i gledaš takve), ali po mom mišljenju nisu uopće loše. Vidi se da se radi s ljubavlju, još kad dodaš rad i talenat, e, to onda već bude nešto.
Ne znam koliko si amaterskih predstava pogledao (sad ćeš reći da samo i gledaš takve), ali po mom mišljenju nisu uopće loše. Vidi se da se radi s ljubavlju, još kad dodaš rad i talenat, e, to onda već bude nešto.
-
taksimetar
#8 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Spominjes amaterizam i ja ti moram reci - GDJE ME NADJE!
Ja sam se preko deset godina aktivno bavio amaterskom glumom.
I samo cu ti reci ovo - kao amateri smo bili toliko trazeni i uspjesni da je moralo doci do neizbjeznog komentara u ondasnjim novinama - "amateri bolji od profesionalaca!"
Nazalost, taj kompliment je bio i pocetak kraja dramskog amaterizma u Zenici!
(o detaljima ovog "ubijanja" amaterizma cu mozda u nekom narednom postu).
Ali sad moram naglasiti sljedece - to licno iskustvo nije uopce povod ovome sto sada pisem. Ja jednostavno PREVISE volim pozoriste da bi mi cilj bio da se ta umjetnost unisti.
Ako me dobro pratis, ja zelim zapravo reci sljedece - Pozoriste(Teatar) unistavaju nepotrebna pozorista(teatri) !
Naravno, prva rijec (sa velikim slovom) se odnosi na djelatnost.
Upravo zbog nekih VELIKIH predstava koje sam imao srece gledati u mladosti ja naprosto ne mogu biti tolerantan prema ovome sto nam se danas nudi. Potpuno sam uvjeren da bi isto tako razmisljala i ova nova publika (kojoj je ovo sto se danas radi dobro), da su imali prilike gledati briljantne predstave kakve sam ja naprimjer gledao. Pa ja ti i dan danas u mislima "pregledam" briljantnu predstavu KASPAR njemackog reditelja Roberta Chulija koju sam prije dvadesetak godina gledao u zenickom pozoristu!
I, zapravo, sva ova prica o "ubijanju pozorista" ima i svoju drugu stranu: ovdje se desava i nesto sto bi se moglo nazvati "suicid pozorista". Jedini argument ovih pozorista je da konkretna sredina MORA IMATI SVOJE POZORISTE!
I prije par dana vidim na TV jednu gospodju - glumicu iz mostarskog pozorsta koja kuka o sudbini svog pozorista...a ja tu gospodju glumicu vidim prvi put u zivotu!
Jednostavno - ja ne zivim u NJENOM gradu, a ona je svu svoju glumacku karijeru ostvarila u SVOM gradu.
Pa danas i dobri mesari steknu regionalnu popularnost, kamo li glumci!
Ne, ne, ne... nedopustivo je reci da je iskljucivi krivac za krizu pozorista "nedoraslost sredine", odnosno - nedostatak novca. Namjerno kazem "odnosno" jer da narod silno zeli svoje pozoriste, kao sto zeli plate i penzije, natjerao bi politicare da pronadju pare za pozoriste.
Naravno, ne treba previse podilaziti niti tom narodu, da se ovaj narod pita sve bi se ovo pretvorilo u jedan krkanluk (sto, uostalom, i jeste), ali i ovdje dolazimo do zakljucka da je sredina negdje izmedju: pozorista nam trebaju, ali ne svugdje i ne svakakva.
Ja sam se preko deset godina aktivno bavio amaterskom glumom.
I samo cu ti reci ovo - kao amateri smo bili toliko trazeni i uspjesni da je moralo doci do neizbjeznog komentara u ondasnjim novinama - "amateri bolji od profesionalaca!"
Nazalost, taj kompliment je bio i pocetak kraja dramskog amaterizma u Zenici!
(o detaljima ovog "ubijanja" amaterizma cu mozda u nekom narednom postu).
Ali sad moram naglasiti sljedece - to licno iskustvo nije uopce povod ovome sto sada pisem. Ja jednostavno PREVISE volim pozoriste da bi mi cilj bio da se ta umjetnost unisti.
Ako me dobro pratis, ja zelim zapravo reci sljedece - Pozoriste(Teatar) unistavaju nepotrebna pozorista(teatri) !
