MILJENKO JERGOVIĆ

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

kakavdanakneiskustvu

#576 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by kakavdanakneiskustvu »

Better Man wrote: 25/03/2026 15:04
kakavdanakneiskustvu wrote: 25/03/2026 13:14
Better Man wrote: 25/03/2026 08:56

Ima tu svega i njegovo viđenje Sarajevske politike i neslaganje s nekim ljudima. To za Dražu ne znam, jer nisam upratio šta je pisao i šta je bilo.
i kakvo je tvoje mišljenje o njemu kao nekome ko pljucka i sere po Sarajevu?
Ne slažem se sa svim stvarima koje on govori protiv Sarajeva, a lično mislim da to radi iz nekog svog tersluka i njegovog neslaganja sa određenim ljudima. Dosta toga vezano za njegov tersluk se može otkriti u njegovom romanu Rod.
šupak??
cyprus

#577 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by cyprus »

Kada je u pitanju Sarajevo, Jergović ima neki predimenzioniran negativni doživljaj post-ratnog Sarajeva, pa stoga i nerijetko pretjera u određenim kvalifikacijama, ali ne može se reći da ono što kaže/piše na tu temu nema baš nikakvo utemeljenje...
Škobo Habu

#578 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Škobo Habu »

cyprus wrote: 25/03/2026 16:31 Kada je u pitanju Sarajevo, Jergović ima neki predimenzioniran negativni doživljaj post-ratnog Sarajeva, pa stoga i nerijetko pretjera u određenim kvalifikacijama, ali ne može se reći da ono što kaže/piše na tu temu nema baš nikakvo utemeljenje...
Jergović je neka vrsta zakašnjelog moralnog arbitra našeg doba.

Kad govorio o odlasku srpskog stanovništva i reintegraciji Sarajeva on govori sa zakašnjenjem od trideset godina.

Niko Jergoviću nije branio da o tome piše u vrijeme kada se to dešavalo.

Nije da se nije pisalo...
cyprus

#579 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by cyprus »

Pa dobro, to je reaktualizirana tema... Ustvari, svako malo se reaktualizira... Iz dnevnopolitičkih razloga...

Ali ovo što je konkretno o tome napisano - stoji... Može se tome pridodati ovaj ili onaj kontekst (npr. argumentirati da je sasvim očekivano i razumljivo da Srbi nakon opsade nisu baš više svoji na svome u Sarajevu), ali se vrlo teško može osporiti da to jeste tako kako je napisano...
Škobo Habu

#580 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Škobo Habu »

Naravno da stoji. To niko ne spori.

SDA je u jednom momentu započela čistke svih onih koji se nisu uklapali u njihov "mladomuslimanski" ideološki narativ. Toga smo svijesni.

No, opet kažem, niko nije branio Jergoviću da piše roman o subini kakvog sarajevskog Srbina rastrganog između ovdje i tamo, tih devedesetih.

Druga bitna stvar, koju Jergović prešućuje kad su srbijanski mediji u pitanju - što ga i razumijem - tržište je tržište, jeste da je većina srpskog stanovništva u opkoljenom Sarajevu važila za tzv. Alijine Srbe. Sad se odjednom taj ratni narativ zaboravlja , i, eto, ti prekodrinski dušebrižnici se sa empatijom prisjećaju vlastitih sunarodnika, koje su u ratu pustili niz vodu...
Last edited by Škobo Habu on 26/03/2026 09:59, edited 1 time in total.
Better Man

#581 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Better Man »

kakavdanakneiskustvu wrote: 25/03/2026 16:27
Better Man wrote: 25/03/2026 15:04
kakavdanakneiskustvu wrote: 25/03/2026 13:14

i kakvo je tvoje mišljenje o njemu kao nekome ko pljucka i sere po Sarajevu?
Ne slažem se sa svim stvarima koje on govori protiv Sarajeva, a lično mislim da to radi iz nekog svog tersluka i njegovog neslaganja sa određenim ljudima. Dosta toga vezano za njegov tersluk se može otkriti u njegovom romanu Rod.
šupak??
U nekim.stvarima da, a u nekim nije.
trocadero

#582 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by trocadero »

Aaaa... šta je ovo Jergović zaredao sa nagradama? 2024 prestižna književna nagrada u Sloveniji, 2025 jami on neku i u Rimu, pa sad ove godine veoma značajnu u Lajpcigu. Čestitamo.! :thumbup: Samo ne kontam ovo što se potencira da mu je glavno tržište Srbija a tamo on mešćini nikad nijedne nagrade ne dobi.E jesu ga vala tamo baš šupci.
Isner

#583 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Isner »

Ruku na srce i nema zvučnih nagrada za dodjeliti osim NIN-ove, mada se i to srozalo kome su sve davali.. Bilo bi ponižavajuce dati mu, šta znam, Vitalovu nagradu...

