Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Moderator: Chloe
-
olijali_vuk
#1 Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Upravo citam "Dervis I smrt" od Mese Selimovica i nesto mi dolaze na pomisao da je on ustvari duhovni otac bosnjasschtva. Kad se blize posmatra kako taj roman funktionise, i da se tu iskljucivo pojavljuju muslimanska imena i bosnjacki obicaji, sjedinjenje i raznolikost svjetovne i duhovne snage(kao kod Hasana i Ahmed Narudina), duboka ispreletanost Islama i bosanske nacionalne pripadnosti , odmah ti padne na pamet kako danas funktionise nasa drzava ili recimo Sarajevo, koje je bas spoj svega toga sto je opisano u toj knjizi, i o pripadnosti i Islamu i Evropi kao nacija.
Eh, sad sam isto cuo da se on izjasanjavao kao Srbin (kakve on veze ima sa Srbima, osim sto mu je zena Srpkinja) muslimanske vjeroispovjesti, po cemu je on musliman? Dervis i smrt se ustvari okrece protiv Kurana i Islama, i prikazuje je kao jednu relgiju jacega sa svim protuvrijecnostima. Mislim, ni mene ne interesuje Kuran i islam, iako sam Bosnjak. Osim toga je roman autobiografski jer je Mesin brat ubijen, i on je i Bosnjake oslovnjavao u prvom licu mnozine, dakle sa "Mi ...". Kakvi su vasi utisci o knjizi i kako vi to sve vidite?
Eh, sad sam isto cuo da se on izjasanjavao kao Srbin (kakve on veze ima sa Srbima, osim sto mu je zena Srpkinja) muslimanske vjeroispovjesti, po cemu je on musliman? Dervis i smrt se ustvari okrece protiv Kurana i Islama, i prikazuje je kao jednu relgiju jacega sa svim protuvrijecnostima. Mislim, ni mene ne interesuje Kuran i islam, iako sam Bosnjak. Osim toga je roman autobiografski jer je Mesin brat ubijen, i on je i Bosnjake oslovnjavao u prvom licu mnozine, dakle sa "Mi ...". Kakvi su vasi utisci o knjizi i kako vi to sve vidite?
-
Eborg
#2 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Samo ću se dotaći tog Srpstva mada ne bih volio da tema ode u tom smjeru. Uglavnom, koliko mi je poznato, saznao je da je njegova familija Selimović prethodno bila pravoslavne vjeroispovijesti i onda prešla na islam i naravno uzela to prezime. I na osnovu toga je pravoslavlje posvetio sa Srpstvom što je moguća ali ne i izvjesna opcija (to je isto kao da sada tvrdimo da je Michael Jordan Kenijac). 
- Bosanac_21
#3 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Takdjer, teba uzeti u obzir da su u to vrijeme, kada je Selimovic zivio, mnogi Bosnjaci odlucili da se izjasne kao Srbin ili Hrvat da bi nesto u zivotu postigli. Poznajem neke ljude, ali sam mnogo puta i slusao od ljudi zbog cega su se tako izjasnjavali - neki su svoje obicaje polako odbacivali, dok su drugi i dalje gajili "njihovo" pod "laznim" izjasnjavanjem.
Vecinu svog zivota Selimovic je ipak proveo u BiH, narocito u Tuzli i Sarajevu - takodjer i preko Drine gdje je i umro.
Oba romana "Dervis i smrt" i "Tvrdjava", s kojima se i proslavio, vezana su za zivot u Bosni i Hercegovini - opisujuci zivot, obicaje, ......... po BiH.
On sam zna sta je cuvao u svojoj dusi, ko je i sta je. Danas ipak preko Drine nastoje da ga prisvoje kao samo njihov pisac, a u BiH postoji respekt, ali i ne tolika borba za sve ono sto je vezano za Selimovica - takvi smo mi Bosanci i Hercegovci
Vecinu svog zivota Selimovic je ipak proveo u BiH, narocito u Tuzli i Sarajevu - takodjer i preko Drine gdje je i umro.
