Mali...

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Jeste li citali Malog Princa?

Da
25
78%
Ne
5
16%
Samo cetvrtkom
2
6%

Total votes: 32

horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#1 Mali...

Post by horns&drums »

Kad mi je bilo šest godina, vidio sam jednom prilikom jednu veličanstvenu sliku u nekoj knjizi o prašumi koja se zvala "Istinite priče". Slika je predstavljala zmijskog cara kako guta neku zvijer.

U knjizi je pisalo: "Zmijski car guta svoju žrtvu cijelu, ne žvaćući je. Posijle toga nije u stanju da se kreće i spava šest mjeseci dok je ne svari".

Mnogo sam tada razmišljao o pustolovinama u prašumi i uspio sam da olovkom u boji nacrtam svoj prvi crtež. Moj crtež broj 1. Izgledao je... kako je izgledao...

:) :) :)
Last edited by horns&drums on 26/12/2005 01:29, edited 2 times in total.
horns&drums

Post by horns&drums »

Dobra vecer.Ma koliko je bio zastupljen trendovski, ja sam odlucio da ga ponovno prezentiram.Toliko :)
horns&drums

Post by horns&drums »

Odrasli su mi savjetovali da se ostavim crtanja zmijskog cara spolja ili iznutra i da se pozabavim geografijom, istorijom, računom i gramatikom. I tako sam u šestoj godini napustio sjajnu slikarsku budućnost. Bio sam obeshrabren neuspjehom svog crteža broj 1 i svog crteža broj 2. Odrasle osobe nikad ništa ne shvataju same, a djecu zamara da im stalno daju objašnjenja.

Morao sam, dakle, da izaberem neki drugi poziv i naučio sam da upravljam avionom. Letio sam svuda pomalo. A geografija mi je, to je tačno, mnogo koristila. Umio sam da na prvi pogled razlikujem Kinu od Arizone. A to je vrlo korisno ako čovjek zaluta noću.

Tako sam, tokom života, često dolazio u dodir sa mnoštvom ozbiljnih ljudi. Dugo sam živio medju odraslima. Vidio sam ih sasvim izbliza. To nije mnogo popravilo moje mišljenje o njima.

Kada bih sreo nekog od njih ko bi mi izgledao malo bistriji, iskušavao sam ga svojim crtežom broj 1, koji sam stalno čuvao. Želio sam da saznam da li on zaista shvata. Ali on bi mi uvek odgovarao:"To je šešir". Tada mu ne bih pričao ni o zmijskom caru, ni o prašumi, ni o zvijezdama. Spustio bih se do njega. Govorio bih mu o bridžu, o golfu, o politici i o mašinama. I odrasla osoba bila bi veoma zadovoljna što se upoznala sa tako razboritim čovjekom.
horns&drums

Post by horns&drums »

Tako sam živio sam, bez ikoga s kim bih mogao istinski da porazgovaram, sve dok mi se, prije šest godina, nije desio kvar na motoru u pustinji Sahari. Nešto se bilo slomilo u mom motoru. A kako nisam vodio ni mehaničara, ni putnike, spremao sam se da pokušam da sasvim sam izvršim jednu tešku opravku. To je za mene bilo pitanje života ili smrti. Imao sam pijaće vode jedva za osam dana.

Prve večeri zaspao sam na pijesku hiljadu milja daleko od naseljenog mjesta. Bio sam usamljeniji od ma kog brodolomnika na splavu nasred okeana. Možete onda zamisliti moje iznenadjenje kad me je u zoru probudio neki čudan glasić. Govorio je:

Molim vas... nacrtaj mi ovcu!