Naravno, prva rijec (sa velikim slovom) se odnosi na djelatnost.
Upravo zbog nekih VELIKIH predstava koje sam imao srece gledati u mladosti ja naprosto ne mogu biti tolerantan prema ovome sto nam se danas nudi. Potpuno sam uvjeren da bi isto tako razmisljala i ova nova publika (kojoj je ovo sto se danas radi dobro), da su imali prilike gledati briljantne predstave kakve sam ja naprimjer gledao. Pa ja ti i dan danas u mislima "pregledam" briljantnu predstavu KASPAR njemackog reditelja Roberta Chulija koju sam prije dvadesetak godina gledao u zenickom pozoristu!
I, zapravo, sva ova prica o "ubijanju pozorista" ima i svoju drugu stranu: ovdje se desava i nesto sto bi se moglo nazvati "suicid pozorista". Jedini argument ovih pozorista je da konkretna sredina MORA IMATI SVOJE POZORISTE!
I prije par dana vidim na TV jednu gospodju - glumicu iz mostarskog pozorsta koja kuka o sudbini svog pozorista...a ja tu gospodju glumicu vidim prvi put u zivotu!
Jednostavno - ja ne zivim u NJENOM gradu, a ona je svu svoju glumacku karijeru ostvarila u SVOM gradu.
Pa danas i dobri mesari steknu regionalnu popularnost, kamo li glumci!
Ne, ne, ne... nedopustivo je reci da je iskljucivi krivac za krizu pozorista "nedoraslost sredine", odnosno - nedostatak novca. Namjerno kazem "odnosno" jer da narod silno zeli svoje pozoriste, kao sto zeli plate i penzije, natjerao bi politicare da pronadju pare za pozoriste.
Naravno, ne treba previse podilaziti niti tom narodu, da se ovaj narod pita sve bi se ovo pretvorilo u jedan krkanluk (sto, uostalom, i jeste), ali i ovdje dolazimo do zakljucka da je sredina negdje izmedju: pozorista nam trebaju, ali ne svugdje i ne svakakva.
- petunija
#9 Re: POZORISTA - druga strana medalje
Meni je mnogo tužno
bilo čuti vijest da se ugasilo Mostarsko pozorište, kao što je tužna i ova tema. Zašto gasiti pozorište, ako smo već počašćeni time da imamo adekvatnu zgradu za tu namjenu? Mislim da smo za ovo najviše sami krivi, imamo vrlo loš odnos prema umjetnosti uopšte. Zašto je problem da se u gradovima, koja već imaju pozorište, organizuju dnevne predstave za učenike ili čak dječicu u vrtićima, naravno predstavu prilagoditi urastu djece? Ovdje ne mislim djeci prikazivati Anu Karenjinu ili Zločin i kazna, ali postoje baleti ili mjuzikli koje bi oni sigurno rado pogledali. Time dobivamo višestruku korist: djeca se od malih nogu uče kulturi i stiču naviku odlaska u pozorište. S druge strane to bi omogućilo glumcima da češće imaju predstave, pa bi i njihova gluma bila na većem nivou. Umjesto da gasimo pozorišta, ja dajem svoj glas promjeni našeg odnosa prema toj vrsti umjetnosti, a mislim da to uopšte nije teško ili neizvodivo.
-
Robben
#10 Re: POZORISTA - druga strana medalje
petunija potpuno si upravu. Da smo normalna država u obrazovanje bi se uvela obavezna učenička posjeta pozorištu. Sramota je da mladi uopšte ni ne znaju za vrhunske predstave koje se prikazuju u našim pozorištima, srozali smo se na samo dno, tonemo još dublje, djeca nam tonu u turbo folk furkama. Ipak ima nade, ima još kulturne raje u ovom gradu, posjećujem naša pozorišta barem 2-3 puta mjesečno i vjerujte da su naši glumci profesionalci i da ovom poslu prilaze sa mnogo pažnje, treba to podržati, jer ne daj Bože, ako se ovako nastavi, mogli bi doživjeti sudbinu Mostaraca... 
- kockica_kockica
#11 Re: POZORISTA - druga strana medalje
"imaju veliku platu pa oni samo nekoliko predstava godisnje imaju"...