Oba romana "Dervis i smrt" i "Tvrdjava", s kojima se i proslavio, vezana su za zivot u Bosni i Hercegovini - opisujuci zivot, obicaje, ......... po BiH.
On sam zna sta je cuvao u svojoj dusi, ko je i sta je. Danas ipak preko Drine nastoje da ga prisvoje kao samo njihov pisac, a u BiH postoji respekt, ali i ne tolika borba za sve ono sto je vezano za Selimovica - takvi smo mi Bosanci i Hercegovci
- bez_ideje
#4 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Njemu se nema sta dodati ili oduzeti. To je jedan povrijedjen i rastrzan covjek u cemu i do neke mjere lezi genijalnost njegovih djela. Da je Mesa slucajno bio "vise" Bosnjakom,kao sto bi mnogi htjeli ,ne bi valjalo....
Nikada nisam razumjela to sikaniranje njega i Andrica jer su toboze anti bosnjaci ,kakve to veze ima sa kvalitetom njihovih djela .
On je BiH pisac,a sta je unutra,to je znao samo on
Nikada nisam razumjela to sikaniranje njega i Andrica jer su toboze anti bosnjaci ,kakve to veze ima sa kvalitetom njihovih djela .
-
privremeni
#5 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Citaj Vuce, samo citaj... pa nam se vrati kad jedno pet puta iscitas, ali onako polako.olijali_vuk wrote:Upravo citam "Dervis I smrt" od Mese Selimovica i nesto mi dolaze na pomisao da je on ustvari duhovni otac bosnjasschtva. Kad se blize posmatra kako taj roman funktionise, i da se tu iskljucivo pojavljuju muslimanska imena i bosnjacki obicaji, sjedinjenje i raznolikost svjetovne i duhovne snage(kao kod Hasana i Ahmed Narudina), duboka ispreletanost Islama i bosanske nacionalne pripadnosti , odmah ti padne na pamet kako danas funktionise nasa drzava ili recimo Sarajevo, koje je bas spoj svega toga sto je opisano u toj knjizi, i o pripadnosti i Islamu i Evropi kao nacija.
-
olijali_vuk
#6 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
bez_ideje wrote:Njemu se nema sta dodati ili oduzeti. To je jedan povrijedjen i rastrzan covjek u cemu i do neke mjere lezi genijalnost njegovih djela. Da je Mesa slucajno bio "vise" Bosnjakom,kao sto bi mnogi htjeli ,ne bi valjalo....
Mislim da je bio genijalan psiholog i da nsita nije ima sa Srpstvom, ne znam kako je dosao na tu ideju da kaze: ja sam Srbin. POznat je onaj citat kad prica o Bsnajcima i personificira e u prvom licu mznozine, tj. sa Vi. Mislim da isto nije bio naklonjen Islamu, iakos e tako deklarisao. Mislim da je stalno tjerao sprdnju sa svojim okolisem.
- cartman
#7 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Mesha je odrastao u staroj muslimanskoj familiji. To sto se on odlucio da se deklarise kao Srbin je bilo sasvim normalno u to vrijeme, a sto se tiche islama, Mesha je bio komunista a samim tim ateista, tako da... Sve je natenane rekao u svojoj autobiografskoj knjizi "Sjecanja".
ps.@olijali_vuk , Dervish nije bila autobiografska knjiga, mada je imala neke crte iz Meshinog zivota (ubistvo brata)
ps.@olijali_vuk , Dervish nije bila autobiografska knjiga, mada je imala neke crte iz Meshinog zivota (ubistvo brata)
- MrMaliJoe
#8 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Kakve veze ima kako se čovjek izjašnjavao. Da ne voli Bosnu ne bi pisao o njoj !!! Ista priča kruži i za Andrića što je totalno glupo i morbidno. I jedan i drugi su genijalci i treba ih čitati.olijali_vuk wrote:Upravo citam "Dervis I smrt" od Mese Selimovica i nesto mi dolaze na pomisao da je on ustvari duhovni otac bosnjasschtva. Kad se blize posmatra kako taj roman funktionise, i da se tu iskljucivo pojavljuju muslimanska imena i bosnjacki obicaji, sjedinjenje i raznolikost svjetovne i duhovne snage(kao kod Hasana i Ahmed Narudina), duboka ispreletanost Islama i bosanske nacionalne pripadnosti , odmah ti padne na pamet kako danas funktionise nasa drzava ili recimo Sarajevo, koje je bas spoj svega toga sto je opisano u toj knjizi, i o pripadnosti i Islamu i Evropi kao nacija.
