Knjiga koja mi je promjenila zivot...
Moderator: Chloe
- anais_nin
#1 Knjiga koja mi je promjenila zivot...
ne mislim ni najdraza, ni najbolja, ni najcitanija....nego ona knjiga koja je nekako zalutala u vase ruke u momentu kad vam je bas ona trebala, kad vas je pogodila intelektualno, emocionalno, psihicki bas onako kako vam je bilo potrebno u datom momentu...knjiga koju nikad necete zaboraviti jer je u tom momentu bila puno vise od puke literature, prijatnog stiva.....
-
alek
#6 Re: Knjiga koja mi je promjenila zivot...
'kod kuce je najgore', ephraim kishonanais_nin wrote:knjiga koja je nekako zalutala u vase ruke u momentu kad vam je bas ona trebala
-
Gahan
Ima ih nekoliko i svaka je karakteristicna za period zivota u kojem se cita.
Jedna od takvih je "Budjenje" pisac Anthony de Melo.
To je lekcija o duhovnom prosvjetljenju. Da bi se "urezala" i pocela prakticno primjenjivati, neophodno je vremena i citati je iznova.
Kao mladi student "Tako je govorio Zaratustra" mi je nazalost uticalo na jedan kratak period zivota, ali sam se trzno uskoro. Knjiga je nazadna skroz iz danasnje perspektive (po meni).
Jedna od takvih je "Budjenje" pisac Anthony de Melo.
To je lekcija o duhovnom prosvjetljenju. Da bi se "urezala" i pocela prakticno primjenjivati, neophodno je vremena i citati je iznova.
Kao mladi student "Tako je govorio Zaratustra" mi je nazalost uticalo na jedan kratak period zivota, ali sam se trzno uskoro. Knjiga je nazadna skroz iz danasnje perspektive (po meni).
-
mačak u čizmama
zar i na kulturi postavljas topike
a već sam se povukla sa lj&s

a već sam se povukla sa lj&s
-
rumenko
upravo ostavih svoj prvi post na religiji mada se tamo ne barkam jer sam nedovoljno informisan...nego procitah "Davinci kod" pa me interesuje ako je jos neko procitao sta misli o knjizi....dal' je moguce da je sta iz knjige istina...jer ako jeste onda bi mogla promjeniti zivote par milijardi....
- Zox
@rumenko: prije Da Vincijevog koda su izasle cak DVIJE knjige iste tematike, jedna od njih cak ima i slicnog glavnog lika. Kod je postao bestseller jer je jedina od te tri knjige koja sareti da je mozda nesto od svega toga istina. Druge dvije su upravo ono sto bi i trebale biti, cista fikcija.
Don Brown glumi nekog ucenjaka, a kompletnu gradju je prepisao iz fikcije, malte ne iz pulp romana (koji je poslije postao kultni u uzem krugu ljubitelja pseudoistorijskog SF-a). Nemam pri ruci podatke o druga dva pisca (norvezanin i englez), potrazim pa javim.
Inace, meni je jednom davno POTPUNO promijenila zivot knjiga "Nista se nije dogodilo", italijanskog pisca Tiziana Sclavija (koji je, izmedju ostalog, napisao i Dilan Doga). Knjiga je skoro nepoznata, i u njoj se apsolutno nista ne desava, ali ja sam proveo cijelu jednu godinu a da NITI JEDNOM nisam izgovorio NI JEDNU JEDINU SVOJU RECENICU. Odgovarao sam na pitanja iskljucivo citirajuci knjigu. Kad sam se rastajao od tadasnje raje, i kad su mi rekli da cu im faliti, rekao sam im da kupe tu knjigu i bice kao da sam jos uvijek tu.
I dan danas nosim oziljke (fizicki!) te knjige.
Prava literatura je cisti delirijum.
Don Brown glumi nekog ucenjaka, a kompletnu gradju je prepisao iz fikcije, malte ne iz pulp romana (koji je poslije postao kultni u uzem krugu ljubitelja pseudoistorijskog SF-a). Nemam pri ruci podatke o druga dva pisca (norvezanin i englez), potrazim pa javim.
Inace, meni je jednom davno POTPUNO promijenila zivot knjiga "Nista se nije dogodilo", italijanskog pisca Tiziana Sclavija (koji je, izmedju ostalog, napisao i Dilan Doga). Knjiga je skoro nepoznata, i u njoj se apsolutno nista ne desava, ali ja sam proveo cijelu jednu godinu a da NITI JEDNOM nisam izgovorio NI JEDNU JEDINU SVOJU RECENICU. Odgovarao sam na pitanja iskljucivo citirajuci knjigu. Kad sam se rastajao od tadasnje raje, i kad su mi rekli da cu im faliti, rekao sam im da kupe tu knjigu i bice kao da sam jos uvijek tu.
I dan danas nosim oziljke (fizicki!) te knjige.
Prava literatura je cisti delirijum.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#13 Re: Knjiga koja mi je promjenila zivot...
anais_nin wrote:ne mislim ni najdraza, ni najbolja, ni najcitanija....nego ona knjiga koja je nekako zalutala u vase ruke u momentu kad vam je bas ona trebala, kad vas je pogodila intelektualno, emocionalno, psihicki bas onako kako vam je bilo potrebno u datom momentu...knjiga koju nikad necete zaboraviti jer je u tom momentu bila puno vise od puke literature, prijatnog stiva.....
MI djeca s kolodvora Zoo. Nakon tog stiva definitivno sam prestao eksperimentirati s drogama i zivot mi je potekao u pravom smjeru
- anais_nin
Zox wrote:@rumenko: prije Da Vincijevog koda su izasle cak DVIJE knjige iste tematike, jedna od njih cak ima i slicnog glavnog lika. Kod je postao bestseller jer je jedina od te tri knjige koja sareti da je mozda nesto od svega toga istina. Druge dvije su upravo ono sto bi i trebale biti, cista fikcija.
znam sigurno da je dosta knjige bazirano na knjizi Holy Blood, Holy Grail koja je izasla tamo negdje sredinom 80tih i napisali su je Michael Baigent, Richard Leigh i Henry Lincoln...da vincijev kod je daleko od orginalnog....
- anais_nin
prosla zima...zivotne turbulencije...nekakav zimski crnjak...u sobi ionako pretrpanoj knjigama meni padne i to doslovno pred noge knjiga "Veronika je odlucila umrijeti" Paola Coelha...a imala sam je vec dugo dugo, samo nikako da se nakanim da je procitam....prava knjiga u pravom momentu...totalna promjena raspolozenja 
- manijak1
Matareški krug
Robert Ludlum
postadoh operativac SDB-a
ranga dozvoljenih operacija stepen
4
..........jedva se iščupah
poslije pročitane knjige Tajna Svetog očinstva od , e neću vam reći
ko je napisao .........čupajte se sami
.
Eto
ova Anais iz Nina samo provocira sa temama ...........
Eto
-
Revolucionar
Welcome to club.seka wrote:Mesa Selimovic - Tvrdjava
potrebna mi je u momentima
citam je po zna koji put