Omiljeni književni lik?
Moderator: Chloe
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Ajme
:D nadjoh i ilustraciju koju zapamtih od malena

-
freak_with_a_laptop
Dorian Gray, Oscar Wilde
Felix Krull, Thomas Mann
Gatsby, F. Scott Fitzgerald
Leopold Bloom, James Joyce
Tomas & Teresa, Milan Kundera
Felix Krull, Thomas Mann
Gatsby, F. Scott Fitzgerald
Leopold Bloom, James Joyce
Tomas & Teresa, Milan Kundera
- Anka
Kad malo razmislim, čini mi se da sam po tom pitanju narcisoidna.... Dopadaju mi se oni likovi koji imaju neke sličnosti sa mnom,oni sa kojima mogu da se poistovetim, oni čija su mi razmišljanja i način reagovanja bliski, slične mane pa ih zato lako opravdavam....oni koji u meni izazovu buru osećanja, radost kada se pojave u knjizi, kao da stranice procvetaju i zamirišu....
I eto,nakon mnogo godina, i dosta pročitanih knjiga, definitivno,bez konkurencije, i dalje, a verovatno i zauvek na prvom mestu, Hasan iz Derviša.
I eto,nakon mnogo godina, i dosta pročitanih knjiga, definitivno,bez konkurencije, i dalje, a verovatno i zauvek na prvom mestu, Hasan iz Derviša.
-
SteficaCvek
nego sta je ako nije lik iz knjizevnosti?horns&drums wrote:Stefica nije knjizevnost no razmem ak si se palila(o)na nju i njen likSteficaCvek wrote:Srefica Cvek (zamisli!) - najkul iz nase knjizevnosti.:D:D:D
- Murat Sabanovic
Arthur Rimbaud, (20. oktobar 1854 - 10. novembar 1891), francuski pjesnik.Orhanowski wrote:Murat Sabanovic wrote:
Arthur Rimbaud
Rođen je 20. oktobra 1854. u Charlevilleu. Upoznavši Verlaiena, napušta obitelj i na njegov poziv dolazi u Pariz. Odlazi zatim s njim u London i Bruxelles, gdje Verlaine u, ljubomorom izazvanoj, svađi puca u njega 10. septembra 1873. Time prestaje njihovo prijateljstvo i počinje Rimbaudovo lutanje Evropom, a zatim i Afrikom, sve do svoje prerane smrti, 10. novembra 1891. godine.
Pjesme je počeo pisati već u petnaestoj godini. Preteča simbolizma i nadrealizma, čudesan dječak - vidovnjak, koji je u sedamnaestoj napisao znamenitu poemu Pijani brod. Prestao je pisati u dvadesetoj godini života da bi se prepustio pustolovnom životu trgovca-istraživača u egzotičnim krajevima. U svijet literature banuo je i prohujao kao meteor, ostavivši djela koja nagovještaju simbolizam i nadrealizam moderne poezije. Vrata koja je Baudelaire odškrinuo, Rimbaud je širom otvorio. Uznesen i porican, za jedne ikona, za druge psihopat, taj je "ukleti" pjesnik ostao u svakom slučaju lirski fenomen kojem mnogo duguju sve moderne poetske struje.
- Orhanowski
Znam ja buraz ko je Rimbaud, postavio sam nekoliko njegovih pjesama jos davno. Al tema je omiljeni knjizevni lik, a ne autor.
- Murat Sabanovic
ok care zanio sam se malo ,i nisam obraco paznju na lika vec sam odmah po autoru......
posto sam zaljubljik alexande dumasovih dijela onda je to monte-cristo,d' artagnan.
posto sam zaljubljik alexande dumasovih dijela onda je to monte-cristo,d' artagnan.
-
FortunaBela
Tijana - Tvrđava
Ana Karanjina
Mali princ
Ana Karanjina
Mali princ
-
PITARKA_SA
bez razmisljanja Adrian Mole
mozda se i u nekim segmentima ,mogu poistovjetiti sa njim...ko zna...
mozda se i u nekim segmentima ,mogu poistovjetiti sa njim...ko zna...
