Muzej SFRJ

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Hierarchia

Post by Hierarchia »

SherlockHolmes wrote:eh, sada nam je valjda svima jasnije kako se falsificira istorija. malo flippera, malo monopola, pure i drugih socijalisticko-federativnih dostignuca, i imamo i jordanski nesvrstani obrazovni sistem, "Grupu za ocevid" i latino sapunice, a sve nakon singerica i njemackih cokolada iz doba ndh.

ovu "muzejsku" temu fakat valja smjestiti na "ne propusti", mada se mi slabo mijenjamo :roll:
Ja sam mislila da je istorija nuzno falsifikat.

Zamisli kakva ce ova danas "istorija" biti? Prvo. zasicenjem konzumentskih predmeta neces se sjecati niti jednog proizvoda. Drugo, sve se uvozi - od vode do gaca. Trece, model zivota je identican zapadnome, pa nema nista originalno vrijedno spomena. Dobro, mozda jos ima. Ali uskoro nece biti. 8-)

Bagat:
Image
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

mislim da si ipak u krivu. danasnja djeca ce se sjecati neke online pucacine, neko vf dzema, neko naslovnice saffa, avaza, zagora ili dana, itd. svejedno, poenta je da to ipak nije ono sto odredjuje jedno vrijeme, jos manje jedan sistem ili zemlju. nema veze, ovo ionako ne mijenja nista, zato pici po slikama :)
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Danasnja djeca se ne sjecaju ni pucacine od prije dvije godine a kamoli sta drugo.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

cini ti se
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Sta danasnje drustvo nudi djeci? Sjecat ce se jedne bolesne zemlje, podijeljene, skola punih segregacije. Sjecat ce se bruke na granici sa pasosima, sjecat ce se kredita za sve sto treba kupiti, sjecat ce se besparice i nepismenih politicara koji se ni obuci ne znaju. Mi ne zivimo u drzavi, nego u travestiji od drzave, koja se ni po cemu ne moze mjeriti s "onim mrakom". Nije da je Juga bila neka utopija, imala je i ona svojih mana, ali kad se uporedi s drzavom danas, bio je to jedan Eldorado.
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Pali smo s konja na magarca, pa nam sad bivsi konj ne valja.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

"otac na sluzbenom putu" je po meni dobra ilustracija sjecanja i "onog" poratnog perioda. valjda neko napravi slican film za jedno 20-30 godina i o ovom.
trinaesti

Post by trinaesti »

Image[/URL]
trinaesti

Post by trinaesti »

Image[/URL]
trinaesti

Post by trinaesti »

Image[/URL]
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

Image

Image

8-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

SherlockHolmes wrote:mislim da si ipak u krivu. danasnja djeca ce se sjecati neke online pucacine, neko vf dzema, neko naslovnice saffa, avaza, zagora ili dana, itd. svejedno, poenta je da to ipak nije ono sto odredjuje jedno vrijeme, jos manje jedan sistem ili zemlju. nema veze, ovo ionako ne mijenja nista, zato pici po slikama :)
A sta to odredjuje jedno vrijeme? Govori vodja i ideoloskih megafona tog vremena? Mislim ipak da su te sitne stvari koje sacinjavaju kulturu odredjenog vremena (ovdje slucajno omedjenog odrednicom SFRJ) cine to vrijeme u nasim privatnim poimanjima, jer su svaka druga lazna i iskonstruisana. Istorija sa velikim pocetnim slovom je davno izgubila smisao, dragi moj Holmse, ako si na nju mislio.
Mozda sam pogresno postavila koncept muzeja. :) Uzivajte.
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Hierarchia wrote:
SherlockHolmes wrote:mislim da si ipak u krivu. danasnja djeca ce se sjecati neke online pucacine, neko vf dzema, neko naslovnice saffa, avaza, zagora ili dana, itd. svejedno, poenta je da to ipak nije ono sto odredjuje jedno vrijeme, jos manje jedan sistem ili zemlju. nema veze, ovo ionako ne mijenja nista, zato pici po slikama :)
A sta to odredjuje jedno vrijeme? Govori vodja i ideoloskih megafona tog vremena? Mislim ipak da su te sitne stvari koje sacinjavaju kulturu odredjenog vremena (ovdje slucajno omedjenog odrednicom SFRJ) cine to vrijeme u nasim privatnim poimanjima, jer su svaka druga lazna i iskonstruisana. Istorija sa velikim pocetnim slovom je davno izgubila smisao, dragi moj Holmse, ako si na nju mislio.
jbg, ako nikad nista vazno iz te istorije ne naucimo, onda stvarno nema smisla. sto se privatnih poimanja tice i toga da je sve drugo laz i konstrukcija, tome se nadaju i ovi trenutni "edukatori". nek nam je svima sa srecom, jer kao sto rekoh, u biti se nismo promjenili.
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
trinaesti

Post by trinaesti »

Image
trinaesti

Post by trinaesti »

toliko od mene za sada...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

SherlockHolmes wrote:
Hierarchia wrote:
jbg, ako nikad nista vazno iz te istorije ne naucimo, onda stvarno nema smisla. sto se privatnih poimanja tice i toga da je sve drugo laz i konstrukcija, tome se nadaju i ovi trenutni "edukatori". nek nam je svima sa srecom, jer kao sto rekoh, u biti se nismo promjenili.
Sherlock, govorenje u mnozini je tekovina komunistickog sistema razmisljanja. Jesi li to znao? :D Mozda se niste promijenili, zaista. Ali ne vidim sta je tu problematicno, ljudi su svi u biti isti, svejedno jesu li dijelili isti ideoloski obrazac ili ne. Ne znam sta se treba nauciti? To da ti neko moze isprati svijest? To svi koji imalo bucnu glavom uglavnom ukapiraju. To da su ljudi ipak stado koje se da vodati - ostaje nekako dominantna pojava. Tu nista nece pomoci nasa pametovanja. Predlazem da nastavimo nijemo.... :)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

trinaesti wrote:toliko od mene za sada...
Hvala, ilustrativne fotke. Ja sam isto trazila ambasadorku deku, ali nigdje je nema. :(
tech10

Post by tech10 »

Image
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Hierarchia wrote:
SherlockHolmes wrote:
Hierarchia wrote: A sta to odredjuje jedno vrijeme? Govori vodja i ideoloskih megafona tog vremena? Mislim ipak da su te sitne stvari koje sacinjavaju kulturu odredjenog vremena (ovdje slucajno omedjenog odrednicom SFRJ) cine to vrijeme u nasim privatnim poimanjima, jer su svaka druga lazna i iskonstruisana. Istorija sa velikim pocetnim slovom je davno izgubila smisao, dragi moj Holmse, ako si na nju mislio.
Sherlock, govorenje u mnozini je tekovina komunistickog sistema razmisljanja. Jesi li to znao? :D Mozda se niste promijenili, zaista. Ali ne vidim sta je tu problematicno, ljudi su svi u biti isti, svejedno jesu li dijelili isti ideoloski obrazac ili ne. Ne znam sta se treba nauciti? To da ti neko moze isprati svijest? To svi koji imalo bucnu glavom uglavnom ukapiraju. To da su ljudi ipak stado koje se da vodati - ostaje nekako dominantna pojava. Tu nista nece pomoci nasa pametovanja. Predlazem da nastavimo nijemo.... :)
ne znam cija je mnozina tekovina, samo mi se cini da je mnozina ipak starija od komunizma. ne znam sta bi mufid memija na to rek'o :D nijemo buckanje glavom, btw, jeste jedna od tih tekovina nepluralistickih sistema pa ti vidi :D
Post Reply