Omiljena knjiga
Moderator: Chloe
-
FortunaBela
Ljudska sudbina Andre Malro
I jedan mali dio : Ljudi nisu moji bližnji. Oni su ti koji me posmatraju i sude o meni. Moji bližnji su oni koji me vole a ne posmatraju me, koji me vole uprkos svemu, koji me vole uprkos padu, uprkos niskosti, uprkos izdajstvu, koji vole - mene, a ne ono što sam učinio ili ću učiniti.
I jedan mali dio : Ljudi nisu moji bližnji. Oni su ti koji me posmatraju i sude o meni. Moji bližnji su oni koji me vole a ne posmatraju me, koji me vole uprkos svemu, koji me vole uprkos padu, uprkos niskosti, uprkos izdajstvu, koji vole - mene, a ne ono što sam učinio ili ću učiniti.
-
FFK as Lucy01
Tvrdjava- Mesa Selimovic
Ovakvu knjigu je mogao napisati samo onaj ko je rodjen u Bosni i moze je u potpunosti razumjeti samo onaj ko je rodjen u Bosni. Kada nikada vise ne bih dosla u Bosnu, Tvrdjava mi je dovoljna da prozivim sve vijekove Bosanskog postojanja.
Ovakvu knjigu je mogao napisati samo onaj ko je rodjen u Bosni i moze je u potpunosti razumjeti samo onaj ko je rodjen u Bosni. Kada nikada vise ne bih dosla u Bosnu, Tvrdjava mi je dovoljna da prozivim sve vijekove Bosanskog postojanja.
-
Macka u cizmama
Zavisi kako postavis.Maga wrote:Aleksandrijski kvartet?sorge_sa wrote:aleksandrijski kvartet - lawrence durrel
knjiga koja me bukvalno oborila s nogu
inzinjer ljudskih dusa - josef skworecky
u zadnje vrijeme knjige japanca haruki murakamija
bih mogao citati iz dana u dan.....da se ima vremena
Vrlo intersantno!![]()
Jako malo ljudi uopste i zna za ovu cudesnu knjigu!
Imam utisak da draga publika na ovom forumu bas i nije
daleko otisla od Dervisa i Tvrdjave ( Mislim i ja ih obozavam, ali samo
u novembru- mrak, kisa, depresija) . Ima mnogo dobrih, ljubavnih,
eroticnih, istorijskih,poeticnih ,melanholicnih knjiga, ali onako po sistemu
sve u jednoj knjizi. Pisacu malo o tome, obzirom da jos uvek volim
i umem da citam. Jedino me ovi netovi i forumi malo sprecavaju u
tome![]()
Lep pozdrav
Maga
Niko ne dovodi u pitanje postojanje kvalitetnih knjiga raznih zanrova, ali-koliko daleko od Dervisa i Tvrdjave zapravo mozes otici?
Pretpostaviti da ljudi maltene poslije srednje skole nista nisu procitali samo zato sto je Mesa ostao najbolji je prilicno neosnovano. ovim boldiranim dijelom koji mi je zapravo zaparao oci nekako mi je stavljen u nivo P. Koelja, gdje definiivno ne spada.
Tema je njabolja knjiga. I Mesa je nesto sto se u glavama mnogih s pravom ustolicilo na prijedsalu knjizevnosti, jer je covjek bio virtuoz u recenicnim konstukcijama.
U pravu si da se knjizevnost dijeli po nekim opcim kategorijama, ali Mesa savim sigurno spada u sami vrh.
-
Semiramida
"Buda" mi je malo premračan. A da li si čitao "Bog malih stvari" od one Indijke (ne mogu joj se imena sjetiti nikako)?Samarkand wrote:1.Hanif Kureishi-Buda iz predgradja
2.Amin Maluf-Samarkand
Prije "Samarkanda" sam pročitala "Baltazarovo putešestvije" i "Lava afričkog" od Amina Maloufa: fenomenalan pripovjedač. Svakako vam preporučujem. S obzirom na njegovu biografiju, ne čude me likovi njegovih djela koji su odreda zapadnjaci u koloritu i misterijama Orijenta ili pozapadnjačeni orjentalci.