Nek prica ko sta hoce al imam osjecaj da ce ubosti Nobela za književnost il ako ništa da ce biti u najužem krugu.. Kad je mogao László Krasznahorkai da ga ubode prošle godine, može vala i Miljenko...

Cak bi se usudio i neki redoslijed dati, recimo Karl Uve Knausgor pa Miljenko.... Živi bili pa vidjeli...
Digla_da_kreci

#584 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Digla_da_kreci »

Dobro si me podsjetio da trebam citati Laszla. Sve su mi knjige spremne, cak sam i krenula sa njegovom prvom i stala, nikako da stignem.

'rvatina Jergović kaže madžarski. :D
Isner

#585 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Isner »

Digla_da_kreci wrote: 26/03/2026 01:24 Dobro si me podsjetio da trebam citati Laszla. Sve su mi knjige spremne, cak sam i krenula sa njegovom prvom i stala, nikako da stignem.

Et kad stigneš pa javi impresije, na spisku želja mi je njegov "Sotonski tango" :plesu: al isto ukleta...
Digla_da_kreci

#586 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Digla_da_kreci »

Škobo Habu wrote: 25/03/2026 16:07
Digla_da_kreci wrote: 23/03/2026 17:00 Je li ko citao novu mu knjigu 1983, valja li?
Knjiga se već u formi feljtona mogla čitati na portali Express.24.sata. Prati sam feljton, ali ne mogu reći da sam se nešto posebno oduševio.

Uglavnom skup Jergovićevih ličnih reminiscencija: njemu bitnih.

Ono što je meni, recimo, palo u oči, nakon nagrade Jergoviću u Leipzigu, jeste da u famoznom regionu, kada je u pitanju književnost, sve funkcioniše kao u politici: "ja tebi vojvodu, ti meni serdaru". Tako Magdalena Blažević "Trojicu za Kartal" pompezno najavljuje kao "najbolju knjigu o Sarajevu"!?

https://express.24sata.hr/kultura/milje ... jevu-26313

Onako, zemljački. Nije da nije Jergović pisanje Blaževićke uzdizao u nebeske visine.

Knjiga o Sarajevu je napisano mnogo. Pogotovo u vrijeme opsade. Semezdin Mehmedinović, Tvrtko Kulenović, Alma Lazarevska, Abdulah Sidran, Marko Vešović, Ozren Kebo...No, eto, Jergović je jedan pa jedan.
Bacit cu pogled na express da vidim hoce li mi se svidjeti, da ne kupujem knjigu ako nece.
Hvala, nisam znala za ovo. :thumbup:
Isner wrote: 26/03/2026 01:55
Digla_da_kreci wrote: 26/03/2026 01:24 Dobro si me podsjetio da trebam citati Laszla. Sve su mi knjige spremne, cak sam i krenula sa njegovom prvom i stala, nikako da stignem.

Et kad stigneš pa javi impresije, na spisku želja mi je njegov "Sotonski tango" :plesu: al isto ukleta...
Da, to mu je prva knjiga. Javim ti svakako cim procitam. :)
iz zadnje klupe

#587 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by iz zadnje klupe »

Meni nikako nisu jasni ovi jugoslovenoidi, koji će do smrti braniti Kusturicu, Njegoša, Andrića ili Jergovića, a koji i živi i mrtvi kada bi bili iskreni, naradije poslali jednu nuklearnu na da se očisti ovaj islamski smrad ovde u Bosni i Bosna postane ono što je joj je prirodno da bude, hrišćanska zemlja.

Ono što ovi jugoslovenoidi do smrti neće priznati jeste transformacijas Jergovića u teškog ustašoida, primjera je toliko , da mi ne pada na pamet ovde da ih navodim, ti jugoslovenooidi su MAGA mentalnog sklopa, bilo koji argument da im podstriješ, bilo koju izjavu Jergovića o Sarajevu, Bosni, Bošnjacima iz zadnjih 10 dan a, oni će Maga jezičkim akrobacijama naći način da ga opravdaju , čak i da se slože s njim, Fikret Abdić next level tip razmišljanja, sve za odbranu svojih idola.

