Mudrost Indijanaca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

black

#1 Mudrost Indijanaca

Post by black »

Mnogi stari narodi ostavili su nam u nasljeđe veliko bogatstvo koje se ne mjeri samo kamenim građevinama i skulpturama.Veliki dio tog bogatstva su načela i poruke za sva vremena koja jednako vrijede za crnog,crvenog,žutog i bijelog čovjeka.
Bilo bi pogrešno tu baštinu shvatiti tek kao pametne dosjetke, one su izraz dubokog životnog iskustva koje se naraštajima sakupljalo i kao najveće blago prenosilo s koljena na koljeno.
Indijanci se sjećaju svojih predaka i s poštovanjem se odnose prema svom nasljeđu jer je čovjek bez tradicije poput stabla bez korijena.
Stara indijanska tradicija nam nudi jedno iskustavo koje je uvelike primjenjivo i danas.Ono je rezultat razumijevanja odnosa čovjeka i prirode.To je razumijevanje Indijanac je iskazivao kroz duboko poštivanje svega što živi. Za njega ne postoji neživa priroda.Sve je živo: biljke,životinje,ali i voda,kamen,zemlja,zvijezde....ili kao što je rekao Medvjed Koji Stoji,poglavica Oglala Siouxa: „Mudri su bili stari Lakote.Znali su da čovjekovo srce postaje tvrdo kad se udalji od prirode i da nepoštivanje živih,rastućih stvari također vodi i nepoštivanju ljudi.“
U prirodi je sve skladno povezano. Jedino čovjek može ozbiljno narušiti taj sklad. Indijanac je iskreno vjerovao da svako narušavanje prirodnog sklada uzrokuje bolest,siromaštvo i nesreću. Zato je prema njihovom shvaćanju čovjeka zadaća održati taj sklad. Indijanski roditelji su od malih nogu odgajali djecu u ovakvom duhu.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Svaka ti čast, nastavi čitam te.... :)
black

Post by black »

Veliki Duh je u svim stvarima, on je u zraku koji udišemo. Veliki Duh je naš otac, a zemlja je naša majka. Ona nas hrani, ono što stavimo u nju ona nam vraća.

Prvi mir,koji je najvažniji, je onaj koji dolazi u dušu čovjeka kad shvati svoju vezu, svoje jedinstvo s univerzumom i svim njegovim moćima i kad shvati da se u središtu univerzuma nalazi Veliku Duh i da je to središte svugdje i da se nalazi u svakom od nas.

Crni Los, Oglala Sioux
black

Post by black »

Sve što je stvoreno je sveto. I zato ne zaboravite svaka zora koja dolazi sveti je događaj i svaki dan je svet, jer svijetlost dolazi od Velikog Duha. Uvijek morate imati na umu i to da su dvonožni i sav ostali narod kojim je naseljena ova zemlja sveti i da s njima morate tako i postupati.

Žena Bijelog Bivola, Oglal Sioux

Kad čovjek učini nešto vrijedno divljenja, kažemo da je to čudesno no gledajući izmjene dana i noći, Sunce i Mjesec i zvijezde na nebu, promjenu godišnjih doba na zemlji s plodovima što zriju moramo shvatiti da je to djelo nekog moćnijeg od čovjeka.

Santee Yanktonai Sioux

Hvala Bella...bice ovoga jos dosta.. :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Hvala tebi...ja te čitam.... :)
danas

Post by danas »

"Now that we are poor, we are free. No white man controls our footsteps. If we must die, we die defending our rights.
I wish it to be remembered that I was the last man of my tribe to surrender my rifle."

Sitting Bull
black

Post by black »

Sram me je pred zemljom
sram me je pred nebom
sram me je pred zorom
sram me je pred sumrakom
sram me je pred plavim nebom
sram me je pred Suncem
sram me je pred onim što je u meni
i što govori kroz mene.
Nešto me uvijek gleda
Zato moram govoriti istinu
Svoju riječ držim čvrsto na grudima.
kekec

Post by kekec »

Vjerovatno su mnogi ovo procitali, a mozda ima onih koji
nisu ili onih koji ce jos jednom pozeliti da procitaju:
Poglavica Seattle -pismo americkom predsedniku

Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posjedujemo svježinu zraka i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki dio te zemlje svet je mome narodu. Svaka sjajna borova iglica, svaka pješčana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki kukac sveti su pamćenju i iskustvu mog naroda. Sokovi koji teku kroz drveće nose sjećanje na crvenog čovjeka
Mrtvi bijeli ljudi zaboravljaju zemlju svog rođenja kada odu u šetnju među zvijezde. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju ovu lijepu zemlju jer je ona majka crvenog čovjeka. Mi smo dio zemlje i ona je dio nas. Mirisno cvijeće naše su sestre; jelen, konj, veliki orao, svi oni su naša braća. Stjenoviti vrhunci, sočni pašnjaci, toplina tijela ponija i čovjek - svi pripadaju istoj obitelji.
Tako, kad Veliki poglavici iz Washingtona šalje glas da želi kupiti našu zemlju, traži previše od nas. Veliki poglavica šalje glas da će nam sačuvati mjesto i tako ćemo sami moći živjeti udobno. On će nam biti otac i mi njegova djeca.
Mi ćemo razmotriti vašu ponudu za kupnju naše zemlje, ali to neće biti tako lako jer ta zemlja je nama sveta.
Ta sjajna voda što teče brzacima i rijekama nije samo voda, već krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju, morate se sjetiti kako je to sveto i morate učiti svoju djecu kako je to sveto i da je svaki odraz u bistrini vode jezera priča događaja i sjećanja mog naroda. Žubor vode je glas oca moga oca.
Rijeke su naša braća; one nam utažuju žeđ. Rijeke nose naše kanue i hrane našu djecu. Ako vam prodamo svoju zemlju morate se sjetiti i učiti svoju djecu da su rijeke naša braća, i vaša, i morate od sada dati rijekama dobrotu kakvu biste pružili svakom bratu.
Mi znamo kako bijeli čovjek ne razumije naš život. Jedan dio zemlje njemu je jednak kao i drugi jer je on stranac koji dođe noću i uzme od zemlje sve što želi. Zemlja nije njegov brat nego njegov prijatelj i kada je pokori on kreće dalje. On za sobom ostavlja grobove otaca i ne brine se. On otima zemlju od svoje djece i ne brine se. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu rađa djecu, zaboravljeni su. Odnose se prema majci-zemlji i prema bratu-nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati kao stado ili sjajni nakit. Njegova pohlepa prožderat će zemlju i ostaviti samo pustoš.
Ne znam; naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova boli oči crvenog čovjeka. Ali, možda je to zbog toga što je crveni čovjek divlji i ne razumije. Nema mirnog mjesta u gradovima bijelog čovjeka. Nema mjesta da se čuje otvaranje listova u proljeće ili drhtaj krilaca kukca. Ali, možda je to zbog toga jer sam ja divlji i ne razumijem. Buka djeluje samo kao uvreda za uši. I što je to život ako čovjek ne može čuti osamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari.
Ja sam crveni čovjek i ne razumijem. Indijanac više voli blagi zvuk vjetra kad se poigrava licem močvare kao i sam miris vjetra očišćen podnevnom kišom ili namirisan borovinom. Zrak je skupocjen za crvenog čovjeka jer sve živo dijeli jednak dah - životinja, biljka, čovjek. Bijeli čovjek ne izgleda kao da opaža zrak koji diše. Kao čovjek koji umire mnogo dana, on je otupio na smrad.