Jergovićeve zbirke pripovjedaka "Rabija i sedam meleka", te "Inšallah, Madona, Inšallah" smatram izvanrednim, a evo se zagrijavam za "Dvore od oraha" koje sam konačno dočekala da kupim (jer sedmicama je nije bilo po knjižarama).
Veličkovićevi "Konačari", ali i "Sahib" su na svoj način posebni i ne mogu da ih ne spomenem.
Namjerno sam ovdje izostavila djela naših ne-savremenika, jer bi lista zaista bila predugačka.
-
Samarkand
"Bog malih stvari" je napisala Arundati Roj...,Nisam, nazalost...Citacu ga, obavezno.I zeleo bih da procitam i ove dve knjige Amina Malufa, kao i njegovu knjigu "Ubilacki identitet".Nije prevedena na srpski
ali ima u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, sad pocinjem da ucim fr, pa se nadam da cu uskoro nauciti i procitati tu knjigu.Takodje bih voleo da procitam ponovo "Djavo i gospodjica Prim" od Koelja, kao i "11 minuta" od njega....I naravno, "Plavi plamen" od Dzubrana...
-
EI Presidente
"Guns, Germs and Steel" Jareda Diamonda, knjiga veoma strucno objasnjava zasto je svijet danas onakav kakav jeste. 
-
in_my_skin
''Stepski vuk'',HERMANN HESSE
-
jacika
Mesa Selimovic:Tvrdava i Dervis i smrt
Artur Dzanov:Primalni krik
Miljenko jergovic:rabija i sedam Meleka
Dostojevski:Zlocin i kazna
Ivo Andric:Prokleta avlija i Znakovi pred puta
Dzemaludin Alic:Demijurg
Perl Bak:Bozji ljudi
Paulo Koeljo:Alhemicar-MADU NAJBOLJIM KNJIGAMA DANAS JE OVA
N.Hikmet:Zivot je divna stvar
Artur Dzanov:Primalni krik
Miljenko jergovic:rabija i sedam Meleka
Dostojevski:Zlocin i kazna
Ivo Andric:Prokleta avlija i Znakovi pred puta
Dzemaludin Alic:Demijurg
Perl Bak:Bozji ljudi
Paulo Koeljo:Alhemicar-MADU NAJBOLJIM KNJIGAMA DANAS JE OVA
N.Hikmet:Zivot je divna stvar
-
FortunaBela
Jedna knjiga kojoj se rado vraćam je - Jedan od onih života od Balaša, a evo i zašto:
"Te noći sam joj oćutao najlepše riječi koje znam...
Jednom je rekla da bi sve dala da čuje to što oćutim, i otkrio sam joj tajnu o starom drvetu koje raste na ničijoj zemlji između devet salaša, u fantazmagoričnoj oazi koja se u Sahari žita priviđa samo onda kada se to njoj prohtje, tako da ni najprefriganijim geometrima nikad nije pošlo za rukom da je osvoje svojim instrumentima...
I tako, obično u nekoj vedroj noći, roj Neizgovorenih Riječi nepovratno odbjegne iz košnice misli i u potrazi za novim mjestom sumanuto pokušava da otkrije prečicu do najbližhih zvijezda, ali zna se, još niko sem prevejane skitnice Pogleda nije uspjeo da dospje do Tamo...
I onda, pred zoru, kad posustalo krenu da se stropoštavaju, Vjetar probere najlepše, podmetne pod njih svoje paperjaste uvojke, kao jastučićee, i nježno povuče finu četku te velike krošnje kroz svoje kose...
I Neizgovorene Riječi ostaju da trepere u liščuu starog drveta zauvijek, rekoh joj, kao miris tvoje kose na mom češljiću od jantara...
"Zauvijek?", pitala je uplašeno...
O, ne, ispravih se, izvini, zaboravio sam da "zauvijek" ne postoji...