A!
Nacrtaj mi ovcu... :-D :-D :-D :-D
kriticar1

Post by kriticar1 »

horns, dosta je malog, vrijeme je za sretnog :D
njegova ptica se smrzla, ostale mu iskljucale drago kamenje iz ociju...
i sve tako neka tuga :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Nemoj ba, on mi je jaka veza sa odrastanjem :)
kriticar1

Post by kriticar1 »

onda:

skocio sam na noge kao gromom osinut. dobro sam protrljao oci. dobro pogledao. i vidio sam sasvim neobicnog malisana koji me ozbiljno promatrao. evo njegovog najboljeg portreta sto sam ga poslije uspio nacrtati. ali moj crtez nije naravno ni izdaleka tako caroban kao njegov uzor. nisam ja tome kriv. kad mi je bilo sest godina, odrasle su me osobe obeshrabrile u mom slikarskom pozivu pa nisam naucio crtati nista drugo osim zmijskog cara iznutra i zmijskog cara izvana.

horns, ovo je protuzakonito :D
mostarac

Post by mostarac »

Don Kihot mi je bio ekstremno dosadan i naporan i dok sam citao knjigu knjiga je istovremeno umorila mene samog. Mali princ mu stoji rame uz rame. bez obzira na umjetnicku ili poucnu vrijednost tih knjiga to su dvije najgore knjige koje sam u zivotu procitao. Naravno o ukusima se ne raspravlja i sa ovim ne zelim reci da su one sranje, jer mnogo veci strucnjaci od mene su rekli da su vrijedna djela, ali zelim reci sa stanovista mog nekog ukusa da mi se ni najmanje nisu svidile i da sam bio umoran kao da sam svo to vrijeme citanja non-stop kopao.
Uh meni se zeludac okrene kad neko spomene te dvije knige pa sam ovo morao napisat :D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

I nijedna odrasla osoba neće nikada razumjeti da to ima toliko značaja!
horns&drums

Post by horns&drums »

To ide na kraju :) :) . Kriticar, yebe mi se, neka me tuze :D:D

Da nastavimo:

Gledao sam, dakle, ovo prividjenje širom otvorenih očiju. Ne zaboravite da sam se nalazio hiljadu milja daleko od bilo kog naselja. A moj čovječuljak nije mi izgledao ni zalutao, ni mrtav umoran, ni mrtav gladan, ni mrtav žedan, ni na smrtno uplašen. Nije nimalo ličio na dijete izgubljeno usred pustinje, hiljadu milja daleko od bilo kog naselja. Kada sam najzad uspio da progovorim, rekao sam mu:

Ali... šta radiš ti ovde?

On mi tada ponovi, sasvim tiho, kao nešto veoma ozbiljno:

Molim vas... nacrtaj mi jednu ovcu...

Kada tajanstvenost djeluje suviše snažno, čovjek se ne usudjuje da ne posluša. Ma koliko sve to izgledalo besmislenim hiljadama milja daleko od nastanjenog mjesta i u smrtnoj opasnosti, izvadio sam iz džepa hartiju i naliv-pero. Ali se tada sjetih da sam u životu prije svega učio geografiju, istoriju, račun i gramatiku, te rekoh čovječuljku (malo mrzovoljno) da ne znam da crtam. On mi odgovori:

Ne mari. Nacrtaj mi ovcu...
kriticar1

Post by kriticar1 »

fale mi 11. i 12. strana u knjizi :D pisi do

'ta je odvise stara.........'

onda se opet mogu uključiti :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

hehe vazi :)

Odoh spavati, sutra vozim cijeli dan po Bosni ponosnoj...

Dakle:

Kako nikad nisam crtao ovcu, napravio sam za njega ponovo jedan od dva crteža koja sam jedina bio u stanju da nacrtam. Onaj što predstavlja zmijskog cara spolja. I bio sam preneražen kad sam čuo kako mi čovječuljak odgovara:

Ne! Ne! Ja neću slona u zmijskom caru. Zmijski car je vrlo opasan, a slon je vrlo glomazan. Kod mene je sve tako malo. Treba mi ovca. Nacrtaj mi ovcu.

Tada sam počeo da crtam.

On je pažljivo posmatrao, a zatim reče:

Ne! Ta je već sasvim bolesna. Nacrtaj mi neku drugu.

Crtao sam dalje.

Moj prijatelj se nasmiješi umiljato, sa blagonaklonošću:

Vidiš dobro i sam... to nije ovca, to je ovan. Ima rogove...

Ponovih, dakle, još jednom svoj crtež:

Ali i on je bio odbijen kao i prethodni:

Ta je opet suviše stara. Ja hoću ovcu koja dugo živi.

Tada, nemajući više strpljenja, pošto sam se žurio da rasklopim svoj motor, nažvrljah crtež.

