Limunada jedna
Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la
Moderator: Chloe
-
BugsBunny
#1 Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la
Za pocetak: Vjecnik, Nedzada Ibrisimovica
Limunada jedna

Limunada jedna
-
Hierarchia
Od domacih - grozomorni roman "Legenda o Ali-pasi", od stranih - "Alhemicar" Paola Coelha
- Abu FEED el-Castro
#7 Re: Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la
A kako Zeljko, i to na HRT-u veli da je to nakon Dervisa nesto najbolje sto je Bosna dala !!!BugsBunny wrote:Za pocetak: Vjecnik, Nedzada Ibrisimovica
Limunada jedna![]()
-
halo_ba
#9 Re: Knjiga koju ne bih ni u wc ponio/la
I Zeljko ima pravo na nedostatak ukusa.FEED el-Castro wrote:A kako Zeljko, i to na HRT-u veli da je to nakon Dervisa nesto najbolje sto je Bosna dala !!!BugsBunny wrote:Za pocetak: Vjecnik, Nedzada Ibrisimovica
Limunada jedna![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Grom iz vedra neba
Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...
Inace, tema je
Nije ni cudo sto toliko ljudi pati od hemoroida.
Inace, tema je
-
halo_ba
Knjiga je nevjerovatna mjesavina istorijskog romana (uzor vjerovatno "Sinuhe Egipcanin"), 1001 noci(prica o pohodu po nekim nerealnim svjetovima, 1/1 podjonio), islamske mitologije(Hazreti Hidr), mita o vjecitom Jevreju i avanturistickog romana. Ispricana neuvjerljivo, kvazi- nepristrasno ali sa namigivanjem (ipak je spas samo u islamu), i pisac nije dozvolio ili nije znao da malo bolje razvije najinteresantniji lik u romanu, leteceg Holandjanina. Kako rece Radicevic: "Mnogo hteo, mnogo zapoceo..."Grom iz vedra neba wrote:Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...
Inace, tema je![]()
...a ispao corak.
-
Grom iz vedra neba
Radicevichalo_ba wrote:Knjiga je nevjerovatna mjesavina istorijskog romana (uzor vjerovatno "Sinuhe Egipcanin"), 1001 noci(prica o pohodu po nekim nerealnim svjetovima, 1/1 podjonio), islamske mitologije(Hazreti Hidr), mita o vjecitom Jevreju i avanturistickog romana. Ispricana neuvjerljivo, kvazi- nepristrasno ali sa namigivanjem (ipak je spas samo u islamu), i pisac nije dozvolio ili nije znao da malo bolje razvije najinteresantniji lik u romanu, leteceg Holandjanina. Kako rece Radicevic: "Mnogo hteo, mnogo zapoceo..."Grom iz vedra neba wrote:Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...
Inace, tema je![]()
...a ispao corak.
Ovo "ipak je spas samo u islamu" ne govori mnogo o knjizi, nego tvojoj averziji prema islamu...vidio sam tvoj komentar o Ali-pasi...
Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...
Ali neka nama Radicevica...
Knjiga je definitivno jedna od najboljih knjiga, ako je mozemo tako nazvati Jugoslovenske knjizevnosti.
Recenice su perfektne, ubojite, brzinski te provlace kroz historiju, dinamicno...i drze te do kraja.
-
Hierarchia
Tako zavrsavaju oni koji teze napisati "knjigu svog zivota", odnosno "knjigu za vjecnost".halo_ba wrote:Knjiga je nevjerovatna mjesavina istorijskog romana (uzor vjerovatno "Sinuhe Egipcanin"), 1001 noci(prica o pohodu po nekim nerealnim svjetovima, 1/1 podjonio), islamske mitologije(Hazreti Hidr), mita o vjecitom Jevreju i avanturistickog romana. Ispricana neuvjerljivo, kvazi- nepristrasno ali sa namigivanjem (ipak je spas samo u islamu), i pisac nije dozvolio ili nije znao da malo bolje razvije najinteresantniji lik u romanu, leteceg Holandjanina. Kako rece Radicevic: "Mnogo hteo, mnogo zapoceo..."Grom iz vedra neba wrote:Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...
Inace, tema je![]()
...a ispao corak.
-
Hierarchia
"Legenda o Ali-pasi" sa islamom ima koliko ja sa atomskom fizikom, i jos vise. Tebi se mnogo kategorija pomijesalo u glavi, ako smijem primijetiti.Grom iz vedra neba wrote:Radicevichalo_ba wrote:Knjiga je nevjerovatna mjesavina istorijskog romana (uzor vjerovatno "Sinuhe Egipcanin"), 1001 noci(prica o pohodu po nekim nerealnim svjetovima, 1/1 podjonio), islamske mitologije(Hazreti Hidr), mita o vjecitom Jevreju i avanturistickog romana. Ispricana neuvjerljivo, kvazi- nepristrasno ali sa namigivanjem (ipak je spas samo u islamu), i pisac nije dozvolio ili nije znao da malo bolje razvije najinteresantniji lik u romanu, leteceg Holandjanina. Kako rece Radicevic: "Mnogo hteo, mnogo zapoceo..."Grom iz vedra neba wrote:Slazem se za Zeljkom. Vjecnika sam procitao u jednom dahu. Ali citalac mora imati dobro historijsko predzanje pocevsi od Egiptske civilizacije do danas...
Inace, tema je![]()
...a ispao corak.![]()
Ovo "ipak je spas samo u islamu" ne govori mnogo o knjizi, nego tvojoj averziji prema islamu...vidio sam tvoj komentar o Ali-pasi...
Selimovic aludira "ipak je spas u islamu" u Dervis i smrt, kojeg zapocinje bismiletom, a potom svako poglavlje ajetom iz Kur'ana...