- JThomas
#9 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
to uopšte ne mora da budeMrMaliJoe wrote:Kakve veze ima kako se čovjek izjašnjavao. Da ne voli Bosnu ne bi pisao o njoj !!! Ista priča kruži i za Andrića što je totalno glupo i morbidno. I jedan i drugi su genijalci i treba ih čitati.olijali_vuk wrote:Upravo citam "Dervis I smrt" od Mese Selimovica i nesto mi dolaze na pomisao da je on ustvari duhovni otac bosnjasschtva. Kad se blize posmatra kako taj roman funktionise, i da se tu iskljucivo pojavljuju muslimanska imena i bosnjacki obicaji, sjedinjenje i raznolikost svjetovne i duhovne snage(kao kod Hasana i Ahmed Narudina), duboka ispreletanost Islama i bosanske nacionalne pripadnosti , odmah ti padne na pamet kako danas funktionise nasa drzava ili recimo Sarajevo, koje je bas spoj svega toga sto je opisano u toj knjizi, i o pripadnosti i Islamu i Evropi kao nacija.
al slažem se da su sve ove rasprave o nacionalnosti totalno deplasirane kad je riječ o takva dva genijalca.
-
olijali_vuk
#10 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
To sam nedavno procitao da je knjiga autobiografska, mada je jasno da se dogadja u 17. stoljecu, ali samo se radi o promjeni rezima.
Postoji dva opisa Bosne, kao zemlje koja je tu na rubu velikog carstvai u kojoj se zivi na rubu siromastva i jos ona jako poznati, koji je uvijek citiran("...ostali smo zabezeknuti na pola puta,...").
One ustvari bio psiholog i poznava je odlicno ljudsku dusu. Vrijednosti njegovih knjiga nisu jos razotkrivene. Recimo on ocigledno nije bio zagovornik ideje prijateljstva, sto se vidi na primjeru Hasana i Ahmeda, koji na kraju nije vodjen ni Bogom ni vjerom, niti prijateljstvom, vec egoizmomi interesom, svojom ogranicenom pamecu, za koju je smatrao da ce mu uvijek pomoci, i njegovo lukavstvo koje je sticao tokom zivota, ali su ga na kraju opravo one kostale zivota.
A to sto se tice Ive Andrica, on je bio cak i jugoslovenski Ambasador u fasistickoj Njemackoj, i on je jedno posve drugo lice, ali Selimovic je bio Bosanac, i nije bas nebitno.
Postoji dva opisa Bosne, kao zemlje koja je tu na rubu velikog carstvai u kojoj se zivi na rubu siromastva i jos ona jako poznati, koji je uvijek citiran("...ostali smo zabezeknuti na pola puta,...").
One ustvari bio psiholog i poznava je odlicno ljudsku dusu. Vrijednosti njegovih knjiga nisu jos razotkrivene. Recimo on ocigledno nije bio zagovornik ideje prijateljstva, sto se vidi na primjeru Hasana i Ahmeda, koji na kraju nije vodjen ni Bogom ni vjerom, niti prijateljstvom, vec egoizmomi interesom, svojom ogranicenom pamecu, za koju je smatrao da ce mu uvijek pomoci, i njegovo lukavstvo koje je sticao tokom zivota, ali su ga na kraju opravo one kostale zivota.
A to sto se tice Ive Andrica, on je bio cak i jugoslovenski Ambasador u fasistickoj Njemackoj, i on je jedno posve drugo lice, ali Selimovic je bio Bosanac, i nije bas nebitno.