I dobacih:

Ovo je kutija. Ovca koju želiš je unutra.

Bio sam vrlo iznenadjen kada sam vidjeo da se lice mog malog sudije ozarilo:

To je upravo ono što sam hteo! Misliš li da će toj ovci biti potrebno mnogo trave?

Zašto?

Zato što je kod mene sve tako malo...

To će joj sigurno biti dovoljno. Dao sam ti jednu sasvim malu ovcu.

On se nagnu nad crtež:

Nije baš tako mala... Gle! Zaspala je...

Eto, tako sam se upoznao s malim princom. i tako ja od tada ne procitah neko savrsenije djelo...

Laku noc djeco :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ako neko voli jedan cvet koji postoji samo na jednoj medju milionima zvezda, to je dovoljno da bude srećan kada ih posmatra. On kaže sebi: ;Moj cvet je negde tamo...Ali ako ovca pojede cvet, to je za njega kao da su se odjednom sve zvezde ugasile. I zar to nije važno!
horns&drums

Post by horns&drums »

Trebalo mi je dosta vremena da shvatim odakle je došao. Mali princ, koji mi je postavljao mnogo pitanja, kao da nikad nije čuo moja. Riječi izgovorene slučajno, malo-pomalo su mi sve otkrile. Tako, kad je prvi put spazio moj avion (neću da crtam svoj avion, to je isuviše težak crtež za mene) on me upita:

Kakva je to stvar?

To nije stvar. To leti. To je avion. To je moj avion.

Bio sam ponosan da mu ispričam kako letim. Tada on uzviknu:

Kako! Ti si pao s neba?

Da, priznadoh skromno.

O! Kako je to čudno...

I mali princ se nasmija grohotom što me je mnogo naljutilo. Želim da ljudi ozbiljno shvataju moje neprilike. Zatim on nastavi:

Znači da i ti dolaziš s neba! Sa koje si planete?

Tračak svetlosti kao da osvijetli tajnu njegovog prisustva, te ga upitah iznenada:

Ti, dakle, dolaziš sa neke druge planete?

Ali on ne odgovori. Klimao je lagano glavom gledajući moj avion:

Da, zbilja, u ovome nisi mogao doći iz velike daljine...

I on utonu u sanjarenje koje potraja dugo. Zatim, izvadi iz džepa moju ovcu i predade se posmatranju svoga blaga.

Možete zamisliti koliko je radoznalosti probudilo u meni to polupovjerljivo saopštenje o »drugim planetama«. Nastojao sam da o tome saznam što više:

Odakle dolaziš, mališa? Gde je to »kod tebe«? Kuda hoćeš da odneseš moju ovcu?

On mi odovori posle dubokog šutanja:

Kutija koju si mi dao ima tu dobru stranu što može noću da joj posluži kao kuća.

Naravno. I ako si dobar, dobićeš i konopac da je danju vežeš. I kočić.

Izgleda da je taj predlog zgranuo malog princa:

Da je vežem? Kakva čudna misao!

Ali ako je ne vežeš, odlutaće, pa će se izgubiti...

Moj prijatelj ponovo prsnu u smeh:

Ali kud hoćeš da odlutaš?

Ma kud. Pravo ispred sebe...

Tada mali princ primijeti ozbiljno:

Ništa ne mari, kod mene je sve tako malo!

I sa malo tuge, možda, dodade:

Pravo ispred sebe daleko se ne stiže... - a ovo je jedna od najacih
kriticar1

Post by kriticar1 »