Za jednu predstavu ti isti glumci trebaju odvojiti minimalno 8 sati svaki dan da uvjezbavaju istu... Nije jednostavno nauciti tekst, kretnje, svaku sitnicu koja daje zivot jednoj pozorisnoj predstavi... Neko ko se kao bavio amaterskom glumom bi to trebao znati... Predstava je produkt jednog mukotrpnog rada, zalaganja i odricanja...
Nasi glumci su na rubu siromastva, pa snimaju serije, filmove, reklame, itd da bi prezivjeli... i kad bi se glumci financirali iz budzeta mozda bi imali vise predstava, kvalitetniju scenu, bolje koreografe, scenariste, itd... Najlakse je kritizirati tudji rad.... Mozda da ipak budemo malo manje kriticni prema njima... Oni rade s onim sto imaju....
"svaka kasaba ne mora imati pozoriste"
Ovo je tacno... Pozoriste bi brate mili svela na par gradova u BiH.. Time bi se smanjili troskovi, a dobilo na kvaliteti...
Primitivizam je uzeo maha... Ovdje je cool otici na koridu a totalno out otici pogledati neku pozorisnu predstavu.. KAzu svako prema svom ukusu.. Ja se pitam gdje nam je nestao ukus...
Za jednu predstavu ti isti glumci trebaju odvojiti minimalno 8 sati svaki dan da uvjezbavaju istu... Nije jednostavno nauciti tekst, kretnje, svaku sitnicu koja daje zivot jednoj pozorisnoj predstavi... Neko ko se kao bavio amaterskom glumom bi to trebao znati... Predstava je produkt jednog mukotrpnog rada, zalaganja i odricanja...
Nasi glumci su na rubu siromastva, pa snimaju serije, filmove, reklame, itd da bi prezivjeli... i kad bi se glumci financirali iz budzeta mozda bi imali vise predstava, kvalitetniju scenu, bolje koreografe, scenariste, itd... Najlakse je kritizirati tudji rad.... Mozda da ipak budemo malo manje kriticni prema njima... Oni rade s onim sto imaju....
"svaka kasaba ne mora imati pozoriste"
Ovo je tacno... Pozoriste bi brate mili svela na par gradova u BiH.. Time bi se smanjili troskovi, a dobilo na kvaliteti...
Primitivizam je uzeo maha... Ovdje je cool otici na koridu a totalno out otici pogledati neku pozorisnu predstavu.. KAzu svako prema svom ukusu.. Ja se pitam gdje nam je nestao ukus...
-
zonbirile
#12 Re: POZORISTA - druga strana medalje
mislim da su amerikanci kao u svemu pokazali racionalnost i smisao za logiku,koju su prihvatili i drugi,Kanada,Australija.Koncept je jednostavan,imaš Pozorište/trupu,vježbaš,probaš,ali koristiš racionalni prostor koji plačaš.Predstave održavaš u javnim,višenamjenskim dvoranama i naplačuješ ulaz.Postavlja se pitanje ,da li baš potreban znak jednakosti između Pozorišta i zgrade Pozorišta,kao takve.Mnoge svjetske grupe nemaju matičnu kuću u smislu našeg Pozorišta ,a vrhunski su glumci i pune dvorane širom svijeta.Meni su smiješne postavke nekih,da nema pozorišta,ako nema zgrade na Obali-nonsens,jednostavno svjetska praksa ih demantuje.
- ljubav_aha
#13 Re: POZORISTA - druga strana medalje
umjetnost se u mnogim zemljma u svijetu bori samostalno,znaci ne ovisi o budzetu drzave ,bez obzira ne eknomsku situacijutaksimetar wrote:Nisi u pravu, VRHUNSKA UMJETNOST se mora poticatu budzetskim parama, prepustis li sve trzistu u pozoristu bi mogao dobiti i koridu!lucius wrote:Ja samo ne kontam zašto se bilo kome pozorištu treba davati pare iz budžeta?
Ali, bas zato, treba razmisliti moze li se stvarati VRHUNSKA umjetnost sa ovakvim kvantitetom bez kvaliteta. Pogotovo u situaciji ekonomskog siromastva.
Luksuz je imati profesionalno pozoriste u svakoj kasabi.
mnogi umjetnici ,narocito amateri,imaju posao,zato ,taksimetar,ako si ti jedna od njih,nije fazon da se hranis tudjim platama
kad znas da moras zaraditi,imas bolji radni elan