Najbolje knjige
Moderator: Chloe
-
Belminator
Ono sto je za Kafku karakteristicno i u isti mah privlacno jeste upravo taj njegov svijet izvrnute rukavice ( tako se to naziva )... dakle kod njega nije vazno sta se desava izvana, vec ono sto se desava unutar ljudske svijesti... npr nije vazno u Preobrazaju kako je Gregor Samsa postao ogromna buba, vec je bitnije kako on to dozivljava, bitno je to da je on postao drustvena masina i pored svega toga on se i dalje samo brine kako da ustane iz svoga kreveta jer mu to novi oblik tijela ne omogucava i ode na posao da ne daj boze ne dobije otkaz... don Kihot vec sam napomenuo da je parodija na viteske romane, uz to Servantes jos koristi priliku da opise i epohu u kojoj je zivio provodeci Kihota i Sanca kroz razlicita mjesta upoznajući ih sa ljudima razlicitog staleza, obicaja i sl. Da, ujedno je i knjiga o muskom umu jer upravo se na odnosu između ludog kihota i razumnoga Sanca i zasniva građa romana, ali ne u smislu sukoba dvaju načela kako su to romanticari htjeli da prikazu već u smislu sancizacije don Kihota i kihotizacije Sanca Panse, na kraju kada se taj proces izvrsi do kraja don Kihot umire jer svo vrijeme se je borio za nesto sto nikad nije ni postojalo, skitnicko vitestvo koje je samo bilo izmisljotina kojom su pisci 16 v. zabavljali publiku... dakle na ovom svijetu bez skitnickog vitestva, gorostasa i sl nema mjesta ni za don Kihota i ne preostaje mu drugo nego da ga napusti... sto se tice kihotizacije Sanca to se najbolje ocituje nakon leta sa drvenim konjem kada je lagao vojvodama sta je sve vidio dok je letio, također postaje i sposoban da sam vodi guberniju i sl. ali opet za razliku od Kihota on je na Klivijandu vidio samo lazi, dok je don Kihot vidi vizije npr. u Montesinovoj spilji, a vizije su naravno istinitije od lazi... na kraju upravo Sancov razum pokazuje se ispravnijim jer nadzivi don Kihotovo ludilo... itd, itd ima se tu pricati godinu dana, mene je iskreno nasmijao samo na onom mjestu kada hoce sici s konja pred vojvotkinjom pa se polomi ... Ma Idiot nije da je tezak vec kako sam ti Jack vec rekao ne desava se tu nista specijalno, nije tema npr. zlocin, vec ljubav, sasvim obicna i zivotna knjiga ali extra, meni licno i najbolja od Dostojevskog ... uzmi pa sam procjeni eto ... Majstor i margarita također je super, nju sam imao za seminarski na 3 god a zakacila me je i na ispitu, extra je, procitaj ...
-
violentjack
Zlocin i Kazna od Dostoyevskog imam je kraj seba ovdje
Fina knjiga..moralno poucna takoder sa finom radnjom
Fina knjiga..moralno poucna takoder sa finom radnjom
-
zili
kao što sam već rekla: svaka čast klasicima... ali...
mene ne interesuju knjige koje se nalaze na svim spiskovima lektire, čiji su vrijednost i značaj odavno etablirani
interesuje me da li je neko naletio na nekog novog dobrog NE-etabliranog autora o kome nisu napisani tomovi kritika ili zapravo pohvala
isto tako ne bi bilo loše malo opisati te neke preporuke
recimo, zima, nikad nisam čula za tog tariqa alija...
mene ne interesuju knjige koje se nalaze na svim spiskovima lektire, čiji su vrijednost i značaj odavno etablirani
interesuje me da li je neko naletio na nekog novog dobrog NE-etabliranog autora o kome nisu napisani tomovi kritika ili zapravo pohvala
isto tako ne bi bilo loše malo opisati te neke preporuke
recimo, zima, nikad nisam čula za tog tariqa alija...
-
Kwaheri
...malo novije:
Pamuk /Zovem se crvena - preporucujem...
Bulgakov /Majstor i Margarita -
...nesto starije..
Tariq Ali / Sjene narova drveta
Amin Maalouf / Lav africki
...pa jos nesto starije..
M. Kundera. N.L.postojanja..
...skoz staro...ma klasici..
pa "vaskrsenje"...ma potpisujem Fluov izbor...
a kratka prica i poezija ...Hajjam, Borges i P.Neruda...

Pamuk /Zovem se crvena - preporucujem...
Bulgakov /Majstor i Margarita -
...nesto starije..
Tariq Ali / Sjene narova drveta
Amin Maalouf / Lav africki
...pa jos nesto starije..
