koeljo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

irfan2

#1 koeljo

Post by irfan2 »

cuo sam mnogo razlicitih misljenja o njemu
ja sam procito samo dvije njegove knjige(veroniku i alhemicara) i meni je fantastican
sta mislite o njemu(ono:isfuro,bezze,dobar,fantastican...)i zashto
Pooll

Post by Pooll »

Ja upravo citam Veroniku... ma nije koeljo los, mada je malo "sladunjav"... :roll:

On je zasigurno uspio jedno, a to je da citaju oni koji nikada nisu,...
Diktator

Post by Diktator »

Koeljo je zanimljiv pisac zato sto nekako naginje vise zivotnom filozofiranju. Ja sam do sada procito Veroniku, Alhemicara i 11 minuta...ova zadnja mi se najvise svidjela. Obavezno je potrazite

pozdrav
black_one

Post by black_one »

ma dobar je... ja sam pored ovih sto ste naveli citala i 'djavo i gospodjica prim'
nije lose, ali ipak... on samo pojednostavi neke do sada 100 x ispricane filozofije, i stavi ih u fantasticnu fabulu, i na taj nacin priblizi sirim masama.

zato mi smeta kad se neko procita i nafura na alhemicara, pa misli da je procitao/la i pokuoio/la svu pamet svijeta, i kad se o cemu prica, i ko je sta citao - obavezno se nadje neko da se hvali kako je citao alhemicara.
cowboy

Post by cowboy »

Ja preporucujem The Pilgrimage (Hodocasce). Jednostavno napisana i veoma interesantna novela koja opisuje njegovo hodocasce u Santiago de Compostelu, u Spaniji. Lekcije koje je naucio od svog vodica tokom putovanja su veoma korisne i primjenjive u svakodnevnom zivotu. On opisuje i vjezbe u cilju prevazilazenja straha, ljubomore, itd. a sve u cilju postizanja sto snaznije samo-kontrole. Sad kad sam se podsjetio na ovu knjigu, moracu opet da je procitam... :)
dariosa

Post by dariosa »

sto kaze dzevad karahasan "on njemu nista ne mislim jer on pise ispod nivoa na kojem pocinje misao"...
pandora

Post by pandora »

procitala sam alhemicara, veroniku, djavo i gospodjica prim, peta gora i na obali rijeke pjedre... ima poseban nacin pisanja koji meni stvarno odgovara, posebno to filozofsko posmatranje zivota. pise o stvarima o kojima ja cesto razmisljam i koje me zaokupljaju.
uskoro cu uzeti i 11 minuta, sad ste me zainteresovali :-)
Pooll

Post by Pooll »

dariosa wrote:sto kaze dzevad karahasan "o njemu nista ne mislim jer on pise ispod nivoa na kojem pocinje misao"...

hehehe... :D :D

ovo za alhemicara ste u pravu, nema ko ga nije citao... ali... mozda to i nije lose... bolje ista nego nista..

( naso sam se slobodan da izostavim ovo "n" ;) )
blues_woman

Post by blues_woman »

isfuran-nazalost da ali ipak jednako fantastican!
DonDavudes

Post by DonDavudes »

ratnik svjetlosti mi se svidio pravo
samo Koeljov citav opus nekako je neozbiljan, prije bi mogao biti kolumnist (sto ratnik svjetlosti i jeste) nego ozbiljan pisac

al je koeljo genijalan po tome sto je skuzio moderno vrijeme i navike citalaca (nizak nivo obrazovanja, manjak vremena, nemopgućnost dubljeg sagledavanja i razvijanja likova) tako da je sastavio sveskice (ni jedna knjiga mu nema vise od 130 stranice) koje nam "nude odgovore an sva zzivotna pitenja", a da ne izgubimo vise od tri sata i da se ne moramo ni zamisliti.

covjek nije ni blizu velikana knjizevnosti, al mlati lovu jer je skontao duh vremena
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

ložiona
nakon dvije pročitane knjige :D
The_Fluid

Post by The_Fluid »

dariosa,
fully agree

Ne dohvatih, i ne procitah nijednu knjigu od Koelja, niti me privlachi chitanje istih, trenutno.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Pisac koji je učinio da manekenke, pjevačice i fudbaleri ne moraju slagati odgovor na pitanje o najdražoj knjizi. :D :D

