KLUB MRZITELJA PAOLA KOELJA!

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
tvoj_stomatolog

#1 KLUB MRZITELJA PAOLA KOELJA!

Post by tvoj_stomatolog »

Dželaludin Rumi je napisao priču koja se zove "Blago ispod mosta".
Priča je o čovjeku koji je živio u Bagdadu.U tri maha je usnio da ispod nekog od mostova u Kairu ima nekakvo blago,Stoga se spremi iz Bagdada i otisnu na put u Kairo.U Kairu ga primijeti policajac i upita šta to traži.Čovjek odgovori da je sanjao tri puta da upravo na ovom mjestu ima blago.Policajac se nasmijao govoreći:'Eh,glupane jedan!Ja sam tri puta sanjao da pod jednom kućom u Bagdadu ima blago,ali nisam budala pa da idem u Bagdad!'
I,tako onaj Bagdađanin iznenada saznade da se blago nalazi baš ispod njegove kuće,i vrati se u Bagdad da ga nađe.

Oni koji su čitali najpoznatiji roman Paula Coelha Alhemičar,knjigu koja je toga pisca učinila znamenitim u svijetu,znaju da se sve plete oko iste priče.Jedina razlika je što mladić Santiago dolazi iz Španije u Egipat i vraća se nazad shvativši da se blago nalazi ispod smokve u napuštenoj crkvi,a isto tako poslije tri odsanjana sna...

Pokravši književni biser Dželaludina Rumija Mevlane,Coelhu se jedinome obistinio san svih alhemičara.Od olova u koje su izlivani tekstovi nepoznatog novinara,uspjelo mu je načiniti koku koja nosi zlatna jaja.
SteficaCvek

Post by SteficaCvek »

paaaa ne bih bas bila toliko ostra i rekla da ga mrzim, al definitivno ga ne volim i ne kontam cijelu famu oko njega
Gost123

Post by Gost123 »

nije da ga mrzim, ali ga ne volim... previse podsjeca na sapunice...
pitt

Post by pitt »

nemam razlog da ga mrzim. :roll: Nisam ljubitelj al je daleko od mrznje. Samo mi jos i to treba da mrzim ljude radi knjiga..... :sad:
King Kikapu

Post by King Kikapu »

ja se slazem s dzevadom karahasanom; koeljo je ispod nivoa misljenja. slazem se i sa svojim kumom; jadni oni kojima je koeljo izvor duhovnog prosvjetljenja.
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Eh sad ja znam za pricu da je Umberto Eco podjonio Ime ruze od nekog alzirca pa ne mogu da ga mrzim ... odvajkada je tako sa plagiranjem bogati djone siromasnim, uspjesni anonimnima itd... Hebi ga "erozija morala" :D
Faust

Post by Faust »

Pa sutra je njegova kolumna... Je li to neko prati?
Ne treba "to" ni mrziti, samo treba ukazati na budalaštine njegovog teksta koje je odlični primjerom uradio/uradila neko/neka ko je otvorio/otvorila ovu temu. "Coelha" ima na svakom cosetu u gradu...
Orhanowski

Post by Orhanowski »

urbanagerila wrote:Eh sad ja znam za pricu da je Umberto Eco podjonio Ime ruze od nekog alzirca pa ne mogu da ga mrzim ... odvajkada je tako sa plagiranjem bogati djone siromasnim, uspjesni anonimnima itd... Hebi ga "erozija morala" :D
Ima i ona: Knjizevnost se hrani knjizevnoscu!

P.S. I Dante je podjonio Bozanstvenu komediju od nepoznatog Arapina.
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Orhanowski wrote:
urbanagerila wrote:Eh sad ja znam za pricu da je Umberto Eco podjonio Ime ruze od nekog alzirca pa ne mogu da ga mrzim ... odvajkada je tako sa plagiranjem bogati djone siromasnim, uspjesni anonimnima itd... Hebi ga "erozija morala" :D
Ima i ona: Knjizevnost se hrani knjizevnoscu!

P.S. I Dante je podjonio Bozanstvenu komediju od nepoznatog Arapina.
I Ivo Andrić je pođonio 'Na Drini ćupriju' od nepoznatog arapina. :D :D :D
Mislim, ako ovako nastavite.... :-) :-) :-)

P.S. Ne mrzim Koelja, nemam razloga da ga mrzim. Ali možete me smatrati prijateljem vašeg kluba. :D
Vingo

Post by Vingo »

Zar (nazovimo to lijepo) podloga Alhemicaru nije jedna od prica iz 1001 noci?

Ni ja ne mrzim Paola. Al ne volim ljude koji ga vole. :D

Filozofija iz supermarketa....
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

ja sam jednom u antikvarnici u Sarajevu pitala sta imaju od Koelja, kad me svi (zadesila se hrpa bh. pisaca) pogledase ko osmog putnika :D
I to prodavacica mi se obrati onako grubo "pa sta vise svi njega trazite" :D

znate ko je najbolja Koeljova prijateljica???
mamica papucarka

ne rokoh, nit ga volim, nit ga mrzim...
ja sam od onih ljudi koji mogu sve citat (ovisno o raspolozenju)
od ljubavnih romana do Zaratustre :D :D :D
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ježeva kućica je 100x bolje štivo od bilo koje njegove knjige!
mamica papucarka

da bi znao sta je bolje od boljeg, moras i ono losije procitat :oops:
Znaci, mene napadose za knjigu Crveni sator jer je pateticna ( a jest pomalo), a svi su je procitali :) I to mi je ok :)

ma nek cita ko sta hoce. :D
mamica papucarka

seka wrote:tema i njen naslov :-)

sto ga mrziti :?

11 minuta + alhemicar i meni bi dovoljno.
ja sam procitala i Veroniku i bi mi dovoljno :D
Post Reply