Ako vam prodamo našu zemlju, morate se sjetiti da je zrak skupocjen za nas, da zrak dijeli svoj duh sa svim životom koji podržava. Vjetar što je mojem djedu dao prvi dah također će prihvatiti i njegov posljednji uzdah. I ako vam prodamo svoju zemlju, morate je čuvati kao svetinju, kao mjesto kamo će bijeli čovjek moći doći da okusi vjetar što je zaslađen mirisom poljskog cvijeća.
Tako ćemo razmotriti vašu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlučimo prihvatiti, postavit ćemo jedan uvjet: bijeli čovjek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braći. Ja sam divljak i ne razumijem neki drugi način. Vidio sam tisuće raspadajućih bizona u preriji što ih je ostavio bijeli čovjek ustrijelivši ih iz prolazećeg vlaka. Ja sam divljak i ne razumijem kako dimeći željezni konj može biti važniji nego bizon koga mi ubijamo samo zbog ostanka na životu. Što je čovjek bez životinje? Ako sve životinje odu, čovjek će umrijeti od velike osamljenosti duha. Što god se dogodilo životinjama, ubrzo će biti i čovjeku. Sve stvari su povezane.
Morate naučiti svoju djecu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih djedova. Tako da će oni poštovati zemlju, recite djeci da je zemlja s nama u rodu. Učite svoju djecu kao što mi činimo sa svojom da je zemlja naša majka. Što god snađe zemlju snaći će i sinove zemlje. Ako čovjek pljuje na tlo, pljuje na samoga sebe. To mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada zemlji. To mi znamo. Sve stvari su povezane kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Što god snađe zemlju, snaći će i sinove zemlje. Čovjek ne tkaje tkivo života; on je samo struk u tome. Što god čini tkanju, čini i samome sebi.
Čak i bijeli čovjek, čiji Bog govori i šeta s njime kao prijatelj s prijateljem, ne može biti izuzet od zajedničke sudbine. Mi možemo biti braća, poslije svega.
Vidjet ćemo; jednu stvar znamo koju će bijeli čovjek otkriti - naš Bog je isti Bog. Vi sada možete misliti da ga vi imate kao što želite imati našu zemlju; ali to ne možete. On je Bog čovjeka i njegova samilost jednaka je za crvenog čovjeka kao i za bijeloga. Ta zemlja je Njemu draga i štetiti njoj jeste prezirati njenog stvoritelja. Bijeli također trebaju prolaz: možda brže nego sva druga plemena. Zaprljajte svoj krevet i jedne noći ugušit ćete se u vlastitom smeću.
Ali u vašoj propasti svijetlit ćete sjajno, potpaljeni snagom Boga koji vas je donio na ovu zemlju i za neku posebnu svrhu dao vam vlast nad njome kao nad crvenim čovjekom. Sudbina je misterij za nas jer mi ne znamo kada će svi bizoni biti poklani i divlji konj pripitomljen, tajni kutovi šume teški zbog mirisa mnogih ljudi i pogled na zrele brežuljke umrljan brbljajućom žicom.
Gdje je gušterica? Otišla je! Gdje je orao? Otišao je! To je konac življenja i početak borbe za preživljavanje.
Al´dzabe je to govoriti Predsjedniku.
Predsjednik k´o maltene i svaki Predsjednik, na kraju sve us...ere! :roll:
black