Jer tako je IN da ti je Alhemičar najcool knjiga :roll: :roll: :roll:
klempo

Post by klempo »

i meni je on dobar a pored ilijade odlicna mi je i njegova odiseja
Pooll

Post by Pooll »

klempo wrote:i meni je on dobar a pored ilijade odlicna mi je i njegova odiseja
:lol:

Image
wendi

#16 slobodni strijelac

Post by wendi »

:zzzz: Coeljo je hrabar, prepisao je iz islamske kulture sve sto se moglo naci, a sto ima filozofsku pozadinu...sto neko rece..."skonto duh vremena", ali svakako ga treba citati...Recimo "Alkemicar" je krcat motivima iz isl...al sta ja pricam...ljudi citajte!!!
Bolje svasta nego nista :skoljka:
kamikaza

Post by kamikaza »

upravo mogucnost da se ostvari jedan san zivot cini zanimljivim....
sojka

Post by sojka »

"Svi putevi svijeta vode do ratnikovog srca; on uranja, bez oklijevanja, u rijeku strasti koja neprestano protiche kroz njegov zhivot.
Ratnik svjetlosti je slobodan da izabere ono shto zheli; on svoje odluke donosi hrabro, samostalno, a pokatkad- i s izvjesnom dozom ludosti.
Prihvata svoje strasti i obilato se njima koristi. Zna da se ne treba odricati osvajachkih zanosa; osvajanja su dio zhivota i prichinjavaju radost svima koji u njima sudjeluju.
Ali on nikad ne gubi iz vida trajne stvari i chvrste veze koje je vremenom izgradio.

* * *
Jedan ratnik umije da razluchi ono shto je prolazno od onog shto je konachno."
reformator

#19 koeljo

Post by reformator »

smijesan pisac;svaka mu knjiga na isti kalup.
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Citiraću profesora Karahasana: 'O Koelju ne mislim ništa, jer njegova djela završavaju tamo gdje počinje mišljenje.'

Koelju je nivo španskih sapunica, ima mnogo pametnijih i boljih stvari za čitanje.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

DonDavudes wrote:ratnik svjetlosti mi se svidio pravo
samo Koeljov citav opus nekako je neozbiljan, prije bi mogao biti kolumnist (sto ratnik svjetlosti i jeste) nego ozbiljan pisac

al je koeljo genijalan po tome sto je skuzio moderno vrijeme i navike citalaca (nizak nivo obrazovanja, manjak vremena, nemopgućnost dubljeg sagledavanja i razvijanja likova) tako da je sastavio sveskice (ni jedna knjiga mu nema vise od 130 stranice) koje nam "nude odgovore an sva zzivotna pitenja", a da ne izgubimo vise od tri sata i da se ne moramo ni zamisliti.

covjek nije ni blizu velikana knjizevnosti, al mlati lovu jer je skontao duh vremena
11 minuta je prica o onoj prostitutki.
ja sam mnogo toga od njega procitala (sta cu kad su mu knjige po 5 km) :D i smatram da je jedan osrednji pisac (dobro, nisam sad neki knjizevni kriticar pa da se gadjam frazama) za siroke narodne mase.
I kao sto kolega rece uspio je natjerat da citaju ljudi i koji nikad ne citaju :lol:
DonDavudes

Post by DonDavudes »

heheheeh
hebote, citiran mi je post ukucan prije vise od dvije i pol godine!! :oops:
wow
rijeci velikana ne umiru :D :D
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

DonDavudes wrote:heheheeh
hebote, citiran mi je post ukucan prije vise od dvije i pol godine!! :oops:
wow
rijeci velikana ne umiru :D :D
ja sam tek sad skontala :lol:
Skyfox

Post by Skyfox »

Iako volim da citam knjigu sporije, par dana, Alhemicara sam procitao za nepuna 3 sata. Jednostavno mi se svidila radnja...
AZ

Post by AZ »

Procitala:
Alhemicara
Petu Goru
11 minuta
Na obali...
Djavola i Gdjicu Prim
Veroniku

... i istovremeno uzalud protracila par dana svog zivota. Ne preporucujem nikome.
:P :roll:
Post Reply