obnavljanje godine?
Moderator: Chloe
-
izbjeglica_iz_besmisla
#1 obnavljanje godine?
jel istina da ako se obnovi jednom prvai jednom druga godina da student gubi status redovnog studenta na sarajevskom univerzitetu? znam za onaj slucaj da ako se dva puta obnovi ista godina da se gubi status,al da li je slucaj sa ovim navedenim?
-
izbjeglica_iz_besmisla
ekonomija ...
-
izbjeglica_iz_besmisla
Skyfox wrote:Ako si na Ekonomiji i studiras po Bolonji, mislim da imas pravo samo 2 puta obnoviti godinu. Ako studiras po starom sistemu jedina granica ti je dobna, tj tek sa 27g gubis pravo redovnog studenta.
- daduli_sa
Ako obnovis , boduju ti polozene ispite prema "novoformiranim" predmetima koji su po bolonji, polozis neku razliku (ako je imas) i to je to... nastavljas po Bolonji...izbjeglica_iz_besmisla wrote:Skyfox wrote:Ako si na Ekonomiji i studiras po Bolonji, mislim da imas pravo samo 2 puta obnoviti godinu. Ako studiras po starom sistemu jedina granica ti je dobna, tj tek sa 27g gubis pravo redovnog studenta.druga sam godina, idem po starom sistemu ... generacija iza moje je krenula po bolonji, pa sad na faksu jadni ne znaju sta ce biti s onima koji obnove godinu
-
izbjeglica_iz_besmisla
-
sabanss
To je najmanji problem, zato nikad laks nije bilo upisati sljedecu godinu studija. Problem ce biti ljudi koje bolonja "uhvati". Ako nisi primjetio, ljudi koji ne daju uslov za trecu godinu podnose molbu da upisu prvu. To je crnjakdaduli_sa wrote: Jok, ETF-u. Kod nas vec pocinju oni sa starijih godina da sufinansiraju Bolnju (sa kojom nemaju veze) preko svojih nepolozenih ispita....
-
Hendrix
Zaglavio na matematici,na čemu drugom
Interesantno je kako mi sve krenu kako sam se onih govana riješio,nijedan ispit nije problem i može se ali matematika
I čudna li čuda nisam vidio integrala od druge godine, za redova znam da postoje, dif. jednačine znam dvije.... ništa od onoga mi sada ne treba,uzalud sav onaj trud da na kraju više vremena u CAD provedem nego što računam.
Interesantno je kako mi sve krenu kako sam se onih govana riješio,nijedan ispit nije problem i može se ali matematika
I čudna li čuda nisam vidio integrala od druge godine, za redova znam da postoje, dif. jednačine znam dvije.... ništa od onoga mi sada ne treba,uzalud sav onaj trud da na kraju više vremena u CAD provedem nego što računam.
- daduli_sa
Nikad teze nije bilo upisati zadnju, 5., godinu! Zbog jednog semestra , koji se zavrsava 31.dec , onaj ko nema uslov morat ce upisati ponovo 4. god i onda cekati do okt slijedece godine da sluzbeno odslusa 5. godinu...iako ce to vec ranije uraditi preko kolizije! Sranje skroz sve u cilju samo da se od studenata uzmu pare jer Bolonja kosta. I na razgovoru predstavnika fakulteta i studenata samo je pricano koliko kosta Bolonja iako to studente 4. godine uopste ne interesuje jer nemaju nista snjom.sabanss wrote:To je najmanji problem, zato nikad laks nije bilo upisati sljedecu godinu studija. Problem ce biti ljudi koje bolonja "uhvati". Ako nisi primjetio, ljudi koji ne daju uslov za trecu godinu podnose molbu da upisu prvu. To je crnjakdaduli_sa wrote: Jok, ETF-u. Kod nas vec pocinju oni sa starijih godina da sufinansiraju Bolnju (sa kojom nemaju veze) preko svojih nepolozenih ispita....
- kriticarka_nikova
Ma ne ne moze to biti da vracaju u prvu i ako pricaju o tome....kod nas je jako diskutabilno ovo pa planiraju "stare" generacije da zeznu tako sto ce im nametnuti da poloze razliku predmeta. Govorim o apsolvenitma i o onima koji su vec sve zavrsili samo cekaju da diplomiraju. Ako donesu odluku da ovi moraju po Bolonjskoj deklaraciji da zavrsavaju ,mislim da ce fakulteti biti dignuti u zrak!sabanss wrote:To je najmanji problem, zato nikad laks nije bilo upisati sljedecu godinu studija. Problem ce biti ljudi koje bolonja "uhvati". Ako nisi primjetio, ljudi koji ne daju uslov za trecu godinu podnose molbu da upisu prvu. To je crnjakdaduli_sa wrote: Jok, ETF-u. Kod nas vec pocinju oni sa starijih godina da sufinansiraju Bolnju (sa kojom nemaju veze) preko svojih nepolozenih ispita....
