Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

bolton93

#51 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by bolton93 »

Pozdrav.

Sve najbolje. :)
sarajlija_ba

#52 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by sarajlija_ba »

bez_ideje wrote:Njemu se nema sta dodati ili oduzeti. To je jedan povrijedjen i rastrzan covjek u cemu i do neke mjere lezi genijalnost njegovih djela. Da je Mesa slucajno bio "vise" Bosnjakom,kao sto bi mnogi htjeli ,ne bi valjalo....
Nikada nisam razumjela to sikaniranje njega i Andrica jer su toboze anti bosnjaci ,kakve to veze ima sa kvalitetom njihovih djela .
On je BiH pisac,a sta je unutra,to je znao samo on ;-)
Ima itekako veze.
Obojica su opisivali muslimane i islam na ružan način.
Meša kroz Tvrđavu a Andrić kroz Ćupriju.
Andrić je tako opisao turke u Ćupriji da me nimalo ne čudi što je dobio Nobelovu nagradu opisujući tako vjekovne kršćanske neprijatelje.
A Meši možemo zahvaliti što je pojačao sliku o Bošnjacima kao zaostalima, priglupima, sitnošićardžijama...itd.
Nisu njih džaba u BG prigrlili.

Trebali su ljubiti Bosnu jer su preko bogate bosanske istorije i događaja imali more materijala tako da im inspiracija nije nešto posebno ni trebala. Jok, oni su je popljuvali kroz svoja djela i otišli tamo gdje ih "vole".
emirbey_7

#53 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by emirbey_7 »

sarajlija_ba wrote:
bez_ideje wrote:Njemu se nema sta dodati ili oduzeti. To je jedan povrijedjen i rastrzan covjek u cemu i do neke mjere lezi genijalnost njegovih djela. Da je Mesa slucajno bio "vise" Bosnjakom,kao sto bi mnogi htjeli ,ne bi valjalo....
Nikada nisam razumjela to sikaniranje njega i Andrica jer su toboze anti bosnjaci ,kakve to veze ima sa kvalitetom njihovih djela .
On je BiH pisac,a sta je unutra,to je znao samo on ;-)
Ima itekako veze.
Obojica su opisivali muslimane i islam na ružan način.
Meša kroz Tvrđavu a Andrić kroz Ćupriju.
Andrić je tako opisao turke u Ćupriji da me nimalo ne čudi što je dobio Nobelovu nagradu opisujući tako vjekovne kršćanske neprijatelje.
A Meši možemo zahvaliti što je pojačao sliku o Bošnjacima kao zaostalima, priglupima, sitnošićardžijama...itd.
Nisu njih džaba u BG prigrlili.

Trebali su ljubiti Bosnu jer su preko bogate bosanske istorije i događaja imali more materijala tako da im inspiracija nije nešto posebno ni trebala. Jok, oni su je popljuvali kroz svoja djela i otišli tamo gdje ih "vole".
A sto, jel' nismo upravo to?
sarajlija_ba

#54 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by sarajlija_ba »

emirbey_7 wrote: A sto, jel' nismo upravo to?
Možda bismo i bili da nismo imali tramvaj prije Beča i Pariza, da nismo imali prvi javni wc u Europi, da nismo imali javna kupatila kad su po Evropi smrdili ko jarci...da nismo bili centar muzike, filma, umjetnosti na prostoru ex-yu...

Ma evo, lakše je da ti 'vako objasnim

bolton93

#55 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by bolton93 »

"Na kraju razgovora, rekao sam Izetbegoviću da je taj strah i mržnju najbolje opisao Andrić u priči "Pisma iz 1920". Nije mu bilo drago da to čuje, a pomen Andrićevog imena je na njegovom licu izazvao jedva vidljivu promjenu. Dok je ćutao, ličio je na Darinku, plahovitu ženu iz visočkog komšiluka. Kada bi trebalo da izgovori ime moga oca Murata, Darinka je govorila Maji:

- Kada će vam, Majo, doći prijatelj, ne volim mu ime rijet?!

Kada sam spomenuo Andrićevo ime, prdsjednik je imao istu reakciju kao ta Darinka, samo što nije ništa izgovarao. Sve isto, samo različito! Mislim da je kod Izetbegovića, čovjeka sa blagom maskom, bila vješto skrivena osvetoljubiva priroda. Tek na hodniku, kada smo odlazeći iz stana njegovog sina Bakira, oblačili cipele, nije mogao da sakrije svoja osjećanja:

- Je li, boga ti, ti ono hoćeš da snimaš "Na Drini ćupriju"?!