Tako sam saznao još jednu veoma važnu stvar: da je planeta na kojoj je rodjen jedva malo veća od neke kuće!
To me nije mnogo iznenadilo. Znao sam dobro da osim velikih planeta kakve su Zemlja, Jupiter, Mars, Venera, kojima su data imena, postoje na stotine drugih koje su ponekad tako male da se jedva mogu sagledati teleskopom. Kada neki astronom otkrije jednu od njih, on joj mesto imena daje broj. Nazove je na primer, »asteroid 3251«.
Imam ozbiljnih razloga da verijem da je planeta sa koje je došao mali princ asteroid B 612. Jedan turski astronom primetio je teleskopom taj asteroid 1909. godine, i to samo jedanput.
On je tada svačano prikazao svoje otkriće na Medjunarodnom kongresu astronoma. Ali mu niko nije verovao, zbog njegovog odela. Takve su odrasle osobe.
Srećom po asteroid B 612, neki turski diktator je, pod pretnjom smrti, nametnuo svom narodu evropski način odevanja. Astronom je ponovio svoj prikaz 1920. godine, vrlo otmeno obučen. I ovoga puta svi su bili njegovog mišljenja.
Ispričao sam vam ove pojedinosti o asteroidu B 612 i poverio sam vam njegov broj, samo zbog odraslih osoba. Odrasle osobe vole brojeve. Kad im pričate o nekom novom prijatelju, nikad vas neće zapitati o onom što je bitno. Nikad vam neće reći: »Kakva je boja njegovog glasa? Koje su mu najomiljenije igre? Da li skuplja leptire?« Nego vas pitaju: »Koliko mu je godina? Koliko ima braće? Koliko je težak? Koliko zaradjuje njegov otac?« Tek tada smatraju da ga poznaju. Ako kažete odraslim osobama: »Video sam jednu lepu kuću od crvenih opeka sa geranijumom u prozorima i golubovima na krovu...«, one nisu u stanju da zamisle tu kuću. Treba im reći: »Video sam kuću od sto hiljada franaka«. Tada će uzviknuti: »Kako je lepa!«
Isto tako, kad biste im rekli: »Dokaz da je mali princ postojao je taj što je bio divan, što se smejao i što je želeo da ima ovcu. Kad neko hoće da ima ovcu, to je dokaz da postoji«, one bi slegnule ramenima i smatrale vas detetom. Ali ako im kažete: »Zvezda sa koje je on došao jeste asteroid B 612« ubedićete ih i neće vam dalje dosadjivati pitanjima. Takve su one. Ne treba im zameriti. Deca treba da budu veoma popustljiva prema odraslim osobama.
Ali, naravno, mi koji shvatamo život, mi ne marimo za brojeve. Voleo bih da sam ovu priču počeo kao bajku. Voleo bih da sam kazao: »Bio jednom jedan mali princ koji je živeo na nekoj planeti jedva nešto većoj od njega samog, i kome je bio potreban prijatelj...« Za one koji shvataju život, to bi izgledalo daleko istinitije.
Jer ja ne volim da se moja knjiga čita površno. Ja sa toliko tuge pričam ove uspomene. Prošlo je već šest godina otkako je moj prijatelj otišao sa svojom ovcom. To što ovde pokušavam da ga opišem, to je zato da ga ne bih zaboravio. Žalosno je zaboraviti prijatelja. Nemaju svi prijatelja. I ja mogu postati kao odrasli koji se zanimaju samo za brojeve. Zbog toga sam kupio kutiju s bojicama i olovkama. Nije lako vratiti se crtanju, u mojim godinama, kada čovek nikad ništa nije pokušao da nacrta sem zmijskog cara spolja i iznutra, i to u svojoj šestoj godini! Potrudiću se, naravno, da nacrtam njegov lik što je moguće vernije. Ali nisam sasvim siguran da ću pogoditi. Jedan crtež i uspe nekako, ali drugi ne liči više. Isto se tako malo varam i u pogledu rasta. Na ovoj slici mali princ je suviše visok. Na onoj suviše mali. Kolebam se malo što se tiče boje njegovog odela. Onda nagadjam, malo ovako, malo onako, kako znam. Prevariću se, uostalom i u nekim značajnijim pojedinostima. Ali, to mi treba oprostiti. Moj prijatelj mi nije ništa objašnjavao. Možda je verovao da ličim na njega. Ali ja, na žalost, ne umem da vidim ovcu kroz kutiju. Možda sam pomalo sličan odraslim osobama.
Mora da sam ostario.

horns, na tebe je red
horns&drums

Post by horns&drums »

Svakog dana saznavao sam ponešto o planeti, o odlasku, o putovanju. To je dolazilo sasvim lagano, kako bi mi palo na pamet. Tako sam, trećeg dana, čuo uzbudljivu priču o baobabima.

