p.s. a hocete li popuniti i moj spomenar
Omiljeni slikar
Moderator: Chloe
-
Gazz
Moj omiljeni slikar je
BigusDickus
ne znam da li ste culi za njega ali sto covjek cuda pravi
hm...
postirala bih jedno njegovo djelo, ali moram vas razocarati....
nazalost nemam autorsko pravo, nisam ovlasteni ditributer i zato cete ostati uskraceni

-
V
Mersad Berber, sve od njega i u posljednje vrijeme sam odusevljena covjekom koji crta sa kistom u ustima, Thomas Khalau, link je ovdje pa malo pronjuskajte po slikama mu. http://www.mundmaler.de/galaqua.htm
- Ergot
-
V
Nema to veze s atim cime on crta, vec ono sto govore njegove slike. Da je mogao crtati rukom bi, da nije paraplegicar, tj. ima oduzetost sva cetiri extremitetaCiCiban wrote:nadam se ne zbog nacina na koji pridrzava kist?jer se bojim i da zamislim kakva te jos cudna odusevljenja cekaju iza Tog Brda
![]()
ako je zbog djela Samog.. onda je momak mogao da drzi kist i rukom
-
dinash
Lace, ako te zanima - to sto ti visi iznad kompa nije slika (mislim, nije bila ni u originalu ...). to je 4verobojna litografija (ukratko, poster) autora Théophile Alexandre Steinlena "Tournee Du Chat Noir" ... cesto (pogrdno) nazivanog "the cat painter". inace spada u klasike francuskog art nouveau plakata skupa sa radovima Lautreca, Moche i drugih umjetnika (koji su radili u tada novoj tehnici litografije, a i u tada novom mediju plakata).Lace wrote:ne razumijem se u slikarstvo i nemam omiljenog slikara...ne mogu se sicati nekim imenima ali ovo trenutno krasi zid iznad kompa...zajedno sa nekim posterima
![]()
eto ... jel dosta za mustuluk.
- CiCiban
''Ja sam vec odavno bio odlucio. Cekajuci, prozdirao sam knjige iz oceve biblioteke. Za dve godine sve sam ih procitao. Volterov "Filozofski recnik" na mene je ostavio najjaci utisak, dok mi se "Tako je govorio Zaratustra" ucinilo daleko slabijim od onoga sto bih i sam umeo da ucinim.
Najradije sam citao Kanta, koga uposte nisam razumevao, i zbog toga sam bio ponosan i zadovoljan. Obozavao sam da se izgubim u lavirintu njegovih razmisljanja koja su u meni odjekivala kao nebeska muzika. Covek koji, kao Kant, pise tako vazne i tako nekorisne knjige mogao je samo da bude angeo…
Tvrdoglavost sa kojom sam citao ono sto nisam razumevao bila je posledica snazne duhovne gladi. I, kao sto nedostatak kalcijuma nagoni neku decu da grebu i jedu krec i gips sa zidova, tako je i moj duh osecao potrebu za tim kategorickim imperativom koga sam prezvakavao godinama ne uspevajuci da ga progutam. ..
Ipak, jednoga dana sam uspeo. Jedna vrata su se otvorila i ja sam razumeo. ..Sa Kanta sam presao na Spinozu, koji me je odusevio, Dekart mi je kasnije posluzio da supostavim metodoloske i logicke osnove mojih buducih ispitivanja. Poceo sam da citam filozofe skoro iz vica, a zavrsilo se placem. Ono sto roman ili neki pozorisni komad nisu bili u stanju da ucine, dogodilo se onoga dana kada sam, ne secam se vise kod koga, procitao jednu blistavu definiciju principa identicnosti.
I danas, iako me cista filozofija uopste vise ne interesuje, primer covekove spekulativne inteligencije, kakav god on bio, nateruje mi suze na oci.''
salvador d.
-
plain
Free Anonymous proxy list download: http://www.socksproxylist.com
-
sunday_morning
Dali je veliko ime - neko rece da ga voli ne samo zbog nj umjetnickih djela...nego i zbog nj nacina zivota, poimanja umjetnosti...eto, slazem se.zmijaIzmaj wrote:"Svakog jutra kad se probudim, moja najveća radost je što sam Salvador Dali"
ja sam jedno vrijeme cak kupovala parfeme sa nj potpisom..i drzala prelijepe bocice na radnom stolu...(npr.usne i brada jos cuvam)
sretna sam sto sam bila u nj muzeju....i sto sam mogla uzivati gledajuci neka od njegovih najvecih ostvarenja.
od domacih...izdvajam Berbera prije Zeca..u posljednje vrijeme strasno volim minijature i letim na svaku izlozbu kad mogu.
eh sad nevezano za Dalija..sto se tice muzeja i galerija ...posebno me se dojmila Ufici u Firenzi..nesto predivno...pa i muzej savremene umjetnosti (u Luvru jos nisam bila...
-
Miki1
Imam jedno pitanje.
Zar u BiH stvarno sada nema ni jednog kako treba umjetnika da bi mogao ucestvovati na biennali u Veneciji?? Sarajevo je bio prije kulturelni grad u bivsoj Jugoslaviji i sada stvarno nemogu da vjerujem da tamo nema ove godine ni jednog naseg umjetnika a da iz Hrvatske naprimjer imaju jedno 3 ili 4. Cak ima jedan iz Albanije!
Evo mog jednog najomiljenijeg umjetnika ove sedmice!
Gregor Schneider sa Mrtvom Kucom!
Covjek je totalno lud a pokraj toga u svojim radovima je stvarno genialan. Pretvorio je svoju kucu u neki labirint gdje moras zidova da pomices ako hoces da udzes u drugu sobu, da se provlacis kroz male ulaze. Kao neka kuca horora