Jednog dana, dakako, strovaliće se i to stablo, oprljiće ga Oluja šenlučećii gromovima nad ravnicom, složiće se kao kula od karata pod teretom Neizgovorenih Riječi, ili polegnuti tiho i neprimetno, kao kazaljke na tri i petnaest, ko će ga znati?
Ali naići će čerga tog ljeta, i to ne Mečkari ili Džhambasi, ni Gatari ni Korpari, nego Veseli Sviraći Tužhnih Očiju, praćeni crnim kosovima iz visokih Prekodonskih stepa, i još izdaleka, uspravivši se u sedlu, primjetiće u gustoj travi naročitu račvastu granu boje majskog sumraka, od koje bi se mogla izdeljati odlična viola?
I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda prosjeda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati bijelog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i proljećem. A ulicom će prolaziti mali Cigan sa violom, vidićeše samo drozdovo pero na šeširu kako promiće za šimširom, i zčućeš Neku Staru Dobru Nepoznatu Pjesmu, koju prvi put slušaš, a godinama je znaš...
I zaplakatčeš, istog časa...
I najzad shvatiti kako sam te volio..." ....
"Te noći sam joj oćutao najlepše riječi koje znam...
Jednom je rekla da bi sve dala da čuje to što oćutim, i otkrio sam joj tajnu o starom drvetu koje raste na ničijoj zemlji između devet salaša, u fantazmagoričnoj oazi koja se u Sahari žita priviđa samo onda kada se to njoj prohtje, tako da ni najprefriganijim geometrima nikad nije pošlo za rukom da je osvoje svojim instrumentima...
I tako, obično u nekoj vedroj noći, roj Neizgovorenih Riječi nepovratno odbjegne iz košnice misli i u potrazi za novim mjestom sumanuto pokušava da otkrije prečicu do najbližhih zvijezda, ali zna se, još niko sem prevejane skitnice Pogleda nije uspjeo da dospje do Tamo...
I onda, pred zoru, kad posustalo krenu da se stropoštavaju, Vjetar probere najlepše, podmetne pod njih svoje paperjaste uvojke, kao jastučićee, i nježno povuče finu četku te velike krošnje kroz svoje kose...
I Neizgovorene Riječi ostaju da trepere u liščuu starog drveta zauvijek, rekoh joj, kao miris tvoje kose na mom češljiću od jantara...
"Zauvijek?", pitala je uplašeno...
O, ne, ispravih se, izvini, zaboravio sam da "zauvijek" ne postoji...
Jednog dana, dakako, strovaliće se i to stablo, oprljiće ga Oluja šenlučećii gromovima nad ravnicom, složiće se kao kula od karata pod teretom Neizgovorenih Riječi, ili polegnuti tiho i neprimetno, kao kazaljke na tri i petnaest, ko će ga znati?
Ali naići će čerga tog ljeta, i to ne Mečkari ili Džhambasi, ni Gatari ni Korpari, nego Veseli Sviraći Tužhnih Očiju, praćeni crnim kosovima iz visokih Prekodonskih stepa, i još izdaleka, uspravivši se u sedlu, primjetiće u gustoj travi naročitu račvastu granu boje majskog sumraka, od koje bi se mogla izdeljati odlična viola?
I, više nego dovoljno godina kasnije, možda nečija, možda prosjeda, možda bez ikoga, ti ćeš ugledati bijelog leptira na jorgovanu, i širom otvoriti prozore mameći ga da ti sobu opraši polenom i proljećem. A ulicom će prolaziti mali Cigan sa violom, vidićeše samo drozdovo pero na šeširu kako promiće za šimširom, i zčućeš Neku Staru Dobru Nepoznatu Pjesmu, koju prvi put slušaš, a godinama je znaš...
I zaplakatčeš, istog časa...
I najzad shvatiti kako sam te volio..." ....
-
FortunaBela
Nije ironija, ali mi je veoma draga i Djevojčica sa šibicama...Ucrtala mi se duboko u sjećanje...Uz tu slikovnicu sam naučila čitati...