Post by black »

Naše je vjerovanje da je ljubav prema posjedovanju slabost koju treba nadvladati. Ona privlači materijalni dio a ako joj se dopusti s vremenom će poremetiti čovjekovu duhovnu ravnotežu. Zbog tog djeca zarana moraju naučiti ljepotu darivanja. Treba ih učiti da daju ono što najviše vole kako bi mogla osjetiti radost davanja.

Wahpeton Santee Sioux

Kad se ujutro ustaneš zahvali se za hranu i radost života. Ako tome ne vidiš razloga, greška je jedino u tebi. Ne iskorištavaj nikoga i ništa jer to pretvara mudrace u budale i zarobljava duh vizije.

Poglavica Tecumseh Shawnee

Ako razgovaraš sa životinjama i one će razgovarati s tobom i tako ćete se međusobno upoznati. Ako ne razgovaraš s njima nećeš ih upoznati a ono što ne poznaješ toga se bojiš. Ono čega se bojiš to uništavaš.

Poglavica Dan George, Salish

Podmuklost zatamnjuje lanac prijateljstva a iskrenost ga čini svjetlijim.

Canassatego

Ne treba mnogo riječi da se izrekne istina.

Nez Perce
vesela

Post by vesela »

Ovaj dio me odusevljava!

Imas li jos? Dobra stvar za diskusiju sa djecom!
black

Post by black »

vesela wrote:Ovaj dio me odusevljava!

a to ti kao odrasla.... :D nemoj mi beze pisati po temi..ako ti se ne dopada zaobidji...hvala
CiCiban

Post by CiCiban »

Image
tatanka yotake
ovo sam vec negdje pisala ali :D ima strasne ironije u tome da novo rjesenje za objekte koji ce biti podignuti na mjestu WTC-a ( od liebmana, pardon libeskinda ) ustvari podsjeca na 5-6 indijanskih poglavica koji sjede u krugu.. na granitnom tlu new yorka..i puse lulu mira..
sto samom aAAAutoru nije bilo ni na kraj pameti :D..

ne mogu sada iskopati sliku komplexa..ali vjerovatno je svima poznata
Last edited by CiCiban on 20/12/2005 18:41, edited 1 time in total.
pitt

Post by pitt »

William Penn i indijanci :D:D
Image

a i jedna pricica iz moje mahale :D:D

THUNDER SON

LOOK INTO THE HEART FOR BEAUTY...

Long, long ago there was a woman who lived alone at the edge of her village. This young woman washed and combed her long, brown hair with oils from animals, and her body was plump with their meat. She carried heavy chopped wood to her home alone, nuturing her strength every day. Her skin was smooth as corn silk, for she washed in the cold river water only once in a great while. Her clothes were washed in the river and left to dry while lying on the bushes in the hot sun.

She was beautiful. She knew she was beautiful. She was too beautiful to have just any man. She stayed by herself with her own admiration. She worked alone in the cornfields and returned, noticing her reflection in the water baskets that she carried. She lived alone in her beauty. Then one day she met a man.

This man was like no one she had ever known. His strength shone in his deep, piercing, brown-black eyes. This man had followed her from the river back to her home. His long, black hair blew behind him as he walked beside her. He took the water baskets from her hands. His sleek, muscular body rippled as he walked beside her. His power echoed with his long stride.

The feathers tied in his hair lifted with each step. His voice echoed through the air as he spoke. "Maiden, let me help you with your water-carrying. Let me invite you to my home to meet my family."

She followed him. She would not look into his eyes, yet she smiled. He walked beside her to his mother's wegiwa. He introduced her to his two sisters, and they asked her to remain. She stayed with these people, for they appreciated her and needed her company. She accepted this strong man as her man and became one of them.

Her man would go out hunting all day while the women worked in the fields. He brought home plenty of meat, for he was an excellent hunter. The women were magical in their growing of corn, so there was always much corn bread, corn stew, and cornmeal. Life was good in this way.

One day, the man came back later than usual - his hands bloody with cuts, his hair tangled in snarls, his moccasins torn. He told his story: "The hunt this day was difficult - the deer was quick. I shot and only wounded it. I prayed and followed it, but the deer ran to the sacred stream and ate plants that heal. Then it rolled in the sacred mud and the wound disappeared. I knew that I was not to kill this one. I returned to the hunting field and prayed to find another deer."

"The deer that came across the field was an older stag. It stared at me, and I knew that this stag would be the one killed. It was a fine deer with horns of great honor and a sleekness of spirit. Then the stag lept over the hedge and was gone. I was fast, and agile, and soon found the tracks leading over the edge of a high cliff. But I did not notice the cliff, only the tracks."

"My body was badly bruised, hands cut, legs ripped as I freed myself from the hedge of thorns that saved me. I limped home without meat."

He was tired. He lay down on his bedroll with his head on his beautiful woman's lap. She stroked his hair, feeling the weariness of his spirit. She noticed that his body was transforming. His breathing slowed as he turned into a gigantic snake. The beautiful woman felt the hair she was stroking shrink to scales that covered his head. She carefully inched her way out from under his massive, fanged head to escape outside.

His mother saw this woman's fearful expression. "We are Serpent-People. We are good and wish you well. My son truly loves you; yet if you feel that you can no longer stay here, then you should run away. But go quickly, for if my son wakes and knows that you have run from him, he will try to find you and bring you back. Run, run, and go quickly. Do not look back."

The beautiful woman ran. Her legs moved quickly at first; then as she thought about her good man, his kindness, his abilities, she slowed. Her mind argued with her heart. She sat down to rest. She was tired and decided to close her eyes and pray. She had a dream. She dreamt her pride was what brought her into this problem and that her wisdom would get her home. She awoke in a thunderstorm.

Thunder Spirit called to her, and the deep, rolling voice was deafening. She jumped up with her hands over her ears. The great voice echoed across the land: "RUN, RUN, RUN!!! THE SNAKE-MAN IS BEHIND YOU!!! HE SHALL CATCH YOU!!!" The beautiful woman ran with the fear of her soul pounding in her head. She heard the terrible rustling of the serpent-man.

