Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Bumbar

Post by Bumbar »

Ne tu ništa čudno @senada. Roditelji te djece su izabrali (nisu bili prinuđeni) da im djeca dijele izuzetno uvjetan skolski ambijent sa nemuslimanima.
I drugo zašto misliš da su muslimani u nekakvom moralnom ili idejnom sukobu sa Isusovim raspećem. Dijete odgojeno u muslimanskom duhu zna poštovati tuđa uvjerenja makar se i ne slagali s njima.
SVAKA CAST...
quote]

Slazem se...
senada

Post by senada »

Nigdje u svijetu se nije desio Prlicev logor smrti Dretelj, Heliodrom, Stolac, Ahmici, Vitez, Kiseljak... i nigdje se nije desio Jelavicev kriminal.... i nigdje se nije desio Covicev kriminal...... i nigdje u svijetu se nije desila takva medjustranacka tolerancija zlocina, kriminala i pljacke dominantno nad Bosnjackim narodom.... kao sto se desila SDA tolerancija... i nigdje se nije desilo da predstavnici jednog naroda nagrade predstavnike drugog naroda za zlocine nad pripadnicima svog naroda....HDZ - Hrvatski tajkuni genocidom nad Bosnjacima (k)od SDA zaradili najbolji komad kolaca federacije...Neum, Aluminij, Lasta Capljina, Hercegovacka Banka...Vitez... i da ne nabrajam... od svega je najveca drskost da se Sveti Josip i Bosnjacka skola finansiraju dobrim dijelom iz drzavnog budjeta, koji placaju i recimo prezivjeli logorasi Dretelja.
Bumbar

Post by Bumbar »

Zaista ne znam sta bi ti rekla na to...hmh...je li moguce da je veca potreba trenutno da ukinemo segregaciju u pojeidnim skolama...da ujednacimo nastavne programe i planove...da donesemo zakon o visokom obrazovanje prema kojem bi se, izmedju ostalog, priznavali ljudima ispiti sa drugog univerziteta a ne da moraju ponovno polagati u istoj drzavi istu stvar...pa cemo nakon toga da raspravljamo trebamo li ukidati KSC i Bosnjacku ili ne...i zasto...

Ili je to sada vaznije? ...u svakom slucaju, hajde da prvo HDZ,SDS i SDA skinemo sa vlasti...
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

senada wrote:
seljak_cojek wrote:Nisam znao da su Rijaset islamske zajednice i Vrhbosanska nadbiskupija prenijeli ovlasti na SDA i HDZ. :-?
SDA i HDZ = vladajuce religijske stranke ciji predsjednici su i predsjednici drzave BiH od prvih visestranackih izbora do danas.
Pa ko je sad veći autoritet i u kojoj oblasti :? :? :? :?
Tihić-reis , Čolak - kardinal
malena86

Post by malena86 »

joj upravo sam procitala ove vase komentare i valjala sam se od smijeha.................kakve veze ima ko ide u koju skolu i koje je vjere i po kakvom planu i programu radi koja skola, svako od nas je izabrao u koju zeli da ide i nikoga niko nije prisilio, tako da je bar mene briga sta se desava npr. u Bosnjackoj ako ja idem u KSC ili obratno....baviti se tudjom politikom je uvijak bilo suvisno........
Jedino sto ja mogu da kazem je da mi je sad na faxu PUNO lakse prolaziti predmete nego drugima koji nisu zavrsili KSC-izuzetak su studenti koji su zavrsili Bosnjacku-(studiram elektrotehniku), ne kazem da su ostali gluplji nego da im je znanje koje ponesu iz srednje manje ili mnogo manje nego nama koji smo zavrsili KSC....(ovo govorim iz iskustva i zbog toga sto sam u KSC imalal najbolje profe)
Na kraju krajeva zar nije najvaznije koje znanje poneses iz skole a ne iz kojih knjiga ucis.....a za senadu nemam komentara
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