I ovoga puta bilo je to zahvaljujući ovci, jer me mali princ, kao obuzet nekom ozbiljnom sumnjom, iznenada upita:

Istina je, zar ne, da ovce jedu šiblje?

Da, to je istina.

Ah! Zadovoljan sam.

Nisam razumeo zašto je tako važno što ovce jedu šiblje. Ali mali princ dodade:

Prema tome, one jedu i baobabe.

Skrenuh pažnju malom princu da baobabi nisu šiblje, već drveće veliko kao crkva, i da, čak i kada bi sobom poveo čitavo krdo slonova, ti slonovi ne bi bili kadri da izadju na kraj ni sa jednim jedinim baobabom.

Pomisao na krdo slonova zasmeja malog princa.

Trebalo bi ih naslagati jedne na druge...

Ali mudro primeti:

I baobabi su mali pre no što porastu.

To je tačno. Ali zašto hoćeš da tvoje ovce pojedu male baobabe?

On mi dogovori: »Idi, molim te!« kao da je to sasvim jasno. Morao sam mnogo da se napregnem da bih sve to razumeo.

I zbilja, na planeti malog princa bilo je, kao i na svim drugim planetama, plemenita bilja i korova. Prema tome, dobrog semena plemenitog bilja, a lošeg semena korova. Ali seme je nevidljivo. Ono spava skriveno u zemlji sve dotle dok mu ne padne na pamet da se probudi. Tada se ono isteže i tera najpre plašljivo prema suncu jedan čarobni mali bezazleni izdanak. Ako je u pitanju izdanak rotkvice ili ruže, možemo ga slobodno pustiti da raste. Ali ako je u pitanju korov, moramo ga odmah iščupati, čim ga prepoznamo. Na planeti malog princa bilo je strašnog semenja... to je bilo semenje baobaba. Tle na njegovoj planeti bilo ga je prepuno. A ako baobaba ne iščupamo na vreme, nikada ga se ne možemo osloboditi. On preplavi celu planetu. Razriva je svojim korenjem. I ako je planeta veoma mala, a baobaba ima u velikom broju, ona će se rasprsnuti.

»To je pitanje reda, rekao mi je kasnije mali princ. Kada čovek završi svoje jutarnje udešavanje, treba pažljivo da uredi i planetu. Treba redovno čupati baobabe čim se počnu razlikovati od ruža, an koje mnogo liče kada su sasvim mladi. To je vrlo dosadan posao ali veoma lak.«

Jednog dana me je posavetovao da se potrudim i da načinim lep crtež ne bi li to usadio našoj deci u glavu. »Ako budu jednog dana putovali, reče mi on, to im može koristiti. Ponekad nije zgoreg odložiti svoj posao za kasnije. Ali kad su u pitanju baobabi, to j euvek strašna nesreća. Poznavao sam jednu planetu na kojoj je stanovao neki lenjivac. On je propustio da iščupa tri šibljike...«

I, prema uputstvima malog princa, nacrtao sam tu planetu. Ne volim da zauzimama stav propovednika. Ali opasnost od baobaba je tako malo poznata, a one koje zalutaju na neki asteroid vrebaju tako velike nesreće da sam ovoga puta napravio izuzetak i prestao da se uzdržavam. Rekoh: »Deco, čuvajte se baobaba!« Na tom crtežu sam toliko radio samo zato da bih svoje prijatelje upozorio na opasnost koja i njima i meni već dugo vremena lebdi nad glavom, iako toga nismo svesni. Nauk, koji sam im dao, vredeo je truda. Možda ćete se pitati: Zašto u ovoj knjizi nema i drugih isto tako veličanstvenih crteža kao što je crtež baobaba? Odgovor je sasvim jednostavan: Pokušao sam, ali nisam uspeo. Kada sam crtao baobabe, bio sam nadahnut osećanjem da se ne sme odlagati. :) :) :) :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Čovjek samo srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ah! mali prinče, razumeo sam, najzad, tvoj mali život pun sete. Uživanje u blagim sunčevim zalascima bilo je dugo vremena jedina tvoja razonoda. Ovu novu pojedinost saznao sam četvrtog dana ujutru, kad si mi rekao:

Veoma volim zalaske sunca. Hajdemo da gledamo sunčev zalazak...