She let her legs move her across the mountains, and soon she came to a lake near her home. There, standing around the lake, were three handsome men. The tallest put out his hand, telling her to stop. He lifted his long, shining spear at the serpent, threw it, and pierced the snake. All at once a roaring black cloud surrounded the three men. The tallest spear thrower was a Thunderman.

The Thundermen took the woman to their father's home on an island. She married the third son, who was kind, quiet, and thoughtful. She gave birth to a son. The boy grew strong and used his thunder well. The woman asked Thunder Father if she could go home for a visit and take her son with her to meet her people. Thunder told her that she could take her son as long as he never used arrows. His son's arrows would turn to lightening and destroy people. The woman agreed.

At first their life went well. Thunderboy was quiet and stayed close to his mother. The other children stayed away from him for they did not know him. Then they began to jeer at him and laugh at him, saying that he did not know how to use an arrow or a bow. This made Thunderboy very angry. He took a bow and an arrow and shot wide. It hit some trees and started a terrible fire. His grandfather swooped down and carried the boy to the sky where he is unable to hurt men.

The woman stayed with her people. She lives alone and works with other women. Her beauty is no longer of interest to her, and she warns others to look into the heart for beauty, for the day the serpent was pierced her heart was pierced also
vesela

Post by vesela »

black wrote:
vesela wrote:Ovaj dio me odusevljava!

a to ti kao odrasla.... :D nemoj mi beze pisati po temi..ako ti se ne dopada zaobidji...hvala
Na pamet mi nije palo da omalovazavam. Ocito se nisam dobro izrazila. Ja radim u osnovnoj skoli i sve sto si napisao sam vidjela kao mogucnost da prosirim diskusije sa djecom, a mislim na UCENIKE kako svi ljudi znajuci o svojim korijenima i kulturi mogu lakse razumjeti druge kulture i obicaje, postujuci svoje ucimo se postovati tudje. Zato sam izrazila odusevljenje.

Jako mi je zao ako sam te uvrijedila. Ovakvu temu moze omalovazavati samo zadnji duduk, ne znam ni kako bih se izrazila.

Jos uvijek te citam i ako ima jos bilo bi mi vrlo drago.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Postoje mnoge legende koje su se kasnije ispostavile da su samo legende i ništa više, no u prošlosti se nešto događaalo, nešto mistično i gotovo religiozno da bi smo samo mogli okrenuti pogled od tih zapisa i predaja.

Mudrosti Kayapo Indijanci poklapa se sa znanjem Maya... . Ima previše dokaza o bliskim susretima između starih civilizacija i nebeskih došljaka da bi ih mogli ignorirati, no to ne znači da moramo i slijepo vjerovati u njih.

Da bismo ih mogli razumijeti moramo dobro napregnuti oči i kroz sve priče, legende i mitove spoznati pravu ISTINU.
black

Post by black »

Ako umrem ovdje u nepoznatoj zemlji
ako umrem u zemlji koja nije moja
ipak će me grom
prašteći grom
odvesti kuci
Ako umrem ovdje vjetar
vjetar koji puše prerijom
vjetar će me odvesti kući
Vjetar i grom svuda su isti
kakve razlike ima
ako umrem ovdje u nepoznatoj zemlji?

Ojibwa

Živi svoj život tako da strah od smrti nikad ne uđe u tvoje srce. Ne opterećuj nikoga zbog njegove vjere, poštuj tuđa mišljenja i traži da oni poštuju tvoje. Voli svoj život, usavršavaj ga i uljepšavaj sve oko sebe.
Nastoj živjeti dugo i u službi svoga naroda. Pripremi uzvišenu pjesmu smrti za dan kad ćeš prijeći na drugu stranu.

Shawnee

Griješim li što volim svoj narod? Jesam li loš zato što mi je koža crvena? Zato što sam Sioux? Zato što sam rođen gdje je živio moj otac? Zato što bih umro za svoj narod i svoju zemlju? Bog me stvorio Indijancem.