Ja mu velim:

- Mislio sam, ali je skupo, golema je to produkcija.

On kaže:

- Šta to bolan radiš? U Andrića je literatura puna mržnje, on ti je bio podvorničko kopile!

Ja sam tada otišao iz stana njegovog sina i znao sam da Izetbegović ne može biti moj predsjednik. Ne zbog toga što, ipak, niko nikada nije dobio Nobelovu nagradu zahvaljujući mržnji. Onaj ko ružno i uvredljivo govori o mojim herojima, nije mogao biti moj predsjednik."
emirbey_7

#56 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by emirbey_7 »

...Pa sta predlazes...?
tech10

#57 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by tech10 »

Latinka Perovic o Cosicu i Selimovicu: :-)

Mislite da je to bila njegova ili njihova
inicijativa?
– Ja mislim da je to njegova incijativa, da je to bila dosta
pažljiva politika u kojoj je on korespondirao sa državnim vrhom
Srbije, jer, glupo je reći da se, eto, on tu našao pa sad niko
nema veze sa njim, da on tu nešto sam radi. On je doveo Mešu
Selimovića u Beograd, to nije tako lako, vi treba takvom čoveku
da obezbedite stan. On je imao izuzetnu moć, takvu moć ma-
nevra, kontakta sa raznim centrima, ja ne poznajem čoveka ko-
ji je imao takvu moć. Ja sam bila sekretar CK, Nikezić je bio
predsednik, verujte mi, nisam mislila ni da to treba da radim,
ali ja nikom nisam mogla da dam stan, da omogućim preselje-
nje. Ćosić je to mogao!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#58 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by Pera Trta »

Naravno da je Ćosić bio glavni instrument u dovođenju svog "starijeg brata" Meše (kako ga je laskavo zvao) u Beograd. Kao i to da je nesumnjivu ulogu u njegovom srpstvu odigrala žena mu Darka, kćerka bivšeg kraljevskog oficira. Toliko ga je zaludjela da je zbog nje ostavio svoju prvu ženu (takođe Srpkinju, btw) i malo dijete. Tu scenu kada on u sred noći napušta porodicu a žena plače za njim opisao je u svojim "Sjećanjima" bez imalo grižnje savjesti, zapravo sa izvjesnim ponosom, kao da je učinio kakvo slavno djelo. Tu mi se baš zgadio kao čovjek.
bolton93

#59 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by bolton93 »

Bosnohercegovac wrote:Dok je još bio živ u Bosni se šaptalo da je Selimović posenilio i da ne zna šta priča.
:-)

btw

Meša je bio genije - veći je uticaj imao na Ćosića, nego što je Dobrica ikad imao nad Selimovićem. Selimoviću nije bio potreban intelektualni tutor, on je bio izuzetno uvažavan u krugovima SANU.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#60 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by Pera Trta »

bolton93 wrote:
Bosnohercegovac wrote:Dok je još bio živ u Bosni se šaptalo da je Selimović posenilio i da ne zna šta priča.

btw

Meša je bio genije - veći je uticaj imao na Ćosića, nego što je Dobrica ikad imao nad Selimovićem. Selimoviću nije bio potreban intelektualni tutor, on je bio izuzetno uvažavan u krugovima SANU.
To je naravno šuplja priča.
Gedža je bio dio establišmenta, Meša nije. Druga je stvar što je Ćosić kasnije tvrdio da ga je onaj sistem uvijek proganjao, što je naravno ordinarna laž. Za razliku od Meše, koji jeste imao problema sa kulturnim i političkim establišmentom u Sarajevu, da ne govorimo da je nosio traume zbog onoga što mu se dešavalo s braćom (jedan ubijen od strane vlasti, drugi kasnije hapšen i osuđivan).
bolton93

#61 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by bolton93 »

Stereotipan pristup kompleksnom društvenom položaju određenih intelektualaca je još šuplji.

Precenjeujete značaj Ćosića u tim vremenima. On je 29.05.1968 izlaganjem "Kritike vladajuće koncepcije nacionalne politike" na 14. sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije postao, na određeni vremenski period, smrtni neprijatelj režima.

Nije bio član tzv. "poštene intelignecije" iz '68 koja se kao suprotstavljala Titu.

Da ne širimo dalje temu o Ćosićevim političkim usponima i padovima. Meša ima "glavnu ulogu"
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#62 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by anthraxQ »

znači najveći srpski pisac je Mehmed Meša Selimović? :-)

aferim.... :run: :lol:
Bušman

#63 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by Bušman »

Joj jest lijepo vidjeti kako je Dz. Latic prosirio sjeme svog iskrivljenog uma na omladinu. Nisam znao da ga toliko ljudi cita.