Zar u BiH stvarno sada nema ni jednog kako treba umjetnika da bi mogao ucestvovati na biennali u Veneciji?? Sarajevo je bio prije kulturelni grad u bivsoj Jugoslaviji i sada stvarno nemogu da vjerujem da tamo nema ove godine ni jednog naseg umjetnika a da iz Hrvatske naprimjer imaju jedno 3 ili 4. Cak ima jedan iz Albanije!
Evo mog jednog najomiljenijeg umjetnika ove sedmice!
Gregor Schneider sa Mrtvom Kucom!
Covjek je totalno lud a pokraj toga u svojim radovima je stvarno genialan. Pretvorio je svoju kucu u neki labirint gdje moras zidova da pomices ako hoces da udzes u drugu sobu, da se provlacis kroz male ulaze. Kao neka kuca horora

-
silence_is_sexy
fascinira me ovaj covjek... 30 godina ne prestaje sa radom i štanca "masterpise" konstantno...

Head of a Child III 2000
300 cm x 218 cm
mixed media on canvas

Untitled 1996
210 cm x 315 cm
oil and acrylic on canvas

Vienna 1994

i za kraj:

Self-Portrait 1987
70 cm x 52 cm
polaroid
Gottfried Helnwein
respekt!

Head of a Child III 2000
300 cm x 218 cm
mixed media on canvas

Untitled 1996
210 cm x 315 cm

Vienna 1994

i za kraj:

Self-Portrait 1987
70 cm x 52 cm
polaroid
Gottfried Helnwein
respekt!
-
silence_is_sexy
(ne)pojavljivanje na, kako ti kazes, "biennali" malo govori o bh umjetnicima, a malo vise ima veze sa sposobnoscu drzavnog aparata (ah da, zaboravih, bosna i hercegovina nema ministarstva kulture) da izlobira za jednu takvu prezentaciju drzave i da taj "cirkus" isfinansira...Miki1 wrote:Imam jedno pitanje.
taj pijacni rezon: 3, 4 'rvata, 6 siptara i 8 crnogoraca bas i nije adekvatan u procjenjivanju art scene... al' hajde...
zbog gore spomenutih razloga bih nije imala ni svoj paviljon na godisnjoj Expo izlozbi koja se 2005. u japanu desavala.. dok su komsije hrvati doslovce rasturili sa svojim multimedijalnim paviljonom koji je vjerovatno kostao malo bogatstvo...
al' ima i svjetla strana price... ima i bih svojih superstarova u art svijetu, a i vrijedni forumas shoba je jedan od njih (bar po mom misljenju).
evo shobe i sejle kameric na jednom drugacijem expo-u...
http://spikyart.org/anotherexpo/openingny.htm
-
FortunaBela
Raffaelio Sanzio, ne sad da je omiljeni,ali mi se sviđa njegov prikaz žene..
Za mene je posebnost Raffaella u tome da je žene gledao kroz prizmu djevica, svetica i tako ih i prikazivao.
Njegovo najčuvenije umjetničko djelo je "Djevica i dijete".

Za mene je posebnost Raffaella u tome da je žene gledao kroz prizmu djevica, svetica i tako ih i prikazivao.
Njegovo najčuvenije umjetničko djelo je "Djevica i dijete".