Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Originalni naslov je Love Thy Neighbor.
Knjiga je prevedena na nas. Na netu sam uspijevao naci samo neke dijelove te knjige ali ne i cijelu knjigu. Trazio sam je i po knjizarama i po sajmovima ali bezuspjesno. Da li neko zna gdje bi se mogla naci ova knjiga na nasem jeziku?
Hvala unaprijed
Pozdav
nije tema, ali ne mogu se oteti dojmu da covjek, ni nakon toliko vijekova i vijekova nije naucio da je sreca njegovog bliznjeg i njegova licna sreca i obratno
To su samo dijelovi knjige, sastavljeni od feljtona koje su objavljivale e-novine, upravo ovo sam prosle godine procitao i zainteresovao se za knjigu Ali svakako hvala na pomoci!
NeTko_Iz_Masse wrote:I ja juce procit'o na stranici e-novine.com "Kosturi koji govore" i bas bi volio procitat knjigu!!!!
Pa eto ako neko zna ... rek'o sam jaranu koji je trenutno u BiH (Sarajevu) da potrazi, mada sumnjam ...
Ali evo ako ovo pomaze - stranica pisca/novinara Peter Maass-a na kojoj pise da se nase izdanje knjige moze narucit kod izdavaca u BiH ...
I onda nakon par minuta ubjedivanja da je taj broj stvarno na Peter Maass-ovoj stranici registrovan kao izdavac knjige u BiH, teta kaze da sacekam da provjeri Pusti mi onu muziku iz Super Mario Bros u uho i nakon par min. nakon sto je provjerila sa kolegicom - kaze da je bilo tih knjiga ... jednom ... ali da ih vise nema!!!
Da li ih imaju u knjizarama u Sarajevu, teta kaze da "nemaju tu informaciju"
S tim da u ovom pdf dokumentu gore pise da je knjiga kod nas izdata 1998 u 500 primjeraka, ja oficijalno prelazim na narudzbu knjige na engleskom!
Stari trazio Sarajevo i Mostar prebr'o dok nije na facu naletio u knjizari koji zna o cemu se radi. Knjiga jeste izasla u 500 primjeraka ali je nakon kratkog vremena povucena iz prodaje!!!!
Navodno da "nekom" ne odgovara da Peter Maass, strani novinar, jasno i glasno govori ko, sta, kako, gdje ...
On je orginalno pisao na engleskom tako da ne vjerujem da ce ista losija biti ako je kupim na engleskom!
Stari trazio Sarajevo i Mostar prebr'o dok nije na facu naletio u knjizari koji zna o cemu se radi. Knjiga jeste izasla u 500 primjeraka ali je nakon kratkog vremena povucena iz prodaje!!!!
Navodno da "nekom" ne odgovara da Peter Maass, strani novinar, jasno i glasno govori ko, sta, kako, gdje ...
On je orginalno pisao na engleskom tako da ne vjerujem da ce ista losija biti ako je kupim na engleskom!
Eto ako koga jos uvijek interesuje ...
Vozdrica
Volio bih je imati na nasem pa makar i kopiranu verziju, ali ako je ne nadjem ni tako onda mi ne preostaje nista drugo nego engleska verzija.
he is talking also about systematic rape, englezi su silovali amerikance during revolutionary war, rijec rape je kineski grad u kome su Japanci silovali kineze, u Oslobodjenju je prije rata izlazio serial o udijanju i silovanju u Jasenovcu, Nobel Prize winer Gunter Grass - Tin Drum, ironic tragi-comic depiction that Hitlers yough founds it all shalow and tin, Grass being Hitlers yough himself, he remembers curent Pope from Hitlers yought , that article can be found in Speagel, he is talking about Rusians raping Germans , there are documetaries about German women drowning themselves in groups after, movie was made from a book. Movies about Bosnia there is Ayes Wide Shot , Rade Serbedzija character is seling his daughter in UK, there is Whore's Son - Miki Manojlovic, prostitutes son falles in love with chiled rape victim that ends up in mental brakdown, one child is Serbian other Croatian. Psycological profile of prostitute is rape victim, couple more movies that depict that - Bad Guy - Kim Ki Duk , Inland Empire - David Lynch
Mislim da sam našla nekad na net-u [email protected] za naručiti knjigu u Sarajevu, ja imam na engleskom, kupljena u USA, ali nisam je još počela čitati... pa ne mogu puno reći šta u njoj piše...
Miš mekinjaš wrote:Mislim da sam našla nekad na net-u [email protected] za naručiti knjigu u Sarajevu, ja imam na engleskom, kupljena u USA, ali nisam je još počela čitati... pa ne mogu puno reći šta u njoj piše...
Meni su oni dijelovi koje sam procitao u feljtonu odlicni. Opis rata onakav kakav jeste iz ociju neutralnog novinara.
Miš mekinjaš wrote:Mislim da sam našla nekad na net-u [email protected] za naručiti knjigu u Sarajevu, ja imam na engleskom, kupljena u USA, ali nisam je još počela čitati... pa ne mogu puno reći šta u njoj piše...
Meni su oni dijelovi koje sam procitao u feljtonu odlicni. Opis rata onakav kakav jeste iz ociju neutralnog novinara.
Kad iščitam Maxa Webera, za kojeg nemam živaca a kupila ga , ali je u polici prvi na redu, doći će i Mass na red.
Ponavljam, Love thy neighbor je daleko najbolja knjiga o ratu u Bosni. Bez dlake na jeziku i laznih moralnih preseravanja i izjednacavanja, covjek pise o zlocinima Srba i cinizmu Evropljana - ubijedjenih da ce Srbi ubrzo 'zavrsiti posao'.
Uz dužno poštovanje prema piscu knjige "Ljubi bližnjeg svoga" i velike simpatije koje osjećam prema njegovom stavu glede rata u BiH, ipak moram reći da nisam uspio da pročitam njegovu knjigu do kraja jer mi je negdje oko sredine postala previše dosadna, moglo bi se reći preveliki zalogaj za nekog ko je događaje promatrao iz ugrijane ili neugrijane ( nije bitno) hotelske sobe ili sigurnosti blindiranog UN vozila.
Mišljenja sam da je knjiga Richarda Holbrooka "Kako zaustaviti rat" neprevaziđena na tom području a od domaćih bih izdvojio "Smrt je majstor iz Srbija" od Vešovića i "Sarajevski rulet" , pisca čijeg se imena trenutno ne mogu sjetiti.