I da Mesa Selimovic niti je govorio o muslimanima ni o Islamu. Govorio o komunistickom rezimu koji je bio represivan i zabranjivao kritku. Mesa Selimovic je pisac svjetske bastine, nije on u okvirima bilo kakve ulice/kasabe/grada/drzave. Takvim ljudima je i svijet mali.
nellington

#64 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by nellington »

anthraxQ wrote:znači najveći srpski pisac je Mehmed Meša Selimović? :-)

Izjednačeni su Srbin katolik (Ivo) i Srbin musliman (Meša), sud historije će dati odluku :D Može li pitanje, onako laičko: šta ja imam od toga ako je M. S. sebe smatrao Muslimanom, Srbinom, Ukrajincem, Albancem?
Briseida7

#65 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by Briseida7 »

Bušman wrote:Mesa Selimovic je pisac svjetske bastine, nije on u okvirima bilo kakve ulice/kasabe/grada/drzave. Takvim ljudima je i svijet mali.
Amin!
ultima_palabra

#66 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by ultima_palabra »

Bušman wrote:I da Mesa Selimovic niti je govorio o muslimanima ni o Islamu. Govorio o komunistickom rezimu koji je bio represivan i zabranjivao kritku. Mesa Selimovic je pisac svjetske bastine, nije on u okvirima bilo kakve ulice/kasabe/grada/drzave. Takvim ljudima je i svijet mali.
Sve si rekao... mada su njegova djela toliko univerzalna da se lako mogu primijeniti i na druge totalitarne režime i odnos malog čovjeka prema njima.

Trebalo bi ovo zatvoriti, ako već ne znamo cijeniti činjenicu da se Meša rodio na ovim prostorima, ne trebamo ni poganiti ovo pričama o Srbima i Bošnjacima.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#67 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by anthraxQ »

nellington wrote:

Izjednačeni su Srbin katolik (Ivo) i Srbin musliman (Meša), sud historije će dati odluku :D Može li pitanje, onako laičko: šta ja imam od toga ako je M. S. sebe smatrao Muslimanom, Srbinom, Ukrajincem, Albancem?
ne kontaš.

ne moras se ti ticati ove teme, tema ce se ticati tebe. jer je tema paradigma ovoga sto sada živimo.

ovo nije samo tema, ovo je Tema...ova tema je i 18. st i 19. st. i drugi svjetski rat i 91.-92.

ova tema je temelj, uz još nekoliko, na kojem se zasniva RS i itd. Ova tema je idelogija, ova tema je SANU, ova

tema su grobnice po istočnoj Bosni. ne moraš se ti ticati ove teme, tema te se vjeruj mi tiče na nakoliko načina,

samo ti to ne vidiš.
anthraxQ

#68 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by anthraxQ »

ultima_palabra wrote:
Bušman wrote:I da Mesa Selimovic niti je govorio o muslimanima ni o Islamu. Govorio o komunistickom rezimu koji je bio represivan i zabranjivao kritku. Mesa Selimovic je pisac svjetske bastine, nije on u okvirima bilo kakve ulice/kasabe/grada/drzave. Takvim ljudima je i svijet mali.
Sve si rekao... mada su njegova djela toliko univerzalna da se lako mogu primijeniti i na druge totalitarne režime i odnos malog čovjeka prema njima.

Trebalo bi ovo zatvoriti, ako već ne znamo cijeniti činjenicu da se Meša rodio na ovim prostorima, ne trebamo ni poganiti ovo pričama o Srbima i Bošnjacima.
a zasto zatvoriti?

Tema je o Mesi Selimoviću i Bošnjaštvu. Tema je upravo ovo o čemu pričamo.

da je tema Meša Selimović- neprolazna inspiracija ili nesto sl, drugacije bi bilo.
nellington

#69 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by nellington »

anthraxQ wrote:
nellington wrote:

ne kontaš.

ne moras se ti ticati ove teme, tema ce se ticati tebe. jer je tema paradigma ovoga sto sada živimo.

ovo nije samo tema, ovo je Tema...ova tema je i 18. st i 19. st. i drugi svjetski rat i 91.-92.