M. Kundera. N.L.postojanja..
...skoz staro...ma klasici..
pa "vaskrsenje"...ma potpisujem Fluov izbor...
a kratka prica i poezija ...Hajjam, Borges i P.Neruda...
-
car-x
kad uumrem da se smijem - ona neka nura nasa..
insala, madona, insala - miljenko jergovic..
nova od marquez-a: moje jadne kurve ili ne znam kako ce prevesti na nas..
meni se svidio i davor spisic i njegovo koljivo..
michael moore je svakako za preporuciti..
insala, madona, insala - miljenko jergovic..
nova od marquez-a: moje jadne kurve ili ne znam kako ce prevesti na nas..
meni se svidio i davor spisic i njegovo koljivo..
michael moore je svakako za preporuciti..
-
BECHO
Cesto bih se zamislio nad srcem koje pruza utociste svima sto dolaze iz pustinje u njegovo svetiliste,a za dvolicnog ostaje zaboravljeno i zapecaceno.
Jednog dana, dok smo odmarali s Njim u vrtu narova,
rekoh mu: "Ucitelju, ti prastas i utjehu pruzas grijesniku i svima slabima i kolebljivima,samo ne licemjeru.'
A On rece: "Dobro si odabrao rijeci svoje kada si nazvao grijesnike slabima i kolebljivima. Ja im prastam slabost njihovu tjelesnu i kolebljivost duha. Jer, slabosti ove na njih svalise njihovi preci ili pohlepa susjeda njihovih. Ali, dvolicnog ne trpim, jer on rukom svojom namice jaram bezazlenom i popustljivom. Slabici, koje nazivash grijesnicima, kao ptici su bez perja sto ispadaju iz gnjezda. Licemjer je strvinar sto ceka na litici smrt pljena svog. Slabici su ljudi izgubljeni u pustinji. Ali, licemjer nije izgubljen. On poznaje put, a ipak se smije izmedju pijeska i vjetra."
Halil Gibran

Jednog dana, dok smo odmarali s Njim u vrtu narova,
rekoh mu: "Ucitelju, ti prastas i utjehu pruzas grijesniku i svima slabima i kolebljivima,samo ne licemjeru.'
A On rece: "Dobro si odabrao rijeci svoje kada si nazvao grijesnike slabima i kolebljivima. Ja im prastam slabost njihovu tjelesnu i kolebljivost duha. Jer, slabosti ove na njih svalise njihovi preci ili pohlepa susjeda njihovih. Ali, dvolicnog ne trpim, jer on rukom svojom namice jaram bezazlenom i popustljivom. Slabici, koje nazivash grijesnicima, kao ptici su bez perja sto ispadaju iz gnjezda. Licemjer je strvinar sto ceka na litici smrt pljena svog. Slabici su ljudi izgubljeni u pustinji. Ali, licemjer nije izgubljen. On poznaje put, a ipak se smije izmedju pijeska i vjetra."
Halil Gibran
-
Belminator
Nura Bazdulj - kad umrem da se smijem, a ujedno care ona ti spada u one koji su okupirali nasu knjizevnost i potezu neke rodbinske veze pa se pojavio i neki potomak koji je po pitanju knjiz. supalj kao crkveno zvono, cak stavise je i nepismen, ali eto Bazdulj je pa moze da pise dok se neki izvrsni mladi autori upravo od takvih ne mogu da probiju... e vidis ta od Markeza, Moje jadne kurve, cuo sam za to, tacnije preporucila mi je frendica iz Californije, no to kod nas jos uvijek nije doslo, ovde je od njega sada kao najnovija Pustolovine Miguela Litina, izgleda da nije bas klasicna Markezova, ali jedva cekam da zavrsim sa ovom obaveznom literaturom za ispit iz poetike romana pa da se bacim na citanje... Pa Zili iskreno meni su klasici neprevaziđeni ali eto ako vec insistiras od novijih autora pored Markeza, naravno tu su Karlos Fuentes, Umberto Eco, Paul Auster, mislim da se oni izdvajaju od ostalih jer nisu pisci za svakoga i daleko su od uobicajene i pojednostavljene danasnje literature... posebno preporucujem od Eca Ostrvo dana predasnjeg... također i od feministica istakao bi Trejsi Sevalije, Anitu Dajamant i Margaret Diras, pa donekle i Christu Wolf... posebno od A. Dajamant vec sam spominjao Crveni sator...
