Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

BugsBunny

#1 Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la

Post by BugsBunny »

Za pocetak: Vjecnik, Nedzada Ibrisimovica

Limunada jedna :D :D
halo_ba

Post by halo_ba »

Knjiga Adema Kahrimana.
Od istog.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Od domacih - grozomorni roman "Legenda o Ali-pasi", od stranih - "Alhemicar" Paola Coelha
danas

Post by danas »

da, ovaj coelho ne da je razvikan nego je za proljeva :D :-)
pitt

Post by pitt »

Avaz.... :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

pitt wrote:Avaz.... :D
Meni i stoji u wc-u. :D
Abu FEED el-Castro

#7 Re: Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la

Post by Abu FEED el-Castro »

BugsBunny wrote:Za pocetak: Vjecnik, Nedzada Ibrisimovica

A kako Zeljko, i to na HRT-u veli da je to nakon Dervisa nesto najbolje sto je Bosna dala !!! :x :x :x :x

:-D :-D :D :lol:
BugsBunny

Post by BugsBunny »

pitt wrote:Avaz.... :D

:D :D ogranicimo se na knjige :D :D publicistika poslije
halo_ba

#9 Re: Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la

Post by halo_ba »

FEED el-Castro wrote:
BugsBunny wrote:Za pocetak: Vjecnik, Nedzada Ibrisimovica

A kako Zeljko, i to na HRT-u veli da je to nakon Dervisa nesto najbolje sto je Bosna dala !!! :x :x :x :x

:-D :-D :D :lol:
I Zeljko ima pravo na nedostatak ukusa.
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...

Inace, tema je :-)

Nije ni cudo sto toliko ljudi pati od hemoroida.
halo_ba

Post by halo_ba »

Grom iz vedra neba wrote:Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...

Knjiga je nevjerovatna mjesavina istorijskog romana (uzor vjerovatno "Sinuhe Egipcanin"), 1001 noci(prica o pohodu po nekim nerealnim svjetovima, 1/1 podjonio), islamske mitologije(Hazreti Hidr), mita o vjecitom Jevreju i avanturistickog romana. Ispricana neuvjerljivo, kvazi- nepristrasno ali sa namigivanjem (ipak je spas samo u islamu), i pisac nije dozvolio ili nije znao da malo bolje razvije najinteresantniji lik u romanu, leteceg Holandjanina. Kako rece Radicevic: "Mnogo hteo, mnogo zapoceo..."
...a ispao corak.
Grom iz vedra neba

halo_ba wrote:
Grom iz vedra neba wrote:Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...

Knjiga je nevjerovatna mjesavina istorijskog romana (uzor vjerovatno "Sinuhe Egipcanin"), 1001 noci(prica o pohodu po nekim nerealnim svjetovima, 1/1 podjonio), islamske mitologije(Hazreti Hidr), mita o vjecitom Jevreju i avanturistickog romana. Ispricana neuvjerljivo, kvazi- nepristrasno ali sa namigivanjem (ipak je spas samo u islamu), i pisac nije dozvolio ili nije znao da malo bolje razvije najinteresantniji lik u romanu, leteceg Holandjanina. Kako rece Radicevic: "Mnogo hteo, mnogo zapoceo..."
...a ispao corak.
Radicevic :-)

Ovo "ipak je spas samo u islamu" ne govori mnogo o knjizi, nego tvojoj averziji prema islamu...vidio sam tvoj komentar o Ali-pasi...

Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...

Ali neka nama Radicevica...
Knjiga je definitivno jedna od najboljih knjiga, ako je mozemo tako nazvati Jugoslovenske knjizevnosti.

Recenice su perfektne, ubojite, brzinski te provlace kroz historiju, dinamicno...i drze te do kraja.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

halo_ba wrote:

...a ispao corak.
Tako zavrsavaju oni koji teze napisati "knjigu svog zivota", odnosno "knjigu za vjecnost". :lol:
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Grom iz vedra neba wrote:
halo_ba wrote:

...a ispao corak.
Radicevic :-)

Ovo "ipak je spas samo u islamu" ne govori mnogo o knjizi, nego tvojoj averziji prema islamu...vidio sam tvoj komentar o Ali-pasi...

Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...

Ali neka nama Radicevica...
Knjiga je definitivno jedna od najboljih knjiga, ako je mozemo tako nazvati Jugoslovenske knjizevnosti.

Recenice su perfektne, ubojite, brzinski te provlace kroz historiju, dinamicno...i drze te do kraja.
"Legenda o Ali-pasi" sa islamom ima koliko ja sa atomskom fizikom, i jos vise. Tebi se mnogo kategorija pomijesalo u glavi, ako smijem primijetiti. :?
Faust

Post by Faust »

Eh, Vjecnik. Cudan je to roman...
Ako nekako pregrmite taj dio vezan za Egipat stari, citat cete do kraja, ako ne, onda nista posebno niste ni propustili. sama idjea da se prolazno bice (covjek - pisac) bavi vjecnoscu je smijesna - sta to on moze znati ili cak pretpostaviti da zna. Zato je unutrasnja struktura neuvjerljiva, a sve sto ne mozemo objasniti, za nas je amanjarabi. Nekoliko dobrih recenica.
Jeste da je Avdic (Senad) zelio da je Nedzad musliman nobelovac ovogodisnji - to se nije desilo. Okrenuli su se ovozemaljskom, politickom muslimanu. hehe
Ima mnogo bojih knjiga koje treba citati, pa i Ibrisimovicevih.
halo_ba

Post by halo_ba »

