Knjjiga o islamu u bosni i hercegovini
Moderator: Chloe
-
Zlatko_BiH
#1 Knjjiga o islamu u bosni i hercegovini
evo raja jedno pitanje za vas. zivim u kanadi ali sam htjeo da kupim knjigu o islamu u BiH na bosanskom jeziku. jeli iko znade neki websajt da mogu naruciti. hvala ljepo za vase vrijeme. prijatno
- karanana
Odmah se mora neka sprdancija napraviti. To je ok ponekad ali u ovom slucaju covjek je fino i legitimno pitao, ako imate odgovor odgovorite mu, ako ne zaobidjite.
Jarane, ne znam i nisam imao vremena da surfam ali mozda bi mogao pogledati bosnjaci.net i islambih.net i pogledati sekcije sa knjigama ili linkovima.
Jarane, ne znam i nisam imao vremena da surfam ali mozda bi mogao pogledati bosnjaci.net i islambih.net i pogledati sekcije sa knjigama ili linkovima.
-
Zlatko_BiH
hvala jarane za tvoju pomoc!karanana wrote:Odmah se mora neka sprdancija napraviti. To je ok ponekad ali u ovom slucaju covjek je fino i legitimno pitao, ako imate odgovor odgovorite mu, ako ne zaobidjite.
- lady midnight
zlatko,
mozhe li to malo specifichnije? recimo interesuje li te neka posebna tema? period? lichnost? ako malo precizirash, bice i lista
. a navedi i mozhe li knjiga biti na nekom drugom jeziku, jer je tebi u kanadi najvjerovatnije najlakshe da naruchish preko amazona ili sl.
mozhe li to malo specifichnije? recimo interesuje li te neka posebna tema? period? lichnost? ako malo precizirash, bice i lista
-
Zlatko_BiH
ja trazim knjigu sa sadrzajem o islamu u bosni od poceka kad su dosli turci do sada, ali posto je to velik period vremena interesujeme vise pocetak islama u bosni nego sada. Ovo trazim za babu na bosanskom jeziku, posto o nezna dosta engleskog da ruzumje knjgu.lady midnight wrote:zlatko,
mozhe li to malo specifichnije? recimo interesuje li te neka posebna tema? period? lichnost? ako malo precizirash, bice i lista. a navedi i mozhe li knjiga biti na nekom drugom jeziku, jer je tebi u kanadi najvjerovatnije najlakshe da naruchish preko amazona ili sl.
-
Incub
Najbolju knjigu o tom periodu koju mozes naci je napisao Mehmedalija Bojic.Istorija Bosne i Bosnjaka od 7 do 20 vjeka.Zlatko_BiH wrote:ja trazim knjigu sa sadrzajem o islamu u bosni od poceka kad su dosli turci do sada, ali posto je to velik period vremena interesujeme vise pocetak islama u bosni nego sada. Ovo trazim za babu na bosanskom jeziku, posto o nezna dosta engleskog da ruzumje knjgu.lady midnight wrote:zlatko,
mozhe li to malo specifichnije? recimo interesuje li te neka posebna tema? period? lichnost? ako malo precizirash, bice i lista. a navedi i mozhe li knjiga biti na nekom drugom jeziku, jer je tebi u kanadi najvjerovatnije najlakshe da naruchish preko amazona ili sl.
IZdavac je Sahinpasic.
Pozdrav
- lady midnight
zlatko, evo ti i od mene par prijedloga, maksuz za babu
@incub ti je vec naveo onu bojicevu knjigu, pridruzhujem se prijedlogu (iako smatram da nije najbolja o tom periodu
ali ce ovdje ipak vishe nego dovoljno posluzhiti svrsi
)
onda bih isto preporuchila radove od Muhameda Hadzhijahica, jeste da su malo stariji, ali su jako informativni, a pogotovo su jednostavni za chitanje:
Muhamed Hadzijahic, Od tradicije do identiteta, Sarajevo 1974.
M.H. (ed.), Islam i Muslimani u Bosni i Hercegovini, Sarajevo 1977.
e sad, ima i jedna jako interesantna o sufizmu, isto tako davno napisana, ali josh uvijek standardna na nashem govornom podruchju:
Dzhemal Cehajic, Dervishki redovi u jugoslovenskim zemljama. Sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo 1986.
za noviju povijest islama u BiH, tj. u 20.om vijeku, preporuchujem ti ovo:
Enes Karic, Prilozi za povijest islamskog mishljenja u Bosni i Hercegovini XX stoljeća, Sarajevo 2004;
Fikret Karchic, Drustveno-pravni aspket islamskog reformizma. Pokret za reforumu sherijatskog prava i njegov odjek u Jugoslaviji u prvoj polovini XX vijeka, Sarajevo 1990.
koliko se posebno ove starije mogu naci po online-knjizharama, ne znam, ali sigurno se mogu se naci u sarajevskim antikvarnicama.
@incub ti je vec naveo onu bojicevu knjigu, pridruzhujem se prijedlogu (iako smatram da nije najbolja o tom periodu
onda bih isto preporuchila radove od Muhameda Hadzhijahica, jeste da su malo stariji, ali su jako informativni, a pogotovo su jednostavni za chitanje:
e sad, ima i jedna jako interesantna o sufizmu, isto tako davno napisana, ali josh uvijek standardna na nashem govornom podruchju:
Dzhemal Cehajic, Dervishki redovi u jugoslovenskim zemljama. Sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo 1986.
Enes Karic, Prilozi za povijest islamskog mishljenja u Bosni i Hercegovini XX stoljeća, Sarajevo 2004;
Fikret Karchic, Drustveno-pravni aspket islamskog reformizma. Pokret za reforumu sherijatskog prava i njegov odjek u Jugoslaviji u prvoj polovini XX vijeka, Sarajevo 1990.
koliko se posebno ove starije mogu naci po online-knjizharama, ne znam, ali sigurno se mogu se naci u sarajevskim antikvarnicama.
-
Incub
Ne razumijem zasto knjiga nije najbolja o tom periodu,lady midnight wrote:zlatko, evo ti i od mene par prijedloga, maksuz za babu![]()
@incub ti je vec naveo onu bojicevu knjigu, pridruzhujem se prijedlogu (iako smatram da nije najbolja o tom perioduali ce ovdje ipak vishe nego dovoljno posluzhiti svrsi
)
Autor obradjuje temu mnogo dublje od ostalih autora,raspolaze sa pisanim izvorima koje navodi u knjizi tako da mozda ne odgovara nekome koji pise na osnovu rekla kazala.
Mislim da ipak nisi pazljivo proucila knjigu.
Niko nije napisao tako obimno djelo o nasoj istoriji,to ce uvijek biti velika cinjenica.