senada wrote:Nigdje u svijetu se nije desio Prlicev logor smrti Dretelj, Heliodrom, Stolac, Ahmici, Vitez, Kiseljak... i nigdje se nije desio Jelavicev kriminal.... i nigdje se nije desio Covicev kriminal...... i nigdje u svijetu se nije desila takva medjustranacka tolerancija zlocina, kriminala i pljacke dominantno nad Bosnjackim narodom.... kao sto se desila SDA tolerancija... i nigdje se nije desilo da predstavnici jednog naroda nagrade predstavnike drugog naroda za zlocine nad pripadnicima svog naroda....HDZ - Hrvatski tajkuni genocidom nad Bosnjacima (k)od SDA zaradili najbolji komad kolaca federacije...Neum, Aluminij, Lasta Capljina, Hercegovacka Banka...Vitez... i da ne nabrajam... od svega je najveca drskost da se Sveti Josip i Bosnjacka skola finansiraju dobrim dijelom iz drzavnog budjeta, koji placaju i recimo prezivjeli logorasi Dretelja.
nama je onda najbolje da se svi prifatimo lopate. pa da iskopamo jednu veliku rupu usred bosne, toliko ogromnu i strašnu, kao jedan ambis. i onda da istovarimo na dno te rupe par stotina tona živog kreča. onda svi zajedno da skočimo u tu rupu, i staro i mlado, i muško i žensko i živo i mrtvo. onda bi nas neka druga nacija kojoj smo jelte unaprijed platili, eventualno iz tog budžeta u koji smo svi mi uplaćivali poreze i dadžbine, odozgo zalili sa gornjim slojem živog kreča, pa zatrpali zemljom. mogli bi to biti, recimo, burazeri slovenci. e onda brate nek naprave golf terene za zapadnjačke izdrkotine da se zabavljaju. jebo vjeru, jebo državu, jebo sve što je bilo živo i imalo pulsa, jebo sve... eto... :x :x

p.s.

i sam sam imao gubitak u bližoj porodici (najbližoj mogućoj) i hoćeš da ti kažem? - boli me qrac za to jel se zove katolički školski centar, bošnjačka gimnazija ili subazijski-zenbudistički školski hram. meni ta činjenica neće vratiti voljenu osobu. ni ta, ni da se jebeni svemir okrene naopako. ali samo znam da imam dvije opcije:

a) imati sutra
b) nemati sutra

s tvojim razmišljanjem, draga moja, računaj samo na opciju pod b)

(nisam zlonamjeran sekunde jedne, samo sam s*eban i utučen)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

a sta je sa nama koji smo zavrsili sintoisticku srednju skolu Sv. Shoji? :D
rashomon

Post by rashomon »

Svemirski_Jebach wrote:a sta je sa nama koji smo zavrsili sintoisticku srednju skolu Sv. Shoji? :D
Nema nas mnogo, tako da smo irelevantni, i stavljaj afrikate, bre!
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

senada wrote:Nigdje u svijetu se nije desio Prlicev logor smrti Dretelj, Heliodrom, Stolac, Ahmici, Vitez, Kiseljak... i nigdje se nije desio Jelavicev kriminal.... i nigdje se nije desio Covicev kriminal...... i nigdje u svijetu se nije desila takva medjustranacka tolerancija zlocina, kriminala i pljacke dominantno nad Bosnjackim narodom.... kao sto se desila SDA tolerancija... i nigdje se nije desilo da predstavnici jednog naroda nagrade predstavnike drugog naroda za zlocine nad pripadnicima svog naroda....HDZ - Hrvatski tajkuni genocidom nad Bosnjacima (k)od SDA zaradili najbolji komad kolaca federacije...Neum, Aluminij, Lasta Capljina, Hercegovacka Banka...Vitez... i da ne nabrajam... od svega je najveca drskost da se Sveti Josip i Bosnjacka skola finansiraju dobrim dijelom iz drzavnog budjeta, koji placaju i recimo prezivjeli logorasi Dretelja.
a Zagreb ove jeseni dobiva islamsku gimnaziju i islamski fakultet

sadašnja Medresa Islamske zajednice prerast će u javnu gimnaziju i biti u rangu svih ostalih javnih gimnazija u Hrvatskoj, kao što će i Fakultet arapskog jezika i islamskih znanosti biti rame uz rame s ostalim visokoškolskim ustanovama.