ova tema je temelj, uz još nekoliko, na kojem se zasniva RS i itd. Ova tema je idelogija, ova tema je SANU, ova

tema su grobnice po istočnoj Bosni. ne moraš se ti ticati ove teme, tema te se vjeruj mi tiče na nakoliko načina,

samo ti to ne vidiš.
Tak' sam si i mislio - mi imamo samo jednu neprolaznu temu - zato valjda neko ko ostane ovdje od svih Nobelovih nagrada može dobiti Nobela za književnost, pišući o Temi. Nemamo vremena ni volje ni za šta drugo - imamo Temu. Ne nipodaštavam temu, samo se pitam kako se sve teme na kraju sliju u Temu.
anthraxQ

#70 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by anthraxQ »

nellington wrote:
Tak' sam si i mislio - mi imamo samo jednu neprolaznu temu - zato valjda neko ko ostane ovdje od svih Nobelovih nagrada može dobiti Nobela za književnost, pišući o Temi. Nemamo vremena ni volje ni za šta drugo - imamo Temu. Ne nipodaštavam temu, samo se pitam kako se sve teme na kraju sliju u Temu.
ne. nemamo neprolaznu Temu, već imamo jedan neprolazan život. misliš li da živiš u drugačijem svijetu nego što je tvoj djed ili njegov djed u BiH? misliš li da je tebi drugačije nego njima tada? stvari su iste. samo su se osobe izmjenile.

a ne krivi mene za spominjanje Teme, jer je i sam Meša pisao o Temi, i Ivo, i Krleža itd...
bolton93

#71 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by bolton93 »

nellington wrote:

Zamena teza.

Ne slivaju se sve teme u Temu, nego se neprekidno iz Teme izlivaju sve teme. To se ne može kontrolisati - zaustaviti.
Pomenuti slavni pisci koriste tu "poplavu" kao plodotvornu inspiraciju za svoja vrhunska književna dela.
sarajlija_ba

#72 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by sarajlija_ba »

A knjiga mu počinje bismilom :lol: :lol: :lol:
ljubav_aha

#73 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:

nellington :thumbup:
anthraxQ

#74 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by anthraxQ »

ljubav_aha wrote:
nellington :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#75 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo

Post by JoseMujica »

pisci, a pogotovu njihova djela, nemaju nacije već imaju čitaoce. Ako uzmete biografije stvarno velikih pisaca vidjećete da njih u principu bolio k..... za imaginarne koncepte nacionalizama, religija i ostalih društveno indukovanim budalaština na koje se običan svijet lijepi ko muha na govno.

Uzmite Andrića npr. kad mu je odgovaralo pisao da je Hrvat i da mu je jezik hrvatski (dok je bio student u Zagrebu), kasnije pisao da je Srbin i da mu je jezik Srpski (opet kad mu je odgovaralo). Isto tako da se mogao ogrebat na kakvom drugom mjestu ne sumljam da bi njegova biografija imala i nekih drugih nacionalnih odrednica.

Sam problem nacionalnog određenja pisaca ne dolazi od njih samih i u njihovom vremenu, već obično mnogo kasnije (nakon što ovi odapnu) i to od ljudi opterećenih politikom i frustiranih sopstvenom minornošću u svijetu u kome žive i koji preko imaginarnih veza zamišljenog kolektiviteta nacije (ja i Meša haveri) pokušavaju nabildati svoje "ja" (ja u životu).

Mešine knjige ili voliš ili ne voliš kao čitalac...to da je Meša bio Srbin, Hvat, Bošnjak, Bosanac, Crnogorac meni ne znači apsolutno ništa. Kao što Mešu smatram svojim (piscem) isto tako svojim piscem smatram Saramaga, Krležu, Marquesa, Kiša, Maloufa, Šantića, Dostojevskog, Shawa, Jergovića i sve one pisce koje uživam čitati. To što još bar milijardu drugih ljudi na ovoj planeti neke od tih ljudi isto smatra svojim meni ne smeta, a sumnjam da i jednom piscu smeta da ga čitaju u svakom kutku svijeta i smatraju svojim. Naprotiv svakom piscu, otimačina za njegova djela imponuje.

A ako posmatramo konstantnu vezu između umjetnosti i vlasti (čitaj: para) kroz historiju vidjećemo da su se umjetnici raznih vrsta uvijek nekako lijepili za vlast, često da bi preživjeli (evo samo skontajte ko u BiH danas more živjeti od pisanja knjiga) tako da će haman svaki pisac letiti tamo đe ga gotive, sad da li će to zahtijevati izjavu ja sam to i to, manje je bitno u ovoj priči, a svakako pokazuje da pisce boli neka stvar za tim odrednicama sve dok kaplje. :D
Post Reply