-
Forsaken
jel to ti mislis na ove sto ne upisu redovno 5. godinu vec ono uslovno fazoni?daduli_sa wrote:Nikad teze nije bilo upisati zadnju, 5., godinu! Zbog jednog semestra , koji se zavrsava 31.dec , onaj ko nema uslov morat ce upisati ponovo 4. god i onda cekati do okt slijedece godine da sluzbeno odslusa 5. godinu...iako ce to vec ranije uraditi preko kolizije! Sranje skroz sve u cilju samo da se od studenata uzmu pare jer Bolonja kosta. I na razgovoru predstavnika fakulteta i studenata samo je pricano koliko kosta Bolonja iako to studente 4. godine uopste ne interesuje jer nemaju nista snjom.sabanss wrote:To je najmanji problem, zato nikad laks nije bilo upisati sljedecu godinu studija. Problem ce biti ljudi koje bolonja "uhvati". Ako nisi primjetio, ljudi koji ne daju uslov za trecu godinu podnose molbu da upisu prvu. To je crnjakdaduli_sa wrote: Jok, ETF-u. Kod nas vec pocinju oni sa starijih godina da sufinansiraju Bolnju (sa kojom nemaju veze) preko svojih nepolozenih ispita....
- daduli_sa
Da, "uslovno". Uzmu pare odmah, a to sto ce lafo neko upisati u nov to cemo jos da vidimo.Forsaken wrote:jel to ti mislis na ove sto ne upisu redovno 5. godinu vec ono uslovno fazoni?daduli_sa wrote:Nikad teze nije bilo upisati zadnju, 5., godinu! Zbog jednog semestra , koji se zavrsava 31.dec , onaj ko nema uslov morat ce upisati ponovo 4. god i onda cekati do okt slijedece godine da sluzbeno odslusa 5. godinu...iako ce to vec ranije uraditi preko kolizije! Sranje skroz sve u cilju samo da se od studenata uzmu pare jer Bolonja kosta. I na razgovoru predstavnika fakulteta i studenata samo je pricano koliko kosta Bolonja iako to studente 4. godine uopste ne interesuje jer nemaju nista snjom.sabanss wrote: To je najmanji problem, zato nikad laks nije bilo upisati sljedecu godinu studija. Problem ce biti ljudi koje bolonja "uhvati". Ako nisi primjetio, ljudi koji ne daju uslov za trecu godinu podnose molbu da upisu prvu. To je crnjak
-
izbjeglica_iz_besmisla
kako sad ovo?sabanss wrote:To je najmanji problem, zato nikad laks nije bilo upisati sljedecu godinu studija. Problem ce biti ljudi koje bolonja "uhvati". Ako nisi primjetio, ljudi koji ne daju uslov za trecu godinu podnose molbu da upisu prvu. To je crnjakdaduli_sa wrote: Jok, ETF-u. Kod nas vec pocinju oni sa starijih godina da sufinansiraju Bolnju (sa kojom nemaju veze) preko svojih nepolozenih ispita....
- Skyfox
Ista stvar je i kod mene samo sto sam ja ocistio drugu godinu a iz prve mi ostao jedan i po' predmet
druga sam godina, idem po starom sistemu ... generacija iza moje je krenula po bolonji, pa sad na faksu jadni ne znaju sta ce biti s onima koji obnove godinu
Koliko znam sve moje kolege koji su prosle godine obnovili prvu i zakacila ih Bolonja sad kukaju kako je teze...
Sta ce biti s nama ako ne zavrsimo u aps. roku fax neznam...
- Skyfox
Kod nas (efsa) su neki studenti bili u ministarstvu za prosvjetu i saznali da nas fax krsi zakone u vezi sa Bolonjom, ali da iih nema ko tuziti studenti nemaju love a drzavi nije u interesu.
Koliko su tacne ove informacije - ne znam...
Koliko su tacne ove informacije - ne znam...
-
Last_one
#24 Re: obnavljanje godine?
NIJE ISTINA......BE HAPPYYYYYYYYYYYYYYizbjeglica_iz_besmisla wrote:jel istina da ako se obnovi jednom prvai jednom druga godina da student gubi status redovnog studenta na sarajevskom univerzitetu? znam za onaj slucaj da ako se dva puta obnovi ista godina da se gubi status,al da li je slucaj sa ovim navedenim?
-
sabanss
To za ne davanje uslova za III moze procitati na ovom linku:
http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=157 ... 18355d44c3
Sto se tice te price sa obnavljanjem godine a da ce te pustiti da slusas narednu, mislim da je to napravljeno samo sa ciljem da se dignu pare. Nema sanse da mozes sve polagati a da zvanicno nisi ta godina, tako da sto se toga tice samo ucite i spremite pare.
Ako neko nije primjetio ovo cak i dobro dodje na nekim smjerovima koji imaju puno predmeta (svi osim RI), jer po ovome ja obnavljam petu i imam jos godinu fore do kraja apsolventskog staza kad je izlazak na ispit (cini mi se) 100 KM.
Bolje predmet jednom platiti 100 KM, nego pasti tri puta pa platiti 300 KM. Tako da ova obnova ne pije vode, a nije ni zakonski utemeljena.
http://www.etf.unsa.ba/index.php?id=157 ... 18355d44c3
Sto se tice te price sa obnavljanjem godine a da ce te pustiti da slusas narednu, mislim da je to napravljeno samo sa ciljem da se dignu pare. Nema sanse da mozes sve polagati a da zvanicno nisi ta godina, tako da sto se toga tice samo ucite i spremite pare.
Ako neko nije primjetio ovo cak i dobro dodje na nekim smjerovima koji imaju puno predmeta (svi osim RI), jer po ovome ja obnavljam petu i imam jos godinu fore do kraja apsolventskog staza kad je izlazak na ispit (cini mi se) 100 KM.
Bolje predmet jednom platiti 100 KM, nego pasti tri puta pa platiti 300 KM. Tako da ova obnova ne pije vode, a nije ni zakonski utemeljena.