Poglavica Bik Koji Sjedi, Sioux

..izvini vesela.. :roll:
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Da li vam je poznato da su Indijanci u svom jeziku koristili samo sadasnje vrijeme? Otuda u filmovima recenice poput: "Ja piti vatrenu vodu."
danas

Post by danas »

The_Fluid wrote:Da li vam je poznato da su Indijanci u svom jeziku koristili samo sadasnje vrijeme? Otuda u filmovima recenice poput: "Ja piti vatrenu vodu."
pa ne bas... :-)
ima mnogo "indijanskih jezika", maltene koliko i samih plemena... a mnogi od njih nisu medjusobno povezani... kompleksni jezici, kao navajo i hopi imaju vrlo slozenu gramatiku, koja svakako ukljucuje i proslo i sadasnje vrijeme... :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Zna li iko išta o njihovim ritualima?
Bilo bi fino pročitati...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

danas wrote:
The_Fluid wrote:Da li vam je poznato da su Indijanci u svom jeziku koristili samo sadasnje vrijeme? Otuda u filmovima recenice poput: "Ja piti vatrenu vodu."
pa ne bas... :-)
ima mnogo "indijanskih jezika", maltene koliko i samih plemena... a mnogi od njih nisu medjusobno povezani... kompleksni jezici, kao navajo i hopi imaju vrlo slozenu gramatiku, koja svakako ukljucuje i proslo i sadasnje vrijeme... :)

vecina tih jezika izumire, uglavnom je rijec o starijim ljudima, sto se tice gramatika, njihova gramatika je slozenija od tzv. pi-dzin jezika :D no umnogome je jednostavnija struktura same gramatike (ne i tvorbe rijeci) u odnosu na neke druge jezike, trenutno popularnije i koristenije u svijetu.
danas

Post by danas »

elem :D
i dalje postoji proslo, buduce i sadasnje vrijeme :D ne govore samo u prezentu da *ebe rak raka :-)

inace, navajo je moje omiljeno pleme; poznati su po vrlo komplikovanom jeziku :D (recimo, u WWII navajo je koristen kao tajni kod/sifra koji sile osovine nikada nisu uspjele desifrovati :) ) i prekrasnim rukotvorinama...

evo jedan navajo cilimcic :)

Image

i komad grncarije :)

Image
Fair Life

Post by Fair Life »

Malo indijanske muzike...
Klikni desnim i Save Target As...

EARTH SPIRIT (3:06) (4.26MB)

Ili... klikni i poslusaj poslusaj...

Image Play
CiCiban

Post by CiCiban »