-
Shoshana
#11 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Ja to vala ne bih ni citala
Et' ...
Et' ...
- ljubav_aha
#12 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
selimovic je bio nevjerovatno emocionalno poljuljan covjek,jedini privremeni balans je postigao pisanjem svojih dijela,emocioalno prazenjenje,koje ni kvantna fizika ne moze objasniti,on je bio svoj psiholog,trazio je sebe u pisanoj rijeci,kao sto svaki tvorac,autor ili genij trazi sebe u svojim djelima
njegov osvrt prema Islamu nema veze sa politickim pojmom Bosnajstva
njegov osvrt prema Islamu nema veze sa politickim pojmom Bosnajstva
- Ductus Holedocus
#13 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Ne znam da li cu postaviti pitanje na pravom mjestu...,ali bih zamolila ako neko zna da mi odgovori..
Radi se o Tvrdjavi,knjizi koju sam citala davno..i koje se onako povrsno sjecam
Treba mi dio kojem Tijana govori,da ce se udati za tog...i da ce zivjeti u maloj kolibici..,da ce imati samo njih dvoje..
(ovo pricam onako,"frljake").
Jako lijepo receno...
Treba mi dio kojem Tijana govori,da ce se udati za tog...i da ce zivjeti u maloj kolibici..,da ce imati samo njih dvoje..
Jako lijepo receno...
- Noddle
#14 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Licno mi je Tvrdjava bolji roman od romana Dervis i smrt. Trvdjava mi je draza, bliza, ima bolju kompoziciju, bolje recenice i tako dalje (ponavljam licno meni, da ne bi neko imao potrebu da polemise oko ovog).
Ali me ni u jednom trenutku nije zamilao da li je Mesa vise Bosnjak ili Srbin. Inace me previse ne zanima kojem jatu pripada pisac, nego me zanimaju djela koja je napisao. Mesa je jedan od najboljih pisaca sa nasih prostora i to bi nam trebalo biti dovoljno.
Ali me ni u jednom trenutku nije zamilao da li je Mesa vise Bosnjak ili Srbin. Inace me previse ne zanima kojem jatu pripada pisac, nego me zanimaju djela koja je napisao. Mesa je jedan od najboljih pisaca sa nasih prostora i to bi nam trebalo biti dovoljno.
- Ductus Holedocus
#15 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
lilla wrote:Misliš na ovaj dioKamerman wrote:Ne znam da li cu postaviti pitanje na pravom mjestu...,ali bih zamolila ako neko zna da mi odgovori..
Jako lijepo receno...![]()
U jesen sam joj predlozio da se vjencamo. Iskreno sam to zelio, nisam mogao zamisliti da ce biti nekako drukcije, ali sam posteno rekao da sam rdjava prilika, nemam nista niti ima izgleda da cu ikad imati, i ne dobija mnogo udajom za mene. Mozda nije ni pravo da joj to nudim, ali mi ljubav daje za pravo da budem nepravedan. Voljecu je, i necemo imati nista, je li joj to dovoljno?
Ali ona je jos ludja od mene. Voljecemo se, rekla je ozbiljno, a to je mnogo, to je sve. Nista mi drugo ne treba.
Nasalio sam se da ce nam u pocetku sigurno biti lijepo, a poslije, kad joj dosadim, snalazicemo se kako znamo, osvjezavacemo nasu ljubav, kao stari Dzezar, koji se tri puta rastajao i ponovo vjencavao sa svojom zenom.
- Bez potrebe je mucio i sebe i nju - pobunila se Tijana. - Trebalo je da nadje zenu s kojom se nece nikada rastati. Ili da zivi sam. Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otici.
- Ti bi otisla?
- Otisla bih.
- Zato sto me ne volis?
- Zato sto te volim
A koliko se sjecam,postoji i dio gdje Tijana nastavlja...U ovom stilu..