Ali, treba čekati...

Šta treba čekati?

Čekati da sunce počne da zalazi.

Bio si najpre vrlo iznenadjen, a zatim si se nasmejao samom sebi. I rekao si mi:

Stalno mislim da sam kod kuće!

Doista. Kada je u Sjedinjenim Američkim Državama podne, ceo svet zna da u Francuskoj sunce zalazi. Bilo bi dovoljno preleteti za minut u Francusku da bismo prisustvovali sunčevom zalasku. Na žalost, Francuska je isuviše daleko. Ali na tvojoj maloj planeti bilo je dovoljno da svoju stolicu povučeš nekoliko koraka i da posmatraš suton kad god zaželi...

Jednog dana sam video četrdeset i tri puta kako sunce zalazi!

A malo posle si dodao:

Znaš... kada je čovek tužan, onda voli zalaske sunca...

Zar si bio toliko tužan onog dana kada je sunce zalazilo četrdeset tri puta?

Ali mali princ ne odgovori.
horns&drums

Post by horns&drums »

Petog dana, opet zahvaljujući ovci, tajna života malog princa bila mi je rasvetljena. Zapitao me je iznenada, bez uvoda, kao o nečem o čem je dugo ćutke razmišljao:

Ako ovca jede šiblje, znači da jede isto tako i cveće?

Ovca jede sve na šta naidje.

Čak i cveće sa trnjem?

Da, čak i cveće sa trnjem.

Čemu onda služi trnje?

Nisam znao. Bio sam tada vrlo zauzet pokušavajući da odvrnem neki jako zavrnut klin na mom motoru. Bio sam veoma zabrinut jer mi je kvar počeo da izgleda sasvim ozbiljan, a pijaća voda koja je nestajala ulivala mi je strah od najgoreg.

Čemu služi trnje?

Mali princ nije nikada odustajao od pitanja koje bi jednom postavio. Klin me je ljutio, te sam mu odgovorio prvo što mi je palo napamet:

Trnje ne služi ničemu, to je čista pakost od strane cveća!

Ah!

Ali, posle kratkog ćutanja dobaci mi gotovo ozlojedjeno:

Ne verujem ti! Cveće je slabo. Ono je bezazleno. Ono se obezbedjuje kako zna. Veruje da je strašno sa svojim trnjem...

Nisam ništa odgovorio. Tog trenutka mislio sam: »Ako se ovaj klin bude i dalje opirao, izbiću ga jednim udarcem čekića«. Mali princ me ponovo prekide u razmišljanju:

A da li ti misliš da cveće...

Ne! Ne! Ništa ja ne mislim! Odgovorio sam prvo što mi je palo na pamet. Ja sam zauzet ozbiljnim stvarima!

Pogleda me preneraženo.

Ozbiljnim stvarima!

Video me je, sa čekićem u ruci i prstima crnim od kolomaza, nagnutog nad predmet koji mu je izgledao vrlo ružan.

Govoriš kao odrasle osobe!

Malo sam se zastideo. Ali, on nemilosrdno nastavi:

Ti sve brkaš... sve si smešao!

Bio je zaista veoma ljut. Zatresao je glavom a njegova zlatna kosa lepršala je na vetru:

Poznajem planetu na kojoj živi neki crveni debeljko. Nikad nije pomirisao cvet. Nikad nije pogledao zvezdu. Nikad nije nikoa voleo. Nikad ništa drugo nije radio, samo je računao... I po ceo dan ponavlja kao i ti: »Ja sam ozbiljan čovek! Ja sam ozbiljan čovek!« i pri tom se sav nadima od ponosa. Ali to nije čovek, to je pečurka.

Šta?

Pečurka!

Mali princ je sad bio bled od besa.