-
Ida1
rushdie - satanski stihovi, tlo pod njenim nogama
kureishi - buda iz predgradja, ljubav u plavom dobu
marques - sto godina samoce, ljubav u doba kolere, pukovniku nema ko da pise
julio cortazar - skolica, kraj igre
mario vargas llosa -la tia julia y el escribidor
tariq ali - salahudinova prica
eco - otok predjasnjeg dana
kafka - metamorfoza
tolstoj - smrt ivana illyicha, uskrsnuce
ben okri - the famished road
d.h.lawrence - zaljubljene zene
huxley - punkt kontrapunkt, nakon mnogih ljeta
hemingway / zbogom oruzje, movable feast
jergovic - mama leone
selimovic - tvrdjava
eto..
kureishi - buda iz predgradja, ljubav u plavom dobu
marques - sto godina samoce, ljubav u doba kolere, pukovniku nema ko da pise
julio cortazar - skolica, kraj igre
mario vargas llosa -la tia julia y el escribidor
tariq ali - salahudinova prica
eco - otok predjasnjeg dana
kafka - metamorfoza
tolstoj - smrt ivana illyicha, uskrsnuce
ben okri - the famished road
d.h.lawrence - zaljubljene zene
huxley - punkt kontrapunkt, nakon mnogih ljeta
hemingway / zbogom oruzje, movable feast
jergovic - mama leone
selimovic - tvrdjava
eto..
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Citam opet "Justine ili nedace kreposti" 
-
car-x
radi se o fadili nuri haver..Belminator wrote:Nura Bazdulj - kad umrem da se smijem, a ujedno care ona ti spada u one koji su okupirali nasu knjizevnost i potezu neke rodbinske veze pa se pojavio i neki potomak koji je po pitanju knjiz. supalj kao crkveno zvono, cak stavise je i nepismen, ali eto Bazdulj je pa moze da pise dok se neki izvrsni mladi autori upravo od takvih ne mogu da probiju...
http://www.interliber.com/catlistdetail ... 9958589044
sumnjam da ona ima neki familijarni pedigre, ali ako ti tako kazes..
-
Belminator
Ok je Care do mene je greska, Fadila Nura Haver , da, ona je sada ja mislim skoro se probila sa ovom nagradom na Zorovom konkursu zamijenio sam je sa Nurom Bazdulj koja je ustvari spisateljica u BiH, problem je u ovoj Bazdulj Nuri a ne u Fadili... bas evo sada citam za roman jedno zanimljivo djelo od Kucija - Gospodin Fo, doduse djelo je cista intertekstualnost... parodija na Robinzona Krusa ali je zabavno i duhovito i ako je prilicno mrsavo, nekih 134 str... Ido kod te Markezove price "Pukovniku nema tko da pise" meni je zavrsetak skroz cool 
-
Belminator
Nura Bazdulj-Hubijar
Nevjestinski ponor i druge priče
131 stranica
tvrdi uvez s ovitkom
ISBN 953 7052 50 8
redovna cijena: 129,00 kn
naša cijena: 103,20 kn
Jedna od najpopularnijih i najčitanijih suvremenih bosanskohercegovačkih spisateljica prvi put se predstavlja hrvatskoj čitateljskoj publici i to svojom novom, po mnogočemu paradigmatskom knjigom priča Nevjestinski ponor.
Tri priče u knjizi priča Nevjestinski ponor progovaraju o sudbonosnim događajima u životu nosećih likova. Svaka priča Nevjestinski ponor, Memento mori i Milost događa se u ključnom trenutku glavnoga junaka, u trenutku kada se on nalazi pred životnim raskrižjem i kada treba pogledati prije svega u svoju dušu i otkriti kuda i kako dalje.
Nura Bazdulj-Hubijar u Nevjestinskom ponoru uspijeva probuditi najdublje i najskrivenije emocije, a svojim likovima i njihovim tragičnim sudbinama pokazuje kako se velike priče kriju u malim, običnim ljudima...
Eto vidis care sa ovim sam ja pobrkao Fadilu Nuru Haver - Kad umrem da se smijem
Nevjestinski ponor i druge priče
131 stranica
tvrdi uvez s ovitkom
ISBN 953 7052 50 8
redovna cijena: 129,00 kn
naša cijena: 103,20 kn
Jedna od najpopularnijih i najčitanijih suvremenih bosanskohercegovačkih spisateljica prvi put se predstavlja hrvatskoj čitateljskoj publici i to svojom novom, po mnogočemu paradigmatskom knjigom priča Nevjestinski ponor.
Tri priče u knjizi priča Nevjestinski ponor progovaraju o sudbonosnim događajima u životu nosećih likova. Svaka priča Nevjestinski ponor, Memento mori i Milost događa se u ključnom trenutku glavnoga junaka, u trenutku kada se on nalazi pred životnim raskrižjem i kada treba pogledati prije svega u svoju dušu i otkriti kuda i kako dalje.