Meni nije problem Jergović, jasno mi je ko je danas on i kako razmišlja, meni nerviraju ovi Maga Jugoslovenoidi, razmješteni uglavnom u Sarajevu i Tuzli.
Altsa

#588 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Altsa »

cyprus wrote: 25/03/2026 16:31 Kada je u pitanju Sarajevo, Jergović ima neki predimenzioniran negativni doživljaj post-ratnog Sarajeva, pa stoga i nerijetko pretjera u određenim kvalifikacijama, ali ne može se reći da ono što kaže/piše na tu temu nema baš nikakvo utemeljenje...
Jergovic konstruise price prema rekla-kazala. Pola prica nisu istinite, dogadajima nije prisustvovao ali je tu da o tome pise prema mahalskim pricama koje nisu stvarno utemeljene. Strucnjak je za sport, umjetnost, graficki dizajn, muziku,nauku itd. a ustvari je obicni shupak.
sinuhe

#589 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by sinuhe »

Da ga nema u Zagrebu ne bi znali ništa o BiH. To mu je taj pozitivni doprinos kada piše o Himzi Polovini, Safetu Isoviću.
Ima tu i seljačkih priča koje on zaista lijepo napiše.
Nosiće on i Javorka krišom od komšija prase Hrvatu na Ilidžu da im lijepo to spremi na što će im on "Ovako bi oni nas klali" pokazujući na Srbe.
Ili kada se zatekne na svadbi ali ne zna odrediti koje su nacije mladenci.

Kada ne piše napada i ljude i države.
Digla_da_kreci

#590 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Digla_da_kreci »

Altsa wrote: 26/03/2026 08:50
Jergovic konstruise price prema rekla-kazala. Pola prica nisu istinite, dogadajima nije prisustvovao ali je tu da o tome pise prema mahalskim pricama koje nisu stvarno utemeljene. Strucnjak je za sport, umjetnost, graficki dizajn, muziku,nauku itd. a ustvari je obicni shupak.
Slazem se s ovim i podsjeti me na onog šarlatana Fedju Štuku. Nevjerovatna mi je fascinacija ovim likovima.

Ne prilici mi da se izrazavam prosto, ali Jergovica dozivljavam kao neku vrstu lokalne mahaluse koji previse mudruje i moralizira, ima potrebu da bude glas u svakoj temi, a glasan je i tamo gdje i nije kompetentan. Imam utisak da mitologizira vlastitu biografiju i ratno iskustvo kako bi pojacao literarni i medijski efekt. Uz to, hiperprodukcija tekstova i konstantna prisutnost na drustvenim mrezama uz ceste polemike s citateljima mi je vremenom pocelo djeloivati kao potreba za odrzavanjem paznje i samopromociju nego knjizevni rad.

Ja ga ne dozivljavam kao pisca kojem bih dala poseban autoritet, nego prije kao medijsku figuru koja gradi utjecaj kroz stalnu prisutnost i dramatizaciju vlastitog narativa.
JohnnyS

#591 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by JohnnyS »

Inoslav Bešker je isto pisao Madžarska cijeli život. Po pravopisu hrvatskog jezika dozvoljena su oba oblika, preporuka za Mađarsku jer ta inačica dolazi iz mađarskog, a ne turskog jezika
JohnnyS

#592 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by JohnnyS »

iz zadnje klupe wrote: 26/03/2026 08:15 Meni nikako nisu jasni ovi jugoslovenoidi, koji će do smrti braniti Kusturicu, Njegoša, Andrića ili Jergovića, a koji i živi i mrtvi kada bi bili iskreni, naradije poslali jednu nuklearnu na da se očisti ovaj islamski smrad ovde u Bosni i Bosna postane ono što je joj je prirodno da bude, hrišćanska zemlja.