Milionima godina cveće stvara trnje. Milionima godina ovce ipak jedu cveće. Zar nije ozbiljno ako pokušamo da shvatimo zašto se cveće toliko trudi da stvori trnje koje ničemu ne služi. Zar nije važan rat izmedju ovaca i cveća? zar to nije ozbiljnije i važnije od računa nekog crvenog debeljka? I ako ja poznajem jedan jedinstveni cvet, koga nema nigde sem na mojoj planeti, i koji jedna mala ovcamože da uništi u jednom trenu, prosto tako, jednog jutra, čak i ne shvatajući šta čini, zar to nije važno!
horns&drums

Post by horns&drums »

On pocrvene, zatim nastavi:

Ako neko voli jedan cvet koji postoji samo na jednoj medju milionima zvezda, to je dovoljno da bude srećan kada ih posmatra. On kaže sebi: »Moj cvet je negde tamo...« Ali ako ovca pojede cvet, to je za njega kao da su se odjednom sve zvezde ugasile. I zar to nije važno!

Nije mogao više ništa da kaže. Iznenada je zajecao. Noć se spustila. Bacio sam alat. ije mi više bilo stalo do mog čekića, do klina, do žedji i smrti. Na jednoj zvezdi, na jednoj planeti, na mojoj, na Zemlji, postojao je jedan mali princ koga je trebalo utešiti. Uzeo sam ga u naručje. Ljuškao sam ga. Govorio sam mu: »Cvet koji voliš nije u opasnosti... Nacrtaću tvojoj ovci brnjicu... Nacrtaću tvome cvetu oklop... Ja...« Nisam više znao šta da kažem. Osećao sam se veoma nespretan. Nisam znao kako da mu pridjem, kako da mu se približim. Tajanstvena je zemlja suza.
horns&drums

Post by horns&drums »

Ubrzo sam bolje upoznao taj cvet. Na planeti malog princa bilo je uvek jednostavnog cveća, ukrašenog samo jednim redom kruničnih listića, koje nije zauzimalo mnogo mesta, i nije nikome smetalo. Ono bi se pojavilo jednog jutra u travi, a zatim bi uvenulo uveče. Ali ovaj cvet iznikao je jednog dana iz neke semenke donete neznano otkuda, i mali princ je vrlo brižljivo nadgledao izdanak koji nije ličio na druge. To je mogla biti neka nova vrsta baobaba. Ali ubrzo prestade da raste i poče da pupi. Mali princ, koji je prisustvovao razvoju tog ogromnog pupoljka, osećao je da će iz njeg aizići čudesno prividjenje, ali cvet nikako da dovrši ulepšavanje u zaklonu svoje zelene sobe. Brižljivo je birao boje. Oblačio se polako, dodavao je jedan po jedanlistić. Nije hteo da izidje sav zgužvan kao bulka. Hteo je da se pojavi u punom sjaju svoje lepote. Eh! naravno. Bio je to vrlo razmetljiv cvet. Njegovo tajanstveno udešavanje trajalo je, dakle, danima i danima. A onda, jednog jutra, upravo u trenutku kada se sunce radjalo, on se pokazao...
horns&drums

Post by horns&drums »

I ruža, koja je tačno sve pripremila, reče zevajući:

Ah!Tek što sam se probudila... Molim vas oprostite... Još se nisam očešljala...

Tada se mali princ nije mogao uzdržati od divljenja:

Kako ste lepi!

Zar ne, odgovori slatkoruža. – I, rodila sam se u isto vreme kad i sunce...

Mali princ shvati odmah da nije naročito skromna, ali bila je tako dirljiva!

Čini mi se da je vreme doručku, dodala je uskoro, budite dobri i mislite na mene...

I mali princ, sav zbunjen, potražio je vedro s vodom, i zalio ružu.

Tako ga je vrlobrzo počela da muči svojom malom podozrivom taštinom. Jednog dana, na primer, govoreći o svoja četiri trna, rekla je malom princu:

Mogu doći tigrovi sa svojim kandžama!

Na mojoj planeti nema tigrova, odvratio je mali princ a zati, tigrovi ne jedu travu.

Ja nisam trava, odgovori slatko ruža.

Oprostite mi...

Ja se uopšte ne bojim tigrova, ali užasavam se promaje. zar nemate neki zaklon?

Užasavati se promaje... to nije velika sreća za jednu biljku, primetio je mali princ. Ova ruža mnogo zanoveta...

Uveče ćete me stavljati pod stakleno zvono. Kod vas je vrlo hladno. Niste na dobrom mestu. Tamo, odakle ja dolazim...