- Za razliku od ostalih gimnazija, naša će imati arapski kao prvi strani jezik, proučavat će Kur’an i kur’anske znanosti, islamsku kulturu i civilizaciju te će imati islamski vjeronauk. To je njezina islamska dimenzija, ali moći će se upisati tko god želi, bez obzira na to je li musliman ili nije - rekao je Aziz ef. Hasanović.
penzioner

Post by penzioner »

KŠC je ekstra dobra škola. EKSTRA! Veliki broj djece bošnjaka je pohađaju jer valja!
Sarajevo moje

Post by Sarajevo moje »

Da li neko zna da li je obavezno pohadjanje vjeronauke,i da li je problem prebaciti dijete u trecem razredu tzv. obicne skole u KSC? Radi se o izuzetno nadarenom i talentovanom djetetu.
Vingo

Post by Vingo »

Pohadjanje vjeronauke niti u jednoj skoli ne bi smjelo biti obavezno. To je pravo i sloboda izbora, koja bi nasoj djeci trebala biti zagarantovana.
Sigurna sam da nije obavezno.
Sarajevo moje

Post by Sarajevo moje »

Vingo wrote:Pohadjanje vjeronauke niti u jednoj skoli ne bi smjelo biti obavezno. To je pravo i sloboda izbora, koja bi nasoj djeci trebala biti zagarantovana.
Sigurna sam da nije obavezno.
Da,ali gdje bude za to vrijeme dijete koje ne pohadja? U skoli koju trenutno pohadja moje dijete nije rijeseno to pitanje,pa iz tog razloga na taj cas idu i ucenici koji nisu bas zainteresovani za taj predmet,jer bi u suprotnom bili na ulici.
I

Post by I »

Sta si se ti upalila... Nije mi jasno kakve veze jedna skola ima a ovim gore nabrojanim...
Ja sam zavrsila KSC i samo mogu reci najbolje o toj skoli.
U mom razdredu je bilo najvise djece iz mjesanim brakovai muslimana a najmanje katolika i zato nemoj pricati o onome o cemu nemas pojma.. I sta ako se uci jednim dijelom iz hrvatskih knjiga ionako su kvalitetnije od BiH izdanja....
I jos nesto u Bosnjacku gimnaziju se jako tesko moze upisati nemusliman. Imas li o tome sta reci?
zemo_online

#40 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by zemo_online »

I jos nesto u Bosnjacku gimnaziju se jako tesko moze upisati nemusliman. Imas li o tome sta reci?

dali je tacno ovo?
anonimus03

#41 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by anonimus03 »

test01 wrote:

dali je tacno ovo?
tacno je, osim ako ti BABO nije neko od koga imaju koristi. tako ti je i u ksc-u.
a sto se ksc-a tice...12 godina sam isla u tu skolu (osnovnu i srednju) i ne preporucujem je nikome. osnovnu ok, stvarno znanje za 10 dobijes. ali srednja je sasvim druga prica. znanje ti u srednjoj u ksc-u bas i nije od velikog znacaja, mislim, dobijes ti znanje ali ocjene uopste nisu u skladu sa znanjem. ocjene dobijes na principu 'ja sam iz kreseva, kiseljaka, bugojna, busovace, uskoplja (gornjeg vakufa), kupresa...' i 'moj babo je ovo i ono, moj deda je bio rektor univerziteta' itd. ono se uopste vise ne moze nazvati KATOLICKIM skolskim centrom, jer je sve samo to ne. dobra stvar je sto nas je bilo svih vjera i nacija, i izmedju nas djaka nikad nikakvih problema nije bilo...ali upravo zbog tog naslova ''katolicki'' su se neki nasli uvrijedjeni i smatrali su da ih profesori diskriminisu jer, mozes mislit, nisu katolici, a prolazili su (ne mislim na ocjene) 100x bolje nego mi ''katolici''.
ugl, da ne duljim. osnovnu skolu preporucujem svima, ali srednju izbjegavajte u sirokom luku.
i da krizeva vise nema, pa bujrum upisite se svi oni kojima su smetali, ali pazite da imate neku dobru zaledjinu jer cete jedino tad dobro proci.
sretno 8)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#42 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Truba »