Bez namjere da se opravdavam tebi ili bilo kome, ali rodjena sam u islamu i prakticiram ga i dan-danas.
Samo, ne znam kakve to ima veze sa nacionalnim bivsim alkoholicarem, sadasnjim Hadzijom. Ako su ti njegove recenice ubojite, onda si prije Vjecnika procitao "Jezevu kucicu".
Trebamo li ga sad na sva usta hvaliti samo zato sto je "nas"?
"Ugursuz" mi je za tri klase bolji: ne toliko pretenciozan, sa socijalnom konotacijom i vise duse.
Sto se tice "ali-pase", spomenula sam Islamsku deklaraciju jer Colakovic na isti nacin slika neku islamsku kvazi-utopiju.
A ako si zbilja citao "Vjecnika", jesi li primjetio cinjenicu da hadzija nationale
prvih par godina svoje besmrtnosti opisuje na skoro trecini knjige, a sljedecih 2-3 hiljade godina zguzi na par stranica?
Faust

Post by Faust »

halo_ba wrote:Bez namjere da se opravdavam tebi ili bilo kome, ali rodjena sam u islamu i prakticiram ga i dan-danas.
Samo, ne znam kakve to ima veze sa nacionalnim bivsim alkoholicarem, sadasnjim Hadzijom. Ako su ti njegove recenice ubojite, onda si prije Vjecnika procitao "Jezevu kucicu".
Trebamo li ga sad na sva usta hvaliti samo zato sto je "nas"?
"Ugursuz" mi je za tri klase bolji: ne toliko pretenciozan, sa socijalnom konotacijom i vise duse.
Sto se tice "ali-pase", spomenula sam Islamsku deklaraciju jer Colakovic na isti nacin slika neku islamsku kvazi-utopiju.
A ako si zbilja citao "Vjecnika", jesi li primjetio cinjenicu da hadzija nationale
prvih par godina svoje besmrtnosti opisuje na skoro trecini knjige, a sljedecih 2-3 hiljade godina zguzi na par stranica?
potpisujem...
Faust

Post by Faust »

Faust wrote:Eh, Vjecnik. Cudan je to roman...
Ako nekako pregrmite taj dio vezan za Egipat stari, citat cete do kraja, ako ne, onda nista posebno niste ni propustili. sama idjea da se prolazno bice (covjek - pisac) bavi vjecnoscu je smijesna - sta to on moze znati ili cak pretpostaviti da zna. Zato je unutrasnja struktura neuvjerljiva, a sve sto ne mozemo objasniti, za nas je amanjarabi. Nekoliko dobrih recenica.
Jeste da je Avdic (Senad) zelio da je Nedzad musliman nobelovac ovogodisnji - to se nije desilo. Okrenuli su se ovozemaljskom, politickom muslimanu. hehe
Zar zaista sva diskusija o necemu sto se pojavi kao kvalitetno skrene u argumentum ad hominem i pricu o tome: "sta on zna", "jel mu se ono brat zenio tri puta", "jel on musliman", "jel on katolik" itd.

Vi imate veze s knjizevnoscu ko ja sa kung fuom.
"Argumentum ad hominem" je to sto ti radis, jer tako postavljas raspravu - slazem se da je besmisleno ko razgovora o kvaliteti spominjati ko je cemu naklonjen (religiji, ideologiji....) i vec sebe postavljas u poziciju knjizevne sveznalice. Dozvoli da ima ljudi koji misle drugacije od tebe. :-D
halo_ba

Post by halo_ba »

Grome, molim za iskren odgovor:
da je ovaj roman napisao Beckovic i da je glavni lik postao krscanin ili jevrej, da je umjesto Hidra sreo Svetog Petra....da li bi za tebe i dalje bio "nesto najbolje"?
danas

Post by danas »

halo_ba wrote:Grome, molim za iskren odgovor:
da je ovaj roman napisao Beckovic i da je glavni lik postao krscanin ili jevrej, da je umjesto Hidra sreo Svetog Petra....da li bi za tebe i dalje bio "nesto najbolje"?
:D :D :-) :-) :oops:
Grom iz vedra neba

Faust wrote:
Faust wrote:Eh, Vjecnik. Cudan je to roman...
Zar zaista sva diskusija o necemu sto se pojavi kao kvalitetno skrene u argumentum ad hominem i pricu o tome: "sta on zna", "jel mu se ono brat zenio tri puta", "jel on musliman", "jel on katolik" itd.

Vi imate veze s knjizevnoscu ko ja sa kung fuom.
"Argumentum ad hominem" je to sto ti radis, jer tako postavljas raspravu - slazem se da je besmisleno ko razgovora o kvaliteti spominjati ko je cemu naklonjen (religiji, ideologiji....) i vec sebe postavljas u poziciju knjizevne sveznalice. Dozvoli da imam ljudi koji misle drugacije od tebe. :-D
E upravo tako. Vidis kako se odmah trznemo kada se pocne sa bockanjem
koje nema veze s temom...

Dakle, da zakljucim: dozvoljavam :D
black

Post by black »

Image
pitt

Post by pitt »

Zar ima bosnja u tuzli? Meni reose sve komunjare :D
Patron of Formello

Post by Patron of Formello »

SAFF,Nož,Main Kampf...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Knjiga koju bih u wc ponio/la
Za normalno sranje: Stephena Kinga ili nesto slicno

Za proljev: Nesto od Efraima Kishona

Za tvrdu stolicu: Nesto od Krleze, kad je sranje tesko neka je i citanje isto :D
Post Reply