Ono što ovi jugoslovenoidi do smrti neće priznati jeste transformacijas Jergovića u teškog ustašoida, primjera je toliko , da mi ne pada na pamet ovde da ih navodim, ti jugoslovenooidi su MAGA mentalnog sklopa, bilo koji argument da im podstriješ, bilo koju izjavu Jergovića o Sarajevu, Bosni, Bošnjacima iz zadnjih 10 dan a, oni će Maga jezičkim akrobacijama naći način da ga opravdaju , čak i da se slože s njim, Fikret Abdić next level tip razmišljanja, sve za odbranu svojih idola.

Meni nije problem Jergović, jasno mi je ko je danas on i kako razmišlja, meni nerviraju ovi Maga Jugoslovenoidi, razmješteni uglavnom u Sarajevu i Tuzli.

Zato mu ustašoidi svako malo prijete po Zagrebu i pišu grafite po haustoru.

On je jednostavno jedna nesretna osoba koja bi zamjerku našla i da u Luksemburgu živi, to je takav tip ljudi, ništa im na svijetu ne valja, Dežulović je isti takav, vjerojatno su zato odlični pisci, ne možeš biti dobar pisac ako si sretan :D
dr_Evil

#593 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 26/03/2026 10:53
iz zadnje klupe wrote: 26/03/2026 08:15 Meni nikako nisu jasni ovi jugoslovenoidi, koji će do smrti braniti Kusturicu, Njegoša, Andrića ili Jergovića, a koji i živi i mrtvi kada bi bili iskreni, naradije poslali jednu nuklearnu na da se očisti ovaj islamski smrad ovde u Bosni i Bosna postane ono što je joj je prirodno da bude, hrišćanska zemlja.

Zato mu ustašoidi svako malo prijete po Zagrebu i pišu grafite po haustoru.

On je jednostavno jedna nesretna osoba koja bi zamjerku našla i da u Luksemburgu živi, to je takav tip ljudi, ništa im na svijetu ne valja, Dežulović je isti takav, vjerojatno su zato odlični pisci, ne možeš biti dobar pisac ako si sretan :D
:thumbup: :thumbup:

Sad samo trebamo cekati da mu ljubitelji Cica Draze pocnu crtati grafite po Beogradu, pa da kazemo da se opet Juga ujedinila po treci put.

Prvi put je naravno bila Severina i jahta, drugi put Halid, pa nije valjda da ste pomislili na drzavno uredjenje :skoljka:
Digla_da_kreci

#594 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Digla_da_kreci »

JohnnyS wrote: 26/03/2026 10:51

Inoslav Bešker je isto pisao Madžarska cijeli život. Po pravopisu hrvatskog jezika dozvoljena su oba oblika, preporuka za Mađarsku jer ta inačica dolazi iz mađarskog, a ne turskog jezika
Znam, zato sam i napisala kako sam napisala i rekla ironicno 'rvatina. :)
Škobo Habu

#595 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Škobo Habu »

Digla_da_kreci wrote: 26/03/2026 10:47
Slazem se s ovim i podsjeti me na onog šarlatana Fedju Štuku. Nevjerovatna mi je fascinacija ovim likovima.

Ne prilici mi da se izrazavam prosto, ali Jergovica dozivljavam kao neku vrstu lokalne mahaluse koji previse mudruje i moralizira, ima potrebu da bude glas u svakoj temi, a glasan je i tamo gdje i nije kompetentan. Imam utisak da mitologizira vlastitu biografiju i ratno iskustvo kako bi pojacao literarni i medijski efekt. Uz to, hiperprodukcija tekstova i konstantna prisutnost na drustvenim mrezama uz ceste polemike s citateljima mi je vremenom pocelo djeloivati kao potreba za odrzavanjem paznje i samopromociju nego knjizevni rad.

Ja ga ne dozivljavam kao pisca kojem bih dala poseban autoritet, nego prije kao medijsku figuru koja gradi utjecaj kroz stalnu prisutnost i dramatizaciju vlastitog narativa.
Oštroumna analiza.

Kad si već pomenula Štukana, to je već poseban prostor književnog šarlatanstva - što je i najbolja definicija takve vrste pisanja.

Što je najgore - takva vrsta šarlatanstva je preuzela primat i već se ustalila kao "vrijednost", mada je riječ o jeftinoj beletristici.

Jergović, sa druge strane, posjeduje književni talenat i inteligenciju, ali je isto tako spreman popljuvati svaki vid nacionalitičkog kiča u književnosti, posebice taj "viktimizirajući narativ" kod određenih bošnjački autora, dok - svako malo - hvali talenat, recimo, hrvatskih autora iz Srednje Bosne, primjer: Glorija Lujanović, kod kojih je, itekako, primjetan isti takav narativ, no - on nije većinski, pa nije problem sam po sebi.