Ali je ućutala. Došla je u vidu semenke. Nije mogla ništa da zna o drugim svetovima. Ponižena što je dopustila da je iznenade kako priprema tako naivnu laž, nakašljala se dva-tri puta da bi dokazala malom princu da nije u pravu:

A zaklon?...

Upravo sam hteo da odem da ga potražim, ali ste mi vi nešto govorili!

Ona tada poče još jače da kašlje da bi kod princa ipak izazvala grižu savesti.

Tako je mali princ, i pored sve njene dobronamerne ljubavi, brzo posumnjao u nju. Ozbiljno je shvatio beznčajne reči i postao vrlo nesrećan.

»Nije trebalo da je slušam, poveri mi je jednog dana, ne treba nikad slušati ruže. Treba ih gledati i mirisatiih. Moja je obavila mirisom planetu, ali ja nisam znao u tome da uživam. Ta priča o kandžama, koja me je toliko razdražila trebalo je da me gane...«

Još mi je poverio:

»Nisam tda uopšte ništa shvatio! Trebalo je da je cenim po delima, a ne po rečima. Omamljivala me mirisom i naahnjivala me. Nisam smeo da pobegnem! Trebalo je da pogodim njena osećanja koja su se krila iza sitnih lukavosti. Ruže su tako pune protivurečnosti! Ali, bio sam isuviše mlad da bih umeo da je volim«.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ako neko voli jedan cvijet koji postoji samo na jednoj među milionima zvijezda, to je dovoljno da bude srećan kada ih posmatra.

On kaže sebi:Moj cvijet je negde tamo... Ali ako ovca pojede cvijet, to je za njega kao da su se odjednom sve zvijezde ugasile. I zar to nije važno!.. :)
horns&drums

Post by horns&drums »

Čini mi se, da je za svoje bekstvo iskoristio seobu divljih ptica. Ujutru pred polazak, lepo je uredio svoju planetu. Brižljivo je očistio žive vulkane. Imao je dva živa vulkana. To je bilo sasvim zgodno za podgrevanje jutarnjeg doručka. Imao je i jedan ugašeni vulkan. Ali, kako je govorio: »Nikad dobro očišćeni, vulkani rade tiho i neprekidno, bez erupcija. Vulkanske eropcije su kao vatra u kaminu. Naravno, na našoj Zemlji mi smo suviše mali da bismo očistili naše vulkane. Zbog toga nam stvaraju toliko neprijatnosti.

Mali princ je, pomalo setan, počupao i poslednje izdanke baobaba. Verovao je da se neće više nikad vratiti. Ali svi ti svakodnevni poslovi izgledali su mu toga jutra neobično prijatni. A kad je poslednji put zalio ružu, i spremao se da je stavi pod stakleno zvono, osetio je želju da zaplače.

Zbogom, reče on ruži... (kako tuzno :( )
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ali ona mu ne odgovori.

Zbogom, ponovi on.

Ruža se zakašlja. Ali ne stoga što je nazebla.

Bila sam glupa, reče ona najzad. Molim te, oprosti. Pokušaj da budeš srećan.

Bio je iznenadjen što mu ne prebacuje. Stajao je, sav pometen, sa staklenim zvonom u ruci. Nije shvatao tu blagu nežnost.

Naravno, ja te volim, reče mu ruža. Moja je greška što o tome nisi ništa znao. To nema nikakvog značaja. Ali i ti si bio glup kao i ja. Pokušaj da budeš srećan... Ostavi to stakleno zvono. Ne želim ga više.

Ali vetar...

Nisam baš toliko nazebla... Sveži noćni vazduh će mi prijati. Ja sam cvet.

Ali životinje...

Treba da podnesem dve ili tri gusenice ako hoću da upoznam leptirove. Izgleda da je to tako lepo. Inače, ko će me posetiti? Ti će š biti daleko. Što se tiče velikih životinja, ne bojim se. Imam kandže.

I ona bezazleno pokaza svoja četiri trna. Zatim dodade:

Ne odugovlači toliko, to je nesnosno. Rešio si da odeš. Idi.

Jer nije htela da je mali princ vidi kako plače. Bila je to veoma gorda ruža...
Post Reply