Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kolegice
Ti si sigurno citala ovo djelo od Kortasara i vjerujem da ces potvrditi moje rijeci hvale. Evo vec danima ganjam jednog havera da mi posudi neke njegove pripovijetke da procitam.. inace sam ti lud za hispanoamerickim piscima, a posebno za pokojnim Kortasarom i Fuentesom.
Eh pismeni ispiti, ma daj Beatrice kome jos to moze nedostajati nek se to hairli zavrsilo, mada jedina losa stvar sada jeste da sam se ulijenio, pa kako me niko na to netjera, skoro pa nista i ne pisem. No hajde boze zdravlja pisace se, a post mi jeste ispao dugacak no skratio sam koliko je to bilo moguce. Stvarno o ovom romanu se moze citava jedna knjiga napisati... zaista jedno umjetnicko remek djelo. Nije uzalud Marquez izjavio za Kortasara da je bio i najveci pisac novog vremena. Caos Beatrice
Naravno
No, istina potrebno je ovako malo odrzavati formu na forumu, dok se ne rasplamsa volja za sta ozbiljnije
Hvala na pozdravu i sve najbolje, kolegice
Slazem se s Belminatorom u pogledu juznoamericke literature...Borges, Kortasar, Sabato, Ljosa...su nesto najbolje sto se dogodilo knjizevnosti.
Ev malo duzeg spiska najmocnijih knjiga (garant cu neku i zaboravit), redoslijed je nemoguce napravit:
M.Bulgakov - Majstor i Margarita Jose Saramago -Godina smrti Rikarda Reisa Khalil Gibran -Prorok Mario Vargas Ljosa - Don Rigobertove biljeznice Mario Vargas Ljosa - Rat za smak svijeta Branko Miljkovic - Dok budes pevao Damir Uzunovic - Ljudi i ptice G.G.Markes - Jesen patrijarha Miroslav Krleza - Povratak Filipa Latinovica M.Krleza - Na rubu pameti Ernesto Sabato - Tunel Danilo Kis - Enciklopedija mrtvih Mesa Selimovic - Dervis i smrt ( izvini Mesa, tek se sjetih tebe, a sve zbog tog da ispadnem nacitaniji ) M.Selimovic - Tvrdjava Vitomil Zupan - Menuet za gitaru Mario Vargas Ljosa - Grad i psi Norman Mailer - Goli i mrtvi Ceslav Milos - U dolini rijeke Isse M.Kundera - Sala E.M.Remark- Na zapadu nista novo Carls Bukovski - Bludni sin Ranko Marinkovic - ruke I.Andric - Na Drini cuprija i Travnicka hronika H.Kortasar - Skolice
i sve od Borhesa
ma sigurna sam da će mi se sad pola foruma smijati ali luda sam za Adrianom Moleom.Sad sam kupila ovu najnoviju Godine kapućina i uživam.
Ništa me ne može raspoložiti kao on i njegova vječita opsjednutost Pandorom i nikad završeno djelo Gle!Ravna brda zavičaja mog.
sojka wrote:Koja Vam je omiljena knjiga ?
Ona po chijem motu zhivite, koja vas najbolje opisuje, koja vas hrabri, iz koje crpite energiju, koja vas odushevljava, koju mozhete i 100 puta prochitati,da vam ne dosadi, koja vam se najdublje urezala u sjecanje, koja vam je promijenila zhivot ili kako vec hocete ?
"Poklanjam" vam ovu temu, a vi je vodite kud pozhelite ?:)[/b]
FIKRETA U ZEMLJI IBRETA, knjiga, politicko-socijalna satira o svijetu u kojem zivimo... koju jos nisam objavio.
Abyss wrote:Alhemicar, P. Coelho - knjiga za koju sam emocionalno vezana
Alhemicar i nije neka knjiga, d ane upotrebljavam neke teze rijeci. Za ljubitelje beskrajno dugih serijama i i moze biti jasno kako ih zavede povrsna slatkovitost naivne teme ("Blago je u tvojoj blizini, samo gamoras potraziti"), ali nikako mi ne moze biti jasno da nakon procitane knjige "Ljubav u doba kolere", "Alhemicar" ostane naslov kojeg vrijedi spomenuti.
1. Dz. Karahasan - Sahrijarov prsten i Istocni diwan
2. I. Taljic - Roman o Srebrenici
3. O. Pamuk - Zovem se Crveno i Crna knjiga
4. Dz. Alic - Pataren
5. R. Kadic - Posljednji baseskijin zapis
tesko je izabrati samo jednu a i ovo je trenutno sto mi je naumpalo, mnostvo je onih kojih nemogu da se sjetim momentalno
Lika wrote:1. Dz. Karahasan - Sahrijarov prsten i Istocni diwan
2. I. Taljic - Roman o Srebrenici
3. O. Pamuk - Zovem se Crveno i Crna knjiga
4. Dz. Alic - Pataren
5. R. Kadic - Posljednji baseskijin zapis
tesko je izabrati samo jednu a i ovo je trenutno sto mi je naumpalo, mnostvo je onih kojih nemogu da se sjetim momentalno
Da to nije Rasim liberal napisao knjigu
Forgive my ignorance
BigBoss wrote:Da li zna neko kako se zove ona knjiga o Ali pasi, ono je stvarno jedna od boljih knjiga procito sam je sto se kaze sa apetitom. Legenda o Ali pasi ili tako nekako se zove. Ako zna neko pravi naslov, radi se o onome skrtom trgovcu i siromahu Aliji koji postaje na kraju pasa itd. Ima toga dosta samo knjiga je prava.
To je najvece smece kojeg je iznjedrila bosanska oops. bosnjacka knjizevnost. ali bez premca.
BigBoss wrote:Da li zna neko kako se zove ona knjiga o Ali pasi, ono je stvarno jedna od boljih knjiga procito sam je sto se kaze sa apetitom. Legenda o Ali pasi ili tako nekako se zove. Ako zna neko pravi naslov, radi se o onome skrtom trgovcu i siromahu Aliji koji postaje na kraju pasa itd. Ima toga dosta samo knjiga je prava.
To je najvece smece kojeg je iznjedrila bosanska oops. bosnjacka knjizevnost. ali bez premca.
Knjiga se zove Legenda o Ali- Pasi (Enver Colakovic)
Knjiga je predivna. Procitala sam je pet puta I nije mi jasno kako neko moze reci da je smece
Knjiga se zove Legenda o Ali- Pasi (Enver Colakovic)
Knjiga je predivna. Procitala sam je pet puta I nije mi jasno kako neko moze reci da je smece
Slatkasto, jeftino, patrijarhalno, promilitaristicko, u krajnjoj liniji fasisticko. Potrebno obrazlozenje?
Bojim se da osrednji postromanticarski pisac (ma covjek ne zna kud bi ga ni svrstao ) nema veze ni sa vjerom ni sa nacijom o cemu obojica govorite. To sto ga Bosnjaci proglasavaju "nacionalnim blagom" je stvar pogresne interpretacije. Colakovic je btw. zivio u Zagrebu za vrijeme NDH-a, pa bismo ga mogli nazvati i Hrvatom. Daleko je on i od "lavova", i od "sofre", i od islama....