koeljo
Moderator: Chloe
-
black_one
ma dobar je... ja sam pored ovih sto ste naveli citala i 'djavo i gospodjica prim'
nije lose, ali ipak... on samo pojednostavi neke do sada 100 x ispricane filozofije, i stavi ih u fantasticnu fabulu, i na taj nacin priblizi sirim masama.
zato mi smeta kad se neko procita i nafura na alhemicara, pa misli da je procitao/la i pokuoio/la svu pamet svijeta, i kad se o cemu prica, i ko je sta citao - obavezno se nadje neko da se hvali kako je citao alhemicara.
nije lose, ali ipak... on samo pojednostavi neke do sada 100 x ispricane filozofije, i stavi ih u fantasticnu fabulu, i na taj nacin priblizi sirim masama.
zato mi smeta kad se neko procita i nafura na alhemicara, pa misli da je procitao/la i pokuoio/la svu pamet svijeta, i kad se o cemu prica, i ko je sta citao - obavezno se nadje neko da se hvali kako je citao alhemicara.
-
cowboy
Ja preporucujem The Pilgrimage (Hodocasce). Jednostavno napisana i veoma interesantna novela koja opisuje njegovo hodocasce u Santiago de Compostelu, u Spaniji. Lekcije koje je naucio od svog vodica tokom putovanja su veoma korisne i primjenjive u svakodnevnom zivotu. On opisuje i vjezbe u cilju prevazilazenja straha, ljubomore, itd. a sve u cilju postizanja sto snaznije samo-kontrole. Sad kad sam se podsjetio na ovu knjigu, moracu opet da je procitam... 
-
pandora
procitala sam alhemicara, veroniku, djavo i gospodjica prim, peta gora i na obali rijeke pjedre... ima poseban nacin pisanja koji meni stvarno odgovara, posebno to filozofsko posmatranje zivota. pise o stvarima o kojima ja cesto razmisljam i koje me zaokupljaju.
uskoro cu uzeti i 11 minuta, sad ste me zainteresovali
uskoro cu uzeti i 11 minuta, sad ste me zainteresovali
- Pooll
dariosa wrote:sto kaze dzevad karahasan "o njemu nista ne mislim jer on pise ispod nivoa na kojem pocinje misao"...
hehehe...
ovo za alhemicara ste u pravu, nema ko ga nije citao... ali... mozda to i nije lose... bolje ista nego nista..
( naso sam se slobodan da izostavim ovo "n"
-
blues_woman
isfuran-nazalost da ali ipak jednako fantastican!
-
DonDavudes
ratnik svjetlosti mi se svidio pravo
samo Koeljov citav opus nekako je neozbiljan, prije bi mogao biti kolumnist (sto ratnik svjetlosti i jeste) nego ozbiljan pisac
al je koeljo genijalan po tome sto je skuzio moderno vrijeme i navike citalaca (nizak nivo obrazovanja, manjak vremena, nemopgućnost dubljeg sagledavanja i razvijanja likova) tako da je sastavio sveskice (ni jedna knjiga mu nema vise od 130 stranice) koje nam "nude odgovore an sva zzivotna pitenja", a da ne izgubimo vise od tri sata i da se ne moramo ni zamisliti.
covjek nije ni blizu velikana knjizevnosti, al mlati lovu jer je skontao duh vremena
samo Koeljov citav opus nekako je neozbiljan, prije bi mogao biti kolumnist (sto ratnik svjetlosti i jeste) nego ozbiljan pisac
al je koeljo genijalan po tome sto je skuzio moderno vrijeme i navike citalaca (nizak nivo obrazovanja, manjak vremena, nemopgućnost dubljeg sagledavanja i razvijanja likova) tako da je sastavio sveskice (ni jedna knjiga mu nema vise od 130 stranice) koje nam "nude odgovore an sva zzivotna pitenja", a da ne izgubimo vise od tri sata i da se ne moramo ni zamisliti.
covjek nije ni blizu velikana knjizevnosti, al mlati lovu jer je skontao duh vremena
-
wendi
#16 slobodni strijelac
Bolje svasta nego nista
- sojka
"Svi putevi svijeta vode do ratnikovog srca; on uranja, bez oklijevanja, u rijeku strasti koja neprestano protiche kroz njegov zhivot.
Ratnik svjetlosti je slobodan da izabere ono shto zheli; on svoje odluke donosi hrabro, samostalno, a pokatkad- i s izvjesnom dozom ludosti.
Prihvata svoje strasti i obilato se njima koristi. Zna da se ne treba odricati osvajachkih zanosa; osvajanja su dio zhivota i prichinjavaju radost svima koji u njima sudjeluju.
Ali on nikad ne gubi iz vida trajne stvari i chvrste veze koje je vremenom izgradio.
* * *
Jedan ratnik umije da razluchi ono shto je prolazno od onog shto je konachno."
Ratnik svjetlosti je slobodan da izabere ono shto zheli; on svoje odluke donosi hrabro, samostalno, a pokatkad- i s izvjesnom dozom ludosti.
Prihvata svoje strasti i obilato se njima koristi. Zna da se ne treba odricati osvajachkih zanosa; osvajanja su dio zhivota i prichinjavaju radost svima koji u njima sudjeluju.
Ali on nikad ne gubi iz vida trajne stvari i chvrste veze koje je vremenom izgradio.
* * *
Jedan ratnik umije da razluchi ono shto je prolazno od onog shto je konachno."
-
reformator
#19 koeljo
smijesan pisac;svaka mu knjiga na isti kalup.
- ahmed&nedzad
Citiraću profesora Karahasana: 'O Koelju ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju tamo gdje počinje mišljenje.'
Koelju je nivo španskih sapunica, ima mnogo pametnijih i boljih stvari za čitanje.
Koelju je nivo španskih sapunica, ima mnogo pametnijih i boljih stvari za čitanje.
-
mamica papucarka
11 minuta je prica o onoj prostitutki.DonDavudes wrote:ratnik svjetlosti mi se svidio pravo
ja sam mnogo toga od njega procitala (sta cu kad su mu knjige po 5 km)
I kao sto kolega rece uspio je natjerat da citaju ljudi i koji nikad ne citaju
-
DonDavudes
heheheeh
hebote, citiran mi je post ukucan prije vise od dvije i pol godine!!
wow
rijeci velikana ne umiru

hebote, citiran mi je post ukucan prije vise od dvije i pol godine!!
wow
rijeci velikana ne umiru
-
mamica papucarka
ja sam tek sad skontalaDonDavudes wrote:heheheeh
hebote, citiran mi je post ukucan prije vise od dvije i pol godine!!![]()
wow
rijeci velikana ne umiru![]()