Međunarodni dan pismenosti, 8. septembar

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

mala-i

Post by mala-i »

Nepismeni i neobrazovani su "kolateralna" posledica neuspešnih društvenih projekcija. Zapravo, u kvalitetu i stanju ne-pismenosti i ne-obrazovanosti jednog naroda sadržana je cela njegova istorija, a u odnosu društva prema tom stanju projektovana je njegova buducnost. Pismenost je uvek imala takvu moc, ali razlicito znacenje. Nepismenost ima još vecu i još razlicitija znacenja. Danas elementarna i funkcionalna nepismenost razdvajaju dva sveta. Gotovo milijardu elementarno nepismenih gusto je koncetrisano u nerazvijenom svetu i više je predmet brige i teret medunarodne zajednice nego odgovornih u sopstvenim zemljama. Razvijeni svet, proizvodeci novo društvo, proizveo je i novu, funkcionalnu nepismenost, ali istovremeno i sredstva za sprecavanje njenog nastanka
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

o tome ti pričam

:(
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

Neupucena,

Nisam sporila da je potrebno raditi na daljem osavremenjavanju obrazovnog sistema.

Takodje ne sporim da je potrebno akcent u drustvu staviti na obrazovanje ( kroz koristenje mass medija nadalje ).

U Webster rjecniku pod pojmom literate ( pismen/a :wink: ) stoji i ovo :

literate

1 a : EDUCATED, CULTURED b : able to read and write
2 a : versed in literature or creative writing : LITERARY b : LUCID, POLISHED a literate essay c : having knowledge or competence

Ono sto meni smeta je nekakav odnos nedovoljnog postovanja samog sebe i osjecaj manje vrijednosti kada je sve, pa i nivo obrazovanja u pitanju. Mislim da je i to ( nevidljivi ) problem na kome treba raditi.

Voljela bih da se oslobodimo poredjenja sa zemljama u regionu, i da se uvijek i samo poredimo sa najboljima u svijetu. Mislim da bi nam to generalno govoreci donijelo dosta dobrog.

p.s. Ako pogledas npr. "Who wants to be a Millionaire" u nekoj od evropskih zemalja, dobices uvid ( iz prve ruke ) o stepenu obrazovanosti onih koji nam "sluze za primjer." :wink:
mala-i

Post by mala-i »

off za milijunaša
milijunaš je u potpunosti komercijalni projekat i kao takav ne može se okarakterisati kao kviz znanja.ljudi se na njega prijavljuju u 90 % slučajeva samo i isključivo radi para te kao takvi nisu reprezentativni uzorak zemlje iz koje dolaze.
ja preferiram slagalicu na RTS-u i jako se radujem povratku kviskoteke na male ekrane.draže mi je kad kviz ima skroman nagradni fond,a traži više znanja ...
neupucena

Post by neupucena »

mala-i wrote:off za milijunaša
milijunaš je u potpunosti komercijalni projekat i kao takav ne može se okarakterisati kao kviz znanja.ljudi se na njega prijavljuju u 90 % slučajeva samo i isključivo radi para te kao takvi nisu reprezentativni uzorak zemlje iz koje dolaze.
ja preferiram slagalicu na RTS-u i jako se radujem povratku kviskoteke na male ekrane.draže mi je kad kviz ima skroman nagradni fond,a traži više znanja ...
:thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Napisati suvisli sastav od desetak rečenica na oba pisma znači biti pismen. Bojim se da je kod nas i 25% nepismenih.
BECHO

Post by BECHO »

neupucena wrote:
BECHO wrote:Satro sve neki medjunarodni dani - pod okriljem i patronatom jedne od najkorumpiranijih svjetskih organizacija :-) Medjunarodni dan pusenja, dojenja, sjedenja, hodanja, trcanja, nepismenosti, pisemnosti i sl. gluposti. Sta nas jos ocekuje u skorijoj buducnosti? Medjunarodni dan simpatizera/protivnika Kofija Annana?
Dragi Becho, je vjerujem da bi tebi bilo zanimljivije da sam stavila neku temu o sportu, igricama ili nesto o proteklom ratu/ratovima.
Buduci da nisam, ne moras zacinjavati temu suvisnim komentarima.
Nedavno sam slusala o skoli koja je organizovana za zene iz Srebrenice a jedina stvar koju su ucile u toj skoli, bilo je kako da se potpisu, jer su potpuno nepismene. Nisam zapamtila o kojem broju zena se radi ali znam da je bio porazavajuce velik.
Tebi mozda ne znaci nista i svejedno ti je za ljudima koje ce bilo ko moci koristiti kao stoku, meni nije, jer mi je stalo i do ove zemlje i do ovog naroda.
Pogresno si me shvatila. Nemam ja apsolutno nista protiv opismenjavanja ljudi a pogotovo ne kod nas. Ono sto sam zelio da kazem, a priznajem da sam malo skrenuo s teme je masovna pojava tih nekih tzv. medjunarodnih dana UN-a, koja apsolutno nemaju nikakvog znacaja niti uticaja na globalnoj sceni. K'o biva, danas je dan pismenosti i hajmo se bar jednom u godini sjetit' svih tih brojnih analfabeta na svijetu. Ostalih 364 dana u godini zaboravit' da oni uopste postoje, jer se vec dan kasnije moramo pripremit' za neki novi 'medjunarodni dan'. Nesto poput Valentinova, samo sto u ovom slucaju komercijalizam prelazi u marketing.
neupucena

Post by neupucena »

PipiDugaDevetka wrote:Napisati suvisli sastav od desetak rečenica na oba pisma znači biti pismen. Bojim se da je kod nas i 25% nepismenih.
Nadavno sam citala pismene sastave ucenika sestog razreda jedne osnovne skole iz Sarajeva. Od 33 ucenika, samo troje ucenika je napisalo nesto nalik pismenom sastavu, koji ima, pa skoro, osnovne elemente pismenog sastava. Ostali ucenici, ne samo da nisu napisali nista smisleno, nego se nisu udostojili ni potpisati kako treba.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

mala-i wrote:milijunaš je u potpunosti komercijalni projekat i kao takav ne može se okarakterisati kao kviz znanja.ljudi se na njega prijavljuju u 90 % slučajeva samo i isključivo radi para te kao takvi nisu reprezentativni uzorak zemlje iz koje dolaze.
To je bio samo primjer. :wink: Ipak mi je tvoj nacin razmisljanja neobican. Ljudi koji se prijavljuju jesu reprezentativni uzorak zemlje iz koje dolaze. Novac koji mogu osvojiti u kratkom vremenu zahvaljujuci iskljucivo vlastitom znanju, je sasvim dovoljan motivirajuci faktor za ucesce.

S druge strane tezina pitanja je prilagodjena nekakvom opstem nivou obrazovanja relevantne nacije. Pitanja ne mogu biti suvise lagana iz ociglednih ( financijskih ) razloga, ali ni preteska jer bi to oborilo gledanost programa. Znaci mora se naci neka sredina, koja jeste komercijalna na kraju krajeva, ali se moze posmatrati i iz drugog ugla.

ja preferiram slagalicu na RTS-u
Ovaj program mi nije poznat. Reci mi ( nam ) nesto o njemu.

i jako se radujem povratku kviskoteke na male ekrane
Takodje.
Post Reply