i mi smo imali problema s internatlijama
ali kao i svugdje sarajlije najebu jer su direktori sa sela sve je više internatlija
časne su sa sela svećenici sa sela što bi se reklo
ne znači to ništa loše što je neko sa sela

za hrvate iz srednje bosne nisi dovoljno velik hrvat
za ljude na faxu iz "normalnih" škola smo bili kao neki antidržavni elementi iz vjerske škole (WTF)

uglavnom kao i sve u ljudskom rodu što se stvori počinje živjeti svoj život neovisno od stvoritelja (Pere Sudara)
i postaje nešto drugo
ja sam davno rekao ono će biti uskoro samo škola za curice :D ne znam jesam li pogodio...
Bloo
Globalna šefica

#43 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Bloo »

tufahija18 wrote:
test01 wrote:

dali je tacno ovo?
tacno je, osim ako ti BABO nije neko od koga imaju koristi. tako ti je i u ksc-u.
a sto se ksc-a tice...12 godina sam isla u tu skolu (osnovnu i srednju) i ne preporucujem je nikome. osnovnu ok, stvarno znanje za 10 dobijes. ali srednja je sasvim druga prica. znanje ti u srednjoj u ksc-u bas i nije od velikog znacaja, mislim, dobijes ti znanje ali ocjene uopste nisu u skladu sa znanjem. ocjene dobijes na principu 'ja sam iz kreseva, kiseljaka, bugojna, busovace, uskoplja (gornjeg vakufa), kupresa...' i 'moj babo je ovo i ono, moj deda je bio rektor univerziteta' itd. ono se uopste vise ne moze nazvati KATOLICKIM skolskim centrom, jer je sve samo to ne. dobra stvar je sto nas je bilo svih vjera i nacija, i izmedju nas djaka nikad nikakvih problema nije bilo...ali upravo zbog tog naslova ''katolicki'' su se neki nasli uvrijedjeni i smatrali su da ih profesori diskriminisu jer, mozes mislit, nisu katolici, a prolazili su (ne mislim na ocjene) 100x bolje nego mi ''katolici''.
ugl, da ne duljim. osnovnu skolu preporucujem svima, ali srednju izbjegavajte u sirokom luku.
i da krizeva vise nema, pa bujrum upisite se svi oni kojima su smetali, ali pazite da imate neku dobru zaledjinu jer cete jedino tad dobro proci.
sretno 8)
ja sam imala drugacije uskustvo
maturirala sam 2001., gimnazija
sto se tice znanja mogli smo se porediti sa 1. gimnazijom, te ostalim jačim gimnazijama u gradu :) ne znam kako je sada
diskriminacije nije bilo sto se tice znanja, svi su prolazili onako kako su naučili :)

s druge strane, ove sada generacije, u Medicinskoj i Gimnaziji, ne mogu se uporediti sa našom, čisto zato jer je došlo, na generalnom nivou, do totalnog kolapsa obrazovanja. Djeca su zaštićena ko "međedi", ne žele da rade i uče

al sad da ne lajem da sumiram :D preporučujem KŠC Gimnaziju, nije ništa gora od ostalih gimnazija u gradu
Bloo
Globalna šefica