Ja, u suštini, ne vidim neku razliku između Faruka Šehića i Glorije Lujanović. Šehić je već odavno književni PTSP-ovac, no, taj se PTSP može primjetiti i kod Lujanovićke, ali na svasvim drugačijem nivou - no, trauma je trauma. Rat je dijagnoza mnogim, a, evo, vidimo da je i nakon trideset godina rat još uvijek najplodonosnija tema koja donosi nagrade, profit i medijski uticaj.
trocadero

#596 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by trocadero »

Isner wrote: 26/03/2026 01:04 Ruku na srce i nema zvučnih nagrada za dodjeliti osim NIN-ove, mada se i to srozalo kome su sve davali.. Bilo bi ponižavajuce dati mu, šta znam, Vitalovu nagradu...

Nek prica ko sta hoce al imam osjecaj da ce ubosti Nobela za književnost il ako ništa da ce biti u najužem krugu.. Kad je mogao László Krasznahorkai da ga ubode prošle godine, može vala i Miljenko...

Cak bi se usudio i neki redoslijed dati, recimo Karl Uve Knausgor pa Miljenko.... Živi bili pa vidjeli...
Ne sluti života ti. Dosta nam je jedan šupak od nobelovca pa ne znam kako bi podnijeli još jednog šupka. Ipak je on na neki način naš, ili pak nije?
Dimu1927

#597 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Dimu1927 »

Škobo Habu wrote: 25/03/2026 18:34 Naravno da stoji. To niko ne spori.

SDA je u jednom momentu započela čistke svih onih koji se nisu uklapali u njihov "mladomuslimanski" ideološki narativ. Toga smo svijesni.

No, opet kažem, niko nije branio Jergoviću da piše roman o subini kakvog sarajevskog Srbina rastrganog između ovdje i tamo, tih devedesetih.

Druga bitna stvar, koju Jergović prešućuje kad su srbijanski mediji u pitanju - što ga i razumijem - tržište je tržište, jeste da je većina srpskog stanovništva u opkoljenom Sarajevu važila za tzv. Alijine Srbe. Sad se odjednom taj ratni narativ zaboravlja , i, eto, ti prekodrinski dušebrižnici se sa empatijom prisjećaju vlastitih sunarodnika, koje su u ratu pustili niz vodu...
Cistka ? Ja ne znam da je iko dobio otkaz u bilo kojem javnom preduzeci ili drzavnoj sluzbi jer je srbin
Škobo Habu

#598 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Škobo Habu »

Dimu1927 wrote: 26/03/2026 13:43

Cistka ? Ja ne znam da je iko dobio otkaz u bilo kojem javnom preduzeci ili drzavnoj sluzbi jer je srbin
Ma, jok. Nije.

Dobri naš dedo Alija i njegova SDA.

No, nije to tema današnje emisije. Tema je Miljenko.
benzapen

#599 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by benzapen »

Nema tu ništa nejasno. To su autošovinisti. Oni što se srame onog što su i ko su. Oni, rodbina im, otac i majka, dede i nane. Ljudi koji nikad nisu prihvatili raspad jugoslavije a pogotovo nisu prihvatili nezavisnost Bosne. I sad već imaš novu, mlađu generaciju koja je odrastala uz mitove starijih od sebe. Spasa im nema, poprilično su nebitni, ali vrlo glasni. Puno glasniji nego što imaju istinsku moć.
Haris.ba

#600 Re: MILJENKO JERGOVIĆ

Post by Haris.ba »

trocadero wrote: 26/03/2026 12:53
Isner wrote: 26/03/2026 01:04 Ruku na srce i nema zvučnih nagrada za dodjeliti osim NIN-ove, mada se i to srozalo kome su sve davali.. Bilo bi ponižavajuce dati mu, šta znam, Vitalovu nagradu...

Ne sluti života ti. Dosta nam je jedan šupak od nobelovca pa ne znam kako bi podnijeli još jednog šupka. Ipak je on na neki način naš, ili pak nije?
Teorijski da dobije nagradu. Mada sumnjam.

Koja knjiga ce mu ici u lektiru?

Mama Leone?
Post Reply