-
PITARKA_SA
ma covjek je kralj,tito...Shoshana wrote:PITARKA_SA wrote:bez razmisljanja Adrian Mole![]()
mozda se i u nekim segmentima ,mogu poistovjetiti sa njim...ko zna...![]()
Gdje ovo izvuceOsmijeh mi se razvukao preko lica pri samoj pomisli
![]()
mislim,da sam "tajni dnevnik Adriana Molea"procitala jedno ..52565868 hiljada puta
i svaki put,sam se divila njegovom nacinu razmisljanja,postupcima....
jednostavno je tito i partija
-
rashomon
Kad već govorite o Titu i partiji, savjetujem da pročitate i upoznate Jakoba Levitana!
Isto tako jedan od meni dražih likova koji fino opisuje svoj "provod" u ideološkim zatvorima komunističke Jugoslavije.
Isto tako jedan od meni dražih likova koji fino opisuje svoj "provod" u ideološkim zatvorima komunističke Jugoslavije.
-
delightful
Taj, taj...ztluhcs wrote:Što plače za potočićem...delightful wrote:zečić
-
Pearl
-
delightful
-
rikardoreis
Ima ih prilicno, nekih se sad ne mogu sjetit, svi su vezani za odredjeni period sazrijevanja... zivota, cega li vec:
Rikardo Reis-Godina smrti Rikarda Reisa
Ahmet Sabo, Tijana,Osman Vuk, Ahmed Nurudin,Hasan
Porucnik Herns - Goli i Mrtvi
Kristijan Distl , vojnik Bauer - Mladi Lavovi
mali Foncito-Don Rigobertove biljeznice
Filip Latinovic
Hari Haler
Zilijen Sorel
Rikardo Reis-Godina smrti Rikarda Reisa
Ahmet Sabo, Tijana,Osman Vuk, Ahmed Nurudin,Hasan
Porucnik Herns - Goli i Mrtvi
Kristijan Distl , vojnik Bauer - Mladi Lavovi
mali Foncito-Don Rigobertove biljeznice
Filip Latinovic
Hari Haler
Zilijen Sorel
- Jimmy_The_Saint
Džejson Taverner iz Tecite suze moje, reče policajac Filipa K. Dika.
Ostap Bender u Iljfa i Petrova.
Winston Smith - 1984.
Javor Mraz - Legija stranaca od Gorana Tribusona.
Nenadjebivi vojnik Švejk: "Pokorno javljam da sam tu!"
Daniel Smyricki, alter ego Jožefa Škvoreckog u skoro pa svim mu djelima.
Za gender-balance svakako je nenadmašna Mrguda kod Petra Kočića.
A kad smo već kod Petra Kočića, Simeun Đak je laf mada meni nekako više basta "onaj iza kace". I Mračajski proto.
Kako se zvao onaj gazija-luzer što čuva kadiju, kod Meše u Derviš i smrt? Baš je 'nako, realan lik. Do boli. Nije da ga zato volim, al' baš je pogođen.
Ostap Bender u Iljfa i Petrova.
Winston Smith - 1984.
Javor Mraz - Legija stranaca od Gorana Tribusona.
Nenadjebivi vojnik Švejk: "Pokorno javljam da sam tu!"
Daniel Smyricki, alter ego Jožefa Škvoreckog u skoro pa svim mu djelima.
Za gender-balance svakako je nenadmašna Mrguda kod Petra Kočića.
A kad smo već kod Petra Kočića, Simeun Đak je laf mada meni nekako više basta "onaj iza kace". I Mračajski proto.
Kako se zvao onaj gazija-luzer što čuva kadiju, kod Meše u Derviš i smrt? Baš je 'nako, realan lik. Do boli. Nije da ga zato volim, al' baš je pogođen.