Nura Bazdulj-Hubijar u Nevjestinskom ponoru uspijeva probuditi najdublje i najskrivenije emocije, a svojim likovima i njihovim tragičnim sudbinama pokazuje kako se velike priče kriju u malim, običnim ljudima...
Eto vidis care sa ovim sam ja pobrkao Fadilu Nuru Haver - Kad umrem da se smijem
-
Ida1
jest belmin-atore, kraj je super...
a sta mislis o Zivjeti da bi se pripovijedalo?
Daj nam jos nekih dobrih knjiga, jer vidim da ti je to i hobi i profesija..
Evo sjetih se jos nekih dobrih...
E. Sabato - Tunel
J.J. Borges - El Aleph
Zoran Rosko - Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla
E.M. Forster - Put u Indiju
Woody Alen - The Complete Prose
Legendarni D. Adams - The hitchhikers guide to galaxy; So long, and thanks for all the fish
Naravno tu je i Martin Amis - Novac
a sta mislis o Zivjeti da bi se pripovijedalo?
Daj nam jos nekih dobrih knjiga, jer vidim da ti je to i hobi i profesija..
Evo sjetih se jos nekih dobrih...
E. Sabato - Tunel
J.J. Borges - El Aleph
Zoran Rosko - Paranoidnije od ljubavi, zabavnije od zla
E.M. Forster - Put u Indiju
Woody Alen - The Complete Prose
Legendarni D. Adams - The hitchhikers guide to galaxy; So long, and thanks for all the fish
Naravno tu je i Martin Amis - Novac
-
Belminator
Ma care nista to ne treba da te cudi kad o svemu odlucuju, evo recimo u omnibusovoj radionici, urednici su neki studenti bijedni i neafirmisani i logicno je da nece objaviti nekoga mladog i kvalitetnog autora kojega sami nikada ne bi mogli zasjeniti. Sta ti imam dalje pricati kad su eto, vjerujem da si imao prilike to citati, Aleksandra Hemona kada je 1996 ili 98 ne znam tacno koje god nasim izdavacima donosio svoje price, odbili kao nije im interesantno. Hemona kojeg danas Amerikanci kljukaju polumilionskim stipendijama jer ljudi traze kvalitet a ne rodbinski sljam poput ovih nasih... Ido nisam citao Zivjeti da bi se pripovjedalo a volio bi, sad si me zainteresovala za to, je li to njegova posljednja zbirka pripovjetki sa bebom na korici... kad je Markez u pitanju neizostavno je djelo Patrijarhova jesen a fine su i pripovjetke pod nazivom Nevjerovatna i tuzna istorija nevine Enedire i njezine bezdusne babe... Pa od onog sto mi je trenutno na pameti mogu ti preporuciti ovako, da vidim; recimo od Tomasa Mana sto god ti dođe u ruke osim Smrti u Veneciji jer je djelo peglativno a i nekako je pedofilsko... inace sto je karakteristicno za samoga Tomasa Mana jeste da je on u dvadeset i nekoj godini dobio Nobelovu nagradu, dakle mnogi ljudi postaju pisci tek negdje u 40-50-toj a on je prije 30-te imao Nobelovu nagradu... također od Cehova sta god ti dođe do ruku procitaj za mene je on najbolji pisac... zatim Karlos Kastaneda-Pricanje sa don Huanom, F. Kafka-Amerika, mozes uzeti i od Paula Austera-Njujorsku trilogiju i Izum samoce ujedno Auster je sigurno jedan od najboljih pripovjedaca danasnjice, i ako Hennry Millera bas nesto ne gotivim mozes uzeti od njega Predraga moja Brenda, to ti je epistolarno djelo sazdano na pismima koje je pred smrt razmjenjivao sa mladom glumicom Brendom, Herman Hese-Igra staklenih perli, Oskar Davico-Pjesma, Tvrtko Kulenovic-Istorija bolesti, Dz.Karahasan-Sahrijarov, prsten mislim da je to vec neko ranije i predlozio, Jim Morison-Divljina, to djelo je zasnovano nanjegovom dnevniku...pa eto za ovu raju koja vole kultna djela poput don Kihota mislim da bi bio veliki gubitak ne procitati od Fransoa Rablea-Gargantua i Pantagruel, renesasni roman i ono sto don Kihot pretstavlja u spanskoj knjiz. to je Garg. i Pant. u francuskoj za svijetsku knjiz.ovo je presudan roman i predstavlja renesansnu borbu protiv crkvenih ideala iz srednjega vijeka...
Last edited by Belminator on 12/02/2005 22:11, edited 1 time in total.