New Primitives

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Shoba

#1 New Primitives

Post by Shoba »

New Primitives je svojom pojavom umnogome promijenio mnogo toga. Nazalost, pokret je prestao onog momenta kada se politika umijesala u sve. Do tog momenta bilo je jako mnogo dobrih stvari, nazalost, iskljucivo u muzickom pogledu. Bilo je i pokusaja da se i u umjetnosti napravi nesto (grupa Zvono-Sejo Cizmic je bio istinski New Primitives slikar... Zenit Djozic-jedan od nadrealista, je odlican slikar. Malo ljudi zna da je on pohadjao akademiju u sarajevu. Cuvena je njegova slika " Gola Bahra".)

Za razliku od slovenackog projekta Neue Slovenishe Kunst ( NSK) koji su isfurali sve sto su mogli uz apsolutnu podrsku drustva, New Primitives nikada nije naisao na ozbiljno prepoznavanje nase sredine kao kulturni pokret, a ne kao zajebancija. Nazalost, taj cjelokupan umjetnicki izraz je nestao, i niko nikada to nije skupio u jednu cjelinu,niko o tome nije napisao knjigu, niti iole ozbiljan clanak koji bi obuhvatio sve fenomene Novog Primitivizma. Sama cinjenica da je cijela Jugoslavija bila opcinjena Zabranjenim Pusenjem, Elvisom J. Kurtovicem, Nadrealistima i ostalim stvarima koje su dolazile iz Sarajeva, znacila je preokret za nasu sredinu, koja je do tada uglavnom tavorila.

New Primitives je bila odlicna sansa da se nametnemo kao drustvo koje je od svojih negativnih stvari napravilo pozitivne, od papka napravilo "cool thing". Slika prosjecnog Bosanca je do pojave Novog Primitivizma je bila uglavnom negativna, izuzev par izuzetaka. Politicki, Bosna je napokon postala regija u kojoj je bilo "cool" stvari. (muzika je kao nekontrolisana aktivnost uvijek bila jedino sredstvo uz pomoc kojeg se s necim bosanskim moglo izaci u svijet. Sve ostalo je bilo "poklopljeno" od strane Beograda, Zagreba, Ljubljane..)

Pocetak nestabilnosti u Ex Yu je najgore pogodio nase kulturne krugove. Cinjenica je da drustvo koje nema svoju kulturu koja je medjunarodno priznata, je osudjeno na kolonijalizam ili nestanak. Vecina Bosanskih intelektualaca koji su nosili dobar dio naseg identiteta je napustila Bosnu na pocetku rata (Kusturica, Nele Karajlic...) i ukazala se velika praznina koja je omogucila nesmetan pocetak rata. Yutel je tada odigrao izuzetno negativnu ulogu,angazovan za KOS, kupovao je vrijeme za kopanje rovova oko Sarajeva i umirujuci javnost cinjenicama kako nece biti rata. Cjelokupan New Primitives koga je slusala cijela Ex Yu je bio ucutkan. To je , nazalost, bio jedini glas koji je mogao progovoriti u nasu korist, jedina stvar koja je mogla svojim uticajem zaustaviti barem dio agresije na BiH.

U svakom slucaju, New Primitives je i dalje jedini pokret koji je izasao iz BiH kao ozbiljan kulturni proizvod. POstoji i dalje mnogo projekata koji na neki nacin nastavljaju New Primitives tradicije, ali niko od tada do danas nije postigao nista slicno.

Nazalost, i dalje nikom nije palo na pamet da sve to objedini u jednu knjigu ili film. Sve i dalje ostaje u nasem pamcenju, koje ce da nestane kada i mi nestanemo. Mozda poneka ploca Elvisa ili Pusenja, emisija Nadrealista, ili slika Seje Cizmica ce da nas podjeti na vremena kada smo imali apsolutnu inicijativu koju, naravno, nismo iskoristili.

:sad: :? :shock: :-?
Cokoladna_Visnja

Post by Cokoladna_Visnja »

Ja sam se isto nedavno pitala (gledajuci dokumentarac o Novom Valu, "Sretno dijete") zasto nije napravljen isti o New Primitives pokretu.

Haj'mo mi! :D

"Moja raja me bas ne vole
Zavide mi na moje uspjehe..." :lol:
No_Comment

Post by No_Comment »

Jer jaaaa... ja sam guzoooonjin siiiiinn tralalala... :D :lol: :lol:
Cokoladna_Visnja

Post by Cokoladna_Visnja »

To No_Comment! :-D

Danas, sam dobio, svog novoga Porsche-a
I malko cu se voziti s njim...
...JA...!
Ja sam guzonjin sin...jer JA...ja sam guzonjin sin...
...JA...!
Ja sam guzonjin sin
Tra la la la, tra-la-la-la...!