Prvo sta sam vidio kada sam usao, bio si ti na onoj stolici, a kao litica. Kad ti ja kazem, prokrstario sam sve od Klamatha do Texasa i Oklahome i sve oko Gallupa i kunem ti se da si ti najveci Indijanac koga su ove oci vidjele.
Ja sam s rijeke Columbije..rekao sam..a on je cekao da nastavim.
Stari mi je zbilja bio poglavica..zvao se Tee Ah Millatoona. To znaci '' u gori najvisi bor'', ali nismo zivjeli u planinama. Bio je zbilja velik dok sam bio mali. Ali mi je majka bila dvaput veca od njega.
Stara ti je morala biti pravi div. Kolika je bila?
Oh velika ...velika.
Mislim koliko visoka?
Koliko visoka? Jednom ju je tip u cirkusu pogledao i rekao da ce imati metar i sedamdeset, oko sezdeset i pet kilograma, ali to zato sto ju je samo na tren pogledao.
A ona je cijelo vrijeme rasla..
Je Li ? I na koliko je narasla?
Toliko da je bila veca od starog i mene zajedno.
Tako preko noci , ha? To mi je nesto novo. Jos nisam cuo da Indijanka moze toliko narasti.
Nije bila Indijanka. Bila je iz grada, iz The Dalesa.
Znaci ona se zvala Bromden? A-ha sad mi je jasno. Stani malo. A kad se bijela zena uda za indijanca onda to dode kao ponizenje, je li? Da, mislim da mi je sad jasno.
Ne, nije on postao mali samo zbog nje. Svi su ga obrađivali zato sto je bio velik i nije htio popustiti i volio je raditi po svome. Oni su ga obrađivali isto onako kako tebe obrađuju.
Koji oni poglavico?- upitao je tihim glasom..odjednom se uozbiljio
Klika. Obrađivali su ga godinama. Bio je jak, mogao im se oduprijeti na neko vrijeme. Htjeli su da nas smjeste gdje su nas mogli nadzirati. Htjeli su nam oduzeti brzace. Uvukli su se cak i u pleme pa su ga iznutra obrađivali.
U gradu su mi staroga jednom premlatili u jednoj mracnoj ulicici i odrezali mu kosu. Oh, klika je jaka..jaka. Dugo se on nosio s njima, a onda ga je majka tako nadvisila, postao je tako mali da se vise nije mogao boriti..pa se predao.
Nakon toga McMurphy je duze vrijeme sutio, onda se podbocio na lakat, pogledao me i upitao zasto su ga pretukli u onoj ulicici..i ja sam mu rekao da su mu htjeli pokazati sta ga ceka, samo jos u gorem izdanju, ako ne potpise papire i ne preda sve drzavi..
A sta su htjeli da preda drzavi?
Sve. Pleme, selo, brzace...
Sad se sjecam, to su oni brzaci gdje su Indijanci lovili losose..davno ,davno. Da, ali kako se sjecam pleme je za to dobilo debelu lovu.
To su oni i njemu rekli. A on je rekao... '' Cime mozete covjeku platiti njegov nacin zivota?'' Rekao je ... ''Cime mozete covjeku platiti da ne bude ono sto zeli da bude?''
Niko ga nije razumio, pa ni pleme.
Oni iz plemena dosli su pred nasa vrata..drze one cekove i hoce da im on kaze sta ce sad uciniti.
Pitali su ga neka on za njih investira pare, ili neka im kaze kamo ce poci, hoce li kupiti kakvu farmu ili sta.
Ali on je vec bio premali.
I odvec pijan. Klika ga je udesila.
Ona udesi svakoga.
I tebe ce udesiti. Ne dopustaju oni covjeku koji je velik kao moj stari da slobodno svrlja, osim ako to nije njihov covjek. To ti nije tesko vidjeti.
Da, mislim da vidim.
Zato nisi smio razbiti ono staklo.Sad oni znaju da si velik. Sad te moraju ukrotiti.

let preko kukavicjega gnijezda.
black

Post by black »

Ako bijeli čovjek želi živjeti u miru sa Indijancima, neka živi...Postupaj sa svima jednako. Daj im zakon koji vrijedi za sve. Daj svima jednaku priliku da žive i rastu. Sve je ljude stvorio isti Veliki Duh. Svi smo braća. Zemlja je mati svim ljudima i svima koji na njoj žive pripadaju jednaka prava. Pusti me da živim slobodno, da putujem slobodno, da stanem gdje želim, da radim što želim, da trgujem slobodno...da izaberem učitelje po svojoj volji, da budem slobodan slijediti vjeru svojih očeva, slobodan misliti, govoriti i činiti kako želim i ja ću poštovati svaki zakon i pokoriti se svakoj kazni.

Poglavica Joseph, Nez Perce

Tamo gdje se niko ne nameće, mnogi mogu živjeti u skladu.

Poglavica Dan George, Salish

Gle braćo moja, stiglo je proljeće. Zemlja je primila zagrljaje Sunca i uskoro ćemo vidjeti plodove te ljubavi! Probudilo se svako sjeme i sav životinjski svijet. Zahvaljujući ovoj mističnoj snazi i mi živimo, i zato svojim susjedima, čak i životinjama u našoj blizini dajemo ista prava na život na ovoj zemlji kao i sebi. Ipak poslušaj moj narode sad se trebamo suočiti s jednom drugom rasom-malom i slabom kad su ih naši očevi prvi put susreli, ali sad velikom i oholom.
Začudo oni hoće obradjivati zemlju a ljubav za posjedovanjem je bolest u njima..Tvrde da je zemlja, ova naša majka, njihova, i ograđuju se od svojih susjeda..Nagrđuju je svojim zfradama i svojim smećem...Prijete da će nam je uzeti. Braćo moja hoćemo li se predati ili ćemo im reći...
"Prije nego što mi uzemete zemlju, morate prvo ubiti mene."

Poglavica Bik Koji Sjedi, Hunkpapa Sioux
CiCiban

Post by CiCiban »

...
Last edited by CiCiban on 12/05/2012 14:51, edited 1 time in total.
Post Reply