Hvala
-
shtula
#16 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
"Boj se ovna, boj se govna, kacu zivit" - Mesa Selimovic
- ljubav_aha
#17 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
mnogi knjiski moljci su takodjer isto napisali/rekli o romanu TvrdjavaNoddle wrote:Licno mi je Tvrdjava bolji roman od romana Dervis i smrt. Trvdjava mi je draza, bliza, ima bolju kompoziciju, bolje recenice i tako dalje (ponavljam licno meni, da ne bi neko imao potrebu da polemise oko ovog).
- iMacak
#18 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
mesa sam rekao da je srbin i da zna porijeklo svoje i da jeste srbin.... to covjek rekao i gotovo.
druga je stvar sto se tada nije moglo izjasniti osim kao srbin i hrvat... a i kada se moglo on to nije ucinio
znaci mesa selimovic veliki srpski pisac iz bosne
druga je stvar sto se tada nije moglo izjasniti osim kao srbin i hrvat... a i kada se moglo on to nije ucinio
znaci mesa selimovic veliki srpski pisac iz bosne
- BSn
#19 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Covjek koji je kao niko prije i niko poslije opisao stanje duha i uopce Bosnu, Bosance i Bosnjake.Mozda je bas zato prodr'o u sustinu, a mozda cisto zato sto je bio genije. Bilo kako bilo, uspio je ono sto mnogi filozofi, vodje i akdameici nisu nikada, a to je opisati nas bas onakve kakvi jesmo, mozda ni ne znajuci koliko je taj njegov opis bezvremenski.
Opet, citajuci ga, ne znam na kakvim drogama i koliki egocentrik mora biti kriticar, pa reci da je imao krizu i da nije znao ko je i sta je. Ako covjek s takvim darom posmatranja i spoznaje stanja oko sebe i u sebi ne zna ko je, sta onda ocekivati od svih ostalih?
Opet, citajuci ga, ne znam na kakvim drogama i koliki egocentrik mora biti kriticar, pa reci da je imao krizu i da nije znao ko je i sta je. Ako covjek s takvim darom posmatranja i spoznaje stanja oko sebe i u sebi ne zna ko je, sta onda ocekivati od svih ostalih?
- iMacak
#20 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
@Bsn
jedan od preduvjeta za velika djela dobrim dijelom jesu intelektualne i duhovne krize,,, jer tjeraju covjeka da traga, trazi....
jedan od preduvjeta za velika djela dobrim dijelom jesu intelektualne i duhovne krize,,, jer tjeraju covjeka da traga, trazi....
- karbofix
-
michio
#22 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Za zivota je govorio da je Srbin. Ne shvatam ni potrebu da se uopste bavi muslimanima.
- BSn
#23 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
Podrazumijeva se, samo sto tek onaj koji krizira, tj. koji trazi, pronalazi sebe. Tako da je po meni onaj koji ne dovodi u pitanje samoga sebe manje svjestan sebe od onoga koji promatra sve, pa tako i sebe. Odnosno, ovaj drugi samo misli da zna da je 100% siguran.iMacak wrote:@Bsn
Dakle, po meni je onaj koji je dosao dotle da sam na sebe stavlja upitnik mnogo blize spoznaji samoga sebe, od onog ko je ubijedjen da zna sve o sebi i nema dalje...
Samim time, ako neko kaze za onog drugog da ne zna ko je, jer ima krizu, ustvari sam ne zna nista o sebi, jer je onaj kroz krizu i potragu makar na putu, a ovaj nije ni krenuo da misli o sebi.
Moje stanoviste...
- BSn
#24 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
michio wrote:Za zivota je govorio da je Srbin. Ne shvatam ni potrebu da se uopste bavi muslimanima.
Vjerovatno se bavio njima, jer je zivio u sredini sa Kinezima, bio odgajan u kineskoj tradiciji, svaki dan bio dio njih i oni bili dio njega, pa zato skont'o da ne bi bilo lose da pise i promislja o bosanskim muslimanima, da se Kinezi ne bi zacudili...
- iMacak
#25 Re: Mesa Selimovic i Bosnjasschtvo
tako je... ljudi koji tragaju na raznim poljima su zivi.....a ovo ostalo su mrtvaci ....u se na se i poda se.....