Iiiii OPET! Iz pocetka...! :D

U mojoj, ulici, ne prodaju, se kifle
Ne tece, saobracaj, i dim
U mojoj, ulici, nema, fukare
Jer ja sam guzonjin sin... :lol:

Jao, kako me ta pjesma digne na noge!
Shoba

Post by Shoba »

Svi misle da ja jaguar vozam,
A vise sam gladan no sit... 8)
malimrav

Post by malimrav »

Cokoladna_Visnja wrote:Ja sam se isto nedavno pitala (gledajuci dokumentarac o Novom Valu, "Sretno dijete") zasto nije napravljen isti o New Primitives pokretu.

Haj'mo mi! :D

"Moja raja me bas ne vole
Zavide mi na moje uspjehe..." :lol:
Lijepo je biti sretno dijete 8)
gandhi

Post by gandhi »

Nećeš mi vjerovati, ali baš prije dan dva, sam razmišljao o tome kako imam želju u životu snimiti film o TLN i ZP i istražiti sve o tom periodu, s obzirom da sam nešto mlađi, i danas naletim na ovu temu. Mada, evo sad kontam nešto, bilo bi dobro da to ne bude samo o TLN i ZP nego o čitavom Novom Primitivizmu.
BTW Žalica i Loša rade film o Orkestru. :P
silentbob

Post by silentbob »

dobra tema nema sta!
u periodu nastanka NP-a na ovim prostorima Bosna je bila na vrhuncu ekonomskog buma u tadasnjoj Jugoslaviji sto je bilo trn u oku centrima moci u Zagrebu i Beogradu, a na koraju svega pojavio se New Prim. pokret kao novi kulturni izraz mladih iz Bosne. Dakle Zagreb i Beograd nisu mogli da podnesu Bosansku dominaciju i ucinili su sve da to pokopaju.
Raspad TLN znacio je i raspad Jugoslavije.

"...i dok cekas sabah sa sejtanom..."

Preporuka:

veceras 21.30 HTV1 - "Kad Miki kaze da se boji" dokumentarni film o Zivitu i Djelu Legendarnog BRANIMIRA JOHNNY-a STULICA (pogledati obavezno)
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

mogu li se negdje te zenitove slike vidjeti?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Shoba wrote:Svi misle da ja jaguar vozam,
A vise sam gladan no sit... 8)

a nastavak se haman :oops: ... zvizdi :D
sierra1712

Post by sierra1712 »

MA TLN/NP su NEPREVAZIDJENI........odrastati uz takve zajebancije i takav pogled na zivot smatram privilegijom ...fakat su LEGENDE!

Upravo gledam clip njihov "skrivena kamera" kad nele dijeli koverte za rezervu....oplako sam bukvalno :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Qler

Post by Qler »

TLN je najbolja stvar na ovim prostorima!

Divim se tin ljudima! ZP takodje!

VELIKI RASPEKT!
morti

Post by morti »

TLN je nešto neponovljivo...
Kao i ZP,Bombaj štampa itd...

Njuuuuuuuuuuuuuuu primitivs,ol ovr baščaršija!!!!!!!!!

:D
Qler

Post by Qler »

rodjen sam 1962.

prvo sam reko' zeljo pa tek onda mama!!
..
..
.
.
danas cemo da dobijemo pitare,
a zasto i ne bi!

zeljo ce da dobije jos
jedan lokalni derbi!!

:D:D:D:D:D:D:D

Djuro legenda :D
ElectricLarryLand

Post by ElectricLarryLand »

gandhi wrote:Nećeš mi vjerovati, ali baš prije dan dva, sam razmišljao o tome kako imam želju u životu snimiti film o TLN i ZP i istražiti sve o tom periodu, s obzirom da sam nešto mlađi, i danas naletim na ovu temu.
Ja upravo o tome razmišljam već neko vreme, kako je greota (a vala i sramota) što ne postoji knjiga, film, sređena dokumentacija, šta god, o Top Listi Nadrealista, koja je bila jedan od najupečatljivijih kulturnih fenomena bivše SFRJ. Takođe mi je totalni bedak što ne postoje snimci svih njihovih serijala, od prve do poslednje epizode, bar se ovde (u SCG) ne mogu naći, a kopajući po raznim bosanskim sajtovima, provalila sam da je i tu slična situacija. (U tom smislu, ako je neko raspoložen za razmenu, klik na mail da pošaljem spisak svega što imam u mpg i divx formatu :D) Konačno zaključih da bi bilo super napraviti barem neki fan-site, kao neku arhivu, da se mladi naraštaji obrazuju po pitanju najvećih careva koji su se ikad pojavili na teveju na ovim prostorima. Ja sam, recimo, nedavno narezala jedan disk sa Nadrealistima mom malom komšiji (peti osnovne, otprilike isti uzrast kao ja kad sam ih prvi put gledala) i klinac se oduševio. A pitanje je hoće li ih ikad ponovo emitovati, naročito ovde. :(
Post Reply