#44 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Bloo »

komi wrote:i mi smo imali problema s internatlijama
ali kao i svugdje sarajlije najebu jer su direktori sa sela sve je više internatlija
časne su sa sela svećenici sa sela što bi se reklo
ne znači to ništa loše što je neko sa sela

za hrvate iz srednje bosne nisi dovoljno velik hrvat
za ljude na faxu iz "normalnih" škola smo bili kao neki antidržavni elementi iz vjerske škole (WTF)

uglavnom kao i sve u ljudskom rodu što se stvori počinje živjeti svoj život neovisno od stvoritelja (Pere Sudara)
i postaje nešto drugo
ja sam davno rekao ono će biti uskoro samo škola za curice :D ne znam jesam li pogodio...

nisi :D

bivši profesor u KŠC Medicinskoj školi ti to odgovorno tvrdi
Salonski Kriticar

#45 Re:

Post by Salonski Kriticar »

danas wrote:porazno je da drzava sponzorise (na bilo koji nacin) "obrazovni" centar koji 1) radi po obraznom planu i programu tudje drzave, 2) ima vjersku komponentu ("katolicki") u svom nazivu i radu.

da je ovo 100% privatna skola, finansirana iz dzepa roditelja (a ne iz drzavne kase), naziv i vjeronauk ne bi bio upitan, ali cinjenica da se predaje po tudjem planu i programu je i dalje vise nego problematicna.

Da li ovakav stav imas i prema Bosnjackoj gimnaziji?

Zasto bi bilo u redu da se skola finansirana iz budzeta naziva prema imenu jedne nacionalne grupe u BiH, a nije u redu da nosi ime po vjerskoj zajednici?

Meni je to isto. Ako moze da postoji Bosnjacka gimnazija, moze i Katolicki skolski centar.
Bloo
Globalna šefica

#46 Re: Re:

Post by Bloo »

Salonski Kriticar wrote:
danas wrote:porazno je da drzava sponzorise (na bilo koji nacin) "obrazovni" centar koji 1) radi po obraznom planu i programu tudje drzave, 2) ima vjersku komponentu ("katolicki") u svom nazivu i radu.

da je ovo 100% privatna skola, finansirana iz dzepa roditelja (a ne iz drzavne kase), naziv i vjeronauk ne bi bio upitan, ali cinjenica da se predaje po tudjem planu i programu je i dalje vise nego problematicna.

Da li ovakav stav imas i prema Bosnjackoj gimnaziji?

Zasto bi bilo u redu da se skola finansirana iz budzeta naziva prema imenu jedne nacionalne grupe u BiH, a nije u redu da nosi ime po vjerskoj zajednici?

Meni je to isto. Ako moze da postoji Bosnjacka gimnazija, moze i Katolicki skolski centar.

mi u Gimnaziji smo radili po DUPLOM planu i programu :) znaci morala sam nosati i hrvatsku i bonsansku citanku, znati i alhamijado knjizevnost i Nikolu Šopa :D

sto se tice vjeronauka...zastupljen je katolicki, u moje doba je bio i islamski ali nije bilo dovoljno zainteresiranih :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#47 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Truba »

ma šta bih ja imao insajderskih informacija o ovoj školi ali nije fer da izbacujem smeće ovdje pred javnost

uglavnom škola kao i svaka druga
negdje sam pročitao da u svijetu stotine tisuća djece idu u KŠCove tako da škola kao i svaka druga
i Kastro je ako se ne varam išao u KŠC na kubi :D
Bloo
Globalna šefica

#48 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by Bloo »

komi wrote:ma šta bih ja imao insajderskih informacija o ovoj školi ali nije fer da izbacujem smeće ovdje pred javnost

uglavnom škola kao i svaka druga
negdje sam pročitao da u svijetu stotine tisuća djece idu u KŠCove tako da škola kao i svaka druga
i Kastro je ako se ne varam išao u KŠC na kubi :D

imam i ja toga :d kao bivši učenik i kao bivši profesor tamo :D

ali sve u svemu, Gimnazija mi je bila super i mogla sam parirati znanjem bilo kojem drugom gimnazijalcu :mrgreen:

Živijo Pavle Valentić!!!!!!
kockica_kockica

#49 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by kockica_kockica »

senada wrote:Zanimljiv je podatak da su dominantnu ucenicku populaciju s' pocetkom osnivanja (od '94.god.) KSC"Sv.Josip" cinila bosnjacka, etnicko religijski cista djeca.
Dok su gradjanska djeca pohadjala nastavu tih ratnih i postratnih godina po podrumima, kafanama, domovima zdravlja, stanovima i svugdje vise nego u skolama, muslimanska djeca su dijelila izuzetno uvjetan skolski ambijent sa nemuslimanima.
Vecina njih su kasnije upisali i zavrsili Bosnjacku gimnaziju.

Nije li cudno, il' je pak indikativno da se jedno dijete odgojeno u muslimanskom duhu svakodnevno, neizbjezno susrece sa Isusovim raspecem u skolskom holu?

E moja senada pa ti stvarno nemas pametnijeg posla.... ili ti je ovo sto pises placeno... ja da sam na tvom mjestu fino bih dobro provjerila ove tvoje skrabotine i onda se opet sign in na forum... pa kliknula ono dugme uredi... i :oops: znas vec sta...

U ucionicama nikad nije ni bilo raspece...
Pozdravlja se normalno ... bez vjerskog predznaka... ( osim na satu vjeronauke gdje je to normalno)
Vjernauk nije obavezan...

I neba ti dragog sta si se sad sjetila 92 godine... :lol: :lol: :lol: :lol:
SinjaD

#50 Re: Katolicki Skolski Centar "Sveti Josip" Sarajevo

Post by SinjaD »

Kako se neka škola zove manje je bitno. Važno je da u njoj učenici steknu kvalitetno obrazovanje i da im ono, prosto rečeno, valja u životu.
Bila sam II srednje kad je KŠC počeo sa radom. Čula sam divne priče - da će akcenat biti na stranim jezicima i informatici - i iako sam zakasnila na redovan upis, primili su me naknadno zbog odličnih ocjena. Bila sam pravi mali štreber, željan znanja :-D Nakon godinu dana u KŠC moja želja je nestala; niđe veze akcenat na jezicima i unformatici (imali smo računare s kojih nikad nismo skidali one zaštitne navlake); Ivka i Valentić (Ivku sam mrzila ali Valentić mi je bio drag :) ) su nas terorisali; kad nijedna škola u gradu, zbog jakog granatiranja, nije radila, mi smo imali nastavu. Valjalo je meni svaki dan s ALipašinog polja do KŠC. Pa kad se napokon dovučem kući onda do nekih doba štrebam kraj malog plinskog plamena.
I tako sam gurala dok mi nije pukao film pa sam se vratila u svoju staru školu. Razrahatila sam se kad sam to uradila :D .
Ovo je samo moje iskustvo ali bez obzira na to mislim da je KŠC tada (kako je sad ne znam) bio na dobrom putu da se razvije u kvalitetnu školu. Tad na samom početku bilo je tu nekakvih groznih prof koji su zaposleni jer su Hrvati i vjerovatno katolici. Bar se tako pričalo da je to uslov. Zbog toga su izvukli recimo potpuno ludog prof georgrafije, iz penzije (zaboravila sam mu ime) itd.
Moram napomenuti i to da sam, tek kad sam se vratila u svoju staru gimnaziju, skontala koliko znam, dobijala sam npr četvorke iz fizike, a Valentić mi za to ne bi dao ni -2 :-D Baš se dalo primjetiti koliko sam u KŠC ustvari puno naučila.

Što Komi reče, škola kao i svaka druga.
Kamo sreće da nam je cjelokupni način školovanja drugačiji ali šta je tu je.
Post Reply