Ali neka nama Radicevica...
Knjiga je definitivno jedna od najboljih knjiga, ako je mozemo tako nazvati Jugoslovenske knjizevnosti.
Recenice su perfektne, ubojite, brzinski te provlace kroz historiju, dinamicno...i drze te do kraja.
- Faust
Eh, Vjecnik. Cudan je to roman...
Ako nekako pregrmite taj dio vezan za Egipat stari, citat cete do kraja, ako ne, onda nista posebno niste ni propustili. sama idjea da se prolazno bice (covjek - pisac) bavi vjecnoscu je smijesna - sta to on moze znati ili cak pretpostaviti da zna. Zato je unutrasnja struktura neuvjerljiva, a sve sto ne mozemo objasniti, za nas je amanjarabi. Nekoliko dobrih recenica.
Jeste da je Avdic (Senad) zelio da je Nedzad musliman nobelovac ovogodisnji - to se nije desilo. Okrenuli su se ovozemaljskom, politickom muslimanu. hehe
Ima mnogo bojih knjiga koje treba citati, pa i Ibrisimovicevih.
Ako nekako pregrmite taj dio vezan za Egipat stari, citat cete do kraja, ako ne, onda nista posebno niste ni propustili. sama idjea da se prolazno bice (covjek - pisac) bavi vjecnoscu je smijesna - sta to on moze znati ili cak pretpostaviti da zna. Zato je unutrasnja struktura neuvjerljiva, a sve sto ne mozemo objasniti, za nas je amanjarabi. Nekoliko dobrih recenica.
Jeste da je Avdic (Senad) zelio da je Nedzad musliman nobelovac ovogodisnji - to se nije desilo. Okrenuli su se ovozemaljskom, politickom muslimanu. hehe
-
halo_ba
Bez namjere da se opravdavam tebi ili bilo kome, ali rodjena sam u islamu i prakticiram ga i dan-danas.
Samo, ne znam kakve to ima veze sa nacionalnim bivsim alkoholicarem, sadasnjim Hadzijom. Ako su ti njegove recenice ubojite, onda si prije Vjecnika procitao "Jezevu kucicu".
Trebamo li ga sad na sva usta hvaliti samo zato sto je "nas"?
"Ugursuz" mi je za tri klase bolji: ne toliko pretenciozan, sa socijalnom konotacijom i vise duse.
Sto se tice "ali-pase", spomenula sam Islamsku deklaraciju jer Colakovic na isti nacin slika neku islamsku kvazi-utopiju.
A ako si zbilja citao "Vjecnika", jesi li primjetio cinjenicu da hadzija nationale
prvih par godina svoje besmrtnosti opisuje na skoro trecini knjige, a sljedecih 2-3 hiljade godina zguzi na par stranica?
Samo, ne znam kakve to ima veze sa nacionalnim bivsim alkoholicarem, sadasnjim Hadzijom. Ako su ti njegove recenice ubojite, onda si prije Vjecnika procitao "Jezevu kucicu".
"Ugursuz" mi je za tri klase bolji: ne toliko pretenciozan, sa socijalnom konotacijom i vise duse.
Sto se tice "ali-pase", spomenula sam Islamsku deklaraciju jer Colakovic na isti nacin slika neku islamsku kvazi-utopiju.
A ako si zbilja citao "Vjecnika", jesi li primjetio cinjenicu da hadzija nationale
prvih par godina svoje besmrtnosti opisuje na skoro trecini knjige, a sljedecih 2-3 hiljade godina zguzi na par stranica?
- Faust
potpisujem...halo_ba wrote:Bez namjere da se opravdavam tebi ili bilo kome, ali rodjena sam u islamu i prakticiram ga i dan-danas.
- Faust
"Argumentum ad hominem" je to sto ti radis, jer tako postavljas raspravu - slazem se da je besmisleno ko razgovora o kvaliteti spominjati ko je cemu naklonjen (religiji, ideologiji....) i vec sebe postavljas u poziciju knjizevne sveznalice. Dozvoli da ima ljudi koji misle drugacije od tebe.Grom iz vedra neba wrote:Zar zaista sva diskusija o necemu sto se pojavi kao kvalitetno skrene u argumentum ad hominem i pricu o tome: "sta on zna", "jel mu se ono brat zenio tri puta", "jel on musliman", "jel on katolik" itd.Faust wrote:Eh, Vjecnik. Cudan je to roman...
Vi imate veze s knjizevnoscu ko ja sa kung fuom.
-
Grom iz vedra neba
E upravo tako. Vidis kako se odmah trznemo kada se pocne sa bockanjemFaust wrote:"Argumentum ad hominem" je to sto ti radis, jer tako postavljas raspravu - slazem se da je besmisleno ko razgovora o kvaliteti spominjati ko je cemu naklonjen (religiji, ideologiji....) i vec sebe postavljas u poziciju knjizevne sveznalice. Dozvoli da imam ljudi koji misle drugacije od tebe.Grom iz vedra neba wrote:Zar zaista sva diskusija o necemu sto se pojavi kao kvalitetno skrene u argumentum ad hominem i pricu o tome: "sta on zna", "jel mu se ono brat zenio tri puta", "jel on musliman", "jel on katolik" itd.Faust wrote:Eh, Vjecnik. Cudan je to roman...
Vi imate veze s knjizevnoscu ko ja sa kung fuom.
koje nema veze s temom...
Dakle, da zakljucim: dozvoljavam
- Patron of Formello
SAFF,Nož,Main Kampf...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Za normalno sranje: Stephena Kinga ili nesto slicnoKnjiga koju bih u wc ponio/la
Za proljev: Nesto od Efraima Kishona
Za tvrdu stolicu: Nesto od Krleze, kad je sranje tesko neka je i citanje isto